Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Vanskelige forhold over Strynefjellet:

Vegtrafikksentalen Øst-Norge melder på Twitter at det er vanskelige kjøreforhold på Strynefjellet mellom Stryn og Skjåk.

Det skal være snakk om vekslende tynn is og isdekke på veien, og redusert sikt på grunn av sterk vind og snøføyke.

- Veien kan bli stengt på kort varsel, melder Vegtrafikksentralen.

Det skal også være elgfare i området.

Studioet fortsetter under annonsen

Morgennytt:


Høyeste smittetall i Norge siden januar
Det siste døgnet er det registrert 729 coronasmittede i Norge. Det er det høyeste daglige smittetallet siden starten av januar.

Solberg hevder hun ikke kjente til Molde-ordførerens utspill
Byrådsleder Raymond Johansen krever svar etter nyheten om at Erna Solbergs statssekretær hadde kontakt med Molde-ordføreren før VG-intervjuet. - Jeg kjente ikke til saken, hevder statsministeren.

Ny kvinne står fram med anklager mot New York-guvernøren
En tredje kvinne står fram med anklager om seksuell trakassering mot New York-guvernør Andrew Cuomo (63). Delstatens justisminister har satt i gang gransking av anklagene.

Tredje kvinne står fram med anklager mot Cuomo:

En tredje kvinne står fram med anklager om seksuell trakassering mot New York-guvernør Andrew Cuomo (63). Delstatens justisminister har satt i gang gransking av anklagene.

Kvinnen står fram i New York Times mandag kveld, og forteller om en «ubehagelig hendelse» da hun traff Cuomo for første gang i et bryllup i New York i september 2019.

De to kom i kontakt, og han la hånden sin på korsryggen hennes, som var bar. Da hun fjernet hånden, sa han at hun virket «aggressiv», og la hendene på ansiktet hennes i stedet og spurte om et kyss, forteller hun.

- Jeg var så forvirret, sjokkert og flau. Jeg vendte hodet bort og hadde ikke ord i det øyeblikket, sier 33-åringen til avisa.

En venn av kvinnen bekrefter hendelsen til New York Times, som har publisert et bilde av henne og guvernøren i det som skal være øyeblikket som blir beskrevet.

Kvinnens historie kommer etter at to kvinner den siste tiden har stått fram med anklager mot den populære demokratiske guvernøren for upassende berøring og kommentarer.

Cuomo, som ikke har vært å se siden onsdag, erkjente søndag for første gang at noe av hans opptreden kan ha vært «for ufølsom og for personlig», og at han vil samarbeide med granskingen.

Han insisterte på at han aldri tok på noen på en upassende måte, eller forsøkte å innlede noe forhold. Men han sa han hadde ertet folk i et forsøk på å være «leken».

Til de nye anklagene mandag kveld, viser en talsperson for Cuomo til de tidligere uttalelsene søndag.

Justisminister Letitia James sier hun fikk et brev fra guvernørens kontor mandag som ga henne myndighet til å etterforske de to innledende anklagene. Det er foreløpig ikke kjent om den nye kvinnens anklager omfattes av etterforskingen.

I brevet blir James gitt myndighet til å engasjere et utenforstående advokatkontor til å gjennomføre granskingen, med full rett til å innkalle vitner. Resultatet vil bli offentliggjort, sier hun.

Foto: Reuters / NTB

137 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 137 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 27 færre enn gjennomsnittet den siste uken, men 22 flere enn dagen før.

Det er to mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 135 smittede per dag.

Samme dag forrige uke ble det registrert 115 smittetilfeller.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 480 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Alna bydel har andreplassen med 456 og Grorud er på tredjeplass med 455 smittede per 100 000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 136 og 141 smittede per 100 000 innbyggere.

Totalt er 20.267 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, om lag 4850, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år. Folk under 30 år står for 43 prosent av smittetilfellene i hovedstaden.

(NTB)

Senator slått bevisstløs i fallulykke:

Den republikanske senatoren Mitt Romney fra Utah ankom mandag Kongressen forslått, med et blått øye.

Ifølge CNN ble han slått bevisstløs, kjørt til sykehus og måtte sy flere sting etter en fallulykke på besøk hos barnebarna i Boston i helga.

- Jeg har det bedre nå, sa han til pressen da han ankom Kongressen.

Han spøkte videre med den konservative CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) søndag, der USAs tidligere president Donald Trump talte for første gang etter endt presidentperiode, og gikk ut mot de 17 republikanerne som støttet riksrettssaken mot ham.

Blant dem var Romney, som også stemte for domfellelse.

- Herregud. Jeg dro på CPAC, og det var et problem, sa Romney til pressen.

Jonathan Ernst / Reuters / NTB

Melding om trusselsituasjon i Askøy kommune:

Politiet fikk klokka 23.30 mandag melding om en mulig trusselsituasjon i Askøy kommune utenfor Bergen.

- Politiet kom til stedet og fikk kontroll på fire personer. Ingen fremstår som skadd, men det er tatt beslag i diverse økser og kniver, skriver Vest politidistrikt på Twitter klokka 02.36 natt til tirsdag.

Ingen personer er pågrepet, men flere har fått pålegg etter episoden, legger politiet til.

CNN: Trump og Melania fikk coronavaksine i januar:

USAs tidligere president Donald Trump og førstedame Melania fikk coronavaksine i Det hvite hus i januar, skriver CNN, som siterer en Trump-rådgiver.

Opplysningene kommer etter at Trump talte på den årlige konservative CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) 28. februar.

- Det var ikke vondt i det hele tatt, så alle sammen: Gå å ta vaksinen, sa han fra talerstolen.

Det er første gang det kommer frem at det tidligere presidentparet har tatt coronavaksine, og Trump har fått annen behandling mot viruset enn medikamentene han fikk i oktober, etter å ha blitt smittet med viruset.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fikk begge vaksinen på direktesendt TV i desember. Det samme gjorde de tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton.

CNN betegner de nye opplysningene og Trumps oppfordring til å ta vaksinen på CPAC-konferansen, som et «bemerkelsesverdig skifte», og peker på hans gjentatte underdrivelser av viruset, unngåelse av sosial distansering og maskebruk.

Det er ikke kjent hvilken vaksine eller hvor mange vaksinedoser det tidligere presidentparet har tatt.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Grønt lys for Cardona i Senatet:

Senatet i USA har bekreftet Miguel Cardona som Joe Biden-administrasjonens nye utdanningsminister.

45-årige Cardona, en tidligere lærer fra det offentlige utdanningssystemet som senere ble utdanningssjef i Connecticut, ble godkjent med 64 mot 33 stemmer i avstemningen i Senatet mandag.

Han overtar ledelsen for utdanningsdepartementet i en tid der det er motsetninger mellom amerikanere som mener elever trygt kan returnere til klasserommene, mens andre mener risikoen fortsatt er for stor som følge av koronapandemien.

Stillingen som utdanningsminister gir Cardona begrenset handlingsrom til å tvinge skoler til å gjenåpne, men han kommer til å bli bedt om å spille en stor rolle i arbeidet med å oppnå Bidens mål om at et flertall av grunnskolene skal være åpne fem dager i uken innen Bidens første 100 dager som president er over.

(NTB)

729 nye coronasmittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 729 coronasmittede i Norge. Det er 549 flere enn dagen før og 503 flere enn samme dag i forrige uke.

Det daglige smittetallet har ikke vært så høyt siden 7. januar, viser Folkehelseinstituttets oversikt. Da ble det registrert 735 nye tilfeller. Flest registrerte smittetilfeller kom 4. januar.

Ved midnatt natt til tirsdag er det registrert til sammen 71 735 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert 2977 nye smittetilfeller i Norge, og 3,8 millioner coronatester er til nå utført i landet.

Til sammen er 623 coronasmittede personer døde i Norge siden mars i fjor, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

(NTB)

Brann i industribygg - oppretter sikkerhetssone:

Mandag kveld melder Vest politidistrikt om en brann i et industribygg ved Eikelandsosen.

- Det er observert åpne flammer, skrev politiet i 22.40-tiden.

Rundt ti minutter senere melder politiet at brannvesenet er på stedet og har iverksatt slukking.

- Vi har fått bekreftet at det er gassflasker i bygget, som er et verkstedbygg. Det er opprettet en sikkerhetssone på 300 meter på grunn av faren for eksplosjon, sier vaktkommandør Ole Jacob Hartvigsen ved 110-sentralen til Bergensavisen.

Klokka 23.30 har brannvesenet tatt ut én gassflaske, skriver Bergens Tidende.

- Brannvesenet har kontroll på brannen, og går over i etterslukkingsfase, melder 110 Vest ti minutter senere.

Raymond krever svar fra Erna:

Byrådsleder Raymond Johansen krever svar fra Erna Solberg etter kveldens sak i NRK der det kommer fram at statssekretær ved SMK, Peder Egseth, var i kontakt med Molde-ordfører Torgeir Dahl før han kritiserte Oslos coronahåndtering.

- Nå forventer jeg at Erna Solberg går ut og avklarer: Handlet statssekretæren i forståelse med statsministeren eller ikke? Og vil Erna Solberg beklage at Statsministerens kontor har vært så involvert i å forberede dette angrepet og bidratt til å plante det i media? skriver Johansen i en SMS til Dagbladet.

Raymond Johansen sier at han tviler på at Egseth ikke visste hva innholdet i Dahls angrep var før han satte ham i kontakt med VG.

- Jeg reagerer ganske kraftig på at Erna Solbergs egen statssekretær bidro til å sette ordføreren i forbindelse med VG. Det framstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få ut dette angrepet på Oslo, i et forsøk på å svekke tilliten til den politiske ledelsen her i Oslo, hovedstaden i Norge som har vært hardest rammet av den verste krisa siden andre verdenskrig.
 
- Jeg regner jo med at han har gjort noe mer enn å gitt ut et telefonnummer, men uansett framstår det som at det arbeides aktivt fra statssekretærens side med å få dette budskapet ut. Det er vanskelig å vurdere dette på noen annen måte.
 
- Dette er ganske grovt og noe som bidrar til å gjøre koronapandemien til et stygt politisk spill, skriver Johansen.

Statsministerens kontor viser i kveld til Erna Solbergs Facebook-post som hun publiserte i ettermiddag.

Der skriver hun følgende:

«Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i coronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor. Dette står vi i sammen – og skal komme ut av sammen.»

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.