Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Reuters: AstraZeneca med halvert leveranse til EU:

Vaksineprodusenten AstraZeneca kan bare levere i underkant av 90 millioner doser til EU i andre kvartal, halvparten så mange som avtalt, ifølge Reuters' kilde.

En EU-tjenestemann opplyser til Reuters at den britiske vaksineprodusenten hadde forpliktet seg til å levere 180 millioner doser til EU i andre kvartal, men at leveransen kun blir halvparten av dette.

AstraZeneca hadde også problemer i første kvartal, og ligger an til å levere halvparten av dosene som var bestilt. Dette rammer også Norge.

– Fordi vi jobber utrolig hardt med å øke produksjonen av våre forsyningslinjer i EU, og gjør alt for å utnytte våre globale forsyningslinjer, håper vi at vi kan levere et antall som er nærmere avtalen, sier en talsmann for AstraZeneca, som ikke vil oppgi konkrete tall.

EU-kommisjonen, som forhandler med vaksineprodusentene, vil ikke kommentere tallene til Reuters.

Selve kontrakten med AstraZeneca ble lekket forrige uke. Der kom det fram at selskapet lovet å levere 90 millioner doser i første kvartal, og 180 millioner i andre kvartal.

Ifølge Reuters ligger det an til at leveransen i første kvartal blir på rundt 40 millioner doser, og under 90 millioner i andre kvartal.

EUs vaksinestrategi har fått hard kritikk. Også leveransen av vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna har vært forsinket til de europeiske landene, som har valgt å bestille vaksiner samlet.

Mandag ble det kjent at AstraZeneca ikke klarer å levere så mange vaksiner til Norge som lovet i uke 8. Antallet doser som forventes til Norge i uke 8 ble søndag kveld endret fra 65.565 doser til 40.800.

Helseminister Bent Høie forsvarte forrige uke Norges valg om å kjøpe vaksiner sammen med EU, og sa at Norge ikke hadde forutsetninger for å inngå egne avtaler med produsentene.

– Våre vurderinger på det tidspunktet var at det ikke ville være mulig, sa Høie og viste til sonderingene de hadde i vaksinemarkedet i fjor sommer.

(NTB).

Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Johansen utelukker ikke innstramminger:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Aftenposten at han håper folk vil teste seg når de kommer hjem fra vinterferie.

Oslo har nå høyere smittetall og et FHI mener at reproduksjonstallet i Oslo er runt 1,4.

Johansen sier til avisa at han håper at Oslo ikke trenger å stramme inn ytterligere, men at det vil bli gjort om smittesituasjonen tvinger dem til det.

– De siste ukene har vi kommet med lettelser for barn og unge. Det var veldig viktig. Vi vil gjøre alt vi kan for å holde tilbudene tilbudet åpent for dem. Vi vil heller ha strengere tiltak for andre grupper. Jeg vil i hvert fall ikke utelukke noe, det er smittesituasjonen som avgjør, sier han.

Han varsler også at det vil komme en pressekonferanse i løpet av neste uke, om restriksjoner i hovedstaden.

Evakuerer skisenter i Setesdal:

Etter at store vannmengder ødela en vei inn til et skisenter på Brokke i Setesdal, har samtlige skiturister blitt evakuert.

- Kommunen er redde for at vannet vil stige ytterligere og dersom det da skulle skje en ulykke vil ikke beredskap komme inn, skriver skisenteret i en oppdatering.

Vannmassen har også ført til problem med det tekniske anlegget til stolheisen på skianlegget. Det er derfor beslutta å midlertidig stenge heisen inntil vannivået synker igjen.

De store vannmengdene skyldes at mye snø har smelta som følge av varmen.

– Det er litt kaos, ja. Folk vil på ski, men veien er stengt, sa driftsleder Jan Wojtaszek til Agderposten tidligere i dag, da det ble jobbet med å åpne alternative tilfartsårer til skisenteret.

29 nye smittetilfeller i Bærum:

Det er registrert 29 nye smittetilfeller i Bærum kommune det siste døgnet.

Det er det høyeste registrerte smitteantallet i kommunen denne uken. Antallet personer med påvist coronasmitte i Bærum kommune er nå 2038 personer, skriver kommunen på sin hjemmeside.

(NTB)

Coronasmittet mann tiltalt etter busstur:

Politimester i Trøndelag har tatt ut tiltale mot en mann for brudd på smittevernloven i Trondheim, skriver Nidaros.

Mannen, som var smittet med coronavirus, tok buss da han skulle være i isolasjon.

- Vi mener at han var klar over at han var smittet og skulle vært i isolasjon. Han testet positivt kort tid før, i slutten av desember, sier politiadvokat Christian Spets til avisa.

I smittevernlovens covid-19-forskrift heter det at personer som er bekreftet smittet, skal isolere seg.

Person fastklemt etter ulykke:

Politiet i Øst melder om en trafikkulykke på E18 i Nordre Follo. Det skal dreie seg om en møteulykke, hvor én person er fastklemt.

- Totalt tre personer involvert. Ukjent skadeomfang, skriver politiet på Twitter.

Tre personer er fraktet til sykehus.

VG: FHI vurderer vaksineendringer:

Folkehelseinstituttet ser nå på om personer som har gjennomgått covid-19, vil ha god nok beskyttelse etter bare én vaksinedose, melder VG.

- Der er det en del data på at unge og friske har god effekt etter bare en dose, sier FHIs vaksineeffekt-ekspert Sara Sofie Viksmoen Watle til avisa.

Å kunne gi bare én dose til personer som har hatt infeksjonen, kan frigjøre vaksinedoser til andre. VG skriver at FHI mener at infeksjonen fungerer som en vaksinedose nummer én.

- Den vaksinedosen de da får etter at de har hatt sykdommen, vil gi en såkalt booster-respons, som ligner på den man ellers får etter andre dose, sier Viksmoen Watle, som understreker at dette gjelder personer utenfor risikogruppene.

(NTB)

Smitteutbrudd på sykehjem - 31 i karantene:

Det siste døgnet er det påvist ett smittetilfelle på et sykehjem i Fredrikstad. Til sammen 31 beboere og ansatte på avdelingen i karantene.

Kommunen opplyser at 90 prosent av beboerne på sykehjemmet er fullvaksinert.

Det er også registrert 26 smittede i Fredrikstad det siste døgnet, ifølge kommunens oversikt.

Én av de smittede har ukjent smittevei, én er varslet gjennom smittestoppappen og 24 er nærkontakter av kjente smittetilfeller.

Ikke siden 6. januar har flere blitt påvist smittet i Fredrikstad i løpet av ett døgn. 8. februar var smittetallet like høyt som i dag, skriver Fredrikstad Blad.

Får ikke offentliggjøre rapport om Frode Berg-saken:

EOS-utvalget har på eget initiativ undersøkt Frode Berg-saken. Men rapporten er gradert og forvaltningen nekter utvalget å offentliggjøre alle opplysningene i den.

- Utvalget har i flere omganger forelagt for forvaltningen spørsmål om opplysninger i uttalelsen kan av- eller nedgraderes, inkludert om utvalgets konklusjoner kan meddeles ugradert til Stortinget, skriver EOS-utvalget i en pressemelding.

- Forvaltningen har besluttet at alle opplysningene er sikkerhetsgraderte, også om det er uttalt kritikk eller ikke, står det i pressemeldingen.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene og skal. Utvalgets oppdrag er å kontrollere etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene.

(NTB)

40 personer i karantene på DNT-hytte:

Én av gjestene ved DNT-hytta Fondsbu i Valdres testet torsdag morgen positivt for covid-19. Rundt 40 hyttegjester er satt i karantene på hytta.

Den coronasyke personen våknet torsdag morgen opp med luftveissymptomer. En hurtigtest viste positivt for coronavirus, skriver Avisa Valdres.

- Vedkommende som er smittet, er en del av et større reisefølge. Alle disse vil bli kjørt ut med scooter i dag, sier kommuneoverlege Marit Tuv i Vang kommune.

Reisefølget blir testet på det lokale legekontoret, før de deretter vil bli transportert tilbake til sine respektive hjemkommuner.

De rundt 40 andre hyttegjestene må bli værende på hytta i en form for karantene, og de er bedt om å holde seg på rommene sine. De vil alle bli testet i løpet av torsdag, opplyser kommunen.

(NTB)

SMITTEUTBRUDD: Flere er i karantene på Den Norske Turistforenings hytte i Fondsbu i Jotunheimen. Illustrasjonsfoto: Foto: Gunnar Lier / NTB

Skien kommune utsatt for stort dataangrep:

Torsdag morgen ble Skien kommune utsatt for et hackerangrep, nå jobbes det på spreng for å kartlegge angrepet.

Det var i morgentimene torsdag at det ble sendt ut en stor mengde nettfiske-eposter fra en konto i Skien kommune, skriver Telemarksavisa.

Omfanget er forholdsvis stort, opplyser kommunen.

- Vi har ikke nøyaktige tall, men epost er sendt ut til mange. Vi snakker nok hundrevis, sier Grim Eide i IT-seksjonen hos Skien kommune til avisen.

Og legger til:

- Det er alvorlig at det blir sendt ut eposter som sender deg videre til en nettside som prøver å få deg til å oppgi brukerdata og passord, sier han.

Kommunen ber de som har mottatt eposten, om å slette den.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.