Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

390 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 390 coronasmittede i Norge. Det er 164 flere enn dagen før og 104 flere enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til onsdag er det registrert 69.148 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.008 nye smittetilfeller i Norge. 3,7 millioner coronatester er til nå utført i landet.

Ifølge VG har smittetrenden i Norge vært flat eller synkende siden 15. januar. Nå er også smittetrenden nasjonalt stigende. Det samme er den i 19 kommuner.

I Oslo er det registrert 155 nye smittede det siste døgnet. Det er 50 mer enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 105 smittede per dag.

293.280 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 99.578 personer har fått andre dose.

92 coronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det var én færre enn dagen før.

Til sammen er 608 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

Regjeringen holder en ny pressekonferanse om coronasituasjonen i landet klokken 14 onsdag.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Truer med bøter på flyplasser i Storbritannia:

Fredag ettermiddag melder Sky News at Samferdselsdepartementet i Storbritannia har besluttet at reisende som ikke har med seg et utfylt skjema til flyplasser, risikerer bøter.

Skjemaet skal inneholde informasjon om hvorfor den aktuelle reisen er tillatt til tross for strenge reiseregler. Dette innføres for å begrense forekomsten av ulovlige reiser.

Reisende må forvente å bli undersøkt enten ved innsjekk eller ved gate. Brudd på regelen medfører bøter på minst 200 britiske pund, som tilsvarer 2400 norske kroner. Det medfører også at man blir bedt om å reise hjem.

Reiser i forbindelse med arbeid, frivillighet, utdanning, begravelser, bryllup og liknende regnes som tillatte reiser. Det er også tillatt å reise av medisinske grunner.

Foto: Matt Crossick / Pa Photos / NTB

Ordfører: Går mot full nedstenging i Ullensaker:

Ullensaker kommune sliter med høye smittetall. Kommunens ordfører sier kommunen mest sannsynlig blir stengt ned fra tirsdag.

Hvor langt kommunen vil gå i å stramme inn, blir avgjort på et formannskapsmøte mandag, sier ordfører i Ullensaker, Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap), til Mitt Ullensaker.

Det siste døgnet er det meldt om 23 nye smittetilfeller i Ullensaker. Så langt denne uken er det meldt 61 nye smittede, og dermed går det mot det høyeste antall smittede på en uke i Ullensaker siden pandemiens start, skriver avisen.

Både den britiske og den sørafrikanske varianten av koronaviruset har funnet veien til Ullensaker - og nå mener ordføreren at kommunen må legge seg på tiltaksnivå 5A. Det er tilsvarende det som er innført i Lillestrøm og Lørenskog, med stengte butikker, serveringssteder og treningssentre.

- Det er ikke sikkert tiltakene i Ullensaker blir identiske som i Lillestrøm og Lørenskog, men hovedlinjene blir de samme, sier Schumacher.

- For ikke å totalt miste kontrollen, er dette nivået det mest ansvarlige.

(NTB)

ORDFØRER: Eyvind Jørgensen Schumacher tror det går mot en full nedstenging av kommunen fra tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Saksøkes igjen:

Den demokratiske kongressrepresentanten Eric Swalwell saksøker USAs forrige president, Donald Trump, sønnen Donald Trump junior, Trumps advokat Rudy Giuliani og den republikanske kongressrepresentanten Mo Brooks, melder nyhetsbyrået AP.

Swalwell, som var en av aktorene i riksrettssaken mot Trump, hevder i søksmålet at handlinger fra de saksøkte førte til det dødelige angrepet mot Kongressen.

Søksmålet, som ble sendt inn til en føderal domstol i Washington D.C. fredag, anklager de fire saksøkte for en konspirasjon til å bryte
borgerrettigheter, forsømmelse av plikter, å hisse opp til et opprør og påføre folk følelsesmessig lidelse.

I februar sendte en annen demokratisk kongressrepresentant, Bennie Thompson inn et liknende søksmål som et forsøk på å holde Trump ansvarlig for angrepet mot Kongressen. Trump ble frikjent i riksrettssaken hvor han var anklaget for å oppfordre til angrepet.

- De spredte usanne og provoserende anklager om svindel og tyveri, og som en direkte respons til de anklagedes oppfordringer til vold under folkemøtet, angrep en voldelig mobb Kongressen, heter det i søksmålet.

Trumps talsmann, Jason Miller kaller Swalwell for "avskum".

- Nå, etter å ha sørgelig mislyktes med to riksrettsbløffer, angriper Swalwell vår beste president med enda en heksejakt. Det er en skam at et kompromittert medlem av Kongressen, som Swalwell, fortsatt sitter i etterretningskomiteen, sier Miller, ifølge AP.

Trump er for tida under en rekke etterforskninger og søksmål. Blant annet foregår en kriminaletterforskning mot Trump og forretningsvirksomheten hans i New York. I Georgia er han under kriminaletterforskning etter mistanke om at han forsøkte å påvirke valgresultatet.

SAKSØKT: USAs forrige president, Donald Trump (t.h.) og hans personlige advokat, Rudy Giuliani, er saksøkt av en kongressrepresentant for sine handlinger i forkant av angrepet på Kongressen 6. januar. Don EMMERT / AFP
Så skattedokumentene: - Veldig redd

Så skattedokumentene: - Veldig redd

dagbladet

Smittemysterium løst i Storbritannia:

Fredag melder Sky News at en ukjent person som har fått påvist den brasilianske virusvarianten i sørøst-England har blitt funnet. Tidligere fredag opplyste helseminister Matt Hancock at de jaktet vedkommende.

Personen benyttet seg av en hjemmetest, men oppga ikke tilstrekkelig kontakinformasjon, opplyste Hancock. Vedkommende er det sjette påviste tilfellet av den brasilianske viruvarianten i Storbritannia. Virusvarianten regnes som betydelig mer smittsom, og man har foreløpig ikke avdekket hvilken effekt coronavaksinene har mot varianten.

Myndighetene forsøkte først å løse mysteriet ved å be alle som hadde testet seg enten 12. eller 13. februar, som ikke hadde mottatt testsvar, om å ringe nødnummeret. Seinere klarte myndighetene å snevre inn søket til 379 aktuelle husstander.

Hancock er ventet å orientere om smittemysteriet på en pressekonferanse, som du kan følge på Dagbldet TV fra klokka 18.

HELSEMINISTER: Matt Hancock. Foto: Jane Barlow / AP / NTB
Brasil: Variant tre ganger så smittsom

Brasil: Variant tre ganger så smittsom

dagbladet

Syklist påkjørt - politiet etterlyser vitner :

Politiet i Trøndelag etterlyser vitner i forbindelse med en påkjørsel av en syklist i rundkjøringen ved Klæbuveien i Trondheim.

Påkjørselen fant sted i 16.30-tiden, og eventuelle vitner bes ringe politiet på telefon 02800, opplyser politiet på Twitter.

- Bilisten stoppet og spurte om det gikk grei og kjørte videre igjen. Det endte med at syklisten ringte til oss og fortalte om hendelsen. Vi ønsker nå kontakt med vedkommende som kjørte bilen, sier politiet til Dagbladet.

Videre opplyser politiet at det var små skader på syklist.

Anbefaling om stans i skolerevyene i Oslo:

Utdanningsadministrasjonen i Oslo ber om at alt revyarbeid ved de videregående skolene i kommunen avlyses, ifølge et infoskriv til elever ved Foss videregående.

«Dersom revyen er ferdig innspilt for streaming, kan selvfølgelig revyen sendes på nettet. Ellers anbefales IKKE at det øves til revy eller spilles inn revy. Alt revyarbeid anbefales nå avlyst», skriver de i en melding til Foss videregående skole, gjengitt i et informasjonsskriv til elever og foresatte ved skolen.

Foss videregående skole er en av flere skoler i hovedstaden med lange tradisjoner for å sette opp revy.

(NTB)

Helsedirektoratet: FHI har lov til å skjevfordele geografisk:

En juridisk vurdering fra Helsedirektoratet slår fast at det er lovlig å skjevfordele vaksiner til områder med høyt smittetrykk.

«Dersom en faglig vurdering tilsier at befolkningen i enkelte områder bør prioriteres, har FHI etter vår vurdering rettslig grunnlag for å fastsette retningslinjer med et slikt innhold», skriver Helsedirektoratet i vurderingen.

Det understrekes at fordelingen bør ta utgangspunkt i faglige vurderinger av den samlede befolkningens og samfunnets behov for smitteverntiltak.

(NTB)

Kjørte over kamerat med bil - dømt til seks års fengsel:

Den nå 20 år gamle bilføreren er i Bergen tingrett dømt til ubetinget fengsel i seks år og seks måneder for grov vold ved bruk av bil, skriver Bergens Tidene.

Hendelsen skal ha skjedd natt til 06. juni, 2019. årsaken skal ha vært en krangel mellom kameratene om en sylinder.

Mannen skal ha kjørt kameraten ned, og forlatt han med store skader. Offeret ble påført brudd i bekkenet og dessuten indre blødninger som medførte blodtap, skriver avisa.

Ifølge en overlege var skadene potensielt dødelige.

Alvorlig hendelse i Wales:

Det skal dreie seg om en rekke skadde eller omkommende, melder politiet i en pressemelding.

Det er ambulansepersonell på stedet og flere politibiler.

Et vitne sa til avisa Wales Online at det muligens er 20-30 utrykningskjøretøy på stedet, og luftambulansen har landet.

En annen sa: "Jeg kan telle seks ambulanser, åtte politibiler, fire førstehjelpere".

Blomsterbutikker får åpne igjen:

Blomsterbutikker i Oslo som er mindre enn 250 kvadratmeter får lov til å åpne igjen, skriver Oslo kommune i en pressmelding.

- Blomsterbutikker har en stor andel snittblomster og andre ferskvarer som har kort holdbarhet. De risikerer derfor et betydelig tap av varelager ved en nedstenging, skriver Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo i pressemeldinga.

I Oslo er det nå matbutikker, apoteker, blomsterbutikker og vinmonopol som nå får holde åpent.

I Oslo får blomsterbutikker nå åpne igjen. Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.