Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Tilbakekaller flere Trump-ordre:

USAs president Joe Biden tilbakekaller en rekke presidentordre som Donald Trump utstedte under sin presidentperiode.

Det opplyser Det hvite hus i en pressemelding onsdag kveld.

Blant annet tilbakekaller Biden en ordre om at myndighetene skulle gjennomgå finansieringen til delstater som «tillot anarki, vold og ødeleggelser i amerikanske byer».

Han tilbakekaller også Trumps ordre om at alle nye offentlige bygninger skulle være vakre.

Det er ikke første gangen Biden reverserer Trumps politikk. Bare timer etter at han ble tatt i ed som USAs president 20. januar signerte Biden hele 17 presidentordre som reverserte deler av Trumps politikk.

USAs president Joe Biden tilbakekaller flere av Donald Trumps presidentordre. Foto: NTB
Advarer ansatte

Advarer ansatte

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Johnson & Johnson-pause i minst en uke til:

Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC kommer ikke med noen ny vurdering av Johnson & Johnson-vaksinen før om minst en uke, skriver New York Times.

Bruk av vaksinen ble satt på vent tirsdag, etter tilfeller med blodproppsymptomer hos vaksinerte.

Et rådgiverpanel til folkehelseinstituttet møttes onsdag, og etter lange diskusjoner kom de fram til at de trenger mer tid til å granske tilfellene. Dermed vil de ikke komme med noen anbefaling før de møtes igjen om minst en ukes tid, skriver avisa.

EUs legemiddelbyrå EMA har tidligere godkjent vaksinen til Johnson & Johnson, men har ikke avklart om den i sjeldne tilfeller kan gi alvorlige blodpropptilfeller.

(NTB)

599 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 599 coronasmittede i Norge. Det er 140 færre enn dagen før og 334 færre enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 105 607 coronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4525 nye smittetilfeller i Norge. 4,9 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

(NTB)

Måling: To av tre sier ja til rusreformen:

I en ny meningsmåling sier et klart flertall, 67 prosent, at de støtter regjeringens rusreform. Blant Arbeiderpartiets velgere sier 68 prosent ja.

1909 personer har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar på vegne av Foreningen Tryggere Ruspolitikk og brukerorganisasjonen RIO.

Spørsmålet de har svart enten ja, nei eller vet ikke på, er dette:

«De som blir tatt av politiet med et ulovlig rusmiddel, skal ikke lenger få bøter eller et kriminelt rulleblad så lenge mengden stoff er liten og stoffet kun er til deres eget bruk. I stedet vil politiet frata dem stoffet, registrere forholdet og pålegge dem å møte til oppfølging i helsetjenesten.»

I spørsmålet gjøres det også klart at rusbrukere vil bli frarådet å bruke ulovlige rusmidler og få informasjon om helseskadene, samt tilbud om tverrfaglig kartlegging og henvisning til ulike hjelpetiltak.

«De som ikke er rusavhengige, kan få gebyr hvis de ikke møter. Mindreårige skal møte sammen med foresatte, og barnevernet skal varsles hvis de ikke møter. Flere vil få denne reaksjonen enn de som i dag straffes, siden det kreves mindre bevis for å pålegge folk slik oppfølging enn for å straffe dem. Narkotikasalg og -smugling, ruspåvirket kjøring og andre alvorlige ruslovbrudd skal fremdeles etterforskes og straffes som i dag,» heter det videre.

Mens 67 prosent altså svarer at de er enige i forslaget, sier 19 prosent nei og 14 prosent vet ikke.

(NTB)

Norge trekker seg ut av Afghanistan:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at Norge trekker sine soldater ut av Afghanistan innen utgangen av september.

Uttrekningen starter allerede i mai.

Utspillet fra Søreide kommer dagen etter at USAs president Joe Biden varslet at han ville trekke alle amerikanske soldater ut av landet innen 11. september 2021. Datoen er nøyaktig 20 år etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001.

– Afghanistans stolte sikkerhets- og forsvarsstyrker er fullt ut i stand til å forsvare sitt folk og land, noe de har gjort hele veien, og som den afghanske nasjonen er evig takknemlig for, skriver landets president Ashraf Ghani på Twitter.

Sørlandssenteret evakueres:

Det er meldt om brann i en dyrebutikk på Sørlandssenteret. Det skriver politiet på Twitter.

- Ansatte og besøkende evakuerer bygget. Nødetatene på vei, skriver politiet.

Brannvesenet skriver på Twitter at de er på vei. En person skal ha ringt dem og sagt at det brenner i noen lamper i taket.

Kort tid senere skriver politiet at brannen er slukket. Politiet opplyste først om at det brant på sportsbutikken XXL, men det stemte ikke. Det var på dyrebutikken det hadde brent.

Politibetjent siktet for uaktsomt drap:

Politibetjent Kim Potter er siktet for uaktsomt drap etter at hun skjøt og drepte 20 år gamle Daunte Wright under en trafikk-kontroll i Minnesota tidligere denne uka. Det skriver New York Times.

Potter har forklart at hun trakk feil våpen da hendelsen skjedde. Hun forklarte at hun tok feil av pistolen og elektrosjokkvåpenet sitt, da hun avfyrte hun ett skudd i brystet på Wright. Han som døde av skadene.

Både hun og politisjefen i distriktet sa tirsdag opp stillingene sine.

Potter har vært politibetjent i 26 år, og hadde med seg nye politifolk på opplæring da Wright døde.

- Jeg har elsket hvert minutt av å være politibetjent og å tjene dette lokalsamfunnet etter beste evne, men jeg tror det er i lokalsamfunnets, etatens og mye kollegers beste interesse at jeg sier opp med umiddelbar virkning, fortalte Potter da hun sa opp tirsdag kveld norsk tid.

Kim Potter. Foto: Bruce Bisping / Star Tribune / AP / NTB

Østfoldbanen stengt:

Østfoldbanen er stengt mellom Oslo og Ski på grunn av en brann ved sporet, skriver politiet.

Det skal dreie seg om en gressbrann.

To skadd da kjøreledning falt ned:

En kjøreledning har falt ned på et tog på Rosenholm togstasjon på grensa mellom Oslo og Nordre Follo. Det skriver politiet på Twitter.

- Det har falt ned en kjøreledning, i den forbindelse er flere personer lettere skadd, sier vaktkommandør Arvid Nordstrand i brannvesenet til Dagbladet.

De har nå slått av strømmen på stedet, og jobber med å jorde toget.

Ifølge politiet var det rundt 70 personer på toget. To av disse behandles nå for kuttskader av ambulansepersonell.

- Brannvesenet er i gang med å jorde de strømførende ledningene slik at strømmen ledes bort fra sporet og evakuering av passasjerene i toget kan foregå trygt, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Klokka 17.19 opplyser Dagbladets reporter på stedet at de er i gang med å evakuere toget.

Brannvesen og politi er på plass ved togstasjonen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Kjøreledning falt ned: - Ekkelt

Kjøreledning falt ned: - Ekkelt

dagbladet

Guldvog svarer på kritikken:

Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer nå på coronarapporten som ble lagt fram tidligere i dag.

- Vi oppfatter at de har gjort et godt og grundig arbeid og vi er enige i hovedkonklusjonen, Vi burde vært bedre forberedt og tar til etteretning at regjeringen burde ha fatte beslutningene 12. mars sier Guldvog.

Han forteller at de vil gå grundig gjennom hovedpunktene i rapporten.

Til Dagbladet sier helsedirektøren at han er glad for at kommisjonen har pekt på at det er en rekke forbedringspunkter.

- Jeg mener at en så viktig og inngripende beslutning som dette vil det være rett at regjeringen beslutter og det tror jeg også at regjeringen i ettertid har tenkt. Men på det tidspunktet så lå disse fullmaktene hos oss og det var ingen tvil om at forventingen var at det var at vi som skulle treffe vedtakene og de ble gjort i forstålese med regjeringen.

Han sier videre at han i ettertid av beslutningen har lært at beslutningene burde bli fattet av regjeringen.

- Fullmaktene ble trukket tilbake etter 14 dager og det var vi naturligvis enige i.

Han mener ikke at helsedirektoratet har sviktet, men innrømmer samtidig at man burde hatt bedre planer for en pandemi.

- Når vi leser dette i ettertid så ser vi at dette var såpass inngripende tiltak som vi gjerne skulle sett ha dokumentert enda bedre.

Sverige vil ikke bruke Johnson & Johnson:

Sverige vil ikke bruke Johnson & Johnson-vaksinen fram til det europeiske legemiddelverket (EMA) . Det sier statsepidemolog Anders Tegnell i en pressemelding.

Hittil har det kommet 31 000 doser til Sverige, men ingen er blitt sent ut til vaksinasjon.

EMA undersøker nå om det kan finnes en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp som en mulig bivirkning.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.