Nyhetsstudio

Frode Andresen

Fire menn døde etter å ha gått gjennom isen:

Torsdag kveld melder svenske Expressen at fire personer er bekreftet omkommet etter å ha gått gjennom isen i Sävsjö kommune i Sverige.

Nødetatene ble varslet om hendelsen omkring klokka 18.30 da en person på stedet slo alarm. I forbindelse med den storstilte redningsaksjonen ble det utført gjenopplivningsforsøk på stedet, men alle fire ble eklært omkommet.

Avisa skriver at de omkomne er to menn i 60-åra og to menn i 70-åra.

Studioet fortsetter under annonsen

Trapper opp sikkerheten før Floyd-avgjørelse:

Guvernøren i Minnesota, Tim Walz, trapper opp sikkerheten og erklærer unntakstilstand i forbindelse med avgjørelsen i rettssaken mot Derek Chauvin. Det kommer fram i et dokument signert guvernøren mandag. Også Chicago melder at sikkerheten trappes opp i forbindelse med rettsavgjørelsen.

Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot George Floyds hals i over 9 minutter 25. mai i fjor. Hendelsen skjedde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i Minnesota.

Klokka 23 norsk tid mandag var siste sluttinnlegg ferdig i rettssaken. Nå venter bare juryens avgjørelse.

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

Etter sluttprosedyrene begynner juryen sine overveielser for å finne ut om Chauvin er skyldig.

Advarer om falske e-poster:

Folkehelseinstituttet advarer om at det er sendt ut falske e-poster som kan se ut som om de er en undersøkelse fra FHI.

- Instituttet har ikke sendt ut en slik undersøkelse, og vi anbefaler at mottakere ikke klikker på lenkene. Takk til dere som har varslet oss om dette slik at vi fikk undersøkt saken og får gått ut og advart mot å åpne epostene og klikke på lenkene, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i en pressemelding.

Det viser seg at dette er svindel der mottaker bes åpne en lenke med en falsk spørreundersøkelse. Undersøkelsen ender med en premie som tilsynelatende er gratis og kun koster frakt, men som deretter fører til at man blir trukket et større beløp.

Folkehelseinstituttet gjennomfører jevnlig helseundersøkelser, men da fremgår det tydelig at det er instituttet som er avsender, og med lenker til informasjon om undersøkelsen på fhi.no.

FALSK: Slik ser svindel-mailen ut. Foto: FHI

Politiet ut mot russe-«kidnapping»:

Politiet i Nordland så seg mandag kveld nødt til å sette en stopper for at russens aktiviteter i Stokmarknes utartet.

- Egg og «kidnapping» involvert, men etter at politiet gjennomførte en samtale med de aktuelle personene, får vi håpe at aktivitetene holder seg innenfor det akseptable, skriver operasjonssentralen på Twitter.

- Politiet har over tid sett at aktiviteten har vært litt over ønskelig nivå. Det har ikke vært noe alvorlig, men vi hadde en samtale med dem, og håper de nå tar inn over seg budskapet, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas til Dagbladet.

Russ av flere farger har deltatt i aktiviteten, som altså har omfattet «kidnapping» - der man ufrivillig blir tatt med i «bussen» til en rivaliserende farge.

- Jeg må understreke at det ikke er snakk om russebusser som i Oslo. Her er det stort sett mindre biler, sier Kaalaas.

Av denne årsaken har heller ikke eventuelle smittevernbrudd vært noe stort tema, ettersom det ikke er snakk om store folkeansamlinger.

Døde etter stormingen av Kongressen - dødsårsaken klar:

Washington Post melder at dødsårsaken til politimannen Brian Sicknick, som mistet livet dagen etter opptøyene i Kongressen i januar, er klar. Han døde av slag dagen etter opptøyene.

Det har fram til nå versert flere teorier om hva som førte til Sicknicks død, deriblant skader påført under stormingen av Kongressen. Det ble åpnet en føderal drapsetterforskning etter dødsfallet, og to personer ble siktet. De to mennene på 39 og 32 år ble siktet for å ha overfalt Sicknick med bjørnespray.

Avisa skriver blant annet at obduksjonen viser at 42-åringen ikke fikk en allergisk reaksjon på kjemikalier som ble brukt under stormingen, og avviser at dette skal ha ført til Sicknicks dødsfall. Obdusenten sier imidlertid at hans situasjon under stormingen spilte inn på helsetilstanden til 42-åringen.

Foto: AP / NTB
Brian (42) døde etter stormingen

Brian (42) døde etter stormingen

dagbladet

Smitteutbrudd: 107 barn i karantene:

Sju barn og en ansatt i barnehagen Espira Ulsetskogen i Bergen har fått påvist coronasmitte, og mange er satt i karantene.

Ifølge Bergensavisen er 107 barn i karantene, 18 barn i ventekarantene og 30 ansatte i karantene.

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira sier til avisa at utbruddet har pågått i noen dager og pågår fremdeles.

- Det betyr at det kan komme flere smittetilfeller. Kommunen driver med sporing, og det er mange som har testet seg og som ikke har fått svar ennå.

Schei Hansen forteller om et godt samarbeid med kommunen.

Espira Ulsethaugen er den største barnehagen i Bergen kommune, med nesten 300 barn og rundt 90 ansatte.

(NTB)

- Vurderer nesten nikontinløse sigaretter:

Kilder forteller Wall Street Journal (WSJ) at Biden-administrasjonen vurderer å senke nikontininnholdet i sigaretter så mye at de ikke lenger er avhengighetsskapende. Det hvite hus og Food and Drug Administration (FDA) har så langt ikke kommentert avisas opplysninger.

Hensikten med forslaget er ifølge WSJ å drive røykere til å slutte, eller få dem over på mindre skadelige alternativer, som nikontintyggegummi, -pastiller og e-sigaretter.

Forslaget går hånd i hånd med hvorvidt USA skal forby mentolsigaretter; FDA har frist til 29. april med å svare på et gruppesøksmål fra motstandere om spørsmålet. Biden-administrasjonen kan nå måtte velge mellom nikotinreduksjonen og mentolforbudet - eller velge å gå for begge, ifølge WSJs kilder.

Årsaken til et eventuelt mentolsigarettforbud er at disse produktene er veien inn i røyking for mange unge, på grunn av den milde smaken.

Illustrasjonsfoto: fongbeerredhot / Shutterstock / NTB

Lindesnes: - Ikke ring legevakta:

Lindesnes kommune har registrert tolv nye smittetilfeller mandag kveld.

- Vi opplever at mange ringer legevakta for å spørre om de er i karantene. Det gjør arbeidet vårt vanskelig. Ikke ring legevakta med mindre du har symptomer som må undersøkes i kveld, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen skriver følgende:

- Hvis du mistenker at du er nærkontakt til en smittet, anbefaler vi at du holder deg hjemme i karantene inntil du har fått nærmere beskjed.

Smittesporingsteamet jobber med smittesporing. Alle nærkontakter blir kontaktet og får nærmere beskjed.

LINDESNES: Det er registrert tolv nye smittede i kommunen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

To personer i handlevogn påkjørt av bil:

Politiet melder om en trafikkulykke i Skien mandag kveld.

- Det skal være to personer som satt i ei handlevogn, som har blitt påkjørt av en bil, opplyser politiet på Twitter.

Én person er kjørt til sykehus. Skadeomfanget er ukjent.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 20.48.

Hvorfor de to personene satt i handlevogna, er uklart. Operasjonsleder Merete Kvaal beskriver dem som «unge voksne».

- Personen som er sendt til sykehus, er ei jente eller kvinne, sier Kvaal til Dagbladet.

Det er også uklart hvorvidt handlevogna var i bevegelse da bilen traff den på Kjørbekk, sør for Skien sentrum.

- Vi har kontroll på bilføreren, en mann, opplyser operasjonslederen.

Hun forteller at det var et vitne som meldte ifra om ulykken, som ifølge TA skjedde i en rundkjøring.

Advarer etter utrykning:

Øst politidistrikt og Øst 110-sentral går mandag kveld ut med en advarsel etter at brannvesenet har hatt flere utrykninger i forbindelse med engangsgrill.

- Brannvesenet har hatt fire tilfeller bare siste timen, der folk har kastet engangsgrill i søppelbøtter. Dette har tatt fyr, og medfører da utrykning fra brannvesenet. Henstiller folk til å tenke seg om før de kaster engangsgriller, skriver politiet på Twitter.

Også Øst 110-sentral påpeker utrykningene.

- Husk å slukke engangsgrillen forsvarlig etter bruk, skriver brannvesenet.

Brannene har blant annet vært i Vestby, Moss og Svartskog.

I 21.30-tida advarer også 110-sentralen Sør-Vest.

- Vi har nå hatt flere branner og branntilløp i søppelspann og containere på grunn av at folk har kastet engangsgriller. Vær helt sikker på at den er slukket før den kastes. Den bør fylles med vann for å være sikker på at alle glør er slukket.

PARKEN: Det har de siste dagene vært mye folk i parker, som har grillet med engangsgrill. Foto: Torstein Bøe / NTB

Til sykehus etter voldshendelse:

En person er fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang etter en voldshendelse i Larvik mandag ettermiddag.

Sørøst politidistrikt opplyser at de har kontroll på en person som er den antatte gjerningspersonen.

- Vi vurderer avhør på gjerningspersonen. Det har vært en slåsskamp der vi ikke vet hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, og om det er en relasjon. Vi jobber med informasjonen og detaljene nå, sier operasjonsleder Merete Kvaal ved Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen ved Torstrand i Larvik klokka 17.31. Kvaal forteller at politiet har valgt å ressurrssette saken høyt.

- Skadeomfanget er ukjent, men skadepotensialet kan være høyt. Derfor er det viktig å være i forkant hvis det skulle bli noe varig, selv om vi ikke har fått noen indikasjoner på det. Likevel kan det være noen skader man ikke ser, sier Kvaal.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.