Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

231 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 231 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden på over tre måneder.

Det er 80 flere enn dagen før, og dobbelt så mange som snittet den siste uken, som var på 115 smittede per dag. Samme dag forrige uke ble det registrert 105 smittetilfeller.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 387 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Alna bydel har andreplassen med 345 og Grorud er på tredjeplass med 310 smittede per 100.000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 115 og 118 smittede per 100.000.

Totalt er 19.660 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, nesten 4.800, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Over 10 tonn fisk sperrer E39:

Politiet i Møre og Romsdal melder om en trafikkulykke på E39 i Vartdalsstranda. En trailer har mistet halve lasten med fisk.

- Omkring 10-15 tonn med fisk som flyter i vegbanen og grøfta. Trafikken står i begge retninger, opplyser politiet.

Politi og entreprenør er på vei til stedet.

- Ingen skader på person eller kjøretøy. Trolig ramlet ut i og på grunn av en sving, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Sindre Molnes sier like før klokka 16.30 til Dagbladet at politiet snart er på stedet.

- Det er meldt at det har falt ut eller delvis henger ut av traileren, og det er en del trafikk på stedet, sier operasjonslederen.

FHI om 17. mai: - Kan skje endringer:

Avdelingsdirekør Line Vold i FHI sier FHIs systemer ikke skiller mellom smitte innendørs og utendørs. Derfor viser det ikke i hvilken grad personer smittes utendørs.

- Rent smitevernfaglig er det slik at corona smitter ved dråpesmitte, først og fremst. Vi vet at det er mindre risiko utendørs enn innendørs, men at det er null risiko utendørs, holder vi for lite sannsynlig, sier hun til Dagbladet.

Derfor er det rom for å møte flere på utendørsarrangementer enn innendørs.

- At det er mindre risiko for smitte utendørs enn innendørs reflekteres i regelverket vi har nå, sier Vold.

Det er usikkert eksakt hvor stor denne forskjellen er.

Vold sier det kan komme endringer i smittesituasjonen fram mot 17. mai.

- Man har valgt å gå ut og gi råd om at det er de nasjonale rådene som gjelder nå, som skal gjelde også da. Så må man selvfølgelig følge de rådene som gjelder lokalt.

Onsdag ettermiddag har Helsedirektoratet publisert en rapport som viser at de har opplyst Helse- og omsorgsdepartementet om at de kan levere første versjon av coronasertifikatet 4. mai.

- Det er to grener av det arbeidet. Det ene er knyttet til internasjonalt regelverk, nemlig bruk av et coronasertifikat til for eksempel reising på tvers av landegrenser. Så er det en annen arm, som går på dette med om man skal tillate deltakelse på ulike type ting hvis man har et coronasertifikat til bruk innenlands, sier Vold.


Nakstad: - Fortsatt høyt smittetrykk:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladet TVs spørsmål.

- Vi får håpe at smittesituasjonen blir stadig bedre de neste ukene. Da blir det kanskje en litt mer vanlig 17. mai, selv om de store arrangementene uteblir, sier Nakstad.

Han tror det er sannsynlig å planlegge for fem gjester nasjonalt, men påpeker at reglene kan være strengere i Oslo og Viken.

- Regjeringen har nå anbefalt å ikke reise over kommunegrensene, men at man mest mulig feirer der man bor, i hager og på balkonger. Det er rådet man har gitt. Så må den enkelte vurdere hvordan de gjør det i praksis.

Barnetoget i Oslo er avlyst, og Oslo vil ikke lette på tiltakene denne uka.

- Det mener vi er klokt. Smittetrykket er fortsatt høyt. Trenden er positiv. De siste fire ukene har det gått nedover. Nå starter vi mer testing på skoler i Oslo. Det bidrar. Og ikke minst været, vi kan være mer utendørs, gjør at dette blir lettere og lettere. Men får vi en ny oppblomsting, vil det være demotiverende nå. Sverige er i en slik situasjon nå, og det håper vi å unngå.

Han påpeker at mørketallene er størst på steder med mye smitte, som gjør det krevende og gjør at det tar tid.

I Helsedirektoratet er det jobbet mye med coronasertifikat. Å lage et produkt som ikke kan jukses med, blant annet. Nakstad forklarer at om de får til dette, vil man for eksempel kunne slippe karantene ved innreise til andre land.

Hvordan det skal brukes i Norge, er opp til politikerne, påpeker han.

Han vil heller ikke gi unntak i tiltakene til vaksinerte per i dag. Han oppfordrer fortsatt alle til å bruke munnbind på butikken.

Går til sak mot AstraZeneca:

Europakommisjonen går til sak mot vaksineprodusenten AstraZeneca. Det bekrefter Irlands helseminister Stephen Donnelly, ifølge Sky News.

AstraZeneca har en kontrakt om å levere 180 millioner vaksinedoser av coronavaksinen til EU mellom april og juni.

Europakommisjonen mener vaksineprodusenten ikke har forholdt seg til avtalen i kontraken.

NÅ: Slik blir 17. mai :

15.00 holder helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) pressekonferanse om coronasituasjonen. Til stede er også helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet.

Høie åpner pressekonferansen.

- Nå er vi der igjen. Det er vår, og vi ber folk huske smitteråd og smitteregler, sier han.

Flertallet gjør det, mener han. For et år siden viste Helsedirektoratets undersøkelser undersøkelser 97 prosent at de i stor grad følger råd og retningslinjer.

I forrige uke var tallet 94 prosent, opplyser Høie. Tallet har stabilt ligget høyt, mener han.

- Denne våren ligner den forrige, men i år er noe annerledes. Vi har vaksine og ser slutten på pandemien, sier Høie.

Kulturministeren opplyser at han har vært i dialog med 17. mai-komiteer over hele landet.

- Vi er nå inne i trinn 1 i gjenåpningsplanen, og vaksinerer stadig flere. Men det er fremdeles stadig utbrudd. Vi kan ikke glippe nå. Derfor vil gjeldende nasjonale råd og regler også gjelde på 17. mai. Steder med høy smitte vil kunne ha enda strengere regler enn de nasjonale, sier kulturministeren.

17. mai-tog eller andre arrangement bør avlyses hvis de fører til folkeansamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner, råder regjeringen.

Tog omfattes av bestemmelsene for arrangementer i covid-19-forskriften. Det samme gjelder taler, leker, kransenedleggelser og liknende.

- Det betyr at områder som ikke har lokale begrensninger om arrangementsforbud, kan gjennomføre aktiviteter som 17. mai-tog med gjeldende antalls- og avstandsbegrensninger. I andre kommuner vil ikke dette være mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomføre arrangement utendørs eller digitalt, sier Høie.

Der det ikke er lov å avholde arrangement, vil korps likevel kunne spille for folk på såkalt uannonserte opptredener, slik at det ikke samler seg mange mennesker.

Den nasjonale regelen om fem gjester i private hjem gjelder også på nasjonaldagen. Utendørs er grensen ti for private samlinger.

Dette er noen av de nasjonale rådene og reglene som også vil gjelde på nasjonaldagen:

* Hold minst en meter avstand til andre. Hold hendene rene, og hold deg hjemme hvis du er syk.
* Begrens sosial kontakt og møt heller andre utendørs enn innendørs.
* Ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Hvis alle gjestene tilhører samme husstand, kan dere være flere, men man må kunne holde avstand.
* Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. * Barn og unge kan ha besøk av én til to faste venner.
Utsett eller avlys arrangement som samler personer fra ulike kommuner.
* Det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men skjenkingen stopper klokka 22.
* Det er egne nasjonale regler for arrangement som må følges – både på 17. mai og ellers.
* Utenom i private hjem kan man på private sammenkomster samles maksimalt ti personer innendørs og tjue personer utendørs.
* På offentlig arrangement der folk sitter på faste, tilviste plasser er det tillatt med maks 100 personer innendørs.
* Det er tillatt med maks 200 personer på offentlig arrangement utendørs hvis det er mulig å holde minst én meters avstand. Hvis alle sitter på faste tilviste plasser, kan man være 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis det er to meters avstand mellom kohortene.

Kulturministeren tar samtidig til orde for allsang av nasjonalsangen over det ganske land 17. mai klokka, 12.00.

- Fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager håper jeg at folk reiser seg og synger med den stemmen de har. Jeg vet at den felles nasjonalsangen ble en god og sterk opplevelse for mange i fjor, og jeg tror at vi denne våren trenger følelsen av felleskap og samhørighet enda mer, sier han.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at gjenåpningener avhengig av både TISK-arbeid, vaksinering og massetsting.

- Det er fortsatt høyt smittenivå mange steder i landet. heldigvis ser vi at smitten går nedover, sier han.

Han sier smittenivået i Oslo er nesten like høyt som da hovedstaden stengt ned i november.

- Derfor mener vi at Oslos tilnærming om en forsiktig og gradvis tilnæring er klok, sier ham.

Han sier direktoratet og FHI jobber med å rulle ut massetesting ved undervisningsinstitusjoner og barnehager. De lanserer i dag en veileder for hvordan testingen skal gjennomføres. Testingen må prioriteres i kommuner hvor smittenivået er høyt.

Høie sier Norge jobber sammen med EU med å utvikle et coronasertifikat.

- Det vil inneholde mer enn vaksinestatus. Det vil også kunne inneholde teststatus, og status knyttet til gjennomgått covid-19. Hensikten med det felleseuropeiske arbeidet er nettopp å, hvis vi lykkes, bidra til at folk kan reise mer mellom landene i Europa.

Når nordmenn eventuelt vil kunne reise, avhenger både av framdriften i vaksineringen og smittesituasjonen i Norge og resten av Europa.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Russland trekker styrker tilbake:

Russland trekker tilbake sine militære styrker langs den ukrainske grensa.

Det opplyste forsvarsminister Sergej Sjojgu under et besøk på Krim torsdag ettermiddag, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Jeg synes at målene med overraskelsesøvelsene er fullstendig oppnådd. Militæret har demonstrert evnen til å sikre et pålitelig forsvar av landets grenser, sa Sjojgu i en uttalelse til pressen.

Formelt har Sjojgu bedt generalstaben, kommandørene av russlands militære distrikter og luftforsvaret om å planlegge en tilbaketrekking fra og med fredag 23. april, og deretter «detaljert analysere og oppsummere resultatene» av militærøvelsen.

I flere uker har russiske myndigheter sendt militære tropper til grenseområdene mellom Ukraina og Russland. Tidligere i uka anslo EU at over 100 000 russiske soldater sto langs grensa til Øst-Ukraina og på Krim, den ukrainske halvøya Russland annekterte i 2014.

Russiske myndigheter begynte å sende tropper til grenseområdene etter at konflikten i Øst-Ukraina begynte å eskalere. Der utkjemper pro-russiske separatister en borgerkrig mot ukrainske myndigheter.

Den plutselige tilstrømmingen av russiske soldater til den ukrainske grensa, skapte internasjonal bekymring for en opptrapping av konflikten.

De pro-russiske separatistene har siden 2014 okkupert deler av Donbass, en region som består av oblastene - regionene - Donetsk og Lugansk.

PÅ KRIM: Deler av den russiske styrkeoppbyggingen har funnet sted på Krim. Foto: NTB

Bevisstløs person hentet opp fra sjøen i Bergen:

En mann er hentet opp fra sjøen av Kystvakten utenfor Flesland i Bergen. Det er meldt at han er eller har vært bevisstløs.

Ifølge redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen ble mannen plukket opp ved en sjark etter å ha ramlet over bord, skriver Bergensavisen.

- Vi kjenner ikke til hans tilstand, annet enn at det var åpenbart at vedkommende trengte medisinsk hjelp, sier Walle.

En annen person var om bord sjarken.

(NTB)

Ingen endring av tiltakene i Oslo:

Byrådet i Oslo har i dag bestemt at det ikke gjøres noen endringer i coronatiltakene denne uka. Det kommer fram i en pressemelding.

På tirsdag vil byrådet gjøre en ny vurdering av situasjonen.

I pressemeldingen skriver byrådet at de har signalisert at de ville vurdere forbudet mot flere enn to gjester denne uken. På grunn av smittesituasjonen har byrådet besluttet å videreføre dette forbudet, men det vil vurderes på nytt til uka.

- Det er ingen tvil om at smittesituasjonen i Oslo fortsetter å være alvorlig. Selv om tallene går ned, hadde vi over 1100 smittede i Oslo forrige uke, og smittetallene ligger omtrent på samme nivå denne uka. Det er på høyde med toppene i de tidligere smittebølgene i november og januar. Antallet innlagte har gått noe ned, men det er fortsatt over 100 innlagte coronapasienter i Oslo og på Ahus. Samlet sett vurderer vi situasjonen til å være så alvorlig at vi foreløpig ikke gjør nye lettelser i tiltakene nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådet forbereder gjenåpningen av Oslo, og Johansen understreker at de ikke vil snuble på oppløpssiden og åpne for mye for tidlig.

Ingen lettelser i Sverige:

Det blir ingen lettelser i coronatiltakene i Sverige.

Det forteller Sveriges statsminister Stefan Löfven under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

De nåværende coronarestriksjonene i Sverige varer i utgangspunktet bare fram til 3. mai, men smitten bare fortsetter å stige.

Derfor anbefalte Folkhälsomyndigheten den svenske regjeringen å forlenge tiltakene, i første omgang til 17. mai.

Regjeringen følger anbefalingen, og vil ikke gjøre lettelser.

- Når belastningen på helsevesenet minsker og smitten går ned, først da er vi klare for å oppheve restriksjoner. Vi er ikke der ennå, sa Löfven under pressekonferansen.

Den svenske regjeringen sa at det var tidligst aktuelt med lettelser «i midten av mai».

Löfven beskrev situasjonen i Sverige som «fortsatt ulovlig». Han trakk fram særlig helsepersonellets innsats under pandemien.

- De har slitt hardt i over ett år, de er utmattede, men har gjort en fantastisk innsats, ikke minst for å redde liv, sa statsministeren.

Videre roste han også det svenske folk.

- Vi har levd under begrensninger, vi har kjent på redsel og uro, og det er veldig tøft. Nå er vi på oppløpet, og vi må holde ut. Det er det det handler om, sa statsminister Löfven.

Under 200 coronapasienter på norske sykehus:

For første gang siden 13. mars i år er det færre enn 200 coronapasienter på norske sykehus.

Torsdag var 199 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 13 pasienter fra dagen før.

Tallene stammer fra Helsedirektoratets oversikt.

42 av pasientene får respiratorbehandling. Det er to færre enn dagen før.

154 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 29 er innlagt i Helse vest, 13 er innlagt i Helse Midt-Norge, og tre er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 109 137 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.