Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Vaksinekjøleskap ødelagt - hasteinnkaller til vaksinasjon:

Et kjøleskap gikk i stykker i Sarpsborg i natt. Det inneholdt vaksiner, skriver VG.

Nå hasteinnkaller kommunen helsepersonell til vaksinasjon, for at dosene ikke skal gå til spille.

– Vi har hatt et uhell med et kjøleskap på vaksinesenteret vårt. Vaksinene er ikke oppbevart slik de skal ved riktig temperatur. AstraZeneca-vaksinen kan fortsatt brukes, der har vi 48 timer på oss, sier helsesjef i Sarpsborg Øivind Werner Johansen til VG.

Det skal ha vært rundt 600 doser i kjøleskapet. 300 AstraZeneca-doser og 300 Pfizer-doser. Det er uklart om Pfizer-dosene fortsatt er mulige å bruke.

Vaksiner på Sykehuset Østfold. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

150 nye coronasmittede registrert i Oslo siste døgn:

Det er registrert 150 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 57 under snittet de sju foregående dagene.

150 tilfeller er 93 færre enn på tirsdag, og 187 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 219 smittede per dag.

(NTB)

Demokrater vil utvide høyesterett:

Demokrater i Kongressen vil fremme et forslag om å utvide USAs høyesterett med fire dommere.

Senator Ed Markey og kongressrepresentantene Jerry Nadler, Hank Johnson og Mondaire Jones skal holde pressekonferanse om lovforslaget torsdag.

Forslaget tar til orde for å øke antall høyesterettsdommere fra 9 til 13, skriver Wall Street Journal. Seks av de nåværende høyesterettsdommerne er utnevnt av republikanske presidenter, halvparten av dem under Donald Trumps tid i Det hvite hus.

Det er lite sannsynlig at forslaget blir lov.

Demokratene har knappest mulig flertall i Senatet, og en rekket av partiets folkevalgte har flagget at de er imot å utvide høyesterett. I tillegg har president Joe Biden sagt at han «ikke er tilhenger» av å utvide høyesterett.

Biden opprettet imidlertid i forrige uke en kommisjon som skal vurdere reformer av høyesterett. Blant spørsmålene som skal vurderes, er størrelsen på domstolen og hvor lenge høyesterettsdommerne bør sitte i stillingene sine. Slik systemet er i dag, utnevnes de på livstid.

(NTB)

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Person fastklemt etter frontkollisjon i Østerdalen:

En person sitter fastklemt etter at en personbil og et vogntog frontkolliderte på riksvei 3 i Kvikne i Innlandet natt til torsdag.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 2.23 natt til torsdag. Ulykken skjedde ved Ya bru i Kvikne da de to kjøretøyene frontkolliderte.

- Det ser ut som om det kan være en alvorlig ulykke. Vi vet at det er to personer i lastebilen som er tilsynelatende uskadd. I personbilen er det en person som sitter fastklemt, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad i Innlandet politidistrikt til NTB.

Ambulanse og brannvesen er framme på stedet.

Riksvei 3 er stengt på stedet, opplyser Vegtrafikksentralen.

(NTB)

En død og tolv savnet etter skipsforlis utenfor Louisiana:

En person er død og tolv meldt savnet etter at et plattformskip forliste i Mexicogolfen utenfor Louisiana på USAs sørkyst tirsdag.

Kystvakten og en rekke båter leter fortsatt etter overlevende etter at Seacor Power forliste i svært dårlig vær nær Port Fourchon, om lag 16 mil sør for New Orleans.

Seks overlevende og en død person er hentet opp av vannet. Det var trolig 19 personer om bord.

- Mitt og teamet vårt sine hjerter går ut til familiene og besetningen på Seacor, men vi gir redningsaksjonen fortsatt alt vi har, sa kaptein for kystvakten i New Orleans, Will Watsen, på en pressekonferanse onsdag, skriver Washington Post

Seacor Power er et plattformskip med en dekksbredde på nesten 40 meter.

(NTB/Dagbladet)

Foto: U.S. Coast Guard Coast Guard / AP

Politibetjent risikerer lang straff for drap i USA:

Politibetjent Kimberly B. Potter skjøt afroamerikaneren Daunte Wright (20) i Minneapolis i USA søndag, i det som omtales som en fatal ulykke.

Wright ble stanset av en politipatrulje for brudd på trafikkreglene, men da han forsøkte å sette seg inn i bilen igjen, rettet Potter elektrosjokkvåpen mot ham, tok feil av pistolen hun bar og avfyrte et skarpt skudd.

- Holy shit! Jeg skjøt ham, kan man høre hun si i en bodycam-video fra hendelsen.

Hun har siden levert inn oppsigelsen sin og blitt siktet for uaktsomt drap, bekrefter påtalemyndigheten i byen. Hun ble varetektsfengslet onsdag kveld, men natt til torsdag norsk tid er hun løslatt etter å ha betalt en kausjon på 100 000 dollar, tilsvarende 838 000 kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Potters første rettsmøte er planlagt seinere torsdag. Ifølge lokalavisa Minneapolis Star Tribune risikerer hun opptil ti års fengsel og en bot på 170 000 kroner, skulle hun bli dømt.

- Dette er fortsatt en aktiv og pågående etterforskning. Minnesota Bereau of Criminal Apprehension (BCA) samarbeider med statsadvokatembetet i Washington County om saken, skriver kriminalbyrået i en pressemelding.

Onsdag kveld frigjorde også politiet de første bildene av Potter etter arrestasjonen, i oransje fengselsdrakt. Hun begynte i politiet i 1995, og drev opptrening av en ny politibetjent da hendelsen fant sted søndag formiddag.

Saken har utløst store protester og sammenfaller med at rettssaken mot den hvite politimannen som i mai i fjor drepte den svarte 46-åringen George Floyd i Minneapolis, nå går mot slutten.

Politisjefen i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center er blant dem som har trukket seg fra sine stillinger som følge av det fatale skuddet.

Foto: Hennepin County Sheriff

Johnson & Johnson-pause i minst en uke til:

Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC kommer ikke med noen ny vurdering av Johnson & Johnson-vaksinen før om minst en uke, skriver New York Times.

Bruk av vaksinen ble satt på vent tirsdag, etter tilfeller med blodproppsymptomer hos vaksinerte.

Et rådgiverpanel til folkehelseinstituttet møttes onsdag, og etter lange diskusjoner kom de fram til at de trenger mer tid til å granske tilfellene. Dermed vil de ikke komme med noen anbefaling før de møtes igjen om minst en ukes tid, skriver avisa.

EUs legemiddelbyrå EMA har tidligere godkjent vaksinen til Johnson & Johnson, men har ikke avklart om den i sjeldne tilfeller kan gi alvorlige blodpropptilfeller.

(NTB)

599 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 599 coronasmittede i Norge. Det er 140 færre enn dagen før og 334 færre enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 105 607 coronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4525 nye smittetilfeller i Norge. 4,9 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

(NTB)

Måling: To av tre sier ja til rusreformen:

I en ny meningsmåling sier et klart flertall, 67 prosent, at de støtter regjeringens rusreform. Blant Arbeiderpartiets velgere sier 68 prosent ja.

1909 personer har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar på vegne av Foreningen Tryggere Ruspolitikk og brukerorganisasjonen RIO.

Spørsmålet de har svart enten ja, nei eller vet ikke på, er dette:

«De som blir tatt av politiet med et ulovlig rusmiddel, skal ikke lenger få bøter eller et kriminelt rulleblad så lenge mengden stoff er liten og stoffet kun er til deres eget bruk. I stedet vil politiet frata dem stoffet, registrere forholdet og pålegge dem å møte til oppfølging i helsetjenesten.»

I spørsmålet gjøres det også klart at rusbrukere vil bli frarådet å bruke ulovlige rusmidler og få informasjon om helseskadene, samt tilbud om tverrfaglig kartlegging og henvisning til ulike hjelpetiltak.

«De som ikke er rusavhengige, kan få gebyr hvis de ikke møter. Mindreårige skal møte sammen med foresatte, og barnevernet skal varsles hvis de ikke møter. Flere vil få denne reaksjonen enn de som i dag straffes, siden det kreves mindre bevis for å pålegge folk slik oppfølging enn for å straffe dem. Narkotikasalg og -smugling, ruspåvirket kjøring og andre alvorlige ruslovbrudd skal fremdeles etterforskes og straffes som i dag,» heter det videre.

Mens 67 prosent altså svarer at de er enige i forslaget, sier 19 prosent nei og 14 prosent vet ikke.

(NTB)

Norge trekker seg ut av Afghanistan:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at Norge trekker sine soldater ut av Afghanistan innen utgangen av september.

Uttrekningen starter allerede i mai.

Utspillet fra Søreide kommer dagen etter at USAs president Joe Biden varslet at han ville trekke alle amerikanske soldater ut av landet innen 11. september 2021. Datoen er nøyaktig 20 år etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001.

– Afghanistans stolte sikkerhets- og forsvarsstyrker er fullt ut i stand til å forsvare sitt folk og land, noe de har gjort hele veien, og som den afghanske nasjonen er evig takknemlig for, skriver landets president Ashraf Ghani på Twitter.

Sørlandssenteret evakueres:

Det er meldt om brann i en dyrebutikk på Sørlandssenteret. Det skriver politiet på Twitter.

- Ansatte og besøkende evakuerer bygget. Nødetatene på vei, skriver politiet.

Brannvesenet skriver på Twitter at de er på vei. En person skal ha ringt dem og sagt at det brenner i noen lamper i taket.

Kort tid senere skriver politiet at brannen er slukket. Politiet opplyste først om at det brant på sportsbutikken XXL, men det stemte ikke. Det var på dyrebutikken det hadde brent.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.