Nyhetsstudio

Jørgen Gilbrant

Erna Solberg: - Slå ned smitten - enten det er Oslo eller Molde:

Statsminister Erna Solberg sier i en skriftlig uttalelse til Dagbladet at hele Norge står i en krevende situasjon.

Bakgrunnen er Molde-ordfører og Solbergs partifelle Torgeir Dahls kritiske uttalelser om Oslos coronahåndtering.

- Regjeringen er opptatt av å slå ned smitten, rulle ut vaksine og bistå kommuner som trenger hjelp – enten det er Oslo eller Molde, sier Solberg.

- Norge står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og vi har et godt samarbeid med kommunene om håndteringen av pandemien. Folk og bedrifter i Oslo har levd under strenge tiltak i lengre tid. Jeg håper at de nye tiltakene kan få smitten ned, slik at vi kan ta hverdagen tilbake, sier Erna Solberg.

Studioet fortsetter under annonsen

Orienterer om nye Bergen-tiltak:

Det siste døgnet er det registrert 34 nye smittetilfeller i Bergen. Kommunen har hatt økende smitte den siste tida og byrådet legger fram innstramminger på en pressekonferanse klokka 14.

Ifølge kommunen er elleve av de nye smittede under 20 år. På grunn av økende smitte i denne aldersgruppen, er det på forhånd varslet innstramminger for barn og unge.

- I dag må vi stramme inn igjen i Bergen. Vi er i en situasjon som vi ikke har lyst til å være i og er nå i en situasjon der vi er nødt til å gjøre noe, sier byrådsleder Roger Valhammer.

- Trenden er stigende og bekymringsfull.

Han sier grunnsmitten i Bergen er høy og at de har et glidende snitt med 35 smittede per dag.

- Andelen med ukjent smittevei har økt til 13 prosent og andelen positive blant de testede er på to prosent de siste 14 dagene.

Økningen er betydelig i aldersgruppen 13 til 19, men også blant yngre barn.

Smitten i de yngre aldersgruppene har ført til mange nærkontakter, og dette har skapt problemer for smittesporerne som melder at de har vanskeligheter med å få varslet alle nærkontakter.

- Vi er nødt til å gjøre noe med smitten som skjer i private sammenkomster.

Følgende tiltak innføres etter råd fra FHI:

* Det blir ikke tillatt delta på private sammenkomster i private hjem med flere enn to personer til stede. Tiltaket forskriftsfestes.

* Det tillates likevel at en husholdning som består av én eller to personer, kan få besøk av flere så lenge de besøkende tilhører samme husholdning.

* Svømmehaller, badeland, hotellbasseng stenges.

* Steder med aktiviteter rettet mot barn og unge skal holde stengt.

* Ikke tillat med innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år. Utendørs er lov. Kor og korpsøvelser blir heller ikke tillatt innendørs.

* Det blir munnbindpåbud på steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

* Det blir også innført rødt nivå på skoler ved smitteutbrudd.

Tiltakene innføres fra midnatt mandag og skal vare i 14 dager, til og med 3. mai.

- Detter tøffe tak og ikke noe vi ønsker å gjøre, men vi gjør det for å forhindre en større nedstenging. Dette smerter og det gjør vondt og det kommer til å gå utover mange, sier Valhammer.

Bergen opphevet den nasjonale skjenkestoppen fredag. Valhammer sier helgas meldinger bekymrer ham.

- Tiltakene vi kommer med i dag er basert på situasjonen i dag og slik den har utviklet seg de siste ukene. Det jeg har sett de siste dagene bekymrer med sterkt. Det er for mange rapporter om festbråk og folk som dropper avstand og regler. I noen tilfeller har det tatt helt av. Hvis dette fortsetter så blir vi nødt til å sette denne delen av gjenåpningen på pause. Derfor vil jeg både minne bransje og gjester på å overholde anbefalingene, sier Valhammer.

Helsebyråd Beate Husa gjentar at det er vanskelig å innføre tiltak mot barn og unge, men at det nå trengs. Også hun er bekymret for utviklingen gjennom helga.

- Vi hadde et dialogmøte med politiet. De gir tilbakemeldinger om mye folk ute i finværet i helga. Det er kjekt at folk er ute og koser seg, men det er mindre kjekt at smittevernrådene ikke blir fulgt. Meteren blir ikke tatt hensyn til og da blir det krevende. Avstandsrådet gjelder også utendørs. Det vi har sett denne helga styrker behovet for tiltak.

- Det er svært bekymringsfullt at mange har samlet seg i større grupper enn anbefalt og at smittevernet ikke blir ivaretatt. Dette gjelder også barn, unge og unge voksne, der politiet rapporterer om store ansamlinger, sier Husa.

Hun oppfordrer alle til å holde avstand - gjerne to meter - og at bør ha lav terskel for å teste seg.

Det strammes også inn for kortidssykehjemmene.

- Vi strammer inn besøksrestriksjonene der. To faste besøkende kan besøke en beboer inntil to ganger i uka, og besøket må avtales på forhånd. Det må brukes munnbind, sier Husa.

Hun begrunner tiltaket med at det ikke er alle beboere på slike avdelinger som har fått vaksine.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sier Bergen den siste tida har hatt motsatt utvikling enn mange andre steder i Norge den siste tida, der det er opplevd nedgang i smittetrykk.

- Det er ikke sånn at vi i Bergen reverserer lettelsene som er gjort nasjonalt, men vi har forsøkt å finne mest mulig målrettede tiltak som kan passe for å få redusert smittetrykket hos oss.

- Har du vært på sammenkomster der avstandsreglene ikke er fulgt, da bør du teste deg, oppfordrer han og legger til at han ser det "syndes mye" mot avstandsregelen.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Soldat drept i Øst-Ukraina:

En ukrainsk soldat er drept og en annen såret i konfliktområdet i Øst-Ukraina, sier det ukrainske forsvaret mandag.

Soldaten ble drept da stillingen hans ble angrepet med granater søndag, skriver forsvaret på Facebook.

Meldingen kommer bare timer før de planlagte samtalene mellom Russland, Tyskland, Frankrike og Ukraina om situasjonen i landet.

Sammenstøt mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister har blusset opp i øst de siste ukene, og våpenhvilen som ble meglet fram i fjor fungerer ikke lenger. Konflikten har pågått i Donetsk og Lugansk-regionene siden 2014.

Konflikten mellom landene forverres, og Russland har utplassert store militære styrker langs grensen. Frykten øker for en eskalering av situasjonen.

(NTB)

Eldre kvinne påkjørt av bil i Haugesund:

En eldre kvinne (70) tas hånd om av helsevesenet etter at hun skal ha blitt påkjørt på en parkeringsplass i Haugesund mandag ettermiddag.

Det melder Sør-Vest politidistrikt.

Den 70 år gamle kvinnen er våken, men har smerter i en fot, ryggen og en arm, skriver politiet videre.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.45.

Opphever karantenen for vaksinerte:

Koronavaksinerte som reiser til Hellas trenger ikke lenger gå i karantene ved ankomst i landet. Det samme gjelder personer med nylig avlagt negativ koronatest.

Opphevingen gjelder reisende fra EU, Storbritannia, Israel, Serbia og De forente arabiske emirater, opplyste greske myndigheter mandag.

Den negative PCR-testen kan ikke være eldre enn tre dager. For vaksinerte må andre dose være satt minst to uker før ankomst.

Myndighetene i landet har presset på for å få på plass et felles vaksinepass i EU. Turismen står normalt for en femdel av landets økonomi. De fleste hoteller i landet er fremdeles stengt.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix

Gult farevarsel for snø:

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i fjellet i Sør-Norge. Varselet gjelder fra tirsdag kveld.

- Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, oppfordrer meteorologene.

Nasas Ingenuity-drone har lyktes i å fly på Mars:

Tidlig mandag ettermiddag fikk Nasa signalene som bekreftet at den første flyturen på Mars med dronen Ingenuity var vellykket.

Etter en ukes utsettelse, tok det lille helikopteret av fra den røde planeten mandag formiddag. Deretter var det noen timers venting før Nasa mottok signalene om hvordan det hadde gått. Den endelige bekreftelsen på en vellykket flytur kom litt før klokken 13 norsk tid.

118 år etter den første vellykkede motoriserte flyturen på vår egen planet, skal en menneskeskapt farkost for første gang fly over en annen planet.

– Hver verden får bare én førstegangsflyging, sier prosjektlederen for Ingenuity, MiMi Aung.

(NTB)

Frigir navn etter dødsulykke:

Dødsulykken på en fiskebåt utenfor Troms har trolig sammenheng med at deler av en kran falt ned, opplyser politiet.

- Foreløpige undersøkelser tyder på at ulykken har sammenheng med at deler av en kran falt ned, men detaljer rundt hendelsen må etterforskes nærmere, skriver Troms politidistrikt.

Det var 22 år gamle Thomas-Andre Slettbakk Fagerli fra Meløy som omkom i arbeidsulykken om bord på en mindre fiskebåt rundt 50 nautiske mil fra Tromsø natt til søndag.

Navnet er frigitt i samråd med pårørende, ifølge Avisa Nordland.

Avdøde fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, og Troms politidistrikt etterforsker saken. Sjøfartsdirektoratet og Statens Havarikommisjon for transport er varslet om hendelsen.

(NTB/Dagbladet)

Hellas opphever innreisekarantenen for vaksinerte:

Koronavaksinerte som reiser til Hellas trenger ikke lenger gå i karantene ved ankomst i landet. Det samme gjelder personer med nylig avlagt negativ koronatest.

Opphevingen gjelder reisende fra EU, Storbritannia, Israel, Serbia og De forente arabiske emirater, opplyste greske myndigheter mandag.

Den negative PCR-testen kan ikke være eldre enn tre dager. For vaksinerte må andre dose være satt minst to uker før ankomst.

Myndighetene i landet har presset på for å få på plass et felles vaksinepass i EU. Turismen står normalt for en femdel av landets økonomi. De fleste hoteller i landet er fremdeles stengt.

(NTB)

34 nye smittede i Bergen :

Det siste døgnet er det registrert 34 nye smittetilfeller i Bergen. 25 er nærkontakter og fire er importsmitte. Tre har ukjent smittevei og en har usikker smittevei. En person venter avklaring på inkonklusiv test, skriver kommunen.

Bergen har opplevd økende smitte den siste tida, og byrådet vil legge fram nye tiltak på en pressekonferanse klokka 14 mandag.

Danmark: Fant 200 kilo sprengstoff i skur:

Under en større politiaksjon søndag fant etterforskerne 206,4 kilo sprengstoff i et skur på Amager i Danmark.

To menn på 21 og 54 ble anholdt i forbindelse med aksjonen, og er siktet for besittelse av sprengstoff under særlig skjerpende omstendigheter, skriver politiet i en pressemelding mandag.

- Vi har beslaglagt en historisk stor mengde sprengstoff, som vi selvfølgelig er veldig lettet over at ikke lenger er i kriminelle hender, sier politiinspektør Henrik Andersen, som omtaler saken som veldig alvorlig.

Politiet mener det ikke har vært eksplosjonsfare i forbindelse med oppbevaringen, men understreker at det alltid vil være en potensiell risiko i forbindelse med flytting og håndtering av sprengstoff i en slik mengde.

- Etterforskningen fortsetter, så jeg kan ikke gå i ytterligere detaljer på nåværende tidspunkt, sier Andersen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.