Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

CNN: Trump og Melania fikk coronavaksine i januar:

USAs tidligere president Donald Trump og førstedame Melania fikk coronavaksine i Det hvite hus i januar, skriver CNN, som siterer en Trump-rådgiver.

Opplysningene kommer etter at Trump talte på den årlige konservative CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) 28. februar.

- Det var ikke vondt i det hele tatt, så alle sammen: Gå å ta vaksinen, sa han fra talerstolen.

Det er første gang det kommer frem at det tidligere presidentparet har tatt coronavaksine, og Trump har fått annen behandling mot viruset enn medikamentene han fikk i oktober, etter å ha blitt smittet med viruset.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fikk begge vaksinen på direktesendt TV i desember. Det samme gjorde de tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton.

CNN betegner de nye opplysningene og Trumps oppfordring til å ta vaksinen på CPAC-konferansen, som et «bemerkelsesverdig skifte», og peker på hans gjentatte underdrivelser av viruset, unngåelse av sosial distansering og maskebruk.

Det er ikke kjent hvilken vaksine eller hvor mange vaksinedoser det tidligere presidentparet har tatt.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Skal teste barn under 12 på grensen:

Regjeringen har besluttet at også barn under 12 år skal testes ved grensen. Endringen innføres fordi de nye virusvariantene er mer smittsomme, også når den smittede er barn.

Det skriver regjeringen i en pressemelding søndag.

- Det er viktig at testingen ikke skal være ubehagelig for barna, og teststasjonene skal få veiledning om at testmetoden som benyttes skal være så skånsom som mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Endringen trer i kraft ved midnatt natt til mandag.

Trafikkulykke i Lillestrøm - to alvorlig skadd:

Alle nødetater rykker søndag ettermiddag ut til en trafikkulykke i Lillestrøm.

- Det er to MC-er og to personer som er involvert i ulykken. Begge sjåførene er alvorlig skadd, men ikke kritisk skadd per nå. De blir flydd fra stedet med hver sin luftambulanse. Det er også vært et vitne til ulykken, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen, til Dagbladet.

I en oppdatering på Twitter melder politidistriktet at det skal være snakk om en front-mot-front-ulykke mellom to av av motorsyklene.

Etterforsker mulig trusselsituasjon i Mjøstårnet :

Politiet etterforsker en mulig trusselsituasjon som skal ha funnet sted i Mjøstårnet i Brumunddal fredag. Det bekrefter jourhavende jurist Nina Østvold i Innlandet politidistrikt overfor Dagbladet. Hun ønsker ikke å gå ytterligere i detalj søndag.

Det var Hamar Arbeiderblad som omtalte saken først.

Det er foreløpig ingen pågrepne eller navngitte mistenkte i saken. Den fornærmede mannen ble avhørt lørdag. Politiet har sikret videoovervåkning fra Mjøstårnet, og har gjennomført tekniske undersøkelser på stedet. Politiet er ikke kjent med at det har vært vitner til hendelsen.

Politiet arbeider nå blant annet med å se gjennom det beslaglagte videomaterialet.

- Vi må få gått gjennom det. Så tar vi en løpende vurdering om det dukker opp behov for å ta ytterligere avhør. Vi ser for oss at det kommer til å bli behov for i hvert fall enkelte ytterligere etterforskningsskritt før vi har den kunnskapen vi trenger, sier Østvold til Dagbladet søndag.

Gressbrann ute av kontroll:

Brannvesenet rykker ut til en gressbrann i Alver i Vestland fylke.

- Gressbrannen er ute av kontroll, skriver 110 Vest på Twitter.

Få minutter seinere kommer brannvesenet med en oppdatering:

- Personer på stedet har slukket den selv.

Gressbrann på Kongsberg - spredningsfare:

Sør-Øst politidistrikt melder om flere gressbranner langs toglinjen ved Meheiaveien på Kongsberg.

- Det er spredningsfare til bebyggelse i området, skriver politiet på Twitter søndag ettermiddag.

Politiet meldte først om at beboere i nærheten ble evakuert, men gikk seinere tilbake på dette.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no

Det skal være et større område som brenner. Brannvesenet jobber med å få oversikt over situasjonen.

- Betydelig antall ressurser fra brannvesenet er på stedet. Skogbrannhelikopter er også på plass, skriver brannvesenet på Twitter.

E134 var lenge stengt i området som følge av situasjonen, men ble åpnet like før klokka 18. Også togtrafikken er stanset, ifølge Bane Nor.

Ifølge Meteorologisk institutt er det gult farenivå for skog- og gressbrann i området.

Klokka 15.35 melder politiet at brannvesenet ikke lenger er veldig bekymret for brannen og at en skinnegående vannvogn er på vei til stedet.

- Slukkingen vil mest sannsynlig pågå et par timer fremover, skriver politiet på Twitter like før klokka 18.

Voss: Uskadd etter paraglider-styrt:

Vest politidistrikt skriver på Twitter at nødetatene er på vei til Vangsvatnet i Voss etter melding om at en paraglider har styrtet i vannet.

- Ambulanse er på staden, de melder om at en person har tatt seg inn til land, ukjent skadeomfang, skriver politiet kort tid etter.

Operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt opplyser til Dagbladet at føreren av paraglideren, en mann, oppgir å være uskadd.

Han har ikke øvrig informasjon om handlingsforløpet eller bakgrunnen for styrten.

Mann omkom i arbeidsulykke utenfor Troms :

En mann i 20-årene omkom i en arbeidsulykke om bord på et fiskefartøy rundt 50 nautiske mil fra Tromsø natt til søndag.

– Troms politidistrikt har iverksatt etterforskning i forbindelse med en arbeidsulykke på et fiskefartøy. Ulykken skal ha skjedd rundt klokken 00.30 i natt, skriver de på Twitter.

Avdøde er hjemmehørende i Nordland. De pårørende er varslet.

Vedkommende ble fraktet med redningshelikopter til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og ble erklært død kort tid etter, opplyser operasjonsleder i Troms politidistrikt Eirik Kileng til VG.

– Vi vil avhøre mannskapet så snart de har lagt til kai, samt iverksette tekniske og taktiske undersøkelser om bord, sier Kileng.

(NTB)

Nicolai (24) savnet etter vannscooterulykke :

Det er 24 år gamle Nicolai Øvrås Espetvedt fra Alver i Nordhordland som fortsatt er savnet etter vannscooterulykken fredag.

Det er ifølge politiet de pårørende som ønsker at navnet på personen som er savnet etter at en vannscooter veltet i Salhusfjorden 16. april blir offentliggjort.

Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte om ulykken, som skjedde like ved Tellevik fort, rett etter klokka 18.30 fredag. En person ble hentet opp av vannet og er ikke kritisk skadd.

To kystvaktskip, en brannbåt, flere redningsskøyter, andre båter og en luftambulanse har bistått i letingen. Søket ble avsluttet som redningsaksjon kl. 12 lørdag.

(NTB)

Foto: Politiet

39 nye smittetilfeller i Bergen:

Det er registrert 39 nye smittede i Bergen det siste døgnet. Det er like mange som dagen før, men seks mer enn ukesnittet.

Fem personer har ukjent smittevei, mens en har usikker smittevei, opplyser Bergen kommune. Fire av tilfellene er importsmitte.

17 tilfeller stammer fra familie og husstand, fem fra kjent nærkontakt, tolv er smittet i barnehage og skole, mens en smittet er ansatt på sykehjem eller i helse.

1 530 personer testet seg i Bergen lørdag.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mistenkt navngitt etter atomanlegg-angrep:

Statlig iransk TV har navngitt en mann som er mistenkt for å stå bak sabotasjeaksjonen mot Natanz-anlegget. Han skal ha rømt landet.

Natanz-anlegget, som brukes til å anrike uran, ble tidligere i uken rammet av en mindre eksplosjon. Iran har beskyldt Israel for sabotasje mot anlegget.

Den islamske republikk Irans kringkastingsselskap viste lørdag bilde av en mann identifisert som 43 år gamle Reza Karimi, som skal være mistenkt for å stå bak. Han skal være født nær byen kashan i Iran, men skal ha forlatt landet få timer før sabotasjeaksjonen fant sted.

Det ble ikke oppgitt hvordan mannen fikk tilgang til anlegget, som er svært godt sikret.

Iranske myndigheter gjør alt de kan for å få ham til landet og har varslet Interpol, ifølge TV-innslaget.

Innslaget viste også det som tilsynelatende var en «red notice» fra Interpol (en internasjonal etterlysning, men ikke arrestordre, red.anm), skriver den britiske avisa The Guardian.

Avisa skriver at de ikke har vært i stand til å finne denne i Interpols offentlige databaser, og at Interpol ikke ønsket å kommentere saken.

(Dagbladet/NTB)

NAVNGITT: Reza Karimi. Foto: Islamic Republic Iran Broadcasting / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.