Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Etterforsker kommunikasjon mellom Kongress-opprørere og folkevalgte:

Føderale etterforskere undersøker kommunikasjon mellom folkevalgte i Kongressen og opprørerne som 6. januar stormet kongressbygningen, melder CNN.

Etterforskerne forsøker ifølge en tjenesteperson som er blitt brifet om etterforskningen, å kartlegge om de folkevalgte bevisst eller ubevisst hjalp opprørerne, får CNN opplyst.

Informasjonen som er hentet inn til nå, skal angivelig indikere at det var kontakt mellom flere folkevalgte og opprørere i dagene rundt 6. januar, og også kommunikasjon mellom flere opprørere der tilknytning til folkevalgte ble diskutert, ifølge tjenestepersonen.

Det understrekes at slik kommunikasjon ikke nødvendigvis betyr at noen folkevalgte har brutt loven, og at etterforskningen på nåværende tidspunkt ikke retter seg inn mot noen folkevalgte.

Til sammen fem personer mistet livet da tusenvis av Trump-tilhengere stormet kongressbygningen, og om lag 300 mennesker er siktet eller mistenkt for å ha deltatt i stormingen.

Etterforskningen har ifølge CNN nå endret spor, fra å sikte seg inn mot folk som beskyldes for å ha deltatt i stormingen, til å gå etter folk som skal ha planlagt den, i et forsøk på å stanse Kongressens godkjenning av valgresultatet.

(NTB)

Foto: John Minchillo / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Ny corona-dødsrekord i Tyrkia:

Det siste døgnet er det registrert 318 coronarelaterte dødsfall i Tyrkia - det høyeste tallet siden pandemien fikk fotfeste i landet, melder The Guardian.

I tillegg er det rapportert om 55 802 nye smittetilfeller.

PST vil overvåke alle flyplasser:

En egen PST-enhet skal overvåke alle som reiser inn og ut av Norge med fly. De skal avsløre terrorister eller alvorlig kriminalitet, ifølge NRK.

Enheten er et resultat av samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Tolletaten, ifølge nyhetskanalen som har fått innsyn i en rapport der dette omtales.

De som arbeider i gruppen skal samle inn, lagre og analysere informasjon fra flypassasjerdata, men også utveksle informasjon og analyseresultater med andre land og Europol. Regjeringen vil gjøre det lovlig å gjøre dette.

Planen er at enheten skal være operativ i Kripos' lokaler fra 1. januar 2022 og i full drift fra 1. juli.

PST har tidligere fått kritikk for å ha lest passasjerlister uten hjemmel. EOS-utvalget mente at den praksisen var ulovlig.

(NTB)

Foto: Torstein Bøe / NTB

Endrer permitteringsreglene:

LO og NHO er enige om å endre permitteringsreglene i hovedavtalen.

Det melder NRK.

Endringen skal gi lavere risiko for arbeidsgiverne å ta permitterte tilbake i jobb.

Endringene går på at avbruddsperioden blir utvidet fra seks til ti uker og vil vare ut september, skriver NRK.

To coronadødsfall i Ullensvang:

To coronasmittede personer har dødd i Ullensvang kommune, skriver kommunen på nettsidene sine.

Begge to var eldre med underliggende sykdommer, skriver kommunen. De var innlagt på den kommunale covid-enheten.

Skal teste barn under 12 på grensen:

Regjeringen har besluttet at også barn under 12 år skal testes ved grensen. Endringen innføres fordi de nye virusvariantene er mer smittsomme, også når den smittede er barn.

Det skriver regjeringen i en pressemelding søndag.

- Det er viktig at testingen ikke skal være ubehagelig for barna, og teststasjonene skal få veiledning om at testmetoden som benyttes skal være så skånsom som mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Endringen trer i kraft ved midnatt natt til mandag.

Trafikkulykke i Lillestrøm - to alvorlig skadd:

Alle nødetater rykker søndag ettermiddag ut til en trafikkulykke i Lillestrøm.

- Det er to MC-er og to personer som er involvert i ulykken. Begge sjåførene er alvorlig skadd, men ikke kritisk skadd per nå. De blir flydd fra stedet med hver sin luftambulanse. Det er også vært et vitne til ulykken, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen, til Dagbladet.

I en oppdatering på Twitter melder politidistriktet at det skal være snakk om en front-mot-front-ulykke mellom to av av motorsyklene.

Etterforsker mulig trusselsituasjon i Mjøstårnet :

Politiet etterforsker en mulig trusselsituasjon som skal ha funnet sted i Mjøstårnet i Brumunddal fredag. Det bekrefter jourhavende jurist Nina Østvold i Innlandet politidistrikt overfor Dagbladet. Hun ønsker ikke å gå ytterligere i detalj søndag.

Det var Hamar Arbeiderblad som omtalte saken først.

Det er foreløpig ingen pågrepne eller navngitte mistenkte i saken. Den fornærmede mannen ble avhørt lørdag. Politiet har sikret videoovervåkning fra Mjøstårnet, og har gjennomført tekniske undersøkelser på stedet. Politiet er ikke kjent med at det har vært vitner til hendelsen.

Politiet arbeider nå blant annet med å se gjennom det beslaglagte videomaterialet.

- Vi må få gått gjennom det. Så tar vi en løpende vurdering om det dukker opp behov for å ta ytterligere avhør. Vi ser for oss at det kommer til å bli behov for i hvert fall enkelte ytterligere etterforskningsskritt før vi har den kunnskapen vi trenger, sier Østvold til Dagbladet søndag.

Gressbrann ute av kontroll:

Brannvesenet rykker ut til en gressbrann i Alver i Vestland fylke.

- Gressbrannen er ute av kontroll, skriver 110 Vest på Twitter.

Få minutter seinere kommer brannvesenet med en oppdatering:

- Personer på stedet har slukket den selv.

Gressbrann på Kongsberg - spredningsfare:

Sør-Øst politidistrikt melder om flere gressbranner langs toglinjen ved Meheiaveien på Kongsberg.

- Det er spredningsfare til bebyggelse i området, skriver politiet på Twitter søndag ettermiddag.

Politiet meldte først om at beboere i nærheten ble evakuert, men gikk seinere tilbake på dette.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no

Det skal være et større område som brenner. Brannvesenet jobber med å få oversikt over situasjonen.

- Betydelig antall ressurser fra brannvesenet er på stedet. Skogbrannhelikopter er også på plass, skriver brannvesenet på Twitter.

E134 var lenge stengt i området som følge av situasjonen, men ble åpnet like før klokka 18. Også togtrafikken er stanset, ifølge Bane Nor.

Ifølge Meteorologisk institutt er det gult farenivå for skog- og gressbrann i området.

Klokka 15.35 melder politiet at brannvesenet ikke lenger er veldig bekymret for brannen og at en skinnegående vannvogn er på vei til stedet.

- Slukkingen vil mest sannsynlig pågå et par timer fremover, skriver politiet på Twitter like før klokka 18.

Voss: Uskadd etter paraglider-styrt:

Vest politidistrikt skriver på Twitter at nødetatene er på vei til Vangsvatnet i Voss etter melding om at en paraglider har styrtet i vannet.

- Ambulanse er på staden, de melder om at en person har tatt seg inn til land, ukjent skadeomfang, skriver politiet kort tid etter.

Operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt opplyser til Dagbladet at føreren av paraglideren, en mann, oppgir å være uskadd.

Han har ikke øvrig informasjon om handlingsforløpet eller bakgrunnen for styrten.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.