Annonse

Nyhetsstudio

690 nye smittede siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 690 Coronasmittede i Norge. Det er 120 flere enn dagen før. Samtidig er over 200 000 personer nå fullvaksinert i Norge.

Ved midnatt natt til lørdag er det registrert 74 183 Coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.473 nye smittetilfeller i Norge. 3,9 millioner Coronatester er til nå utført i landet.

377.566 personer har fått første dose av Coronavaksinen, og 200.675 personer har fått andre dose.

120 Coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

Til sammen er 632 Coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Annonse

Halden: Evakueres etter brann

En rekke beboere er evakuert etter at det tirsdag kveld begynte å brenne i en bolig i Torpedalsveien i Halden i Østfold i Viken. Politiet meldte først om brannen ved 18-tida.

Etter å ha ankommet stedet beskrev de «full fyr i kjeller», samt «mye røyk som velter ut».

Beboere både i det berørte huset, og i nærliggende boliger, evakueres til Tistedal skole. Kommunen er varslet om hendelsen, opplyser politiet.

Annonse

Møter pressen etter budsjettavtalen

Kl 18 møter regjeringspartiene og SV pressen på Stortinget etter budsjettenigheten tirsdag ettermiddag.

Dagbladet følger pressetreffet og oppdaterer fortløpende.

Kort til før pressekonferansen starter får Dagbladet opplyst fra kilder at det blant annet kommer en dyrtidspakke på flere milliarder til de fattigste.

Støre innleder pressekonferansen med å presentere noe av det regjeringen la fram i sitt statsbudsjett. Han understeker at utviklingen har blitt verre og at de derfor kommer med flere tillegg til de vanskleligst stilte i budsjettavtalen.

- Dette er en betydelig pakke, sier Støre.

- Vi er enige om at regejringen også vil legge fram et forslag til Stortinget om en betydelig støtte til Ukraina ila neste halvår, sier Støre.

Dette på bakgrunn av de høye inntektene Norge har hatt på gassinntekter.

Støre understreker at budsjettet fortsatt er stramt, men at det nå også blir grønnere.

Han understreker også at Norge skal ha TFO-runder i de neste tre årene ettersom etterspørselen for norsk olje og gass er høy nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier på presstreffet at en trygg hverdagsøkonomi er viktig for regjeringen, og det er begrunnelsen for at oljepengebruken ikke økes i budsjettavtalen med SV.

- Ca 76 prosent av nordmenn vil få lavere eller samme skatt som i dag, sier Vedum.

Vedum understreker at viktige tiltak for Sp som gratis ferjer blir stående.

Også Lysbakken starter med å takke de andre partiene før han går over til å si at SV har fått til det de sa de skulle få til.

- Dette er en budsjettavtale som gir mest til dem som har lite. Det er en omfattende dyrtidspakke. De som sliter mest får nå mer å leve av.

Han fortsetter med å trekke fram ytterligere satsning på gratis SFO. Det vil bli utvidet til også å gjelde andreklassinger, opplyser Lysbakken.

- Det har vært en økende interesse for Sveits. Det vi nå kommer med er et tydelig signal på at de verdiene som er skapt i Norge, også skal komme til gode de som har vært med på å skape det, sier Lysbakken om den Exit-skatten regjeringen nå kommer med.

Annonse

Kilder til Dagbladet: Innfører milliardær-grep

Dagbladet er kjent med at SV i budsjettet for 2023 har fått gjennom skattegrep som treffer rikinger som flytter formuen sin utenlands.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har en såkalt exit-skatt vært på bordet i forhandlingene over lang tid. Nå har SV altså vunnet fram - i alle fall delvis. Detaljene i seieren er fortsatt uklare, men presenteres klokka 18.

Finansdepartementet har også regnet på forskjellige varianter av et slikt skattegrep den siste uka, får Dagbladet opplyst.

I dag kan man benytte seg av reglene for utflytterskatt om man melder permanent flytting fra Norge. Da kan man realisere inntekter fra papirverdier fem år etter flyttingen.

Om det finnes en praktisk løsning for at reglene som eventuelt trer i kraft kan få konsekvenser for de som flyttet fra Norge for eksempel ett eller to år før lovendringen er vedtatt, så har SV lenge vært positive til det.

En skattegrep som treffer neste gang rikinger som Kjell Inge Røkke vil flytte formuen sin til Sveits blir altså virkelighet neste år.

Les hele saken

Regner på «Røkke-skatt»

Annonse

Siktet etter hagleskyting mot veiarbeidere

Politiet har siktet mannen som mandag kveld skal ha truet med våpen og avfyrt skudd i Froland i Agder.

Mannen sitter i politiets varetekt inntil videre. Han ble avhørt tirsdag og er siktet for trusler med skytevåpen, skriver Fædrelandsvennen.

- Mannen skal ha vært bare noen få meter unna da han avfyrte et skudd med hagle i retning av der de tre fornærmede jobbet med en gravemaskin langs fv. 42 ved Mjåvatn, sier driftsenhetsleder i Terje Gundersen i Østre Agder driftsenhet til Agderposten.

Trusselsituasjonen ved Mjåvatn i Froland ble meldt til politiet litt før klokken 21 mandag kveld. Ingen ble skadd, men bevæpnet politi rykket ut til stedet og fikk kontroll på mistenkte.

- Motivet hans, slik han har forklart det så langt, er at han oppfattet at arbeiderne kuttet trær og greiner på hans eiendom. De tre på stedet følte ham som en stor trussel, sier Gundersen.

Mannen var beruset, men tilsnakkende. Situasjonen ble løst på en udramatisk måte, uten at tvangsbruk eller bruk av våpen. Mistenkte er ikke tidligere kjent for politiet.

- Hagla var lovlig registrert. Papirene for våpenet var i orden, men handlingen var absolutt ikke det, sier Gundersen. (NTB)