Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Politiet stanset flere fester i natt:

Natt til lørdag måtte politiet flere steder i landet stanse fester. En rekke festdeltakere er anmeldt for brudd på smittevernregler.

Oslo-politiet meldte like etter midnatt at de har avsluttet en fest på en privat adresse på Bekkestua i Bærum.

- 23 deltagere, ungdommer i alderen 15-16 år, blir anmeldt for brudd på smittevernreglene, skriver de.

Også politiet i Agder meldte i natt at de har avsluttet en fest hvor 12-13 ungdommer var samlet.

Ifølge politiet var ungdommene 18-19 år gamle.

Også i Mandal avsluttet politiet en fest.

- 6-7 personer på stedet da politiet ankom. Noen få hadde akkurat forlatt festen. Aldersgruppe 18-20 år, opplyste politiet i natt.

I 4-tida meldte også Oslo-politiet at de tidligere i natt måtte avslutte en studentfest på Blindern.

- 11 festdeltagere anmeldes for brudd på smittevernregelene, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Studioet fortsetter under annonsen

Nesten 10 prosent av innbyggerne i Lindesnes i karantene:

Rundt 2000 av Lindesnes' 23.000 innbyggere sitter i en form for karantene i kommunen.

Ifølge Lindesnes Avis er 2000 personer i kommunen enten i karantene eller ventekarantene i påvente av å bli testet for corona.

- Dette er den mest alvorlige smittesituasjonen vi har hatt under hele pandemien. Det aller viktigste er at folk må begrense sosial kontakt. Vi har erfaring med at innbyggerne er gode til å lytte på klare anbefalinger, derfor er vi veldig klare i anbefalingene nå, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken.

Han sier kommunen foreløpig ikke ønsker å innføre en lokal coronaforskrift.

De neste fire dagene gjennomfører kommunen massetesting av 1500 personer etter at fire skoler er stengt. Alle elever og ansatte ved skolene skal testes.

59 personer i kommunen fikk påvist coronasmitte de fire første dagene denne uken.

(NTB)

Kvinnherad-drapet: - Han fikk panikk:

Mannen i 40-åra som er siktet for å ha drept en kvinne i Kvinnherad, har forklart seg. Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren til Bergens Tidende.

- Han har forklart at han på et tidspunkt fikk panikk, sier forsvarer Jørgen Riple.

Det var i går kveld politiet rykket ut til Varaldsøy, hvor de fant kvinnen i 40-åra. Den siktede mannen ble pågrepet i nærheten.

Både den siktede og avdøde er fra Varaldsøy, men skal ikke ha noen nær relasjon til hverandre.

DRAP: Kvinnen ble funnet på Varaldsøy i Kvinnherad. Her er politiets teknikere i arbeid på åstedet. Foto: Marit Hommedal / NTB
Ordfører: - En voldsom hendelse

Ordfører: - En voldsom hendelse

dagbladet

Gladnyhet for prinsesse Madeleine:

Som følge av coronapandemien har sveriges prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O'Neill i stor grad sittet isolert i hjemmet sitt i Miami siden mars. De har heller ikke vært på besøk i Sverige på over halvannet år.

Fredag ettermiddag melder Expressen at paret har blitt vaksinert. Ifølge avisa kan vaksineringen bety at familien omsider kan besøke hjemlandet.

Prinsesse Madeleine rekker imidlertid ikke hjem til Sveriges kong Carl Gustafs bursdag 30. april.

- Prinsesse Madeleine vil kunne delta digitalt, men hun har ikke muligheten til å reise hjem, sier kommunikasjonssjef ved hoffet, Margareta Thorgren, til Svensk Damtidning.

Det har gått over to år siden prinsessen tok med seg familien, pakket sakene og flyttet over Atlanteren. Da ble kalde Sverige byttet ut med solfylte Florida, der paret tilsynelatende trives svært godt.

Foto: NTB Scanpix

FHIs råd til russen:

Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet flere råd for årets russefeiring.

- Smittesituasjonen i Norge er ustabil, og årets russ må belage seg på en russefeiring preget av pandemi og smitteverntiltak, heter det i en pressemelding.

FHIs generelle råd:
• Ta en gratis test og bli hjemme hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon, er syk eller i karantene.
• Hold god avstand til andre (minst 1 meter).
• Vask hender eller bruk hånddesinfeksjon ofte. Bruk håndsprit før du deler ut russekort.
• Ikke del flaske med andre.
• Husk at det er mindre smitterisiko utendørs.
• Alle må begrense hvor mange de er sammen med for å begrense smittespredning. For å ikke ha for mange nærkontakter, kan det være lurt å danne mindre, faste grupper som er sammen.
• Unngå å ta med ungdom som ikke er russ i buss, bil eller i gruppa, for å unngå smitte til andre skoler eller trinn.

Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Nakstad-bok utsatt til høsten:

Denne våren skulle assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad opprinnelig komme med bok, men fredag ettermiddag bekrefter forlaget Gyldendal til VG at den er utsatt til september.

- Nakstad er jo en av få som hele Norge vet når er på jobb eller ikke, så jeg tror de fleste skjønner hvorfor denne boken er blitt utsatt. Det ble litt færre skrivehelger og litt mindre tid enn det han tenkte seg var mulig på nyåret.

- Han ble som alle andre tatt av den nye coronabølgen, sier Lars Røtterud, sakprosa-forlegger og redaktør for boken i Gyldendal, til avisa.

I boka «Kode rød» vil Nakstad blant annet fortelle hva som egentlig skjedde da Norge ble rammet av coronapandemien, skriver Bok 365.

Ifølge nettstedet vil han også gi et innblikk i hvordan krisehåndtering foregår, og en kikk inn i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier.

Foto: Berit Roald / NTB

Nordre Follo trapper ned på tiltaksnivå:

Nordre Follo kommune går fra tiltaksnivå 5 A til nivå 5 B uten lokale tilstramminger fra og med mandag 26. april.

Det stilte et samlet formannskap i Nordre Follo seg bak fredag, og skjer etter anbefaling fra kommuneoverlegen.

Endringen innebærer at butikker, kjøpesentre og varehus kan åpne fra mandag 26. april, skriver kommunen i en pressemelding. Det blir også noen lettelser for trening og kulturaktiviteter for barn og unge. Samtidig opprettholdes rødt nivå i skolene.

- Vi vet at mange er slitne og strever i situasjonen med de strenge tiltakene vi har hatt lenge nå. Tiltaksnivå 5 B er også et strengt, høyt tiltaksnivå, men nødvendig, sier ordfører Hanne Opdan.

Regjeringen bestemte torsdag å legge Nordre Follo kommune på tiltaksnivå 5 B i covid-19-forskriften.

(NTB)

EMA om AstraZeneca: Blodpropp hos 1 av 100 000:

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) holder klokka 16 en pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen. Ifølge byrået er hovedtemaet «analyse av data om Vaxzevria, covid-19-vaksinen fra AstraZeneca».

Som kjent har en rekke land, deriblant Norge, satt AstraZeneca-vaksinen på vent etter en rekke meldte alvorlige tilfeller av blodpropp i kombinasjon med lavt antall blodplater.

Hovedbudskapet på pressekonferansen er at fordelene ved vaksinen veier tyngre enn ulempene.

- Arbeidet vi legger fram i dag, setter de svært sjeldne blodproppene i sammenheng med hvor mange covid-19-innleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall som er forhindret, sier Peter Arlett i PRAC.

Assisterende eksekutiv direktør Noël Wathion sammenfatter dagens situasjon: EMA mener AstraZeneca er en effektiv vaksine, men de gransker bivirkningene, og har lagt til opplysninger om mulige bivirninger i produktarket.

En foreløpig rapport foreligger nå.

- Konklusjonen i den foreløpige rapporten er at fordelene ved vaksinen øker med alderen, og med økende nivåer av smitte i befolkningen, sier Wathion.

Det kommer fram at EMA anslår at alvorlig-blodpropp-bivirkningen i gjennomsnitt forekommer hos 1 av 100 000 vaksinerte.

Bivirkningen - trombotisk trombocytopeni - antas å ha tatt fire liv i Norge.

CHMP - komiteen for medisiner for mennesker - anbefaler at dose to av AstraZeneca-vaksinen gis fire til tolv uker etter den første, i samsvar med produktveiledningen.

Tidligere i uka kom det fram at alle de fire store vaksininene i Vesten er forbundet med det sjeldne sykdomsbildet, i svært varierende grad. For AstraZeneca var tallet 287, Johnson & Johnson 8, Pfizer 25 og Moderna 5.

30 har fått alvorlig blodpropp

30 har fått alvorlig blodpropp

dagbladet

Falsk hat-SMS fra Sian avslørt:

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding at de har avslørt en falsk hat-SMS-som har sirkulert foran kommende organisasjoner i regi av den innvandrings- og islamkritiske grupperingen.

- Forrige uke ble det masseutsendt en sms som beskrev muslimer som voldelige, og hvor avsender så ut til å være Sian, skriver kommunikasjonsstaben i meldingen, og fortsetter:

- Etter mange tips valgte Oslo politidistrikt å igangsette etterforskning etter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Etterforskningen til nå har vist at SMS-ene ikke kommer fra organisasjonen Sian.

Sian skal etter planen holde en større markering i Bærum i morgen. Da de avholdt et liknende arrangement i Drammen for to uker siden, kom det til voldsomme opptøyer.

Oslo-politiets pressesjef Unni Grøndal opplyser til Dagbladet at det er hatkrimgruppa i politidistriktet som etterforsker saken.

ISLAMKRITISKE: Sian har som hovedbudskap å bekjempe islam. Her fra en demonstarsjon på Hamar i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB
Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

dagbladet

Nordfjord Kjøtt tilbakekaller mer karbonadedeig:

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake ytterligere et parti karbonadedeig på grunn av mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.

Det er pakker av «Karbonadedeig Nordfjord 400 g, 5 % fett» med siste forbruksdato 10. mai 2021 som nå trekkes tilbake. Fra før er pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 trukket tilbake. Dette gjelder både Nordfjords eget merke og merket Prima.

Produktene kan være kjøpt i alle Rema 1000 butikker, utenom Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.

Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.

(NTB)

Politikvinne knivstukket og drept i Frankrike:

En politikvinne er knivstukket og drept i Rambouillet utenfor Paris, melder en rekke franske medier, deriblant NewsTV.

- Angriperen ble skutt og såret. Politikvinnen er død, melder kanalen.

Knivstikkingen skjedde på politistasjonen i Rambouillet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.