Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Titusenvis rammet av cyberangrep mot Microsoft:

Bare i USA er mer enn 20.000 selskaper og myndigheter rammet av et cyberangrep mot Microsoft Exchange, ifølge Reuters. Også i Europa og Asia er mange rammet.

Hackere har utnyttet tidligere ukjente sårbarheter ved sikkerhetssystemene i programvaren.

Reuters skriver at datainnbruddet allerede har nådd ut til flere enn all den skadelige koden som ble lastet ned i programvaren fra det amerikanske selskapet SolarWinds under dataangrepet i fjor.

Microsoft opplyste tirsdag at de har oppdatert programmet og ordnet sårbarhetene. Men datainnbruddet har ifølge nyhetsbyrået fortsatt, og fredag sa Microsoft at de samarbeider med amerikanske myndigheter for å hjelpe kunder.

Pressetalsperson Jen Psaki i Det hvite hus frykter at datainnbruddet kan få langtrekkende konsekvenser.

– Vi er bekymret over at antallet som er angrepet, er så stort, sa hun fredag.

Microsoft mener det er en hackergruppe med navnet «Hafnium» som står bak. Ifølge selskapet holder gruppen til i Kina. Tidligere har den siktet seg inn mot USA-baserte selskaper, undervisningsinstitusjoner, private forsvarsselskaper, tankesmier og NGOer.

Angrepet har rammet mange også i Europa. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ba fredag norske brukere om å oppdatere programvaren.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, som kan få store konsekvenser. Vi har sett utnyttelse av disse sårbarhetene i Norge allerede. Foreløpig har vi et begrenset omfang av utnyttelse, men dette er en sak under rask utvikling, sa avdelingsdirektør Bente Hoff i NSM.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

USA kan sende flere soldater til Afghanistan:

Pentagon varsler at USA trolig kommer til å øke antall soldater i Afghanistan de neste ukene og månedene for å sikre trygg uttrekking innen 11. september.

– Det er logisk å anta at man kan trenge litt logistikkhjelp, kanskje ingeniørtropper, kanskje man må tilføre styrkebeskyttelse, men igjen, midlertidig, bare for å sikre at tilbaketrekkingen skjer på en trygg, velordnet og effektiv måte, sier Pentagons talsmann John Kirby.

Han vil ikke være mer spesifikk og sier at detaljer fortsatt ikke er på plass.

President Joe Biden opplyste onsdag at USA skal trekke ut alle sine over 2.500 soldater fra Afghanistan innen 11. september. Da vil det være 20 år siden al-Qaeda-angrepet mot USA, noe som førte til at USA sendte styrker til Afghanistan.

(NTB)

Nakstad beymret over fulle Oslo-parker: - En veldig dårlig idé:

Oslo-folk trakk lørdag ut i parkene i finværet.

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt fortalte til Dagbladet lørdag at de har fått meldinger om mye folk i hele distriktet.

- Det er mye folk overalt, men så er det enkelte steder som kanskje utpeker seg litt, sa operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til Dagbladet lørdag, og la til at folk stort sett oppførte seg pent.

At Oslo-folket har trukket ut i parkene som følge av finværet bekymrer assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Nakstad sier til NRK at det som har skjedd i helga er mye av det samme som man så i fjor vår, da mange samlet seg utendørs.

- Det er forståelig at man gjerne vil det, men nå har man et mer smittsomt virus, vi har et høyere smittenivå enn vi hadde på våren i fjor, og det betyr at blir meteren for kort på grunn av alkohol og mange mennesker, så blir det økt smitterisiko, sier Nakstad til statskanalen.

- Vi forstår godt at folk vil møtes utendørs i vårsola, og det er absolutt bedre å møtes i friluft enn i trange leiligheter. Likevel er det avgjørende at man følger smittevernrådene og holder god avstand til andre når man er ute. Parkfester er en veldig dårlig idé. Oslo kommunes smittevernregler er viktige, sier han til Aftenposten.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret over fulle Oslo-parker. Foto: NTB
Politiet: - Mye folk overalt

Politiet: - Mye folk overalt

dagbladet

25 anmeldt etter fester i Oslo:

Politiet i Oslo brøt natt til søndag opp tre fester med til sammen 25 deltakere.

Det opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Skott, til Dagbladet.

- På den ene festen var det fire personer tilstede. På den andre var det 13 personer, og på den siste åtte personer, forteller Skott til Dagbladet.

Hun forteller at det er ungdom og personer i 20-åra som har samlet seg, og at alle er anmeldt for brudd på coronaforskriften.

Ifølge Oslo coronaforskrift er det forbudt å ha mer enn to gjester i private hjem.

To av festene var i Oslo sentrum, mens den siste festen var på Bekkelaget, opplyser politiet.

Oslo-politiet har også mottatt en rekke meldinger om støy natt til søndag, men de aller fleste har ikke brutt noen coronarestriksjoner, sier Skott.

Lørdag strømmet Oslo-folket til parkene i vårvarmen, og operasjonslederen forteller at det fortsatt var en del folk igjen i parkene lørdag kveld og natt til søndag.

- Men der har det gått forholdsvis greit. Vi har hatt en god dialog med publikum, og gitt råd og veiledning, sier Skott til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.

417 nye smittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 417 coronasmittede i Norge. Det er 146 færre enn snittet de siste sju dagene og 311 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3944 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 563. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 728.

Ved midnatt natt til søndag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av dem har 107.144 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.025.429 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 299.631 personer har fått andre dose.

Lørdag var 220 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 22 færre enn dagen før.

Til sammen er 708 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

61,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

(NTB)

Brann i tunnel i Nordland:

Lørdag kveld brant det i en bil i en tunnel på E6 i Sørfold i Nordland.
Det opplyste politiet på Twitter.

- Ikke kjør til tunnelen, hold avstand slik at nødetater kommer til, skrev Vegtrafikksentralen lørdag kveld.

Politiet opplyser natt til søndag at to personer er hentet med redningshelikopter og fraktet til Nordlandssykehuset etter å ha pustet inn røyk.

- En bil står fremdeles i tunnelen, skriver de.

Veien er nå åpnet, og politiet dirigerer trafikken forbi.

Tre tenåringsjenter i bilulykke:

Tre jenter på 13, 14 og 16 år er skadd i en utforkjøring i Andebu i Sandefjord.

En av jentene ble først betegnet som kritisk skadd og skulle fraktes med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

- Hun ble kjørt til Sykehuset i Vestfold isteden, forteller operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

Dette kan tyde på at skadene ikke er så alvorlig som først antatt, ifølge politiet.

De to andre jentene ble også skadd i ulykken. En av de andre er lettere skadd, og den siste har moderate skader.

Politiet opplyser at det var 13-åringen som kjørte bilen.

- Sjåføren har stjålet bilen hjemmefra, og kjørt den selv. Sjåføren er godt under 18 år, og ingen av de tre er gamle nok til å ha førerkort, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sør-øst politidistrikt til Sandefjords Blad.

Luftambulansen var lørdag kveld på stedet.

(Dagbladet/NTB)

Rundt 300 biler på rånetreff:

Lørdag kveld var anslagsvis 300 biler samlet til rånetreff i Stokke i gamle Vestfold fylke. Det skriver Sandefjords Blad.

Politiets innsatsleder Svein Arne Heian sier til avisa at de stort sett har oppført seg bra, og at bilene flytter seg litt rundt fra sted til sted.

- Vi er til stede for å forebygge trafikkfarlige situasjoner og uønsket atferd. Vi har observert høye hastigheter på E18 som har ført til førerkortbeslag, og vi har reagert på burning på lukket området hvor det også har oppstått farlige situasjoner. Det har også ført til førerkortbeslag. Men mengden oppfører seg bra, sier Heian til avisa.

Person falt i sjøen i Bergen:

En person har falt i sjøen ved Fisketorget i Bergen. Det skriver politiet på Twitter.

- En mann har kommet opp fra sjøen, skriver politiet.

Han får tilsyn av ambulansepersonell på stedet.

Har funnet omkommet person etter brann:

En person er funnet omkommet etter eksplosjonsbrannen nord for Bergen lørdag morgen. Personen er ikke identifisert.

Det er operasjonsleder i vest politdistrikt, Stine Mjelde, som melder om funnet i en pressemelding.

- Det er fortsatt kontroll på stedet og det pågår etterslukking. Huset er helt nedbrent, skriver politiet.

Kriminalteknikere fra politiet er på stedet for åstedsundersøkelser. Dette for å få klarhet i hva som har skjedd. Det er fortsatt for tidlig å si noe om årsak til hendelsen, og politiet vil fortsette arbeidet på adressen utover kvelden.

Saken etterforskes videre ved Osterøy lensmannskontor. Det vil ikke bli gitt ytterligere informasjon i saken pr nå. Politiet vil komme med oppdatert pressemelding når nye opplysninger foreligger.

Slåsskamp med machete i Oslo:

En politipatrulje kom lørdag kveld over en slåsskamp i Oslo sentrum, hvor en person hadde en stor machete. Det skriver politiet på Twitter.

- Patruljen tok beslag i macheten, mistenkte ble kjørt arrest og det blir skrevet anmeldelse i saken, skriver politiet.

Det er uklart om noen ble skadd.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.