Nyhetsstudio

Stian Drake

2298 Oslo-elever i karantene:

Ifølge Utdanningsetaten i Oslo kommune melder 34 skoler i dag at flere grupper med elever er satt i karantene.

- Totalt dreier det seg om 2298 elever, får Dagbladet opplyst av kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten Trine Lie Larsen.

Blant skolene hvor smitten har rammet er Bjøråsen ungdomsskole på Romsås i Oslo.

Skolen er stengt ut uka.

- Dette er ikke en ønskelig situasjon for noen, spesielt ikke for elevene, men slik situasjonen er nå, er vi nødt til å gjøre dette, sier rektor Rachid Sealiti til Avisa Oslo.

Også på Romerike har coronaviruset rammet skolene hardt. Romerikes Blad skriver at coronaviruset nå har rammet over 60 skoler og barnehager.

- Til sammen 921 elever sitter nå i karantene i Lillestrøm grunnet smitte i skoler og barnehager, skriver avisa.

Studioet fortsetter under annonsen

Mann pågrepet på hytte - siktet:

Politiet i Sør-Øst melder på Twitter at en mann i 70-åra er pågrepet på en hytte fredag kveld. Mannen er siktet for å ha utøvet vold mot sin egen kone.

- Saken vil bli anmeldt og etterforskes videre i morgen, skriver politiet på Twitter.

Røde Halvmåne: Minst 53 skadd i sammenstøt ved helligdom:

Minst 53 personer ble skadd i sammenstøtene mellom israelsk sikkerhetspoliti og palestinere ved al-Aqsa-moskeen fredag.

Minst 23 personer ble fraktet til sykehus etter sammenstøtene, opplyser Røde Halvmåne. Det er i tillegg meldinger om at minst tre israelske politibetjenter er skadd.

Flere av de skadde palestinerne er blitt skutt i hodet med gummikuler, opplyser Røde Halvmåne. Andre er blitt truffet i øynene av deler fra sjokkgranater.

AFPs journalist på stedet kan melde at det stiger røyk opp fra området der moskeen ligger.

Al-Aqsa-moskeen er palestinernes største helligdom, og ett av de helligste stedene i islam. Den har vært samlingspunkt for tusenvis i høytidsmåneden ramadan.

Sammenstøtene oppsto da israelsk politi rykket tungt inn, samtidig som muslimer var i ferd med å gjennomføre kveldsbønnen.

Da politiet rykket inn, viser TV-bilder fra stedet at folkemengden kastet stoler, sko og steiner mot politiet, som skjøt med gummikuler.

Israelsk politi opplyser at de måtte bruke makt for å bryte opp voldelige grupper som kastet gjenstander mot politibetjentene.

Palestinske medier melder at store sikkerhetsstyrker kom til stedet.

Det har vært flere store samlinger ved moskeen i forbindelse med ramadan, som avsluttes onsdag.

Tidligere fredag ble to palestinere drept og én skadd da gikk til angrep på en israelsk grensepost nær Jenin på den okkuperte Vestbredden.

Spenningen i Jerusalem er også høy på grunn av mulige utkastelser av flere palestinere i Øst-Jerusalem.

Fredag kveld rykket USA ut og tok til orde for at situasjonen i Jerusalem må roes ned.

- Vi er dypt bekymret for den økte spenningen i Jerusalem, sier talskvinne Jalina Porter i USAs utenriksdepartement.

(NTB)

Grenland-kommunene: - Ekstrem smittesituasjon:

Kommunestyret i Bamble vedtok i går en lokal coronaforskrift, blant annet med munnbindpåbud i offentlige rom og innskjerping i reglene for sosial omgang.

Ordfører i Bamble kommune, Hallgeir Kjeldal (Ap), er bekymret for smitten som nå sprer seg i et helt annet tempo enn tidligere.

- Jeg er urolig for det som skjer nå. Både den ekstreme smittesituasjonen i nabokommunene våre og forgreiningene det får til oss her i Bamble. Vi ser at mye av smitten sprer seg i sosiale sammenhenger, både i og utenfor kommunegrensene, sier Kjeldal i en pressemelding.

Ordføreren frykter at kommunen må innføre en ny nedstengning dersom Bamble og de andre Grenland-kommunene ikke klarer å få ned smittetrykket.

- Kommunene har tett dialog med FHI og Statsforvalteren, og jeg vet at de følger nøye med på smittesituasjonen her i Grenland. Skulle det bli nødvendig, er Bamble kommune klare til å iverksette ytterligere innstramminger på kort varsel. Det håper jeg likevel at vi slipper, sier han.

Grenland-kommunene står nå for drøyt 15 prosent av smittetilfellene på landsbasis.

Langesund i Bamble kommune i Telemark fylke. Foto: Vidar Ruud / NTB

FHI: Kan lønne seg å vaksinere unge samtidig:

Folkehelseinstituttet (FHI) mener det kan lønne seg med en vaksinestrategi der både yngre og eldre vaksineres samtidig. Det kan startet opp i Norge i juni.

Dette er en strategi de allerede har tatt i bruk i Danmark - og nå kan samme strategi bli tatt i bruk i Norge, skriver VG.

- Vi kommer til det samme i våre analyser. At det lønner seg å blande, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til avisen.

Dersom regjeringen bestemmer seg for å gå inn for dette, skjer det etter at de over 45 år er vaksinert. Det ser nå ut til å bli i midten av juni.

FHI vil om ikke lenge levere sin anbefaling om revidert vaksinasjonsstrategi.

- Anbefalingene om rekkefølge og blanding av aldersgrupper vil bli tilgjengelig etter at vi har levert anbefalingene, sier Bukholm.

Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: NTB

Administrerende direktør i Helse sør-øst fratrer:

Cathrine Lofthus fratrer som administrerende direktør i Helse sør-øst og blir departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet.

Helse sør-øst opplyser at Lofthus fredag ble utnevnt av Kongen i statsråd som departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet.

Jan Frich er konstituert som administrerende direktør. Fredag ble et ansettelsesutvalg oppnevnt for å finne ny administrerende direktør.

Helse sør-øst har ansvar for spesialisthelsetjenester til halvparten av Norges befolkning.

(NTB)

Cathrine M. Lofthus fratrer som administrerende direktør i Helse sør-øst. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo overkjørte FHI-råd:

Folkehelseinstituttets råd ble overkjørt da byrådet i Oslo åpnet for ti personer i private hjem.

Det melder NRK.

- Når det gjelder punkt om besøk i private hjem har vi muntlig gitt råd om at antallet besøk og private sammenkomster bør begrenses, skriver avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en epost til NRK.

Hun skriver at en økning fra to til den nasjonale anbefalingen på fem ville vært mer i tråd med den overordnede tilnærmingen med en gradvis kontrollert gjenåpning.

Også smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune frarådet å åpne for samlinger på ti personer i private hjem.

- Vi økte fra et forbud mot flere enn to gjester til en anbefaling om maksimalt fem gjester. I tillegg kan man ikke være samlet flere enn ti. Dette var i tråd med den faglige anbefalingen byrådet fikk, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en epost til NRK via sin pressesekretær Halvard Hølleland.

Han vil derimot ikke svare NRK på nøyaktig hvem som hadde utarbeidet det faglige rådet beslutningen ble tatt på.

På spørsmål om hvorfor FHI ikke har vært involvert i utarbeidelsen av gjenåpningsplanen, svarer Johansen at kommunen «har en meget kompetent administrasjon som gir byrådet råd hver gang vi skal vedta noe».

(NTB)

Foto: NTB

Illsint tiur - hytteeier har låst seg inn i bilen:

I påvente av at viltnemnda skal komme til stedet har en hytteeier i Oppdal låst seg inne i bilen sin. En meget sint tiur plager mennesker og hunder på stedet.

- Mannen ringte oss klokka 19.50, da hadde han sittet i bilen i 20 minutter. Han har hytte i nærheten, men kommer seg altså ikke inn til den, sier operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt til NTB.

- Hele nabolaget blir plaget av tiuren. Den jager både mennesker og hunder. Folk tør ikke gå ut, sier han.

Gaasvik forteller at de fikk satt mannen i kontakt med viltnemnda som tar saken videre.

- Får dere ofte slike meldinger?

- Tiuren kan jo bli sint, vi har jo sett klipp på TV, og det er vel tida på året. Men det er ikke så ofte folk ringer til oss om det, sier Gaasvik.

(NTB)

Over 200 personer i karantene i Risør:

I Risør er over 200 personer i en eller annen form for karantene etter at en mann har testet positivt på coronaviruset.

Kommunen opplyser at det er satt i gang en omfattende smittesporing etter den positive testen.

Smittesporingsteamet i Risør ringer nå de som må i karantene, og kommunen anslår at dette trolig vil omfatte over 200 personer.

Risør kommune opplyser at den smittede mannen ikke har alvorlige symptomer, men at han har hatt mange nærkontakter de siste dagene. Det samme gjelder hans familiemedlemmer.

Kommunen anser faren for flere smittetilfeller for stor etter dette tilfellet.

(NTB)

Over 200 personer må i karantene i Risør etter at en mann testet positivt på covid-19. Foto: Erik Johansen/ NTB

Mann dømt etter at 15-åring ble funnet død på hotell i Sarpsborg:

En 27 år gammel mann er i Søndre Østfold tingrett dømt til fengsel i to år og fire måneder for å ikke hjelpe en livløs 15-åring på et hotellrom i Sarpsborg.

Mannen sto tiltalt for å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand ved at han fra natt til onsdag 19. til torsdag 20. august i fjor lot den 15 år gamle jenta ligge livløs.

15-åringen ble funnet død på et hotellrom i Sarpsborg, og hun kan ha ligget bevisstløs så lenge som 29 timer.

Nå er mannen dømt til to år og fire måneders fengsel for ikke å ha gjort mer for å redde henne, skriver NRK.

- Dommen gir et tydelig og sterkt signal om at når man overværer en person i hjelpeløs tilstand, så har man plikt til å hjelpe, sier politiadvokat John Skarpeid.

27-åringen må også betale 10.000 kroner i bot og 150.000 i erstatning til jentas familie. Han ble frifunnet for å ha delt et bilde av den livløse jenta på Snapchat – men dømt for flere brudd på vegtrafikkloven.

(NTB)

En 27 år gammel mann er dømt etter at en 15 år gammel jente i august i fjor ble funnet død på et hotellrom i Sarpsborg. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Betydelig snøskredfare flere steder i landet:

Det er meldt om betydelig snøskredfare i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Jotunheimen lørdag. Søndag er listen enda lenger.

I tillegg til nevnte steder er det også meldt om snøskredfare, faregrad 3, i Indre Sogn, Hallingdal og Vest-Telemark, opplyser varslingstjenesten Varsom.no.

Faregrad 3, som er det nest høyeste nivået, betyr generelt ustabile forhold og risiko for at skred utløses, selv ved liten tilleggsbelastning i brattheng.

«Under spesielle forhold kan det forekomme noen store og enkelte svært store naturlig utløste skred», skriver varsom.no.

Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.