Annonse

Nyhetsstudio

- Franske atomtester rammet 110 000 i Stillehavet
Bildet, tatt i 1970 viser en fransk atomtest ved Mururoa-atollet i Fransk Polynesia. Foto: AFP / NTB

- Franske atomtester rammet 110 000 i Stillehavet

Frankrike skjulte den reelle påvirkningen deres atomptester hadde for lokalbefolkningen i Stillehavet på 1960 og 1970-tallet, ifølge en ny studie.

Det skriver BBC.

Forskere, som har sett på tidligere klassifiserte dokumenter, beregninger og vitnesbyrd, fastslår i studien at 110 000 mennesker i Fransk Polynesia ble berørt av det radioaktive nedfallet - dvs. "nesten hele" den daværende befolkningen.

Fransk Polynesia, som er et fransk territorium som består av hundrevis av øyer - inkludert Tahiti, var stedet for dusinvis av atomforsøk i over 30 år.

Ifølge BBC har forskerne gjennomgått over 2000 dokumenter - og ifølge deres etterforskning var strålingen fra de franske atomtestene mellom to og ti ganger høyere enn de estimatene Den franske atomenergikommisjonen (CEA) tidligere har oppgitt i en rapport i 2006.

Annonse
Nettsider nede: - Tyder på nytt angrep
Foto: Skjermbilde fra VG

Nettsider nede: - Tyder på nytt angrep

Klokka 22.40 i kveld er flere av Schibsted-konsernets aviser nede. Dette gjelder blant annet VG, Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad, melder BA.

- Det er riktig at flere av Schibsteds aviser har opplevd ustabilitet i en periode nå i kveld, og alt tyder på at årsaken er et nytt tjenestenektangrep, sier ommunikasjonsdirektør i Schibsted, Atle Lessum, til BA.

Klokka 23.16 sier han at tjenestene stort sett er oppe, eller på vei opp igjen.

- Johnson har sparket boligministeren
Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB

- Johnson har sparket boligministeren

Boris Johnson har sparket boligminister Michael Gove, som tidligere onsdag var blant dem som ba den britiske statsministeren om å gå av.

Downing Street nr. 10. bekrefter at Gove er avsatt, melder Sky News.

Gove var en av dem som sluttet helhjertet opp om Johnsons kandidatur til statsministerposten i 2016.

(NTB)

Annonse
- Må bli dratt ut sparkende og skrikende
Foto: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP / NTB

- Må bli dratt ut sparkende og skrikende

Det skotske parlamentsmedlemmet Ian Blackford fra Det skotske nasjonalistpartiet har onsdag kveld kommentert at statsminister Boris Johnson står fast ved å bli sittende.

- Hvis han ikke går av, må han bli dratt sparkende og skrikende ut av døra, sier Blackford, ifølge Sky News.

- Hvis han hadde noe sømmelighet, noe selvrespekt og verdighet, så ville han ha innsett at dette er over.

Blackford tipper Johnson vil bli «slept ut neste uke» av sine egne, når 1922-komiteen er ventet å endre en regel som gjør at det kan stilles mistillitsforslag mot Johnson igjen. Ettersom han overlevde mistillitsforslagt han fikk mot seg i starten av juni, er han nå immun.

Han mener situasjonen som nå utspiller seg i britisk politikk er «uten sidestykke».

I løpet av et døgn er det 38 medlemmer av statsminister Boris Johnsons regjering som har valgt å trekke seg i protest.

Onsdag kveld var flere ministere på plass i statsministerboligen i Downing Street, der de, ifølge britiske medier, ville be Johnson om å gå av som statsminister. Flere andre av hans partifeller har gjennom dagen oppfordret til det samme.

Ifølge Reuters sier en reporter for den britiske TV-kanalen ITV at kilder opplyser at Johnson i møtet med ministerene fortsatt nekter å gå av. Johnson skal også ha sagt at han er villig til å kjempe ved et eventuelt mistillitsforslag mot ham, men dersom flertallet stemmer for mistillitsforslaget, vil han gå av.

Kvinne knivdrept under Almedalsveckan i Sverige

En kvinne i 60-årene er død etter at hun ble stukket med kniv i Visby i Sverige. Der er svenske partiledere samlet til den såkalte Almedalsveckan.

En 33 år gammel mann er pågrepet, mistenkt for knivstikkingen. Han har i flere år vært aktiv i den nynazistiske gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), ifølge Expressen.

Mannen har blant annet vært skribent i NMRs nettavis Nordfront, der han skal ha spredt antisemittiske konspirasjonsteorier og nektet for at holocaust fant sted. Han er hjemmehørende i det sørlige Sverige og er ikke tidligere straffedømt.

Ifølge avisen skal det ikke være noen kobling mellom den antatte gjerningsmannen og offeret.

Svensk politi har ikke villet bekrefte opplysningene om mannens bakgrunn, men under en pressekonferanse onsdag kveld ville politiet ikke utelukket et politisk motiv.

Centerpartiets leder Annie Lööf skulle etter planen holde en pressekonferanse like ved der knivdrapet skjedde klokka 13.50 onsdag. Hun var i ferd med å gå opp på scenen da hun ble stanset av sine livvakter, og pressekonferansen ble avlyst.

I sin tale senere på kvelden oppfordret Lööf til ett minutts stillhet for kvinnen som mistet livet.

Almedalsveckan er Sveriges største politiske treff og samler politikere, organisasjoner og medier til politiske samtaler og debatter, slik Arendalsuka gjør i Norge.

(NTB)

Annonse
FHI: Jobber med å stoppe apekopputbrudd
Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

FHI: Jobber med å stoppe apekopputbrudd

Siden slutten av juni har antallet smittede med apekopper mer en doblet seg i Norge. Så langt har det blitt bekreftet 22 tilfeller over hele landet.

- Det jobbes hardt for å stoppe dette. Vi har i høyeste grad satt inn en stor innsats for å stoppe dette fra å bre seg videre i befolkningen, sier fungerende avdelingsdirektør for smittevern og beredskap Siri Laura Feruglio ved Folkehelseinstituttet til NRK.

I det pågående utbruddet har over 6000 blitt smittet med apekopper rundt om i verden. Norge har nå 22 bekreftede tilfeller. Det første tilfellet i Norge ble bekreftet 31. mai. Siden slutten av juni har smittetallene i Norge mer enn doblet seg.

- Vi har ikke sett en så stor utbredelse av apekopper tidligere, spesielt knyttet til miljø hvor menn har sex med menn. Det har vært enkelte rapporter om smitte ved intim kontakt tidligere, men aldri i det omfang vi ser nå, sier Feruglio.

17 av de smittede i Norge er mellom 20 og 49 år gamle, og 17 av de 22 er bosatt i Oslo og Viken.

(NTB)