Nyhetsstudio

Steinar Suvatne

UiO stenger ned:

Universitet i Oslo stenger nå dørene, kan Dagbladet fortelle.

Nedstengningen bekreftes i en epost sendt til studentene rundt klokka 23 i kveld.

- Smittesituasjonen er nå så alvorlig i Oslo og Viken at vi dessverre må stenge lesesaler, bibliotek og bygninger for studenter fra kl. 12.00 tirsdag 16.mars. Undervisningen blir gitt digitalt, står det i eposten sendt fra ledelsen ved universitetet.

Tidligere i dag ble det klart at det innføres heldigital undervisning for ungdomsskoler og videregående skoler i hele Oslo. Alle barnehager og aktivitetsskoler stenges i påskeuka, og det innføres hjemmeskole for 5.-7. trinn på alle skoler i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.

Det kan bli aktuelt å innføre heldigital undervisning for denne aldersgruppa på andre skoler eller i andre bydeler dersom smittesituasjonen lokalt tilsier det.

Strengeste tiltak noensinne

Strengeste tiltak noensinne

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Svensk politi ber folk slutte å ta selfie med elger:

Politiet i Sverige har måttet skyte flere elger den siste tiden. Årsaken er at folk har gjort dyrene stresset ved å ta selfie med dem, skriver Mitt i Stockholm.

– En elg som har gått seg vill, pleier å kunne finne veien tilbake om den er rolig, sier politimann Kenneth Krongberg, som er talsperson for den nasjonale viltnemnda (NVR), til avisa.

– Men når folk løper fram og tar bilder, blir den stresset og aggressiv. Det er helt fjernt og veldig opprørende at folk ikke skjønner bedre, legger han til.

Han oppfordrer videre stockholmerne til å holde avstand til de enorme dyrene, som iblant forviller seg inn i tettbodde områder.

– Naturoppsynet er enige, det er ikke noe galt med elgen. Imidlertid er de veldig stresset, fordi det er så mange som prøver å ta bilder. Det er grunnen til at vi må felle elgene – folk som tror at dyreverden er som i Walt Disney-filmene, sier Krongberg.

(NTB)

Foto: Terje Pedersen / NTB

Brant i uthus:

Det brant natt til tirsdag i et uthus i Brønnøysund. Ingen er skadd, men det ble først meldt om fare for at brannen skulle spre seg.

Politiet i Nordland meldte om brannen rett før klokka 3.30 natt til tirsdag.

– Ingen personer som er meldt skadd. Per nå ingen umiddelbar fare for andre bygninger, melder operasjonssentralen.

(NTB)

Lysfenomen synlig en rekke steder nord i landet:

Fra flere steder i Nord-Norge meldes det om sterke lysglimt på himmelen mandag kveld. Det er usikkert hva som er forklaringen på fenomenet.

Til Nordlys forteller Stian Dunvold at han ble oppmerksom på et sterkt lysglimt da han var på Grøtfjordstranda utenfor Tromsø. Han tok bilder av det ved 22-tiden.

– Veldig spesiell opplevelse. Aldri sett slik før, sier han.

Dunvold la ut bildene på Facebook og forteller at han etterpå har fått meldinger fra folk fra Svolvær i sør til Finnmark i nord som har sett det samme.

Til iTromsø opplyser kommunikasjonsrådgiver Ørjan Vøllestad ved Andøya Space Center at de ikke hatt oppskytninger mandag. Han har ikke noe sikkert svar på hva lyset kom av, men mener det kan være en satellitt som har truffet atmosfæren, en rakett skutt opp fra Russland eller en meteor.

Også Landsat 9, en satellitt som ble skutt opp fra California mandag kveld, nevnes som en mulig forklaring. Den skal observere menneskelige og naturlige endringer på jordens overflate.

(NTB)

Mye regn kan gi lavere strømpris:

Dersom værmeldingen om mye regn slår til, vil strømkundene merke det på prisen, forteller lederen for markedsavdelingen i Skagerak Kraft.

– Dette er bra, for nå er vi sugne på å få litt vann i magasinene, sier Andreas Billington til NRK.

Han er usikker på hvor mye det vil slå ut på prisen.

– Det tør jeg ikke si helt sikkert, men det vil jo dempe prisen noe og på en måte gjøre oss mer sikre inn mot vinteren når vi får fylt på litt i magasinene. Det vil være et veldig pluss for forbrukeren, sier lederen for markedsavdelingen i kraftselskapet.

Tirsdag koster en kilowattime i Sør-Norge 1,10 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge oversikten til Nord Pool. På det høyeste denne måneden har den vært 1,23 kroner.

(NTB)

658 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 658 coronasmittede i Norge. Det er 21 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 667 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 808, så trenden er synkende.

Mandag var 104 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte flere enn dagen før.

(NTB)

Nord-Korea skal ha avfyrt prosjektil:

Det sørkoreanske forsvaret sier at Nord-Korea har avfyrt et «uidentifisert prosjektil». Samtidig sier nordkoreanerne i FN at de har rett til å teste våpen.

Prosjektilet er avfyrt i retning Japanhavet, melder nyhetsbyrået Yonhap. Det er uklart hva slags prosjektil det er snakk om og om det eventuelt er flere. En talsmann for det japanske forsvaret sier til nyhetsbyrået AFP at det «ser ut til å være et ballistisk missil».

Den angivelige oppskytingen skjedde like før landets FN-ambassadør sa at «ingen kan nekte» dem å teste våpen.

– Ingen kan nekte Nord-Korea retten til å i selvforsvar utvikle, teste, produsere og eie våpensystemene tilsvarende de som eies eller utvikles av dem, sa FN-ambassadør Kim Song, med henvisning til Sør-Korea og USA.

– Vi bygger bare opp vårt nasjonale forsvar, slik at vi kan forsvare oss og med sikkerhet ivareta sikkerheten og freden i landet, la han til.


(NTB)

USA: Bare fullvaksinerte til Norge:

Smittevernmyndighetene i USA definerer nå Norge som et høyrisikoland og fraråder borgerne sine å reise hit.

Ifølge VG endret det amerikanske smittevernbyrået CDC klassifiseringen for Norge mandag.

– Hvis du må reise til Norge, sørg for at du er fullvaksinert, lyder rådet.

Norge er på nivå 4, som er det høyeste.

(NTB).

Full fyr i bolighus - ingen skadd:

SISTE: Brannen er slokket, melder politiet ved 23.45-tiden. Etterslokking vil pågå utover natta. Brannårsaken er ikke kjent, og vil bli etterforsket. Ingen personer skadd.

Det er meldt om full fyr i et bolighus i Hundorp i Sør-Fron kommune i Gudbrandsdalen.

- Det er sterk vind og stor fare for spredning til nærliggende bygg - to andre bolighus og en låve uten dyr, opplyser operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til Dagbladet ved 22.30-tida.

Melding om brannen kom klokka 22. Tre bolighus ligger samlet på et tun. To av husene er bebodd.

- Alle sju personer med tilknytning til gården er uskadd og gjort rede for. Det bekrefter brannetaten på stedet, sier politiets operasjonsleder.

Brannetatene i Sel, Sør-Fron og Nord-Fron kommuner er alarmert, og slokkingsarbeidene er i gang.

Skøyte tar inn vann:

En stor aksjon er under oppseiling nord for Holmestrand etter melding om at ei skøyte tar inn vann, melder Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge.

Ifølge HRS er et redningshelikopter fra Rygge, kystvaktskipet «Nornen» og redningsskøyta «Ryfylke» sendt til området.

Nødmeldingen kom via Kystradio Sør.

En lettbåt fra «Nornen» var framme ved havaristen nord i Sandebukta klokka 22.

- Det er en 40 fots båt som har tatt inn vann. Det var en mann om bord. Han hadde kommet seg over i en lettbåt og er tatt om bord i «Nornen», opplyser redningsleder Stein Vatne i HRS til Dagbladet.

Et helikopter er i 22.30-tida i lufta over den havarerte båten.

Folkeavstemning: Vil ikke til Trøndelag:

Et flertall av innbyggerne i Smøla kommune ønsker fortsatt å være en del av Møre og Romsdal. Mandag stemte de over om de burde bli en del av Trøndelag.

Et overveldende flertall i den rådgivende folkeavstemningen ønsker å bli værende i Møre og Romsdal fylke, melder Tidens Krav mandag kveld.

Valgresultatene viser at 70,23 prosent stemte for Møre og Romsdal, mens bare 27,24 prosent vil til Trøndelag, ifølge avisa. 2,54 prosent stemte blankt.

Dette var første gang Smøla kommune avholdt en rådgivende folkeavstemning.

(NTB)

VIL VÆRE DER DE ER: Fra Veiholmen på Smøla. Foto: Zoonar / Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.