Annonse

Nyhetsstudio

- Ikke kom til Lofoten!
YNDET REISEMÅL: Her Reine i Lofoten. Foto: NicoElNino / Shutterstock / NTB

- Ikke kom til Lofoten!

Nå går Lofoten som region ut og ber folk om å slå fra seg tanken om å dra til øygruppa med det første.

- Budskapet til de som tenker på å reise til Lofoten, er: Hold dere hjemme! Dere er velkommen til Lofoten til sommeren, når vi har fått kontroll og det er flere som er vaksinert. De nærmeste ukene nå må folk bli hjemme, formaner Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy og leder i Lofotrådet, ifølge Lofotposten.

Dette er liknende budskap som helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF), nylig har kommet med om reise mellom vestlandsbyen og Østlandet.

Bak begge oppfordringene ligger frykt for smittevekst. Lofoten har ifølge Remi Solberg ikke påvist smitte for tida, i motsetning til nærliggende Bodø, som på sin side er stengt ned.

På en pressekonferanse i dag oppfordret helsedirektør Bjørn Guldvog folk til ikke å reise innenlands.

Lofoten var i fjor et svært yndet reisemål for nordmenn på norgesferie, men reiselivet er nå hardt rammet av pandemien. Solberg er opptatt av å berge sommersesongen.

- Reiselivsnæringen er mer eller mindre på lavbluss nå. Det vil være en stor krise også dersom et utbrudd skulle føre til at sommersesongen blir amputert, sier ordføreren.

Les hele saken

- Unngå å dra over fjellet

Annonse

Enighet om statsbudsjett

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er blitt enige om neste års statsbudsjett, opplyser partiene i en pressemelding.

Budsjettet vil bli presentert i dag klokka 10.

NRK: 25 barn med tilknytning til Norge skal ut fra Gaza søndag

Ifølge NRK skal 56 personer med tilknytning til Norge slippes ut av Gazastripen søndag.

25 av dem er under 18 år, og den yngste er et halvt år gammel.

44 av de 56 personene har norsk statsborgerskap. Elleve av dem har palestinsk statsborgerskap og én er svensk.

Annonse

Russiske droneangrep mot Ukraina

Russland har gjennom natten angrepet Ukraina med en krysserrakett og tolv droner, ifølge det ukrainske luftforsvaret.

Ti av de tolv dronene ble skutt ned av ukrainsk luftvern før de traff målene sine, ifølge uttalelsen fra luftforsvaret tidlig søndag morgen.

Krysserraketten ble ikke skutt ned, men nådde heller ikke målet sitt, ifølge luftforsvaret, som ikke går i detalj om hva som skjedde.

Luftforsvaret oppgir heller ingen opplysninger om hva som skjedde med de to dronene som ikke ble skutt ned, men det dreide seg om iranskproduserte Shahed-droner på vei mot det nordvestlige Ukraina, ifølge luftforsvaret. Flesteparten av dem ble skutt ned i Mykolaiv-regionen sør i landet, står det.

Russiske myndigheter hadde i morgentimene ikke kommentert saken. Reuters har ikke kunnet verifisere opplysningene fra Ukraina.

Det var tidlig på morgenen ikke kommet meldinger om ødeleggelser.

(NTB)

USA: Israel vil opprette store sikkerhetssoner i Gaza

Israel har gått med på å sette av store sikkerhetssoner sør på Gazastripen idet militæraksjonen der utvides, ifølge USAs utenriksdepartement.

Dette er klart etter utenriksminister Antony Blinkens reise til regionen, og hans fjerde besøk til Israel siden Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober, melder NBC News.

Opplysningen om opprettelsen av sikkerhetssoner er kunngjort av en ikke navngitt tjenesteperson i amerikansk UD. Vedkommende sier at sonene skal bli langt større enn opprinnelig planlagt, og at det fortsatt gjenstår å få på plass detaljer.

Avtalen innebærer at folk fortsatt må forlate hjemmene sine, sier vedkommende, som legger til at det fortsatt også kan finne sted antiterroroperasjoner også i sikkerhetssonene.

(NTB)

Annonse