Nyhetsstudio

Steinar Suvatne

Sykepleierforbundet: - Uheldig av Erna:

- For at helsetjenestene skal opprettholde kapasitet, så er vi avhengig av at befolkningen opprettholder smittevernregler, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av Sykepleierforbundet, til Dagbladet.

Hun er blant flere som reagerer på torsdagens store nyhet, om at Erna Solberg har brutt smittevernreglene.

Sverresdatter Larsen sier hun har forståelse for at alle kan gjøre feil, men vil ikke legge skjul på at Solbergs regelbrudd er svært uheldig.

- Vi er alle trøtte av situasjonen, men vi står i en særs alvorlig situasjon. Også statsminister skal ha lov til å gjøre feil, men det er uheldig at de som vedtar begrensninger ikke selv opprettholder de.

Dropper portforbud: - Veldig fornøyd

Dropper portforbud: - Veldig fornøyd

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Flere yngre enn eldre coronapasienter i Brasil:

I Brasil lå det i mars flere covid-19-syke pasienter under 40 år enn over på intensivavdelingene på landets sykehus.

Det sier legen Ederlon Rezende, som koordinerer et forskningsprosjekt i regi av den brasilianske foreningen for akuttmedisin (AMIB).

Brasil er et av landene i verden som er hardest rammet av pandemien og står nå midt oppe i en bølge av en ny virusvariant.

I mars var 52 prosent av alle som var innlagt med covid-19 på intensivavdelinger 39 år eller yngre.

Til sammenligning var 14,6 prosent av intensivpasienter under 40 år de førte månedene av pandemien. For perioden september til februar var tallet 45 prosent.

(NTB)

Fem coronadødsfall på tre dager ved OUS:

Torsdag, fredag og lørdag døde fem pasienter som var innlagt på Oslo universitetssykehus (OUS) med covid-19.

To pasienter døde torsdag, én døde fredag, og to pasienter døde lørdag, opplyser helseforetaket. Til sammen har det nå vært 62 dødsfall ved sykehusene knyttet til pandemien.

OUS omfatter sykehusene Ullevål sykehus, Radiumhospitalet og Aker sykehus.

OUS har siden midten av mars vært i gul beredskap fordi sykehuset har mottatt coronapasienter fra andre sykehus under den tredje smittebølgen, skriver Vårt Oslo.

54 pasienter er nå innlagt ved sykehusene. Av disse pasientene er 20 på intensivavdelingen av totalt 71 pasienter på intensiv, uavhengig av diagnose. 14 pasienter får behandling med respirator, opplyser OUS.

Dermed har antallet innlagte gått ned den siste uken. I begynnelsen av april var det 63 innlagte.

Samtidig er pasienter både på intensivavdeling og med behov for respirator omtrent på samme nivå.

(NTB)

Dagens nyheter:

* Mann siktet for drapsforsøk
En mann i 20-åra er siktet for drapsforsøk, etter en skyteepisode i en bolig i Kristiansand søndag morgen. Fornærmede er innlagt på sykehus med ukjent skadeomfang.

* Fortviler etter festnatt
Over hele landet har politiet hatt hendene fulle med å stoppe høylytte fester natt til søndag. I verste fall kan det utsette den nasjonale gjenåpningen, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

* Enighet i lønnsoppgjøret
Meklingen mellom LO, NHO og YS resulterte i enighet 13 timer på overtid. Storstreiken er dermed avverget.

* Rekordlang skitur
Anders Aukland, Joar Thele og Simen Østensen la ut på en ganske så lang skitur lørdag.

Oslo: Vil opprettholde inngripende tiltak:

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier til NRK at det er for tidlig å fjerne de inngripende coronatiltakene.

- Det er fortsatt høye smittetall og usikkerhet knyttet til påsken, men det virker som om de tiltakene vi har iverksatt har positiv virkning, og at tallene flater ut og muligens går ned, sier Johansen til NRK.

De nåværende tiltakene gjelder til og med torsdag neste uke. Johansen varsler pressekonferanse onsdag, hvor det vil komme detaljert informasjon om hvilke tiltak de eventuelt vil lette på hvis situasjonen tillater det.

Det er registrert 128 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 70 færre enn samme dag i forrige uke.

Sist gang smittetallene i Oslo var så lave var lørdag 6. mars, da det ble registrert 129 nye smittede.

Smittetallene har falt jevnt og trutt hele denne uken.

Her herjer den brasilianske mutanten:

Utenfor Brasil er det ingen andre steder i verden som har høyere forekomst av det brasilianske mutantviruset enn i vinterparadiset Whistler i Canada.

Nå herjer mutantvarianten, som kalles P1, i den lille skilandsbyen, men myndighetene aner ikke hvordan den ble introdusert i lokalsamfunnet og frykter villsmitte.

Det har sjokkert ekspertene, melder The Guardian.

Det er i alt registrert 877 tilfeller med brasiliansk mutantvirus i provinsen British Columbia. Av dem stammer 200 fra Whistler, som siden mars har vært nedstengt som følge av utbruddet.

Nå bare antar myndighetene at alle påviste coronaprøver er én av flere mutantvarianter.

At varianten har fått så stort fotfeste i Whistler, tilskrives boligsituasjonen i landsbyen. Leieprisene er skyhøye, og som følger deler mange unge leilighet med hverandre.

Vinterparadiset Whistler er nå et episenter for den brasilianske mutantvirusvarianten. Foto: NTB

Nytt snøskred i Jostedalen:

Vest politidistrikt melder om et snøskred i Luster kommune.

- Uvisst om noen er tatt eller har vært i området, skriver politiet på Twitter.

Klokka 15.25 opplyser operasjonsleder Eivind Hellesund ved Vest politidistrikt at aksjonen er avbrutt etter at helikopter har fløyet over skredet.

- Situasjonen er avklart. Vi anser skredet som naturlig utløst, sier han til Dagbladet.

Snøskred ved skianlegg i Sykkylven:

Politiet i Møre og Romsdal melder om et større snøskred ved et skianlegg i Sykkylven på Sunnmøre.

- Uvisst om noen er tatt i skredet. Redningsaksjon iverksatt med mange ressurser på vei til stedet, skriver de på Twitter.

I en oppdatering klokka 16.21 melder politiet at de ikke har indikasjon på at noen er tatt i skredet. Ingen er heller meldt savnet i området.

- Luftambulanser har gjennomført overflatesøk av skredet, samt søk med mottaker. Det er nå satt inn lavinehunder i skredet. Skredgruppa til Røde Kors er også på plass.

Klokka 17.53 informerer politiet om at en lavinehund har gått gjennom hele skredområdet, uten markeringer.

- Vi har nå avsluttet aksjonen.

Medier: Enighet i meklingen:

Etter mange timer på overtid i meklingen har LO, YS og NHO kommet frem til en enighet i lønnsoppgjøret, sier kilder til VG. Det betyr ingen storstreik.

TV 2 har tilsvarende opplysninger.

Meklingen kom i havn over 13 timer på overtid.

Etter hva VG erfarer, er rammen på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent.

(NTB/Dagbladet)

- LYKTES: Riksmeklingsmann Mats Wilhelm Ruland. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Snøskred i Sunnfjord - stor leteaksjon:

• SISTE: Politiet melder klokka 15.45 at tre personer ble tatt av skredet, men alle er i god behold fordi de fløt oppå skredmassene og ikke ble begravd. Søke- og etterretningsarbeidet fortsetter, ettersom det fremdeles er uklart hvor mange som har befunnet seg i skredområdet.

Vest politidistrikt melder om et snøskred i Stardalen i Sunnfjord. Det er foreløpig uvisst om noen er tatt av skredet.

- Vi varsler nødetater og frivillige, skriver politiet på Twitter.

- Melder observerte seks personer i området før skredet gikk. Vi har ikke fått kontakt med disse, opplyser operasjonsleder Eivind Hellesund til Dagbladet klokka 13.30.

Han forteller at første patrulje er ankommet stedet, som ligger i et populært turområde nær vestenden av Jostedalsbreen. Samtidig nærmer første helikopter seg.

- Skredet har gått høyt oppe, og det er ikke lett å komme seg opp - men vi ser det nede fra dalen, sier Hellesund.

Han opplyser at skredet anslagsvis er 300-400 meter bredt, med en skredkant på opp mot 3 meter.

Klokka 13.50 melder operasjonssentralen på Twitter at de har kommet i kontakt med fire personer som var i skredområdet. De er i god behold, og politiet jobber nå hektisk med å kartlegge om flere enn disse fire har vært i området.

Samtidig presiserer politiet at det er meldt om to skred.

Klokka 15.25 opplyser Hellesund at aksjonen fremdeles pågår, og at det er uklart hvor mange som har befunnet seg i området.

- Det pågår fremdeles aktivt søk og etterretning om hvor mange som har vært i området. Foreløpig vet vi om 21 personer, forteller han.

Operasjonslederen opplyser at kartleggingsarbeidet er krevende, selv om ingen per nå er meldt savnet. Men det er på det rene at mange har vært i fjellet da raset gikk.

- Det kan være enslige turgåere, sier han.

Oddgeir Andersen, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, opplyser i 13-tida at de er koblet inn i aksjonen.

- Vi fikk melding klokka 13.03. Vi har et redningshelikopter fra Florø på vei, og redningsressurser er sendt i retning skredet, opplyser Andersen til Dagbladet.

Det er utstedt oransje farevarsel for snøskred - «betydelig snøskredfare» - i det aktuelle området.

Operasjonsleder Hellesund opplyser at store ressurser er iverksatt, med politi, ambulanse, luftambulanse, Røde Kors, Norske redningshunder og lavinehunder, i tillegg til nevnte redningshelikopter.

- Vi har egne rutiner for skredvarsling, og tar ingen sjanser, sier han.

Det er pent vær i leteområdet.

En person skutt i Kristiansand:

En person er skutt på en privat adresse i Kristiansand. Det melder politiet i Agder på Twitter.

- Fornærmede er kjørt til sykehus. Har vært bevisst hele tiden, skriver politiet på Twitter. Skadeomfang er foreløpig ukjent.

En antatt gjerningsperson er pågrepet, mistenkt for handlingen. Politiet opplyser at pågripelsen skjedde et annet sted i kommunen.

En annen mann i 20-åra er siktet for drapsforsøk, opplyser politiet til VG.

- Vi fikk melding klokka 06.39 om et vitne som opplyste at en person var skutt på en privat adresse. Vi sendte ut mye ressurser og da vi kom til stedet hadde gjerningspersonen forlatt stedet, sier operasjonsleder John Repstad til Dagbladet.

- Klokka 07.10 kom en patrulje over den aktuelle bilen og pågrep en person som mistenkes for å stå bak handlingen, sier operasjonslederen.

Både den fornærmede og gjerningspersonen er menn i 20-åra. Politiet kan foreløpig ikke si noe om mulig motiv eller relasjon mellom de involverte.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.