Annonse

Nyhetsstudio

Sykepleierforbundet: - Uheldig av Erna

- For at helsetjenestene skal opprettholde kapasitet, så er vi avhengig av at befolkningen opprettholder smittevernregler, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av Sykepleierforbundet, til Dagbladet.

Hun er blant flere som reagerer på torsdagens store nyhet, om at Erna Solberg har brutt smittevernreglene.

Sverresdatter Larsen sier hun har forståelse for at alle kan gjøre feil, men vil ikke legge skjul på at Solbergs regelbrudd er svært uheldig.

- Vi er alle trøtte av situasjonen, men vi står i en særs alvorlig situasjon. Også statsminister skal ha lov til å gjøre feil, men det er uheldig at de som vedtar begrensninger ikke selv opprettholder de.

Les hele saken

Dropper portforbud: - Veldig fornøyd

Annonse

Flere Oslo-skoler kan ha ulovlig kameraovervåking

Minst 27 Oslo-skoler har installert kameraer. Noen er satt opp uten at skolen har søkt om tillatelse.

En rekke Oslo-skoler har installert kameraer etter at bystyret åpnet for bruk i 2017. Målet er å sikre elever og ansatte mot vold samt skolen mot hærverk, skriver Aftenposten.

Både skole og byggeier kan søke om å montere kameraer, men det må godkjennes av skolens lokale råd og organer først.

På Utdanningsetatens liste står det at 27 skoler har kameraovervåking, men ikke alle Oslo-skoler har søkt om og fått tillatelse.

«Utdanningsetaten er kjent med at det er noen skoler med kameraer som ikke har søkt», skriver etaten i en epost til avisen.

Bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V) mener etaten burde ha fjernet kameraene det gjelder.

– Jeg forventer at etaten rydder opp i dette umiddelbart, sier han.

Utdanningsetaten peker på at Oslo-skolen har strengere regler for oppføring av overvåkingskameraer enn det som er lovpålagt, og at det også er mulig at skolene kan ha deaktivert kameraene uten å skru dem ned.

(NTB)

Norge vil snakke med Nato-allierte før atommøte

Norge vil snakke med Tyskland og andre allierte før den omstridte FN-konferansen om atomvåpen-forbud i mars, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Den 22. mars samles statene som har undertegnet FNs traktat om forbud mot atomvåpen, til sitt første partsmøte i den østerrikske hovedstaden.

Norge var det første landet i Nato som varsler at det ville delta som observatør. Deltakelsen utløste sterk misnøye i Nato, men Støre mener deltakelsen er uproblematisk for forholdet til USA og Nato.

– Dette tar jeg med lave skuldre. Verken Tyskland eller Norge vil slutte seg til denne traktaten, av grunner som er ganske like. Men vi finner det riktig å følge med på det som skjer i samtaler om nedrustning, sier han til avisen.

Tysklands nye regjering, bestående av Aps søsterparti SPD, vil i likhet med Norge delta som observatør på atommøtet.

– Tyskland vil ha åpen dialog med de allierte først. Det vil også Norge ha, sier Støre.

– Vi er der som observatør. Det skjer så lite på nedrustningsområdet at Norge har full kapasitet til å være til stede og lytte til hva som skjer der det skjer. Dette tror jeg våre Nato-allierte, når de ser realitetene i det, vil forholde seg greit til, legger han til.

Norge må ut med anslagsvis 50.000 dollar for å få delta som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud.

(NTB)

Annonse

Angrep vekter

En mannn skal ha angrepet en vekter i Bergen natt til søndag.

- Polititjenestemann sparka til under arrestasjon. Ikke meldt om skade på vekter eller politi, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

Vedkommende blir innsatt i varetekt og anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann.

2920 nye smittede i Oslo

Det er registrert 2920 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 716 flere enn samme dag forrige uke, men 1648 færre enn fredag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2810 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 6793 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Østensjø og Sagene bydel med henholdsvis 6572 og 6092.

Tallene er lavest i bydelene Nordstrand, Frogner og Nordre Aker.

Smittetoppen i Oslo var 22. januar med 4568 tilfeller på ett døgn. Mye av dette skyldes imidlertid en etterrapportering av smittetilfeller på grunn av endrede rutiner for å melde disse inn til Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 147. 14 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

(NTB)

Annonse
New Zealands statsminister avlyser bryllup
Foto: NTB

New Zealands statsminister avlyser bryllup

Statsminister Jacinda Ardern ble søndag tvunget til å avlyse sitt eget bryllup da hun skjerpet coronarestriksjonene i møte med et utbrudd av omikronvarianten.

– Bryllupet mitt vil ikke gå som planlagt, bekreftet hun etter å ha gitt detaljer om de nye restriksjonene, som blant annet innebærer en grense på 100 fullvaksinerte personer på arrangementer.

– Jeg har nettopp sluttet meg til mange andre newzealendere som har hatt en slik opplevelse på grunn av pandemien, og jeg er så lei meg for alle som er fanget i det scenarioet, sier Arden.

Landet har registrert ni tilfeller av den mer smittsomme koronavarianten omikron og innførte fra søndag restriksjoner på rødt nivå.

I tillegg til antallsbegrensninger, er munnbind igjen påbudt på offentlig transport og i butikker. Restriksjonene gjelder i første omgang til slutten av februar.

New Zealand har registrert 15 104 smittetilfeller og 52 dødsfall siden starten av pandemien.

Svært strenge innreiseregler og raske nedstenginger har kjennetegnet øylandets coronahåndtering de siste to årene.

(NTB)