Nyhetsstudio

Steinar Suvatne

Høie til Dagbladet: - Ikke bra:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er bekymret for at statsministerens brudd på smittevernreglene skal ødelegge dugnadsånden.

- Ja, og det opplever jeg at statsministeren også er. Det kan påvirke moralen og viljen til å etterleve smitteverntiltakene negativt når statsministeren bryter reglene. Så ja, jeg er bekymret for det, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke bra det statsministeren gjorde. Vi som er ansvarlig for å lage reglene må også følge dem, det er svært viktig. Dette skulle ikke ha skjedd, legger han til.

Helseministeren er tydelig på at smittevernreglene kan være vanskelig å forstå, også for en statsminister.

- Det er kompliserte regler, og de endres ganske ofte. Hadde vi laget veldig lette regler, ville de måtte blitt veldig strenge, sier Høie.

Han legger til at komplekse regler ikke er noen unnskyldning for statsministeren.

- Vi som lager reglene, må også følge dem. Sånn er det bare. Det er jeg sikker på at Erna er enig i, sier han.

Beklager etter smittevernbrudd

Beklager etter smittevernbrudd

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Nytt coronarelatert dødsfall i Sarpsborg:

En coronasyk pasient fra Sarpsborg døde ved Sykehuset Østfold i fredag. Det er det 11. coronarelaterte dødsfallet i kommunen.

Kommunen opplyser at det dreier seg om en 72 år gammel person fra Sarpsborg.

Vedkommende ble innlagt i midten av mars med korona og har fått behandling med respirator.

Alle kommunens elleve koronarelaterte avdøde var i risikogruppen gjennom høy alder og/eller underliggende sykdom.

(NTB)

Ekspert: Tegnell tok feil om høsten:

Søndag kveld skrev svenske Expressen at smittevernekspert Jan Albert ved Karolinska Institutet uttalte på SVT-programmet Agenda at han mener at statsepidemiolog Anders Tegnell gjorde en feilaktig vurdering da han i august sa at han trodde at Sverige ville få relativt lite smittespredning i fjor høst.

- Det har vist seg at det ikke var en korrekt vurdering. Jeg tror at det kan ha ført til at både dem (Folkhälsomyndigheten journ.anm.), politikere og myndigheter, i tillegg til allmenheten, ikke forsto at det tok seg opp igjen, akkurat som det gjorde i andre europeiske land noen uker tidligere, sa Albert, ifølge Expressen.

Både Albert og hans kollega Karin Modig ved Karolinska Institut uttalte også at de mener at Sverige var for treige med å innføre tilstrekkelig strenge smitteverntiltak da epidemien i Sverige startet våren 2020.

SVERIGE: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / Reuters / NTB
«Her har han tatt munnen for full»

«Her har han tatt munnen for full»

dagbladet

- Israel bak sabotasje ved iransk atomanlegg:

Israelske tjenestepersoner sier til New York Times at problemene ved det iranske atomanlegget Natanz skyldes en israelsk operasjon.

Det ble søndag meldt om et «uhell» ved atomanlegget Natanz.

Hendelsen er under etterforskning, og det skal ikke ha ført til personskader, ødeleggelser eller forurensede utslipp, ifølge iranske myndigheter. Problemene førte ifølge New York Times til strømbrudd.

Israel har offentlig nektet å verken bekrefte eller avkrefte at de er innblandet, men ikke navngitte etterretningskilder fra både USA og Israel opplyser til avisa at Israel var involvert.

Natanz-anlegget brukes til å anrike uran, og lørdag opplyste president Hassan Rouhani at Iran starter opp flere avanserte sentrifuger for å anrike mer uran ved anlegget.
(NTB)

Morgennytt:

Brutal pågripelse ryster USA: - Redd
Caron Nazario ble både peppersprayet og truet av politiet da han ble stanset i en trafikkontroll i Virginia.

481 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 421 coronasmittede i Norge. Det er 60 færre enn dagen før og 153 færre enn samme dag i forrige uke.

Springsteens datter skal ri for Gjelsten
Jessica Springsteen (29) skal ri for sprangridningslaget til den norske milliardæren Bjørn Rune Gjelsten, melder VG.

Bergen: Bilfører truet med kniv:

En bilfører kom uskadd fra det etter at en mann truet ham til å kjøre fra Møhlenpris til Åsane i Bergen.

Politiet fikk melding om saken like før klokka halv tre natt til mandag.

Flere patruljer har lett etter gjerningsmannen, uten resultat, melder Vest politidistrikt.

(NTB)

Sandefjord: Bråk på karantenehotell:

Politiet måtte natt til mandag rykke ut til et karantenehotell i Sandefjord, der flere personer ikke overholdt bestemmelsene.

Ifølge politiet skjedde dette på hotellet Scandic Park.

- Flere personer som ikke overholdt karantenebestemmelsene på hotellet, skriver operasjonssentralen i Sørøst politidistrikt.

To berusede menn i 30-årene ble pålagt å holde seg på rommene sine.

(NTB)

Nå kommer snøen igjen:

Snøværet på Østlandet gjør at Vegvesenet nå advarer om krevende kjøreforhold. Snøen har lagt seg, og det er ventet med utover mandagen.


- Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Vi oppfordrer trafikantene til å beregne god tid. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder den klare oppfordringen fra Vegtrafikksentralen Øst mandag morgen.

På riksvei 7 ved Hol står tre vogntog fast, ifølge sør-øst politidistrikt, som skriver følgende på twitter:

«Mye trafikkproblemer på stedet. Brøytemannskapene får ikke brøytet. Politiet er på stedet. Vogntogene fått beskjed om å legge på kjetting.»


I hovedstaden snør det tett, men uten trafikkaos i morgentimene.

- Vi har hatt tre trafikkulykker i morgentimene, men ingen alvorlig. Det virker som at folk tar hensyn og at det går bra, sier Kristin Berggård, oppdragsleder for politiet i Oslo, til Dagbladet.

Mandag er det meldt mye snø østafjell, med mellom 10 til 20 centimeter lokalt enkelte steder. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel i forbindelse med snøen.

Snøværet kan bety problemer for folk som har lagt om til sommerdekk.

Tidlig mandag morgen var det flere trafikkhendelser på Østlandet knyttet til glatte veier. En bil snurret rundt på E18 ved Sandefjord. Bilen måtte berges, men ingen ble skadd.

I Oslo skled en bil av veien på en parkeringsplass i Årvollveien etter at det var glatt på stedet, ifølge politiet. Også denne bilen måtte berges.

(NTB)

SNØR IGJEN: Mandag morgen snør det på E6 ved Djupdalen rett nord for Oslo, og flere steder på Østlandet. Vegtrafikksentralen advarer om krevende kjøreforhold lokalt. Foto: Statens Vegvesen/ webkamera / NTB

107 smittede i Oslo:

Det er registrert 107 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 126 under snittet de sju foregående dagene.

107 tilfeller er 21 færre enn på lørdag og 91 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 237 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 924 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 15 nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (897) og Alna (809).

Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 31.020 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Lasso blir Ecuadors president:

Konservative Guillermo Lasso blir Ecuadors nye president. Motstanderen Andrés Arauz har erkjent nederlaget.

Valget sto mellom den bankmannen Guillermo Lasso og venstrefløyens Andrés Arauz. Etter at 51 prosent av stemmene var talt opp, hadde Lasso fått 54,64 prosent av dem, mens Arauz hadde fått 45,36 prosent.

– Sammen kommer vi oss i mål! Tusen takk, Ecuador, for støtten dere har vist i valglokalet, skrev Lasso på Twitter.

Arauz utropte seg som valgvinner tidligere søndag, men måtte trekke det tilbake, og han erkjenner nederlaget.

– Jeg gratulerer ham med hans valgtriumf, og jeg vil vise ham hvor forpliktet vi er til demokratiet, sier Arauz, som er en nær alliert av landets tidligere sosialistiske president Rafael Correa.

Lasso overtar for den stadig mer upopulære presidenten Lenin Moreno. Ecuador er hardt rammet av koronapandemien, samtidig som arbeidsledigheten og statsgjelden har skutt i været.

(NTB)

Australia gir opp vaksinemål:

Australia gir opp målet om å vaksinere alle landets 26 millioner innbyggere før året er omme, skriver Reuters.

Årsaken er en anbefaling om at alle under 50 år skal vaksineres med vaksinen fra Pfizer/Biontech, og ikke AstraZeneca, ifølge nyhetsbyrået.

Den australske regjeringen, som hadde satset på å primært vaksinere med AstraZeneca-vaksinen, har ikke satt noen nye mål for vaksineringsprogrammet, skriver statsminister Scott Morrison på Facebook søndag.

- Selv om vi gjerne skulle sett at disse dosene ble satt innen året er omme, er det ikke mulig å sette slike mål, gitt usikkerheten, skriver han.

Myndighetene i Canberra endret anbefalingene sine torsdag, etter at EUs legemiddeltilsyn EMA gikk inn for at blodpropper med lavt antall blodplater bør føres opp som en svært sjelden bivirkning av AstraZeneca-vaksinen. EMA anbefaler imidlertid fortsatt bruk.

Australia, som forsøker å skaffe seg dobbelt så mange doser av Pfizer-vaksinen, hadde opprinnelig mål om å ha vaksinert hele befolkningen innen november.

Vaksineringen i landet begynte langt senere enn i enkelte andre land, delvis fordi landet har hatt relativt lite smitte, med litt under 29.400 registrerte tilfeller og 909 dødsfall blant coronapasienter siden pandemien nådde landet.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.