Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Georgia vedtar ny valglov – representant pågrepet:

Georgias republikanske guvernør Brian Kemp undertegnet natt til fredag norsk tid et lovverk som begrenser stemmemuligheten ved valg i delstaten, skriver Reuters.

Ifølge AP begrenser lovverket velgere muligheten til å forhåndsstemme. Det blir blant annet krevd at de i fremtiden legger frem identifikasjon med bilde for at slike stemmesedler skal godtas. Det legges også begrensninger på å gi mat eller drikke til velgere som står i kø utenfor stemmelokaler, samt forbys nå disse lokalene å ta pauser mens de teller sedler.

Lovverket ble vedtatt med 32 mot 20 stemmer, da republikanere i delstatens senat støttet det, mens demokrater gikk imot, skriver AP.

Georgia sto i sentrum for Trumps anklager om at han tapte høstens presidentvalg mot Joe Biden på grunn av valgfusk, etter at Biden vant delstaten med knapp margin. Det var også en ekstra valgrunde i Georgia som ga Demokratene flertall i Senatet i Washington.

Georgia har tidligere vært en trygg stat for republikanerne, men endringer i befolkningen har begynt å gjøre utslag i senere år. På Trumps forespørsel ble stemmene talt opp flere ganger, uten at det endret utfallet, skriver NTB.

Det nye lovverket har ført til stor misnøye. Biden har sagt at endringene strider med amerikanske verdier, og gått hardt ut mot dem. Georgias republikanske administrasjonsminister, Brad Raffensperger, har også advart om at utviklingen bærer preg av hastearbeid.

- Prosessen skjer i et tempo som ikke tillater full vurdering av alle faktorene som burde tas hensyn til, sa han tidligere denne måneden.

Etter at guvernør Kemp undertegnet lovverket natt til fredag, ble den demokratiske delstatspolitikeren Park Cannon pågrepet av Capitol-politiet, som har ansvar for Senatet i delstaten. Hun ble pågrepet like før Kemp skulle sende en direktesendt tale om vedtaket.

Ifølge Atlanta Journal Constitution krevde Cannon å komme inn på kontoret der loven ble underskrevet. Videoer fra stedet viser at hun blir påsatt håndjern, ført ut av bygningen med makt, plassert i en politibil og kjørt vekk.

Foto: Alyssa Pointer / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Nakstad beymret over fulle Oslo-parker: - En veldig dårlig ide:

Oslo-folk trakk lørdag ut i parkene i finværet.

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt fortalte til Dagbladet lørdag at de har fått meldinger om mye folk i hele distriktet.

- Det er mye folk overalt, men så er det enkelte steder som kanskje utpeker seg litt, sa operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til Dagbladet lørdag, og la til at folk stort sett oppførte seg pent.

At Oslo-folket har trukket ut i parkene som følge av finværet bekymrer assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Nakstad sier til NRK at det som har skjedd i helga er mye av det samme som man så i fjor vår, da mange samlet seg utendørs.

- Det er forståelig at man gjerne vil det, men nå har man et mer smittsomt virus, vi har et høyere smittenivå enn vi hadde på våren i fjor, og det betyr at blir meteren for kort på grunn av alkohol og mange mennesker, så blir det økt smitterisiko, sier Nakstad til statskanalen.

- Vi forstår godt at folk vil møtes utendørs i vårsola, og det er absolutt bedre å møtes i friluft enn i trange leiligheter. Likevel er det avgjørende at man følger smittevernrådene og holder god avstand til andre når man er ute. Parkfester er en veldig dårlig ide. Oslo kommunes smittevernregler er viktige, sier han til Aftenposten.

Politiet: - Mye folk overalt

Politiet: - Mye folk overalt

dagbladet

25 anmeldt etter fester i Oslo:

Politiet i Oslo brøt natt til søndag opp tre fester med til sammen 25 deltakere.

Det opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Skott, til Dagbladet.

- På den ene festen var det fire personer tilstede. På den andre var det 13 personer, og på den siste åtte personer, forteller Skott til Dagbladet.

Hun forteller at det er ungdom og personer i 20-åra som har samlet seg, og at alle er anmeldt for brudd på coronaforskriften.

Ifølge Oslo coronaforskrift er det forbudt å ha mer enn to gjester i private hjem.

To av festene var i Oslo sentrum, mens den siste festen var på Bekkelaget, opplyser politiet.

Oslo-politiet har også mottatt en rekke meldinger om støy natt til søndag, men de aller fleste har ikke brutt noen coronarestriksjoner, sier Skott.

Lørdag strømmet Oslo-folket til parkene i vårvarmen, og operasjonslederen forteller at det fortsatt var en del folk igjen i parkene lørdag kveld og natt til søndag.

- Men der har det gått forholdsvis greit. Vi har hatt en god dialog med publikum, og gitt råd og veiledning, sier Skott til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.

417 nye smittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 417 coronasmittede i Norge. Det er 146 færre enn snittet de siste sju dagene og 311 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3944 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 563. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 728.

Ved midnatt natt til søndag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av dem har 107.144 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.025.429 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 299.631 personer har fått andre dose.

Lørdag var 220 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 22 færre enn dagen før.

Til sammen er 708 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

61,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

(NTB)

Brann i tunnel i Nordland:

Lørdag kveld brant det i en bil i en tunnel på E6 i Sørfold i Nordland.
Det opplyste politiet på Twitter.

- Ikke kjør til tunnelen, hold avstand slik at nødetater kommer til, skrev Vegtrafikksentralen lørdag kveld.

Politiet opplyser natt til søndag at to personer er hentet med redningshelikopter og fraktet til Nordlandssykehuset etter å ha pustet inn røyk.

- En bil står fremdeles i tunnelen, skriver de.

Veien er nå åpnet, og politiet dirigerer trafikken forbi.

Tre tenåringsjenter i bilulykke:

Tre jenter på 13, 14 og 16 år er skadd i en utforkjøring i Andebu i Sandefjord.

En av jentene ble først betegnet som kritisk skadd og skulle fraktes med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

- Hun ble kjørt til Sykehuset i Vestfold isteden, forteller operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

Dette kan tyde på at skadene ikke er så alvorlig som først antatt, ifølge politiet.

De to andre jentene ble også skadd i ulykken. En av de andre er lettere skadd, og den siste har moderate skader.

Politiet opplyser at det var 13-åringen som kjørte bilen.

- Sjåføren har stjålet bilen hjemmefra, og kjørt den selv. Sjåføren er godt under 18 år, og ingen av de tre er gamle nok til å ha førerkort, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sør-øst politidistrikt til Sandefjords Blad.

Luftambulansen var lørdag kveld på stedet.

(Dagbladet/NTB)

Rundt 300 biler på rånetreff:

Lørdag kveld var anslagsvis 300 biler samlet til rånetreff i Stokke i gamle Vestfold fylke. Det skriver Sandefjords Blad.

Politiets innsatsleder Svein Arne Heian sier til avisa at de stort sett har oppført seg bra, og at bilene flytter seg litt rundt fra sted til sted.

- Vi er til stede for å forebygge trafikkfarlige situasjoner og uønsket atferd. Vi har observert høye hastigheter på E18 som har ført til førerkortbeslag, og vi har reagert på burning på lukket området hvor det også har oppstått farlige situasjoner. Det har også ført til førerkortbeslag. Men mengden oppfører seg bra, sier Heian til avisa.

Person falt i sjøen i Bergen:

En person har falt i sjøen ved Fisketorget i Bergen. Det skriver politiet på Twitter.

- En mann har kommet opp fra sjøen, skriver politiet.

Han får tilsyn av ambulansepersonell på stedet.

Har funnet omkommet person etter brann:

En person er funnet omkommet etter eksplosjonsbrannen nord for Bergen lørdag morgen. Personen er ikke identifisert.

Det er operasjonsleder i vest politdistrikt, Stine Mjelde, som melder om funnet i en pressemelding.

- Det er fortsatt kontroll på stedet og det pågår etterslukking. Huset er helt nedbrent, skriver politiet.

Kriminalteknikere fra politiet er på stedet for åstedsundersøkelser. Dette for å få klarhet i hva som har skjedd. Det er fortsatt for tidlig å si noe om årsak til hendelsen, og politiet vil fortsette arbeidet på adressen utover kvelden.

Saken etterforskes videre ved Osterøy lensmannskontor. Det vil ikke bli gitt ytterligere informasjon i saken pr nå. Politiet vil komme med oppdatert pressemelding når nye opplysninger foreligger.

Slåsskamp med machete i Oslo:

En politipatrulje kom lørdag kveld over en slåsskamp i Oslo sentrum, hvor en person hadde en stor machete. Det skriver politiet på Twitter.

- Patruljen tok beslag i macheten, mistenkte ble kjørt arrest og det blir skrevet anmeldelse i saken, skriver politiet.

Det er uklart om noen ble skadd.

Fløyet til Ullevål etter MC-ulykke:

En person blir fløyet til Ullevål sykehus etter en MC-ulykke i Øvre Eiker kommune.

- MC-fører skal ha prøvd å kjøre forbi på høyre side da bilen lå langt ut mot midten av veibanen. Bilen og MC har da truffet hverandre, skriver politiet på Twitter.

Det er ukjent skadeomfang på MC-føreren som nå blir fløyet til sykehus.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.