Nyhetsstudio

Frode Andresen

Canada: Ny AstraZeneca-anbefaling:

Kanadiske helsemyndigheter anbefaler å midlertidig stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen for personer under 55 år på bakgrunn av sikkerhetsbekymringer, ifølge CBC News.

Dette er samme løsning som Frankrike har falt på. Sverige og Finland har besluttet å bruke vaksinen på personer som er over 65 år gamle, mens Island har besluttet å bruke vaksinen på personer som er over 70 år.

Ifølge CBC News har de fleste provinser opplyst at de vil følge anbefalingen fra National Advisory Committee on Immunization (NACI).

Anbefalingen kommer som følge av at det i flere europeiske land, særlig Norge og Danmark, har blitt oppdaget tilfeller av et sjeldent sykdomsforløp blant enkelte personer som har tatt AstraZeneca-vaksinen.

Det har ikke blitt konstatert en sammenheng mellom vaksinering og det sjeldne sykdomsforløpet, men norske eksperter anser det som sannsynlig at det er en sammenheng.

Studioet fortsetter under annonsen

Colombia: Over 100000 coronadødsfall:

Med nesten 650 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet, har Colombia nå passert 100.000 døde siden pandemien startet, viser tall fra helsedepartementet.

100.582 coronarelaterte dødsfall, medregnet 648 siste døgn, var status mandag.

I forhold til befolkningstallet, har Colombia det fjerde høyeste dødstallet i Latin-Amerika og Karibia, og det sjette høyeste smittetallet, ifølge en opptelling som nyhetsbyrået AFP har gjort.

– Over 10.000 dødsfall kunne ha vært unngått hvis vi ikke hadde hatt disse samlingene de siste seks-sju ukene, sier president Ivan Duque.

Siden 28. april har tusener av mennesker deltatt i demonstrasjoner i flere byer i landet for å protestere mot Duques regjering. Demonstrasjonene ble utløst av et kontroversielt forslag om skatteøkning fra den konservative regjeringen, men protestene har fortsatt selv etter at regjeringen har forkastet forslaget.

(NTB)

Vestby: Bilbrann på kirkegård trolig påsatt:

Brannen i en bil ved Såner kirke utenfor Hølen i Vestby kommune var trolig påsatt, opplyser politiet.

Politiet meldte om brannen i den parkerte bilen kort tid etter klokken 23 mandag kveld. Det var ikke fare for at brannen skulle spre seg til kirkebygget.

Ifølge NRK var bilen kjørt inn i et hjørne av kirkegården før den tok fyr.

– Brann er trolig påsatt. Vi har ikke lyktes å komme i kontakt med personer knyttet til bilen, men vi har snakket med vitner, opplyser politiet i Øst i 1-tiden natt til tirsdag.

Vitner har blant annet fortalt om en bil som kjørte fra stedet kort tid etter brannen startet. Den utbrente bilen blir tauet inn for teknisk undersøkelse og for sporsikring.

Politiet sier til VG at området er et kjent sted for dumping av stjålne biler.

(NTB)

Opphever påbud om munnbind:

Det vil fra og med 28. juni ikke lenger være obligatorisk å ha på seg munnbind utendørs i Italia, opplyser regjeringen.

Opphevelsen av påbudet gjelder i regioner som er erklært hvite i henhold til Italias system for å rangere smittetrykk, skriver helseminister Roberto Speranza på Facebook.

Det gjelder alle regionene med unntak av lille Valle d’Aosta i nordvest, som er eneste region i landet kategorisert som gul sone.

Folk bør fortsatt ha munnbind tilgjengelig hvis de skal delta på arrangementer der det er høyere risiko for smittespredning, som for eksempel store samlinger av folk.

30 prosent av befolkningen over 12 år er fullvaksinert mot coronavirus.

(NTB)

212 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 212 coronasmittede i Norge. Det er 17 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 173, så trenden er stigende.

Mandag ble det registrert 108 coronasmittede det foregående døgnet, noe som var 12 flere enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 5,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.545 personer testet positivt.

Til nå har 2.177.972 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.456.625 personer har fått andre dose, viser de siste tallene oppdatert mandag.

Mandag var 38 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på én pasient fra fredag. Sju av pasientene får respiratorbehandling, og ti ligger på intensivavdeling.

Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

I overkant av 58 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Bjørn skutt i Bardu:

En bjørn som har herjet i Bardu i Troms, ble mandag kveld skutt på Storfjellet etter flere dagers jakt, melder NRK.

Bjørnen ble funnet ved hjelp av et sauekadaver og et viltkamera, opplyser skadefellingsleder Kristian Hanstad til kanalen.

- Så samlet vi sammen jaktlaget og hundene vi hadde. Etter en stund kom bjørnen rett imot postlinjen og ble skutt. Det var flaks i dag, sier han.

Satsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt tillatelse til å felle i alt tre bjørner som har herjet i saueflokker i Troms.

Fellingstillatelse gjelder en bjørn i Gratangen som har streifet langt ut av forvaltningsområdet, og to bjørner i Bardu. Tillatelsene i Bardu omfatter også områder i Lavangen og Salangen.

Størrelsen på bjørnen som er skutt, er ikke kjent. Statens naturoppsyn (SNO) skal undersøke bjørnen når den fraktes ned fra fjellet.

Forrige gang det ble skutt en bjørn i Bardu var i 2009.

(NTB)

Vaksine-vegrere på Filippinene trues med fengsel:

Filippinenes president Rodrigo Duterte truer med fengsel for dem som ikke vil ha seg coronavaksinere.

- Du bestemmer: Vaksiner deg, ellers vil jeg få deg fengslet, sa Duterte i en TV-sendt tale mandag, skriver Reuters.

Trusselen kommer etter meldinger om at mange på Filippinene er lunkne til å la seg vaksinere. Flere vaksineklinikker i hovedstaden Manila har hatt lave besøkstall.

- Forstå meg rett: Det pågår en krise i landet. Jeg er bare oppgitt over folk som ikke hører på myndighetene, sa han.

2,1 millioner er fullvaksinerte på Filippinene. Regjeringen har satt som mål å vaksinere 70 av landets om lag 110 millioner innbyggere i år.

(NTB)

En mann blir vaksinert i Quezon på Filippinene mandag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

Bilbrann i Sarpsborg:

Politiet i Øst melder om en bilbrann i Sarpsborg. Brannvesen og politi er framme på stedet.

- Bil i full fyr og brannvesenet starter slukking. Ingen skade på person, melder politiet.

Regjeringen innfører regler for fritt skolevalg:

Fra våren 2022 kan ikke fylkeskommunene dele opp fylket i mer enn seks inntaksområder for videregående opplæring, har regjeringen fastsatt.

Regjeringen bestemte i fjor at det skal bli friere skolevalg i hele landet. Fylkeskommunen skal kunne velge mellom fritt skolevalg i hele fylket eller innenfor ulike inntaksområder.

Nå er det altså bestemt at fylkene ikke kan deles opp i mer enn seks områder.

- Vi har fulgt Utdanningsdirektoratets anbefaling om å sette en øvre grense for antall inntaksområder, med én justering. Vi har utformet en modell som gir fylkene et handlingsrom til å lage en ordning for fritt skolevalg som passer sitt fylke, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

- Det er opp til fylkeskommunene å velge om de ønsker å dele fylket inn i inntaksområder eller ha fritt skolevalg i hele fylket. Inntaksområder kan bidra til å opprettholde en desentralisert skolestruktur i fylket og vil også bidra til å hindre at elever får lang reisevei, sier Melby.

I dag har fylkeskommunene ulike inntakssystemer. Oslo, Rogaland og Møre Romsdal har allerede fritt skolevalg i hele fylket, mens Troms og Finnmark og Nordland er inndelt i henholdsvis fem og tre inntaksområder.

Agder, Innlandet, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken og Trøndelag følger ulike varianter av nærskoleprinsippet og må altså endre på dette fra neste år.

Regjeringen innførte friere skolevalg på tvers av fylkesgrenser i 2016. Elever kan søke på tilbud i andre fylker, men den aktuelle fylkeskommunen har bare plikt til å gi et tilbud dersom de har ledig kapasitet.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FHI vil vaksinere 2003-kullet:

Nedre aldersgrense for coronavaksinasjonsprogrammet er fra fylte 18 år, men av praktiske grunner mener FHI at hele 2003-årskullet skal tilbys coronavaksinen fra Pfizer, skriver FHI i en pressemelding.

FHI har delt inn vaksinasjon i alderskohortene per år, noe som innebærer at personer som er født i samme år tilbys vaksine samtidig. Nedre aldersgrense for coronavaksinasjonsprogrammet har til nå vært de som er fylt 18 år, med unntak av ungdom 12-17 år med høy risiko for alvorlig sykdom.

- Vi ser at det er krevende å sette grensen ved når en har fødselsdag istedenfor å forholde seg til et helt årskull. Flere av kommunene har allerede en praksis hvor hele 2003-kullet får tilbud, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.

Som følge av at det bare er coronavaksinen fra Pfizer som er godkjent av det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) for de under 18 år, er det derfor bare denne vaksinen som skal tilbys de som ennå ikke er fylt 18.

Kommuner som har avtalt vaksinetimer for personer født i 2003 som ennå ikke er fylt 18 år, behøver ikke å endre timeinnkallingen, men de må benytte coronavaksinen fra Pfizer, opplyser FHI.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

1150 personer har søkt om kjærestebesøk:

Etter at regjeringen lettet på innreiserestriksjonene, har 1150 personer søkt til UDI om å få besøk av kjæreste bosatt i utlandet.

- Siden ordningen trådte i kraft, har vi mottatt 1150 søknader om kjærestebesøk. Behandlingen av søknadene begynte i dag 21. juni, sier Steinar Munch Rotevatn, områdeleder i oppholdsavdelingen hos Utlendingsdirektoratet (UDI), til NRK.

Hittil har UDI behandlet 100 søknader, sier han.

Fra lørdag ble noen av de svært strenge innreisereglene avskaffet, noe som blant annet åpner for at flere nære familiemedlemmer kan slippe inn i landet. Det gjelder utlendinger bosatt i EØS-området eller Storbritannia, som er voksne barn, foreldre, besteforeldre, barnebarn – eller kjærester av noen som er bosatt i Norge.

For å slippe inn i landet må man være over 18 år, forholdet må ha vart i minst ni måneder, og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Dessuten må altså partene også sende inn en søknad om kjærestebesøk til UDI, som må godkjenne innreisen. Kjæresten må dessuten være bosatt i Europa inntil videre.

- Dette er unntak fra regler som alle andre må ha, nettopp fordi man mener kjærligheten må kunne dyrkes, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB fredag.

(NTB)

Utlendingsdirektoratet (UDI) har mottatt 1150 søknader om å få besøk av kjæresten fra utlandet. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.