Annonse

Nyhetsstudio

Oppfordrer folk til å planlegge ferie i Norge
Foto: NTB

Oppfordrer folk til å planlegge ferie i Norge

Justisminister Monica Mæland (H) tror ikke på utenlandsferie i juni. - Ikke legg slike planer nå, advarer hun og ber heller folk planlegge ferie i Norge.

Mange har øynet håp om utenlandsferie i sommer. Men justisminister Mæland er tydelig på at du ikke bør legge slike planer nå.

- Jeg ville nok ikke anbefale å planlegge ferie i utlandet i juni. Men det er UD som gir reiseråd, og vi vil jo se hen til både smittesituasjon i Europa og resten av verden. Men jeg ville ikke ha planlagt for det, sier Mæland til TV 2.

Sommeren bør brukes på norgesferie, oppfordrer Mæland.

- Vi oppfordrer nordmenn til å feriere i Norge, og det så vi at de gjorde i fjor. Foreløpig er det et stykke fram til at vi kan ønske turister velkommen tilbake Norge, dessverre.

(NTB)

Annonse
Krever riksrett etter SMS-avsløring
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling / Reuters / NTB

Krever riksrett etter SMS-avsløring

Tidligere i dag skrev den danske avisa B.T. at Mette Frederiksens rådgiver Martin Justesen slettet SMSer knyttet til den såkalte minksaken. Det skal ifølge avisa dreie seg om SMSer mellom Justesen og rådgiveren til daværende landbruks- og matminister Mogens Jensen.

Danmarks regjering beordret først avliving av opptil 17 millioner mink, på bakgrunnn av frykt for coronasmitte. 10. november trakk imidlertid regjeringen ordren med umiddelbar virkning.

- Beklager, vi har gitt feil ordre i forhold til loven, uttalte matminister Mogens Jensen.

Tema for SMS-korrespondansen var angivelig hvordan Jensen skulle uttale seg etter at det hadde kommet fram at regjeringen ikke hadde hjemmel for den opprinnelige avgjørelsen.

Justesen har ifølge B.T. innstilt telefonen sin på automatisk å slette alle tekstmeldinger etter en bestemt periode. Angivelig kan tekstmeldingene gi informasjon om hvem som visste hva i minksaken.

B.T.s avsløring vekker nå knallsterke reaksjoner.

- Denne skandalen vokser seg større og større, sier Alex Vanopslagh, formann i Liberal Alliance, til avisa.

Sammen med partiet De Konservative tar de tilorde for riksrettssak etter at den såkalte Minkkommisjonens arbeid er ferigstilt.

- Statsministerens kontor har har forsøkt å omgå den dokumenttilgangen B.T. har krav på. Det er en skandale, og jeg mener ikke at regjeringen er verdig til å forsette, fortsetter Vanopslagh.


Anbefaler godkjenning av vaksine for barn

USAs legemiddeltilsyn (FDA) anbefaler at barn i alderen fem til elleve år kan få Pfizers-vaksine i tilpassede doser. Det melder nyhetsbyrået AP.

Dosen det er snakk om skal være omkring en tredjedel av den normale dosen som gis til voksne. Legemiddeltilsynets rådgivergruppe hevder ifølge nyhetsbyrået at fordelene med vaksine er større enn ulempene i den gitte aldersgruppa.

Mens de yngste barna har liten sjanse for å bli alvorlig syk som følge av corona, har barn i alderen fem til elleve år i en del tilfeller fått kraftige symptomer. I USA er det meldt om over 8000 innleggelser i aldersgruppa - omkring en tredjedel av dem med behov for intensivbehandling. Nærmere 100 har mistet livet som følge av smitte, skriver AP.

Annonse

Stoppet av politiet - gikk til angrep

Sør-øst politidistrikt melder om en trafikkhendelse på Konnerud i Drammen tirsdag kveld.

Flere hadde varslet politiet om en personbil som hadde vært borti andre biler og kjørte uforsiktig.

- Politiet stanset bilen etter en kort forfølgelse. Fører av bilen, en mann i 30-åra, gikk til angrep på politipatruljen i forbindelse med stansen, skriver politiet på Twitter.

Politiet fikk kontroll på mannen kort tid etter. Han er nå pågrepet.

WHO: Pandemien er langt fra over
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AFP / NTB

WHO: Pandemien er langt fra over

Verdens helseorganisasjon (WHO) maner til mer forskning på neste generasjons vaksiner, og advarer om at coronakrisen ikke er over ennå.

Det kom fram på møtet i WHOs krisekomité tirsdag. Komiteen ber om mer forskning på gjenbruksmunnbind, respiratorer og neste generasjons vaksiner for å få langsiktig kontroll på pandemien.

Den langvarige pandemien har satt sitt preg på massemigrasjon og humanitære kriser, sier WHO. Særlig har Afrika hatt store utfordringer på grunn av manglende tilgang på vaksiner, tester og behandlingsformer.

Bare 14 doser har blitt satt per 100 mennesker på det store kontinentet. Til sammenligning er tallene 128 doser per 100 mennesker i USA og Canada, 113 i Europa, 106 i Latin-Amerika, 103 i Oceania, 102 i Aasia og 78 i Midtøsten.

(NTB)

Annonse

Hønefoss: Alvorlig skadd i ATV-ulykke

Ambulansen er framme på stedet etter at nødetatene fikk melding om en trafikkulykke med en ATV og en personbil. Det skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

- En person er alvorlig skadd. Luftambulanse på vei til stedet, skriver politiet.

Operasjonsleder Espen Reite opplyser til Dagbladet at politiet var på stedet 18.29, kort tid etter ambulansen.

- En person er betegnet som kritisk skadd, og er fraktet med ambulanse fra stedet. Vi jobber med å få overskt over hendelsesforløp, årsaksforhold og omfang på stedet, sier han til Dagbladet.

Kort tid før 19.00 skriver politiet på Twitter at to personer tilknyttet personbilen er kjørt legevakt for sjekk.

- Fører av ATV er alvorlig skadd og kjøres akuttmottaket. Ulykkesanalysegruppe (UAG), Statens Vegvesen og kriminalteknikker på vei til stedet, skriver de.

Klokka 19.42 skriver politiet at fører og passasjer av personbil er fraktet videre til akuttmottak på Ringerike sykehus for sjekk.

- Fører av ATV er fløyet fra Ringerike sykehus videre til Ullevål sykehus med luftambulanse, skriver politiet.