Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Solberg: Kan bli utepils neste uke - for noen:

På spørsmål fra Dagbladet om når nordmenn kan ta den første utepilsen, svarer statsminister Erna Solberg:

- Det er jo litt avhengig av hvor du bor. Det er sånn at de første utepilsene kan du faktisk ta i neste uke, hvis vi letter på de nasjonale tiltakene, på steder hvor det ikke er ekstra strenge lokale tiltak. Men da må du spise noe samtidig. Skal du gjøre det uten spiseplikt, så er vi et godt stykke ute i mai.

Muligheten oppstår som følge av den mulige overgangen til trinn 1 i regjeringens gjenåpningsplan. Regjeringen har varslet at det kan bli aktuelt å gå til dette trinnet allerede neste uke. Dette vurderes 14. april.

Serveringssteder vil da ha mulighet til å skjenke til klokka 22.00, med krav om matservering. På steder med høy smitte vil imidlertid lokale tiltak kunne overstyre dette.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Karmøy: To reddet fra sjøen:

Sør-Vest politidistrikt melder at to personer er reddet opp fra sjøen mellom Karmøy og Vestre Bokn.

- De ble tatt opp av losbåten. De ringte selv og meldte om at de var i en båt som sank. Begge var nedkjølte og er sendt til Haugesund sykehus, skriver politiet på Twitter klokka 2.42.

Hovedredningssentralen koordinerte redningsaksjonen.

Danmark: Testing unødvendig for vaksinerte:

Det er ikke nødvendig å teste seg for coronaviruset dersom man er vaksinert, sier danske helsemyndigheter.

– Risikoen for å smitte videre når man er vaksinert og ikke har symptomer på covid-19, er svært liten, sier visedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Hun sier at de derfor ikke lenger vil anbefale at de som er vaksinert, tester seg regelmessig når man ikke har symptomer.

Nye studier tyder på at risikoen for å smitte andre er svært liten når man er ferdigvaksinert.

Samtidig opplyser Sundhedsstyrelsen at personer som er mer utsatt for covid-19, kan se fram til en mer normal hverdag når de er vaksinert.

Styrelsen anbefaler blant annet ikke lenger at de handler utenom de mest hektiske tidene, og de sier at de nå igjen kan delta i fritidsaktiviteter og ta offentlig transport uten å løpe større risiko.

18,4 prosent av Danmarks befolkning har nå få første dose av coronavaksiner, og 8,6 prosent har fått begge doser.

(NTB)

Amerikanere oppfordres til ikke å reise utenlands:

USAs utenriksdepartement har sendt ut en oppfordring til amerikanerne om å revurdere alle utenlandsreiser på grunn av risikoen fra coronaviruset.

USA har ikke hatt et offisielt globalt reiseråd siden tidligere president Donald Trump trakk tilbake det siste reiserådet i august.

Utenriksdepartementets oppfordring er derfor ikke et offisielt reiseråd, men de skal nå utarbeide retningslinjer basert på smittevernbyrået CDCs oppdateringer.

Det innebærer at utenriksdepartementet sterkt fraråder reiser til rundt 80 prosent av verdens land. Reiser til de øvrige 20 prosent vil heller ikke anbefales.

- covid-19-pandemien utgjør fortsatt uvanlig sterk risiko for reisende. I lys av dette anbefaler departementet sterkt at amerikanske statsborgere revurderer alle reiseplaner utenlands, heter det i departementets anbefaling.

(NTB)

518 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 518 coronasmittede i Norge. Det er 19 færre enn snittet de siste sju dagene og 199 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.759 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 537. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 717.

Ved midnatt natt til tirsdag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av de har 108.028 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.061.742 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 300.783 personer har fått andre dose.

(NTB)

12 nye smittetilfeller i Brønnøy:

I løpet av det siste døgnet har 12 personer fått påvist covid-19 i Brønnøy på Helgeland i Nordland. Fire av kommunens innbyggere er nå innlagt på sykehus.

Som i store deler av resten av landet har den britiske varianten preget kystkommunen den siste tiden, skriver Brønnøysunds Avis.

- Vi går ut ifra at fremdeles det er denne varianten vi har. Den britiske varianten er mer smittsom, gir mer sykdom og har høyere risiko for sykehusinnleggelse, sier ordfører Eilif Trælnes (Sp).

Kommunen har smittesporingen under kontroll, opplyser Trælnes.

(NTB)

Trapper opp sikkerheten før Floyd-avgjørelse:

Guvernøren i Minnesota, Tim Walz, trapper opp sikkerheten og erklærer unntakstilstand i forbindelse med avgjørelsen i rettssaken mot Derek Chauvin. Det kommer fram i et dokument signert guvernøren mandag.

Også Chicago melder at sikkerheten trappes opp i forbindelse med rettsavgjørelsen. Samtidig har guvernøren i Illinois kalt ut Nasjonalgarden.

Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot George Floyds hals i over 9 minutter 25. mai i fjor. Hendelsen skjedde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i Minnesota.

Klokka 23 norsk tid mandag var siste sluttinnlegg ferdig i rettssaken. Nå venter bare juryens avgjørelse.

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

Etter sluttprosedyrene begynner juryen sine overveielser for å finne ut om Chauvin er skyldig.

Advarer om falske e-poster:

Folkehelseinstituttet advarer om at det er sendt ut falske e-poster som kan se ut som om de er en undersøkelse fra FHI.

- Instituttet har ikke sendt ut en slik undersøkelse, og vi anbefaler at mottakere ikke klikker på lenkene. Takk til dere som har varslet oss om dette slik at vi fikk undersøkt saken og får gått ut og advart mot å åpne epostene og klikke på lenkene, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i en pressemelding.

Det viser seg at dette er svindel der mottaker bes åpne en lenke med en falsk spørreundersøkelse. Undersøkelsen ender med en premie som tilsynelatende er gratis og kun koster frakt, men som deretter fører til at man blir trukket et større beløp.

Folkehelseinstituttet gjennomfører jevnlig helseundersøkelser, men da fremgår det tydelig at det er instituttet som er avsender, og med lenker til informasjon om undersøkelsen på fhi.no.

FALSK: Slik ser svindel-mailen ut. Foto: FHI

Politiet ut mot russe-«kidnapping»:

Politiet i Nordland så seg mandag kveld nødt til å sette en stopper for at russens aktiviteter i Stokmarknes utartet.

- Egg og «kidnapping» involvert, men etter at politiet gjennomførte en samtale med de aktuelle personene, får vi håpe at aktivitetene holder seg innenfor det akseptable, skriver operasjonssentralen på Twitter.

- Politiet har over tid sett at aktiviteten har vært litt over ønskelig nivå. Det har ikke vært noe alvorlig, men vi hadde en samtale med dem, og håper de nå tar inn over seg budskapet, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas til Dagbladet.

Russ av flere farger har deltatt i aktiviteten, som altså har omfattet «kidnapping» - der man ufrivillig blir tatt med i «bussen» til en rivaliserende farge.

- Jeg må understreke at det ikke er snakk om russebusser som i Oslo. Her er det stort sett mindre biler, sier Kaalaas.

Av denne årsaken har heller ikke eventuelle smittevernbrudd vært noe stort tema, ettersom det ikke er snakk om store folkeansamlinger.

Døde etter stormingen av Kongressen - dødsårsaken klar:

Washington Post melder at dødsårsaken til politimannen Brian Sicknick, som mistet livet dagen etter opptøyene i Kongressen i januar, er klar. Han døde av slag dagen etter opptøyene.

Det har fram til nå versert flere teorier om hva som førte til Sicknicks død, deriblant skader påført under stormingen av Kongressen. Det ble åpnet en føderal drapsetterforskning etter dødsfallet, og to personer ble siktet. De to mennene på 39 og 32 år ble siktet for å ha overfalt Sicknick med bjørnespray.

Avisa skriver blant annet at obduksjonen viser at 42-åringen ikke fikk en allergisk reaksjon på kjemikalier som ble brukt under stormingen, og avviser at dette skal ha ført til Sicknicks dødsfall. Obdusenten sier imidlertid at hans situasjon under stormingen spilte inn på helsetilstanden til 42-åringen.

Foto: AP / NTB
Brian (42) døde etter stormingen

Brian (42) døde etter stormingen

dagbladet

Smitteutbrudd: 107 barn i karantene:

Sju barn og en ansatt i barnehagen Espira Ulsetskogen i Bergen har fått påvist coronasmitte, og mange er satt i karantene.

Ifølge Bergensavisen er 107 barn i karantene, 18 barn i ventekarantene og 30 ansatte i karantene.

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira sier til avisa at utbruddet har pågått i noen dager og pågår fremdeles.

- Det betyr at det kan komme flere smittetilfeller. Kommunen driver med sporing, og det er mange som har testet seg og som ikke har fått svar ennå.

Schei Hansen forteller om et godt samarbeid med kommunen.

Espira Ulsethaugen er den største barnehagen i Bergen kommune, med nesten 300 barn og rundt 90 ansatte.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.