Nyhetsstudio

Henrik Myhrvold Simensen

Vaksinekaos i Stockholm:

Samtidig som tusenvis av innbyggere i Stockholm venter på vaksine, har den svenske hovedstaden 6600 ledige timer på vaksinestasjonene i regionen. Det melder Aftonbladet.

- Jeg vil oppfordre alle som har mulighet om å booke time for vaksinering, sier vaksinekoordinator Magnus Thyberg til Aftonbladet.

Regionen har kun åpnet for vaksinering av innbyggere født 1947 eller tidligere. Personer født senere kan ikke booke seg inn for time.

Ifølge SVT er over 85 prosent av beboere i Stockholm over 80 år fått første vaksinedose, mens halvparten av de i aldersgruppen 75 til 79 år har fått første dose.

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Morgennytt:

Superliga-sjefen: - Alle er ruinerte
Superligaens formann og Real Madrid-president Florentino Pérez (74) var gjest på spansk TV natt til tirsdag. Der forklarte han bakgrunnen bak initiativet for den nye superligaen.

Politiker kan ha hjulpet drapstiltalt i George Floyd-saken
Den demokratiske kongressrepresentanten, Maxine Waters (82) fra California anklages for å ha opptrådt på en måte som kan velte hele saken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin, som er tiltalt for å ha drept George Floyd i Minneapolis.

Den "norske" visepresidenten Walter Mondale er død
Den norskættede tidligere amerikanske visepresidenten Walter Mondale er død 93 år gammel.

166 smittede i Oslo:

Det er registrert 166 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er fire over snittet de sju foregående dagene.

166 tilfeller er 78 flere enn på søndag, men 15 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 191 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 828 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Siste døgn ble det registrert 15 nye smittede i bydelen.

Deretter følger bydelene Søndre Nordstrand (784) og Grorud (570).

Bydelen Nordre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 141 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert fire nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 32.252 Oslo-borgere registrert smittet av coronavirus siden mars i fjor.

(NTB)

Har ikke fått avhørt Kjærviks sønn:

Politiet har ennå ikke fått gjennomført nye avhør av mannen som er siktet for drap på advokat Tor Kjærvik. Helsetilstanden har ikke gjort det mulig.

Den siktede mannen i 30-årene – Kjærviks sønn – har foreløpig blitt avhørt kun én gang – dagen etter drapet, skriver VG.

- Politiet står klar til å avhøre ham. Foreløpig har vi ikke fått noen avklaring fra forsvarer på når det blir aktuelt, sier politiadvokat Anne Marie Hustad i Oslo politidistrikt.

Mannens forsvarer John Christian Elden viser til sin klients helsetilstand.

– Når helsen tilsier det, vil avhør fortsette. Vi håper det blir snart, sier han.

Siktede har knyttet seg til drapet, men har ennå ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Den siktede, som ikke tidligere er straffedømt, ble forrige onsdag fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud samt medieforbud de to første ukene.

(NTB)

- Tor var glad i sønnen

- Tor var glad i sønnen

dagbladet

Karmøy: To reddet fra sjøen:

Sør-Vest politidistrikt melder at to personer er reddet opp fra sjøen mellom Karmøy og Vestre Bokn.

- De ble tatt opp av losbåten. De ringte selv og meldte om at de var i en båt som sank. Begge var nedkjølte og er sendt til Haugesund sykehus, skriver politiet på Twitter klokka 2.42.

Hovedredningssentralen koordinerte redningsaksjonen.

Danmark: Testing unødvendig for vaksinerte:

Det er ikke nødvendig å teste seg for coronaviruset dersom man er vaksinert, sier danske helsemyndigheter.

– Risikoen for å smitte videre når man er vaksinert og ikke har symptomer på covid-19, er svært liten, sier visedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Hun sier at de derfor ikke lenger vil anbefale at de som er vaksinert, tester seg regelmessig når man ikke har symptomer.

Nye studier tyder på at risikoen for å smitte andre er svært liten når man er ferdigvaksinert.

Samtidig opplyser Sundhedsstyrelsen at personer som er mer utsatt for covid-19, kan se fram til en mer normal hverdag når de er vaksinert.

Styrelsen anbefaler blant annet ikke lenger at de handler utenom de mest hektiske tidene, og de sier at de nå igjen kan delta i fritidsaktiviteter og ta offentlig transport uten å løpe større risiko.

18,4 prosent av Danmarks befolkning har nå få første dose av coronavaksiner, og 8,6 prosent har fått begge doser.

(NTB)

Amerikanere oppfordres til ikke å reise utenlands:

USAs utenriksdepartement har sendt ut en oppfordring til amerikanerne om å revurdere alle utenlandsreiser på grunn av risikoen fra coronaviruset.

USA har ikke hatt et offisielt globalt reiseråd siden tidligere president Donald Trump trakk tilbake det siste reiserådet i august.

Utenriksdepartementets oppfordring er derfor ikke et offisielt reiseråd, men de skal nå utarbeide retningslinjer basert på smittevernbyrået CDCs oppdateringer.

Det innebærer at utenriksdepartementet sterkt fraråder reiser til rundt 80 prosent av verdens land. Reiser til de øvrige 20 prosent vil heller ikke anbefales.

- covid-19-pandemien utgjør fortsatt uvanlig sterk risiko for reisende. I lys av dette anbefaler departementet sterkt at amerikanske statsborgere revurderer alle reiseplaner utenlands, heter det i departementets anbefaling.

(NTB)

518 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 518 coronasmittede i Norge. Det er 19 færre enn snittet de siste sju dagene og 199 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.759 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 537. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 717.

Ved midnatt natt til tirsdag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av de har 108.028 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.061.742 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 300.783 personer har fått andre dose.

(NTB)

12 nye smittetilfeller i Brønnøy:

I løpet av det siste døgnet har 12 personer fått påvist covid-19 i Brønnøy på Helgeland i Nordland. Fire av kommunens innbyggere er nå innlagt på sykehus.

Som i store deler av resten av landet har den britiske varianten preget kystkommunen den siste tiden, skriver Brønnøysunds Avis.

- Vi går ut ifra at fremdeles det er denne varianten vi har. Den britiske varianten er mer smittsom, gir mer sykdom og har høyere risiko for sykehusinnleggelse, sier ordfører Eilif Trælnes (Sp).

Kommunen har smittesporingen under kontroll, opplyser Trælnes.

(NTB)

Trapper opp sikkerheten før Floyd-avgjørelse:

Guvernøren i Minnesota, Tim Walz, trapper opp sikkerheten og erklærer unntakstilstand i forbindelse med avgjørelsen i rettssaken mot Derek Chauvin. Det kommer fram i et dokument signert guvernøren mandag.

Også Chicago melder at sikkerheten trappes opp i forbindelse med rettsavgjørelsen. Samtidig har guvernøren i Illinois kalt ut Nasjonalgarden.

Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot George Floyds hals i over 9 minutter 25. mai i fjor. Hendelsen skjedde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i Minnesota.

Klokka 23 norsk tid mandag var siste sluttinnlegg ferdig i rettssaken. Nå venter bare juryens avgjørelse.

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

Etter sluttprosedyrene begynner juryen sine overveielser for å finne ut om Chauvin er skyldig.

Advarer om falske e-poster:

Folkehelseinstituttet advarer om at det er sendt ut falske e-poster som kan se ut som om de er en undersøkelse fra FHI.

- Instituttet har ikke sendt ut en slik undersøkelse, og vi anbefaler at mottakere ikke klikker på lenkene. Takk til dere som har varslet oss om dette slik at vi fikk undersøkt saken og får gått ut og advart mot å åpne epostene og klikke på lenkene, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i en pressemelding.

Det viser seg at dette er svindel der mottaker bes åpne en lenke med en falsk spørreundersøkelse. Undersøkelsen ender med en premie som tilsynelatende er gratis og kun koster frakt, men som deretter fører til at man blir trukket et større beløp.

Folkehelseinstituttet gjennomfører jevnlig helseundersøkelser, men da fremgår det tydelig at det er instituttet som er avsender, og med lenker til informasjon om undersøkelsen på fhi.no.

FALSK: Slik ser svindel-mailen ut. Foto: FHI

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.