Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Eemslift Hendrika: Har åtte timer på seg:

Kystverket gjør et nytt forsøk på å slepe lasteskipet Eemslift Hendrika onsdag kveld. De frykter at skipet skal drive på land i natt - og starter derfor statlig aksjon.

I en pressemelding opplyser Kystverket at det inntil nå ikke lykkes å sette sleper på skipet som følge av risikoen forbundet med å sette mannskaper om bord.

Per nå driver fartøyet direkte mot Stadtlandet i en fart på ca. 1,5 knop, og avstanden er rundt 10 nautiske mil til land.

Det betyr at fartøyet vil kunne drive på land i løpet av ca. 8 timer, skriver Kystverket.

- Som følge av overhengende risiko for at fartøyet vil kunne drive på land i løpet av natten har Kystverket erklært statlig aksjon fra klokken 19 i kveld. Det er igangsatt full mobilisering av oljevernresurser i området, heter det i pressemeldinga.

Beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm opplyser at regionen inneholder spesielt sårbare naturområder, og de ønsker ikke at de skal utsettes for belastningen av et oljeutslipp.

- Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på. Vi setter derfor statlig aksjon nå, slik at vi får mulighet til å sette slep på havaristen. Samtidig forbereder vi oss på et verstefallsscenario der vi får en grunnstøting, sier Mortensholm.

Studioet fortsetter under annonsen

Nakstad om festhelga:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på spørsmål om coronasituasjonen i Norge fra cirka klokka 08.35.

Mann pågrepet for brannstiftelse:

En mann i 20-åra er pågrepet mistenkt for brannstiftelse i Kristiansand.

Det melder Fædrelandsvennen.

Mannen i 20-åra skal ha forsøkt å sette fyr på en bolig, ifølge Agder politidistrikt. Inne i boligen befant det seg flere personer, forteller politiet til Dagbladet.

- Personene i boligen varslet politiet, og identifiserte den mistenkte gjerningsmannen, sier politiets operasjonsleder Øyvind Hægeland til Dagbladet.

Mannen i 20-åra er ikke ukjent for politiet.

Ingen ble skadet, og brannen ble raskt slukket etter at nødetatene ble varslet klokka 07.28.

Ap-velgerne vil ha rødgrønn regjering:

En spørreundersøkelse Norstat har utført for Aftenposten viser at et klart flertall av Arbeiderpartiets velgere ønsker den "gamle" rødgrønne regjeringen tilbake, en konstellasjon bestående av Ap, Senterpartiet og SV, som styrte Norge fra 2005 til 2013.

Mer overraskende er det at et stort mindretall på over 30 prosent ønsker en regjering kun med Ap og Sp. Dette er den koalisjonen Sp-leder Trygve Slagvold Vedum helst ønsker seg.

– Dette er ikke overraskende. Mange ønsker en praktisk og jordnær politikk som utvikler hele landet, og en skatte- og avgiftspolitikk som ikke rammer vanlige folk for hardt, sier Vedum til avisen.

Sp: Tilliten til Høyre er svekket:

Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) mener tilliten til Høyre er svekket i saker om nasjonal sikkerhet etter Bergen Engines-saken.

Regjeringen har stoppet salget av motorfabrikken til et selskap eid av russiske oligarker, etter at de først ga signaler om at salget kunne gjennomføres. Bedriften produserer motorer til skip i både det norske og amerikanske sjøforsvaret.

– Høyre var i ferd med å gi Russland tilgang på maskinrommene i våre forsvarsskip, og sende en gavepakke med teknologi av stor militær strategisk betydning som russerne kunne brukt for å bygge opp sitt forsvar, sier Mehl til NTB.

I dag må statsminister Erna Solberg (H) og fire statsråder svare for seg i en høring på Stortinget.

Bitcoin-prisen stuper:

Kryprovalutaen raste i løpet av helgen. I løpet av én time lørdag falt kursen med nesten 14 prosent, fra 59 000 til 51 000 dollar, skriver CNN. Prisen tok seg senere opp igjen.

Også de populære kryptovalutaene ethereum og Dodgecoin opplevde et bratt fall, men hentet også inn noe av tapet.

Stupet i verdi kommer etter en uke med stor oppgang for kryptovalutaer. For øyeblikket koster én Bitcoin drøyt 57 000 dollar, en oppgang på 1,5 prosent det siste døgnet.

Morgennytt:

Superliga i fotball bekreftet
Nå er det bekreftet. Tolv klubber starter en superliga i fotball. Mottar kritikk fra FIFA. 
366 nye smittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 366 coronasmittede i Norge. Det er 189 færre enn snittet de siste sju dagene og 340 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.
George W. Bush åpner opp om vennskapet med Michelle Obama: - Folk ble overrasket
USAs tidligere president George W. Bush og tidligere førstedame Michelle Obama representerer to ulike politiske partier, men er fortsatt gode venner. Vennskapet har fått mye oppmerksomhet, noe som har overrasket dem begge.

88 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 88 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 76 under snittet de sju foregående dagene.

88 tilfeller er 62 færre enn på lørdag, og 18 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 199 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 837 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 13 nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (789) og Grorud (588).

Bydelen Nordre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 162 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert fire nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 32.164 Oslo-borgere registrert coronasmittet siden mars i fjor.

(NTB)

Nedgang i smittetall på Romerike:

Smittetallene på Romerike har gått betraktelig ned den siste uken sammenlignet med forrige uke. Søndag kveld meldte kommunene på Romerike om 25 nye tilfeller,

Det er det laveste antallet meldte tilfeller denne uka, skriver Romerikes Blad.

I forrige uke ble det registrert totalt 799 positive prøver. Denne uka er det påvist 433 nye tilfeller i løpet av uka.

I Ullensaker, som tidligere har hatt noen av de høyeste smittetallene på Romerike, ble det bare meldt om fire nye tilfeller søndag, det samme som i Lørenskog.

(NTB)

Kraftig smitteøkning i Ontario:

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at regjeringen vil sende ekstra hjelp og støtte til provinsen Ontario som opplever en kraftig økning av coronasmitte.

Helsepersonell skal mobiliseres i statsapparatet og Canadas øvrige provinser for å sendes til Ontario, særlig Toronto-området, der situasjonen er mest kritisk.

Regjeringen har bedt blant andre Nova Scotia og Newfoundland om å sende helsepersonell og utstyr.

Smitten har skutt i været de siste dagene, og så mange er innlagt på sykehusenes intensivavdelinger at helsesystemet i Ontario er i ferd med å overbelastes.

Søndag ble det meldt om 4.250 nye smittede, 18 nye dødsfall og 2.107 nye innleggelser i Ontario, hvorav 741 på intensivavdelinger. Det er registrert 1,1 millioner smittede og 23.600 coronadøde i Canada.

Fredag strammet Ontario inn på nedstengningen, blant annet ved å stenge grensene til andre provinser for ikke-nødvendige reiser.

(NTB)

366 nye smittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 366 coronasmittede i Norge. Det er 189 færre enn snittet de siste sju dagene og 340 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.889 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 555. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 706.

Ved midnatt natt til mandag var det utført 4,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

Av disse har 107.510 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.025.429 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 299.631 personer har fått andre dose.

Søndag var 209 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve færre enn dagen før.

Til sammen er 708 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

61,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.