Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Giuliani-sønn vurderer å stille som New York-guvernør:

Andrew Giuliani (35) sier at han vurderer å stille som kandidat ved guvernørvalget i New York i 2022.

35-åringen er sønnen til den omstridte Trump-advokaten Rudy Giuliani.

- Jeg vurderer det sterkt, sier han til New York Times, og legger til at han vil bestemme seg innen utgangen av måneden.

Overfor den konservative avisa Washington Examiner går han derimot lenger, og sier at han planlegger å stille, og at han også tror han kan vinne.

Andrew Giuliani har aldri hatt noen offentlige verv, men faren Rudy Giuliani har vært borgermester i New York, og har som nevnt også jobbet som ekspresident Donald Trumps rådgiver.

Foto: NTB
Han får skylda

Han får skylda

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Festarrangør nekter å betale coronabot:

Arrangøren av en fest i Bergen fikk i november en bot på 10 000 kroner for brudd på smittevernreglene, men nekter å vedta boten. Nå kan saken havne i retten.

Bergens Tidende melder at advokat John Christian Elden, som representerer festarrangøren i saken, i et elleve sider langt brev til Vest politidistrikt argumenterer for at festforelegget må trekkes. Årsaken er at det ikke er gyldig, mener Elden.

Da festarrangøren ble bøtelagt var det et lokalt forbud mot private sammenkomster med flere enn fem deltakere i Bergen. I brevet til Vest politidistrikt argumenterer Elden for flere forhold som han mener kan bety at forelegget er ugyldig.

Blant annet trekker han fram at forbudet kan bryte med menneskerettighetene, at det ikke var et skriftlig grunnlag for vurderingene som ble gjort da loven ble innført av byrådet, og at smittevernlegen i Bergen frarådet begrensningen på fem personer.

Politiadvokat Øivind Rune Bjørkås bekrefter overfor BT at tre personer ikke har vedtatt forelegget de fikk etter festen i Sandviken, og at disse tre sakene vil bli oversendt til Bergen tingrett. Bjørkås sier at politiet mener det var både rettslig og faktisk grunnlag for å gi foreleggene.

Byrådet i Bergen har ikke ønsket å kommentere saken overfor avisen.

(NTB)

George Floyd: Juryens avgjørelse er klar:

Juryen i rettssaken mot politimannen Derek Chauvin har kommet fram til en kjennelse i saken.

Den vil bli lest opp tirsdag kveld, melder AP.

ABC News melder at kjennelsen blir lest opp mellom klokka 15.30 og 16 lokal tid. Det betyr at kjennelsen kan komme rundt klokka 22.30 norsk tid.

Chauvin er tiltalt for å ha drept George Floyd. Dødsfallet, som skjedde etter at Chauvin hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter, førte til voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner.

«Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele bevegelsen.

Kan ha hjulpet drapstiltalt: - Avskyelig

Kan ha hjulpet drapstiltalt: - Avskyelig

dagbladet

Ap vokser på ny måling:

Arbeiderpartiet går opp 1,3 prosentpoeng til 24,8 prosent på Nettavisens aprilmåling. Høyre følger hakk i hæl med 24,1 prosent.

I marsmålingen rykket Ap forbi Høyre, for første gang siden mars i fjor. Nå fortsetter altså oppturen i aprilmålingen, som er gjennomført av Sentio på vegne av Nettavisen.

Det ville blitt et rødgrønt flertall dersom meningsmålingen hadde vært valgresultatet. Målingen er gjennomført før og under Aps landsmøte, hvor partiets vedtak om nei til rusreformen var den største saken.

Statsminister Erna Solbergs Høyre opplevde i forrige måling en kraftig tilbakegang på 4,2 prosentpoeng. Nå stiger de marginalt mer enn Ap, med 1,4 prosentpoeng opp til 24,1 prosent oppslutning, altså tett bak Ap.

Frp står for det største fallet i målingen, med en nedgang på 2 prosentpoeng til 10 prosent.

De øvrige partiene gjør det slik på målingen (endring fra forrige måling i parentes): Sp: 17,1 (-1,5), SV: 7,3 (-0,5), Rødt: 4,1 (0), MDG: 4,4 (+1,1), V: 2,9 (0), KrF: 3,1 (+0,7), Andre: 2,1 (-0,6).

I målingen ble 1 000 personer spurt mellom 13. til 19. april om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen har en feilmargin fra 1,1 til 3,2 prosent, ifølge Nettavisen.

(NTB)

Jonas Gahr Støre (t.h.) og partiet hans fortsetter oppturen på Nettavisens partimåling for april. Statsminister Erna Solbergs Høyre stiger imidlertid også og ligger tett bak Ap. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet advarer mot russeknute: - Rystet:

Politiet i Rana advarer om en intern russeknute som direkte oppfordrer til sex med personer under 16 år, melder Rana Blad.

All seksuell omgang med personer under 16 år, er overgrep i strafferettslig forstand.

- Et slikt overgrep kan være skadende og ødeleggende for resten av livet, sier Hilde Sigholt Selstad, leder for seksjon etterforskning, etterretning og forebygging ved politiet i Rana, til NRK.

- Vi er rystet over dette, og fikk et akutt behov for å gjøre noen grep i forhold til dette, sier Selstad til Rana No.

Politijurist Marianne Eskildsen påpeker til Rana No at strafferammen for sex med barn mellom 14 og 16 år er inntil seks år i fengsel.

- Når vi går inn i slike saker så snur vi hver stein. Det vil oppleves som et voldsomt inngrep og vi vil advare på det sterkeste mot å gjøre dette.

Russeknuten er ikke en av de offisielle, men kommer angivelig fra mindre grupper i russemiljøet som har laget egne utfordringer. Russepresident Kevin Mediå sier til NRK at russen tar avstand fra denne «knuten», og understreker at det er et lovbrudd.

ILLUSTRASJON: Politie advarer mot en russeknute som oppfordrer til overgrep. Foto: Terje Pedersen / NTB

Corona-dødsfall i Sarpsborg - ektepar døde:

Et eldre ektepar fra Sarpsborg som var smittet med covid-19, døde tirsdag på Sykehuset Østfold.

Ifølge kommunen hadde de to, som var henholdsvis 76 og 77 år, begge vært innlagt på sykehuset en stund etter å ha fått påvist covid-19. Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Ekteparet var hjemmeboende og hadde begge underliggende sykdommer.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende og andre etterlatte, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) i en pressemelding fra kommunen.

De to nye coronadødsfallene er det 12. og 13. i Sarpsborg kommune gjennom pandemien.

(NTB)

Ber om flere Hurtigruten-undersøkelser:

Politiet fikk 26. mars tilbakesendt sin innstilling fra Statsadvokaten, som ønsket flere avhør. En tiltalebeslutning mot Hurtigruten lar fortsatt vente på seg.

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter utbruddet på MS Roald Amundsen, der over 60 personer ble smittet og 69 kommuner ble rammet. Flere kritikkverdige forhold ble avdekket i etterforskningen, skriver iTromsø.

Politiet sendte sin innstilling til påtalevurdering hos statsadvokaten i februar, men den ble sendt tilbake like før påske.

- Vi ønsket ytterligere avhør av relevante personer i Tromsø kommune, og det var konsekvenser for samfunnet og folkehelsen som da ville være tema. I tillegg var det noen teknikaliteter som måtte sees på, samt sjekke hvordan Helsetilsynet ligger an i tilsynssaken mot skipslegene, sier statsadvokat Lars Fause til iTromsø.

Fylkeslegen og Helsetilsynet har iverksatt tilsyn mot de to skipslegene om bord.

Politiet har så langt avhørt 20 personer med tilknytning til saken. De vet ikke når saken igjen vil sendt over til påtalevurdering.

Konstituert statsadvokat Jørn Henning Bremnes vil avgjøre om det blir tatt ut tiltale mot Hurtigruten, ettersom Fause tar over som sysselmann på Svalbard i juni.

(NTB)

ETTERFORSKES: Hurtigruten etterforskes etter smitteutbrudd. Foto: Reuters / NTB
- Noe var veldig galt­

- Noe var veldig galt­

borsen.dagbladet

Nederland åpner opp:

Nederland letter på tiltakene, avvikler portforbudet og vil igjen la kafeene servere utendørs fra og med neste onsdag.

Lettelsene kan gjøres ettersom smittetrykket har gått ned, opplyser statsminister Mark Rutte tirsdag. Portforbudet oppheves, og kafeer kan holde åpent for utendørsservering igjen.

- Vi er så klart glade for at det er mulig å gjøre dette, ettersom samfunnet lengter etter mer frihet, sier Rutte.

Han legger til at gjenåpningen av Nederland vil skje steg for steg, på en forsiktig måte.

(NTB)

AMSTERDAM: Nederland letter på coronatiltakene. Foto: Shutterstock / NTB

Beboer i bofellesskap i Gran død:

En beboer ved Solgløtt, et bofellesskap for blant andre psykisk utviklingshemmede i Gran på Hadeland, er død med covid-19, melder kommunen.

- Dette var en veldig trist beskjed å få, sier Grans ordfører Randi Eek Thorsen (Ap).

Den avdøde er en mann på 59 år. To brukere og én ansatt ved institusjonen er smittet, ifølge NRK Innlandet.

Gran kommune er hardt rammet av coronapandemien, særlig etter et arrangement på låven hos den kjente konspirasjonsteoretikeren Hans Gaarder i palmehelga. Både Gaarder og en 70-årig kvinnelig deltaker har dødd med corona i etterkant.

I tillegg er smitte spredd til ni kommuner. Smittearbeidet er vanskelig fordi mange i miljøet rundt Gaarder ikke vil samarbeide med myndighetene.

Politiet besluttet i forrige uke ikke å etterforske arrangementet, med henvisning til at det dreide seg om en privat samling, og at Gaarder er død.

RAMMET AV SMITTE: Bofellesskapet Solgløtt i Gran. Foto: Kine Vik-Erstad / Gran kommune
- Synes det er trist

- Synes det er trist

dagbladet

En tatt av snøskred - ført flere hundre meter ned fjell:

Politiet i Troms melder om et snøskred i Ramfjord tirsdag kveld.

- Stort snøskred på vestsiden av Hamperokken, utløst av tre skiløpere. To tatt av skredet og ført 3-400 meter ned fjellsida, skriver politiet på Twitter.

Politiet har i ettertid rettet til at bare en av de tre ble tatt av skredet.

Ingen skal ha blitt begravd i skredet, og vedkommende kom seg selv løs.

- Trolig bruddskade i arm på den ene skiløperen, tar seg selv ned fra fjellet, opplyser politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.