Nyhetsstudio

Audun Hageskal

EU-topp fikk ikke stol under Erdogan-møte:

Tirsdagens EU-toppmøte har fått mye oppmerksomhet, men av helt andre grunner enn møtets innhold. Da Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, møtte EU-presidentene Charles Michel og Ursula von der Leyen, var det bare førstnevnte som fikk tildelt stol, skriver Washington Post.

Von der Leyen ble på sin side stående i møterommet i Ankara, tilsynelatende usikker på om hun i det hele tatt var ment å skulle få en plass i rommet. En video fra seansen viser en noe usikker EU-president, som tydelig ikke vet helt hvordan hun skal reagere

Til slutt blir hun tilbudt en sofa flere meter unna Erdogan og Michel, like ved Tyrkias utenriksminister.

- Hun ble åpenbart overrasket, noe man også ser på videoen. Hun burde fått en plass å sitte på akkurat samme måte som Michel og Erdogan, sier van der Leyens talsmann, Eric Mamer.

Ikke uventet har det kommet en rekke reaksjoner etter scenen som utspilte seg. Blant dem som reagerer, er Nederlands representant i Europaparlamentet, Sophie in ’t Veld. Hun mener stol-hendelsen ikke var noen tilfeldighet.

- Nei, dette var ikke tilfeldig, det var bevisst, skriver hun i en uttalelse, og spør samtidig hvorfor Michel ikke reagerte på situasjonen.

Foto: EU / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Ber om flere Hurtigruten-undersøkelser:

Politiet fikk 26. mars tilbakesendt sin innstilling fra Statsadvokaten, som ønsket flere avhør. En tiltalebeslutning mot Hurtigruten lar fortsatt vente på seg.

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter utbruddet på MS Roald Amundsen, der over 60 personer ble smittet og 69 kommuner ble rammet. Flere kritikkverdige forhold ble avdekket i etterforskningen, skriver iTromsø.

Politiet sendte sin innstilling til påtalevurdering hos statsadvokaten i februar, men den ble sendt tilbake like før påske.

- Vi ønsket ytterligere avhør av relevante personer i Tromsø kommune, og det var konsekvenser for samfunnet og folkehelsen som da ville være tema. I tillegg var det noen teknikaliteter som måtte sees på, samt sjekke hvordan Helsetilsynet ligger an i tilsynssaken mot skipslegene, sier statsadvokat Lars Fause til iTromsø.

Fylkeslegen og Helsetilsynet har iverksatt tilsyn mot de to skipslegene om bord.

Politiet har så langt avhørt 20 personer med tilknytning til saken. De vet ikke når saken igjen vil sendt over til påtalevurdering.

Konstituert statsadvokat Jørn Henning Bremnes vil avgjøre om det blir tatt ut tiltale mot Hurtigruten, ettersom Fause tar over som sysselmann på Svalbard i juni.

(NTB)

ETTERFORSKES: Hurtigruten etterforskes etter smitteutbrudd. Foto: Reuters / NTB
- Noe var veldig galt­

- Noe var veldig galt­

borsen.dagbladet

Nederland åpner opp:

Nederland letter på tiltakene, avvikler portforbudet og vil igjen la kafeene servere utendørs fra og med neste onsdag.

Lettelsene kan gjøres ettersom smittetrykket har gått ned, opplyser statsminister Mark Rutte tirsdag. Portforbudet oppheves, og kafeer kan holde åpent for utendørsservering igjen.

- Vi er så klart glade for at det er mulig å gjøre dette, ettersom samfunnet lengter etter mer frihet, sier Rutte.

Han legger til at gjenåpningen av Nederland vil skje steg for steg, på en forsiktig måte.

(NTB)

AMSTERDAM: Nederland letter på coronatiltakene. Foto: Shutterstock / NTB

Beboer i bofellesskap i Gran død:

En beboer ved Solgløtt, et bofellesskap for blant andre psykisk utviklingshemmede i Gran på Hadeland, er død med covid-19, melder kommunen.

- Dette var en veldig trist beskjed å få, sier Grans ordfører Randi Eek Thorsen (Ap).

Den avdøde er en mann på 59 år. To brukere og én ansatt ved institusjonen er smittet, ifølge NRK Innlandet.

Gran kommune er hardt rammet av coronapandemien, særlig etter et arrangement på låven hos den kjente konspirasjonsteoretikeren Hans Gaarder i palmehelga. Både Gaarder og en 70-årig kvinnelig deltaker har dødd med corona i etterkant.

I tillegg er smitte spredd til ni kommuner. Smittearbeidet er vanskelig fordi mange i miljøet rundt Gaarder ikke vil samarbeide med myndighetene.

Politiet besluttet i forrige uke ikke å etterforske arrangementet, med henvisning til at det dreide seg om en privat samling, og at Gaarder er død.

RAMMET AV SMITTE: Bofellesskapet Solgløtt i Gran. Foto: Kine Vik-Erstad / Gran kommune
- Synes det er trist

- Synes det er trist

dagbladet

En tatt av snøskred - ført flere hundre meter ned fjell:

Politiet i Troms melder om et snøskred i Ramfjord tirsdag kveld.

- Stort snøskred på vestsiden av Hamperokken, utløst av tre skiløpere. To tatt av skredet og ført 3-400 meter ned fjellsida, skriver politiet på Twitter.

Politiet har i ettertid rettet til at bare en av de tre ble tatt av skredet.

Ingen skal ha blitt begravd i skredet, og vedkommende kom seg selv løs.

- Trolig bruddskade i arm på den ene skiløperen, tar seg selv ned fra fjellet, opplyser politiet.

Skyting i supermarked i USA:

En butikkansatt er drept og to andre personer skadd i en skyteepisode på Long Island i delstaten New York, melder CBS News.

Skytingen foregikk i et supermarked i kjeden Shop & Stop. Gjerningsmannen er på frifot, og kan ifølge politiet være en nåværende eller tidligere ansatt i butikken.

UTRYKNING: Store politistyrker er på plass utenfor Shop & Stop-butikken. Foto: WABC/AP/NTB

Kom i klem under bil - døde:

En mann i 50-åra døde tirsdag ettermiddag etter at han kom i klem under en bil på en privat eiendom i Karlsøy i Troms.

Ifølge Troms politidistrikt reparerte mannen bilen han kom i klem under.

Ulykken skjedde på Hansnes i Karlsøy kommune.

De pårørende er varslet.

(NTB)

Biden: - Bevisene er overveldende:

USAs president Joe Biden sier han ber om at juryen i rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept George Floyd, avgir en korrekt dom.

- Det er overveldende etter mitt syn, sier Biden om bevisene i saken.

Den amerikanske presidenten uttaler seg om dette mens juryen sitter og diskuterer. Dom i saken er ventet tidligst tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg ber om at dommen blir korrekt, sier Biden, og understreker at han kun uttaler seg om dette offentlig ettersom juryen nå har trukket seg tilbake, og dermed ikke skal kunne få med seg hva han sier.

Presidenten legger til at han bare kan forestille seg hva familien til Floyd nå går gjennom. Han var i telefonkontakt med dem mandag.

- Det er en god familie, og de ber om fred og ro uansett hva dommen er, sider Biden.

Alarm i Gol: - Vi trenger hjelp:

Det er utløst alarm i Gol etter ny smitte, melder Hallingdølen. En ny person er smittet, og det er mistanke om at i alt fire personer kan ha brutt karantenen og reist over kommunegrensene.

- Smittetilfellet vi fikk i dag var ikke uventet, men siden vedkommende hadde gått ut av karantenen, så utløser det mer sporing, sier ordfører Heidi Granli til avisa.

Kommunen har flere smittede tilknyttet ungdomsmiljøet og festing. Ordføreren sier at de ser at flere vegrer seg til å ta telefonen fra smittesporingsteamet.

Derfor kommer hun med en bønn:

- Vi trenger hjelp. Foreldre må være med og hjelpe oss. Vi trenger at ungdommen står fram og tar telefonen når vi ringer. Nå må vi voksne ta ansvar.

GOL: Gol sliter med smittesporingen. Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia Commons

Johnson & Johnson gjenopptar utrullingen av vaksinen i Europa:

Johnson & Johnson opplyser at de starter opp igjen utrullingen av sin Janssen-vaksine i Europa, etter at EMA ga et betinget grønt lys tirsdag.

Etter at EUs legemiddelbyrå EMA tirsdag ba om at risikoen for bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater skulle føres opp i pakningsvedlegget, gjenopptas utrullingen, opplyser selskapet.

Produsenten skriver at den vil oppdatere pakningsvedlegget slik EMA ber om.

EMA konkluderte med at vaksinens nytteverdi er større enn risikoen for sjeldne bivirkninger.

(NTB)

Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Boris Johnson vil lansere ny corona-medisin:

Boris Johnson sier på en pressekonferanse tirsdag at ei ny antivirus-gruppe tar sikte på å produsere en ny medisin som skal være klar til høsten. Ifølge statsministeren kan medisinen komme i form av en pille som man kan ta hjemme hvis man har testet positivt for corona.

Medisinen skal forhindre at man blir alvorlig syk av viruset. Johnson spesifiserte ikke om det er satt i gang tester av medisinen allerede.

Statsministeren legger til at britene må forberede seg på å leve med viruset i stedet for å se for seg ei framtid uten corona.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.