Nyhetsstudio

Stian Drake

Smittede nekter å oppgi nærkontakter:

- Vi opplever nå at særlig den yngre delen av befolkningen er tilbakeholden med hvem man har vært sammen med. Det skaper store utfordringer for smittesporingsteamet vårt.

Det sier kommuneoverlege i Nannestad, Matilde Risopatron Berg til Romerikes Blad, etter at kommunen tirsdag satte smitterekord, med 27 nye smittetilfeller på ett døgn.

Hun forteller videre at enkelte også tar coronaviruset mindre alvorlig og at de bare vil fortsette å leve livene sine videre som at ingenting har skjedd.

- Dette er folk som er under 30 år, men det er ikke bare ungdommer. Selv om det ikke er så mange, så kan veldig få gjøre mye skade, sierkommuneoverlegen til avisa.

Smitte ga plutselig et spøkelseshus

Smitte ga plutselig et spøkelseshus

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Politiet advarer mot russeknute:

Politiet i Rana advarer om en intern russeknute som direkte oppfordrer til sex med personer under 16 år, melder Rana Blad.

All seksuell omgang med personer under 16 år, er overgrep i strafferettslig forstand.

- Et slikt overgrep kan være skadende og ødeleggende for resten av livet, sier Hilde Sigholt Selstad, leder for seksjon etterforskning, etterretning og forebygging ved politiet i Rana, til NRK.

Politijurist Marianne Eskildsen påpeker til Rana No at strafferammen for sex med barn mellom 14 og 16 år er inntil seks år i fengsel.

– Når vi går inn i slike saker så snur vi hver stein. Det vil oppleves som et voldsomt inngrep og vi vil advare på det sterkeste mot å gjøre dette.

Russeknuten er ikke en av de offisielle, men kommer angivelig fra mindre grupper i russemiljøet som har laget egne utfordringer. Russepresident Kevin Mediå sier til NRK at russen tar avstand fra denne «knuten», og understreker at det er et lovbrudd.

ILLUSTRASJON: Politie advarer mot en russeknute som oppfordrer til overgrep. Foto: Terje Pedersen / NTB

Corona-dødsfall i Sarpsborg - ektepar døde:

Et eldre ektepar fra Sarpsborg som var smittet med covid-19, døde tirsdag på Sykehuset Østfold.

Ifølge kommunen hadde de to, som var henholdsvis 76 og 77 år, begge vært innlagt på sykehuset en stund etter å ha fått påvist covid-19. Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Ekteparet var hjemmeboende og hadde begge underliggende sykdommer.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende og andre etterlatte, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) i en pressemelding fra kommunen.

De to nye coronadødsfallene er det 12. og 13. i Sarpsborg kommune gjennom pandemien.

(NTB)

Ber om flere Hurtigruten-undersøkelser:

Politiet fikk 26. mars tilbakesendt sin innstilling fra Statsadvokaten, som ønsket flere avhør. En tiltalebeslutning mot Hurtigruten lar fortsatt vente på seg.

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter utbruddet på MS Roald Amundsen, der over 60 personer ble smittet og 69 kommuner ble rammet. Flere kritikkverdige forhold ble avdekket i etterforskningen, skriver iTromsø.

Politiet sendte sin innstilling til påtalevurdering hos statsadvokaten i februar, men den ble sendt tilbake like før påske.

- Vi ønsket ytterligere avhør av relevante personer i Tromsø kommune, og det var konsekvenser for samfunnet og folkehelsen som da ville være tema. I tillegg var det noen teknikaliteter som måtte sees på, samt sjekke hvordan Helsetilsynet ligger an i tilsynssaken mot skipslegene, sier statsadvokat Lars Fause til iTromsø.

Fylkeslegen og Helsetilsynet har iverksatt tilsyn mot de to skipslegene om bord.

Politiet har så langt avhørt 20 personer med tilknytning til saken. De vet ikke når saken igjen vil sendt over til påtalevurdering.

Konstituert statsadvokat Jørn Henning Bremnes vil avgjøre om det blir tatt ut tiltale mot Hurtigruten, ettersom Fause tar over som sysselmann på Svalbard i juni.

(NTB)

ETTERFORSKES: Hurtigruten etterforskes etter smitteutbrudd. Foto: Reuters / NTB
- Noe var veldig galt­

- Noe var veldig galt­

borsen.dagbladet

Nederland åpner opp:

Nederland letter på tiltakene, avvikler portforbudet og vil igjen la kafeene servere utendørs fra og med neste onsdag.

Lettelsene kan gjøres ettersom smittetrykket har gått ned, opplyser statsminister Mark Rutte tirsdag. Portforbudet oppheves, og kafeer kan holde åpent for utendørsservering igjen.

- Vi er så klart glade for at det er mulig å gjøre dette, ettersom samfunnet lengter etter mer frihet, sier Rutte.

Han legger til at gjenåpningen av Nederland vil skje steg for steg, på en forsiktig måte.

(NTB)

AMSTERDAM: Nederland letter på coronatiltakene. Foto: Shutterstock / NTB

Beboer i bofellesskap i Gran død:

En beboer ved Solgløtt, et bofellesskap for blant andre psykisk utviklingshemmede i Gran på Hadeland, er død med covid-19, melder kommunen.

- Dette var en veldig trist beskjed å få, sier Grans ordfører Randi Eek Thorsen (Ap).

Den avdøde er en mann på 59 år. To brukere og én ansatt ved institusjonen er smittet, ifølge NRK Innlandet.

Gran kommune er hardt rammet av coronapandemien, særlig etter et arrangement på låven hos den kjente konspirasjonsteoretikeren Hans Gaarder i palmehelga. Både Gaarder og en 70-årig kvinnelig deltaker har dødd med corona i etterkant.

I tillegg er smitte spredd til ni kommuner. Smittearbeidet er vanskelig fordi mange i miljøet rundt Gaarder ikke vil samarbeide med myndighetene.

Politiet besluttet i forrige uke ikke å etterforske arrangementet, med henvisning til at det dreide seg om en privat samling, og at Gaarder er død.

RAMMET AV SMITTE: Bofellesskapet Solgløtt i Gran. Foto: Kine Vik-Erstad / Gran kommune
- Synes det er trist

- Synes det er trist

dagbladet

En tatt av snøskred - ført flere hundre meter ned fjell:

Politiet i Troms melder om et snøskred i Ramfjord tirsdag kveld.

- Stort snøskred på vestsiden av Hamperokken, utløst av tre skiløpere. To tatt av skredet og ført 3-400 meter ned fjellsida, skriver politiet på Twitter.

Politiet har i ettertid rettet til at bare en av de tre ble tatt av skredet.

Ingen skal ha blitt begravd i skredet, og vedkommende kom seg selv løs.

- Trolig bruddskade i arm på den ene skiløperen, tar seg selv ned fra fjellet, opplyser politiet.

Skyting i supermarked i USA:

En butikkansatt er drept og to andre personer skadd i en skyteepisode på Long Island i delstaten New York, melder CBS News.

Skytingen foregikk i et supermarked i kjeden Shop & Stop. Gjerningsmannen er på frifot, og kan ifølge politiet være en nåværende eller tidligere ansatt i butikken.

UTRYKNING: Store politistyrker er på plass utenfor Shop & Stop-butikken. Foto: WABC/AP/NTB

Kom i klem under bil - døde:

En mann i 50-åra døde tirsdag ettermiddag etter at han kom i klem under en bil på en privat eiendom i Karlsøy i Troms.

Ifølge Troms politidistrikt reparerte mannen bilen han kom i klem under.

Ulykken skjedde på Hansnes i Karlsøy kommune.

De pårørende er varslet.

(NTB)

Biden: - Bevisene er overveldende:

USAs president Joe Biden sier han ber om at juryen i rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept George Floyd, avgir en korrekt dom.

- Det er overveldende etter mitt syn, sier Biden om bevisene i saken.

Den amerikanske presidenten uttaler seg om dette mens juryen sitter og diskuterer. Dom i saken er ventet tidligst tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg ber om at dommen blir korrekt, sier Biden, og understreker at han kun uttaler seg om dette offentlig ettersom juryen nå har trukket seg tilbake, og dermed ikke skal kunne få med seg hva han sier.

Presidenten legger til at han bare kan forestille seg hva familien til Floyd nå går gjennom. Han var i telefonkontakt med dem mandag.

- Det er en god familie, og de ber om fred og ro uansett hva dommen er, sider Biden.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.