Nyhetsstudio

Stian Drake

Ullensaker: Sju nye smittede på sykehjem:

Torsdag er det konstatert sju nye smittetilfeller på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune.

Dermed er antall smittede personer ved sykehjemmet oppe i 14 stykker. Det er plass til 78 beboere på Gystadmyr.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver i Romeriks-konmmunen, Helle Mjøs til Dagbladet.

De første sju smittede, alle beboere, var alle vaksinert mot covid-19.

- Av personvernhensyn går kommuneoverlegen nå ikke ut med om de smittede ansatte er vaksinert. Det er fem ansatte og to pårørende som nå er smittet, sier Mjøs.

Det er tidligere kjent at de sju første smittede er vaksinert med Pfizer-vaksinen for mer to måneder siden, og at noen av de første smittetilfellene spores tilbake til sør-afrikansk og brasiliansk mutantsjonsvirus.

FHI er også koblet inn for å bistå kommunen i etterforskningen av utbruddet.

På bakgrunn av dette utbruddet er det dessuten innført besøksforbud ved alle sykehjem i kommunen til 22. april.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Barneombudet vil avlyse muntlig eksamen:

I et brev til Kunnskapsdepartementet skriver Barneombudet de er bekymret for planene om muntlig eksamen for 10. klassinger og avgangselever på videregående.

Kunnskapsdepartementet kunngjorde 8. april 2021 at muntlig eksamen går som vanlig våren 2021 for elever på 10. trinn og Vg3.

- Barneombudet er bekymret for konsekvensene av denne beslutningen for elevene og mener at det i 2021 ikke vil være mulig med en rettferdig eksamensordning, skriver Barneombudet innledningsvis i brevet som ble sendt torsdag, skriver VG.

I brevet ber de kunnskapsminister Guri Melby (V) om å avlyse muntlig eksamen.

- Vi håper å få Kunnskapsdepartementet til å gjøre en ny vurdering, og så håper vi at Stortinget vil engasjere seg. Vi har også sendt brevet dit, sier fagsjef Camilla Kayed hos Barneombudet til VG.

Den skriftlige eksamenen er allerede avlyst på grunn av coronaviruset. Det samme er muntlig eksamen for elever som ikke går på avgangstrinnene.

Kunnskapsministeren hadde torsdag ikke anledning til å kommentere brevet overfor VG.

(NTB)

Enighet i NRK-oppgjøret:

Torsdag kveld kom Norsk Journalistlag og NRK fram til enighet i lønnsforhandlingene.

- Det har vært god dialog mellom partene og dette er et mellomoppgjør vi kan være fornøyde med, sier leder for Norsk Journalistlags forhandlingsutvalg, Rolf Johansen, i en pressemelding.

Rammen for oppgjøret er i gjennomsnitt 22.600 kroner.

– Vi gikk inn i dette lønnsoppgjøret med mange skuffede medlemmer etter resultatet av fjorårets oppgjør. I år ble resultatet bra, sier forhandlingslederen.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad er også fornøyd med forhandlingsresultatet.

- Jeg er veldig glad for at vi er i havn med det første store oppgjøret denne våren. Vi har hatt konstruktive forhandlinger med NRK, sier Tryggestad.

(NTB)

447 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 447 coronasmittede i Norge. Det er 61 færre enn snittet de siste sju dagene.

Ved midnatt natt til fredag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

I alt har 109. 581personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.142.793 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 304.512 personer har fått andre dose.

Torsdag var 199 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

Til sammen er 735 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

60,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

(NTB)

Mann knivstukket - kvinne pågrepet:

En mann ble torsdag ettermiddag knivstukket i en av omegnskommunene til Bergen. Skadeomfanget er ukjent. Ei kvinne er pågrepet og siktet etter hendelsen.

- Skadeomfanget er så langt uavklart, men vedkommende var bevisst da politiet var på stedet og personen ble fraktet bort, opplyser operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

Både mannen og kvinnen er i 30-åra. Hendelsen skjedde i en bolig. Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvilken relasjon det er mellom de to, eller om det var vitner til voldsepisoden. Politiet ble varslet om hendelsen i 14.30-tiden.

- Vi har opprettet sak, og gjør tekniske og taktiske undersøkelser på stedet, sier Knappen.

(NTB)

- Buenos Aires utsetter alle ikke-kritiske operasjoner:

Alle ikke-kritiske operasjoner utsettes i 30 dager på grunn av trykket på helsevesenet under covid-19-pandemien, melder den profilerte journalisten Marcelo Bonelli på Twitter.

Mann siktet etter Tønsberg-drapet:

En mann er siktet for medvirkning til drapet i Tønsberg mandag kveld, melder Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Det var 33-årige Bård Lanes som ble funnet livstruende skadd på Kilen i Vestfold-byen i 22-tida, etter at han selv hadde ringt nødetatene.

Det har vært kjent at det samme kveld/natt ble pågrepet tre personer etter en bilbrann på Sem et annet i byen. Det er en av disse som er siktet.

Kripos bistår med kriminalteknikere og brann- og kriminalsøkshund ved den utbrente bilen ved Sem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

55 nye India-tilfeller i Storbritannia:

Ytterligere 55 tilfeller av det muterte coronaviruset fra India er oppdaget i Storbritannia, skriver Sky News.

Dette bringer det totale antallet av B1.617-infeksjoner opp i 132.

Storbritannia setter i morgen India på «rødlista» for reisende - dvs. at folk som ankommer fra landet, må i hotellkarantene.

I tillegg til India-tilfellene har Public Health England også oppdaget ytterligere 70 tilfeller av Sør-Afrika-varianten, slik at det totale antallet i landet nå er 670.

Arkivfoto: S-F / Shutterstock / NTB
- Aldri sett så mange lik

- Aldri sett så mange lik

dagbladet

Ekstraordinært møte om corona i Bærum:

Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, har invitert formannskapet til ekstraordinært møte fredag kl 19 for å diskutere lokal forskrift i forbindelse med corona-situasjonen. Det opplyser kommunen på sine nettsider.

Bærum var en av flere kommuner i Viken som torsdag fikk beskjed om at de vil få nedjustert tiltaksnivået fra nivå A til nivå B fra førstkommende mandag. Det betyr at blant annet butikker kan åpne igjen. Det anbefales å ikke ha flere enn fem gjester i eget hjem - mot å unngå besøk helt i tiltakspakke A.

Endrer på tiltak i Viken

Endrer på tiltak i Viken

dagbladet

Frankrike letter på tiltakene:

Frankrike letter på en del av de strenge coronatiltakene, kommer det fram på en pressekonferanse med regjeringen klokka 19, ifølge Le Figaro.

Skolene åpner igjen på mandag. Ei uke etter fjernes restriksjonene på innenlandsreise, som forbyr reiser mer enn 10 kilometer fra hjemmet. 15. mai åpner butikker, idrettshaller og uteserveringer.

- Toppen av den den tredje bølgen i pandemien synes å ligge bak oss, sier statsminister Jean Castex ifølge Euronews.

Det gjeldende portforbudet består imidlertid inntil videre. Frankrikes intensivavdelinger er også velfylte, med 5981 pasienter torsdag.

Arkivfoto: MarinaD_37 / Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.