Nyhetsstudio

Line Brustad

Betydelig færre tester:

I forrige uke, altså uke 13, var antall coronatestede betydelig færre enn i uke 9 – 12, skriver Folkehelseinstituttet i sin ferske ukesrapport.

I uke 13 ble det registrert 114 365, tester. I ukene før har antall testede personer ligget på mellom 157 818 og 202 885, ifølge FHI.

Studioet fortsetter under annonsen

186 smittede i Oslo:

Det er registrert 186 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 26 over snittet de sju foregående dagene.

186 tilfeller er 18 flere enn på mandag, men 56 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 189 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 831 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert 18 nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (733) og Grorud (570).

Bydelen Nordre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 122 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert fem nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 32.416 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Langtidsledige går glipp av feriepenger:

En teknisk feil som Nav ikke klarer å rette opp før sommeren, gjør at langtidsledige ikke har rett på feriepenger, mens andre får både dag- og feriepenger.

De som har gått ledig i over ett år og ikke har fått seg jobb før sommeren, får fire ukers fri fra Navs aktivitetsplikt og må klare seg kun med dagpenger i ferien, skriver Klassekampen.

Coronapermitterte som ennå ikke har gått ledige i et helt år eller som er tilbake i jobb før sommeren, får på sin side utbetalt feriepenger av de dagpengene de har fått, samt fire ukers fri fra aktivitetsplikten.

Regjeringen ville helst sett at ingen fikk dobbelt opp, men årsaken er en teknisk feil Nav ikke får løst innen sommeren, bekrefter Arbeids- og sosialdepartementet overfor avisa.

Arbeidstakerorganisasjonen YS mener at feriepenger bør utbetales til alle som har vært jobbløse i over ett år og går en ledig sommer i møte, eller er tilbake i jobb før ferien.

- Denne gruppa har betalt den høyeste prisen av alle for myndighetenes tiltak. Det er veldig smålig ikke å sørge for at de får ta ferie på lik linje som andre arbeidstakere, sier leder Hans-Erik Skjæggerud.

(NTB)

Ohio: Politet skjøt jente (15):

Politiet i Columbus i Ohio skjøt og drepte en 15 år gammel jente tirsdag kveld like før eks-politimannen Derek Chauvin ble funnet skyldig i drapet på George Floyd i Minneapolis.

Det melder The Guardian.

Skuddofferet er identifisert som Makiyah Bryant. Hum ble erklært død kort tid etter at hun kom til sykehuset.

Politiet skal ha vært på stedet etter å ha fått en nødsamtale om et knivstikkingsforsøk.

I timene etter hendelsen har demonstranter dukket opp på stedet og ropt "Black lives matter!" og "No justice, no peace!", skriver avisa.

Skuddoffer i Tønsberg er død.:

Politiet melder i en pressemelding at mannen som ble skutt i Tønsberg tirsdag, er død.

Like før klokken 22.15 tirsdag kveld mottok politiet i Sør-Øst en melding om en skadd person ved Heimdal, like utenfor sentrum av Tønsberg.

Mannen ble raskt fraktet til sykehuset i Vestfold som ligger noen hundre meter fra der mannen ble funnet.

Mannen er i begynnelsen av 30-åra. Han var, ifølge politiet, ved bevissthet da ambulansepersonell tok hånd om mannen.

Tirsdag kveld ble han operert, men klokka 1.30 sendte politiet ut en ny pressemelding hvor de opplyser at mannen er død.

Politiet etterlyser nå vitner til hendelsen.

314 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 314 coronasmittede i Norge. Det er 162 færre enn snittet de siste sju dagene og 380 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.334 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 476. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 694.

Ved midnatt natt til onsdag var 5,0 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av de har 108.342 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

- Gjorde det rette:

USAs tidligere president, Barack Obama var rask med å kommentere etter at den tidligere politimannen Derek Chauvin tirsdag ble funnet skyldig i drapet på George Floyd.

- I dag gjorde juryen det rette. Men ekte rettferdighet krever mye mer. Michelle og jeg sender våre bønner til Floyd-familien, og vi står sammen med alle dem som er dedikert til å garantere at alle amerikanere får full rettferdighet, slik George og så mange andre er blitt nektet, skriver Obama på Twitter.

Mann i 30-åra skadd. Etterlyser vitner:

Like før klokken 22.15 tirsdag kveld mottok politiet i Sør-Øst en melding om en skadd person ved Heimdal, like utenfor sentrum av Tønsberg.

Det ble meldt om at det kunne dreie seg om en skyteepisode, opplyser politiet i en pressemelding. Mannen ble raskt fraktet til sykehuset i Vestfold, som ligger noen hundre meter fra der mannen ble funnet.

Mannen i begynnelsen av 30-åra var ved bevissthet da ambulansepersonell tok hånd om mannen. Han ligger mandag kveld på operasjonsbordet ved sykehuset.

Politiet har store ressurser på stedet og søker etter en eller flere gjerningspersoner, skriver de i pressemeldingen. Det er iverksatt en omfattende etterforskning og det er satt opp kontroll ved utfartsveiene fra Tønsberg.

Politiet oppfordrer eventuelle vitner til hendelsen som fant sted ved Kilen industriområde på Heimdal. Politiet er også interessert i observasjoner i tida før 22.15 i det aktuelle området, eventuelt også observasjoner av biler som har kjørt i stor fart fra stedet rundt klokken 22.15 som eventuelt kan ha noe med hendelsen å gjøre.

Det er også av interesse hvis noen kan ha hørt skudd som har blitt avfyrt på Kilen øst for Tønsberg sentrum.

TØNSBERG: Mann fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Snakket med Floyds familie:

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fulgte domsavsigelsen mot Derek Chauvin fra Det hvite hus.

- I det minste gir dette noe rettferdighet. Vi skal begynne å forandre verden. Vi skal gjøre mye, sa Biden da han etterpå snakket med familien til drapsofferet George Floyd, ifølge video fra telefonsamtalen hvor også Harris deltok.

- Dette var et drap på høylys dag. Og det rev plasteret av den systemiske rasismen i USA, sier Biden i sin tale.

- Vi skal sørge for at ettermælet hans forblir inntakt. Noe godt skal komme ut av denne tragedien, sa Harris.

Seinere holdt både Harris og Biden taler til det amerikanske folk i kjølvannet av denne historiske saken. Der tok de til orde for omfattende reform av politiet for å holde politibetjenter mer ansvarlige.

- Dette er langt på overtid. Amerika har en lang historie med systemisk rasisme, sier Harris.

HEDRET: Visepresident Kamala Harris og president Joe Biden fulgte domsavsigelsen i drapssaken mot Derek Chauvin. Foto: Brendan Smialowski / AFP
- Historisk vendepunkt

- Historisk vendepunkt

dagbladet

- Historisk vendepunkt:

Floyd-familiens advokat sier umiddelbart etter juryens avgjørelse i saken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin at dette er et historisk vendepunkt. Det melder AFP News.

Rettssaken startet 29. mars, og juryen trakk seg tilbake mandag kveld for å komme fram til en kjennelse. Etter drøyt 11 timers diskusjon kom den fram til sin kjennelse.

Juryen erklærte Chauvin skyldig på alle tre punkter, inkludert «second-degree murder», som var det mest alvorlige tiltalepunktet. Det kan best oversettes med forsettlig drap, og innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade.

Nå gjenstår rettens dom, som er ventet om fire til seks uker.

Melding om mann skutt i Tønsberg:

Ifølge Sør-Øst politidistrikt har de fått melding om at en mann er skutt i Tønsberg.

Ifølge politiets opplysninger er mannen skutt i området ved Heimdal. Han er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

- Ukjent årsak, bakgrunn og hendelsesforløp, melder politiet, og opplyser at de jobber med informasjonsinnhenting.

- Nå er mannskaper ute for å skaffe en oversikt over hva som skal ha skjedd, og de er nå på stedet. Én person er ført til sykehus, sier politiinspektør Espen Bredesen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han kan ikke bekrefte at det har blitt skutt med våpen, men han sier at politiet nå avhører vitner på stedet.

- Det er igangsatt etterforskning, og dette vil nå bli fulgt opp, sier Bredesen.

Dagbladet kommer med mer.

• Vet du noe om hendelsen, eller har du bilder og/eller video? Tips oss!

UTRYKNING: Store politistyrker er på plass på Heimdal i Tønsberg. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.