Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Mor tiltalt for dobbeltdrap i Lørenskog:

Riksadvokaten har beordret at det tas ut tiltale for dobbeltdrap mot moren som har vært siktet for å ha tatt livet av to barn på Lørenskog i fjor sommer.

De to barna, begge under ti år, ble funnet døde i en leilighet i Lørenskog 19. juli i fjor. Moren i 30-åra ble funnet kritisk skadd. Dagen etter ble kvinnen siktet for drap.

– Riksadvokaten har nå vurdert saken og har beordret tiltale for to drap, sier statsadvokat Ane Evang ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Redningsoperasjon etter snøskred:

Politiet er i gang med en større redningsaksjon etter at det er meldt om et skred i Nord-Gudbrandsdalen. Det skriver politiet på Twitter.

Politi, helikoptere, hunder og redningsmannskaper er på vei.

Det er uklart om det noen som er tatt av skredet. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 19.14.

Redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Cecilie Øversveen sier til Dagbladet klokka 20.10 at de første luftressursene er framme på stedet klokka om ti minutter.

- Det er ikke bekreftet at noen personer er i skredet, da det ikke er noen som har sett at skredet ble utløst.

Mann pågrepet etter knistikking:

En mann i 30-åra er torsdag kveld pågrepet utenfor Comfort hotell i Porsgrunn. Det melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Mannen er mistenkt og siktet i forbindelse med at en jevnaldrende mann ble knivstukket på en privat adresse i Porsgrunn natt til i dag.

Fornærmede og siktede kjenner hverandre, men det er ikke kjent hva som er årsaken til hendelsen.

Vil ha fem års fengsel for Lajla Mjeldheim:

Laila Mjeldheim står tiltalt for bedrageri av 62 millioner kroner. Rettssaken mot henne går i disse dager i Oslo tingrett.

Hun var eier av Det norske kartselskap, og har blant annet solgt kartoppføringer og liknende til norske bedrifter.

Nå ber aktoratet om at hun dømmes til fem års fengsel for bedrageri, skriver VG.

Mjeldheim nekter straffskyld på alle punkter.

- Jeg har hevdet min uskyld fra første stund, sa Mjeldheim til Dagbladet før rettssaken startet.

Bedrageritiltalen har en strafferomme på seks år.

Laila Mjeldheim: - Familiehemmeligheten ødela alt

Laila Mjeldheim: - Familiehemmeligheten ødela alt

dagbladet

Skjenkestopp i Steinkjer:

Steinkjer kommune strammer inn smitteverntiltakene sine ytterligere. Nå stenges alkoholserveringa i kommunen igjen.

- Lokal skjenkestopp innføres i Steinkjer med virkning fra i dag torsdag 15.04 og foreløpig til og med mandag 19.04, skriver kommunen på nettsidene sine.

De omtaler smittesituasjonen som uavklart.

- Det kan se ut som de strenge lokale tiltakene har hatt effekt, men det er for tidlig å konkludere. Omfattende massetesting er gjennomført og de siste av disse kommer det svar på i løpet av helgen. I tillegg har vi mange i smittekarantene som også avklares i løpet av helgen.Situasjonen er fortsatt uavklart, og det er fremdeles behov for strenge lokale tiltak, skriver kommunen.

Mann døde i ulykke:

En mann i 60-åra er død etter at han havnet i klem mellom en bil og en traktor i Hattfjelldal i Nordland. Det skriver politiet på Twitter.

Mannens pårørende er varslet. Det er ikke mistanke om at det har skjedd noe kriminelt.

- Bilen har trillet og truffet mannen og traktoren. Ingen andre er involvert i ulykken, skriver politiet.

Parlamentsmedlem dukket opp naken:

Et kanadisk parlamentsmedlem ble nylig tatt på fersken, da han dukket opp naken under et virtuelt møte i det kanadiske parlamentet.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Parlamentsmedlemmet som dukket opp på skjermen, er William Amos. Han har representert Quebec-ditriktet siden 2015, og innrømmer selv at det hele var en uheldig hendelse.

- Kameraet skrudde seg på ved et uhell mens jeg skiftet til jobbklær etter å ha vært ute på en joggetur. Jeg beklager til mine kolleger i parlamentet for den uheldige distraksjonen. Det var et uhell og det vil ikke skje igjen, sier Amos.

Tre døde av salmonella i naturlegemiddel:

I Danmark har tre personer mistet livet som følge av salmonella-smitte. Statens Serum Institut, som er den danske varianten av Folkehelseinstitutet, mener at smitten kan spores tilbake til naturlegemiddelet HUSK Psyllium-frøskaller, skriver de i en pressemedling.

Naturlegemiddelet er produsert av det norske selskapet Orkla.

I tillegg til de tre dødsfallene er 19 personer innlagt med salmonella etter å ha brukt produktet.

Orkla Care har tilbakekalt produktet i Danmark, og danske helsemyndigheter anbefaler alle om å sjekke om de har kosttilskuddet hjemme.

Orkla har også tilbakekalt et parti med kosttilskudd av samme merke i Norge, som knyttes til samme salmonellautbrudd.

- Med utgangspunkt i et utbrudd av salmonella i Danmark, er det mistanke om at et begrenset parti av kosttilskuddet HUSK Magebalanse Fiber Basic (kapsler) kan være infisert med salmonella, skriver Orkla Health på sine nettsider.

Orkla Norge ber om at man kaster kapsler som er merket «best før 09.2023», og tar kontakt med Orkla Norge.

Strengere tiltak på Nord-Jæren:

Kommunene på Nord-Jæren innfører strengere corona-tiltak fredag.

Det blir blant annet innført arrangementsforbud, skjenkestoppen fortsetter og påbud om hjemmekontor der det er mulig.

Det kom fram på en pressekonferanse torsdag.

- I vårt område har vi fått en betydelig økning, og trenden går feil vei, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Tiltakene gjelder for Stavanger, Sola, Sandnes og Randaber og varer i første omgang til og med tirsdag 27. april.

Danmark: Åpner for å tilby AstraZeneca til de som ønsker :

Den danske regjeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om å utrede mulighetene for at de som ønsker å bruke AstraZeneca-vaksinen, kan få muligheten til det.

Det skriver Berlingske.

Danske myndigheter besluttet tidligere denne uka at vaksinen ikke skulle være en del av det vanlige vaksinasjonsprogrammet til Danmark.

Snur etter pengerefs:

- Vi ser at det kan oppfattes som uheldig for vår habilitet at vi ikke har oppgitt opplysninger om utbetaling fra alle vaksinerelaterte legemiddelfirmaer i forbindelse med artikkelen i New England Journal of Medicine (NEJM), skriver Pål André Holme, overlege ved OUS professor ved UiO, i en e-post til Dagbladet.

9. april publiserte forskere ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge resultatene av en studie hvor de mener å ha påvist en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og alvorlige blodpropptilfeller. Holme ledet arbeidet med studien.

Torsdag skriver avisa Klassekampen at Holme mellom 2015 og 2019 mottok honorarer fra legemiddelfirmaene Pfizer og Bayer. Tallene er hentet fra en oversikt publisert av Dagens Medisin.

Honorarene var opprinnelig ikke opplyst i forskningsartikkelen.

- Det burde vi ha gjort, selv om vi fortsatt er av den oppfatning at dette ikke har direkte relevans for det medisinske innhold vi har publisert i artikkelen. Derfor har nå hele forfattergruppen valgt å supplere "Disclosure Forms" (Conflict of interest) tilknyttet artikkelen i NEJM fra 9. april, slik at all tvil rundt habilitet ryddes til side, fortsetter Holme.

Klassekampens sak vakte reaksjoner, blant annet fra advokat Jon-Wessel-Aas.

- Slik det framstår nå, i en kontekst der hele samfunnet følger med på hvilke vaksiner som velges, er det er både uheldig og uklokt av Holme. Det er alltid bedre å være åpen og transparent. Hadde han vært åpen, hadde det ikke vært noe å kritisere, sa han til Dagbladet før det ble klart at forskerne ville oppdatere opplysningene, og fortsatte:

- Dette slår dessverre først og fremst slår tilbake på ham selv. Det gjelder generelt i slike sammenhenger, at man kommer lengst med åpenhet. Det han har utsatt seg selv for, er at noen vil kunne stille spørsmålet: «hvorfor har han ikke opplyst om det». I avisoppslagene framstår det nå som en avsløring.

Kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved OUS skriver i en e-post til Dagladet:

- I angjeldende sak har Pål Andre Holme og hans medarbeidere utelukkende publisert kliniske funn som del av et behandlingsforløp (case report), ikke forskning. Det er videre ingen sammenheng mellom ytelser fra industri og det kliniske arbeidet og de observasjonene som ligger til grunn for publikasjonen, skriver han, og fortsetter:

- Bivirkningene ville naturligvis blitt rapportert uavhengig av vaksineprodusent.

Arbeidsgiver er informert om de oppdrag og honorar som det reises spørsmål om i saken, opplyser Bayer.

- Holme har også gjennom flere år lagt vekt på åpenhet og transparens omkring dette, jfr. artikkelelen «Åpenhetslegene» i Dagens Medisin.


Foto: Terje Pedersen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.