Nyhetsstudio

Kristine Larsen

Voldsom brann på skole - ikke kontroll:

Politiet meldte i 16.30-tiden om en brann på Kirkebygda skole i Våler.

Det er åpne flammer på stedet, og det ryker og brenner fra ventilasjonsanlegget.

- Vi har dessverre ikke kontroll enda. Dette er en brann under utvikling og den utvikler seg feil vei, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet.

Han forteller at brannen har spredt seg i ventilasjonsanlegget og at det derfor brenner i store deler av skolen.

- Det er fare for at skolen blir totalskadd. Deler av skolen vet vi at kommer til å bli det, så får vi se hva som skjer videre utover kvelden. Dette ser ut som en jobb sm kommer til å ta rimelig land tid, forteller Marstad.

Det er ingen personer i bygget, og det er ikke meldt om personskader.

Barnehagen nordvest for brannstedet er evakuert i tilfelle vinden dreier. Det er også et vaksinasjonssenter vegg i vegg med skolen.

- Der var det antakelig noen folk, men de er evakuert.

Personer som bor i Østlia, Folkestadlia, Folkestadstubben og Folkestadveien bes om å lukke dører og vinduer. Må også forberede seg på å måtte evakuere.

Foto: Freddie Larsen
Studioet fortsetter under annonsen

551 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 89 flere enn snittet de siste sju dagene, men 95 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.236 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 462. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 646.

Ved midnatt natt til torsdag var 4,9 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av de har 109.137 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Tenåringer til sykehus etter elgpåkjørsel:

To personer er kjørt til sykehus etter en elgpåkjørsel i Sørskogbygda i Elverum onsdag kveld. I tillegg er to personer kjørt til legevakt for sjekk.

Innlandet politidistrikt opplyser at skadegraden til de fire er ukjent. De involvert er gutter og jenter i slutten av tenårene. Alle kommer fra området.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 21.40 onsdag kveld. Den skjedde rett vest for Sørskogbygda kirke.

De fire tenåringene er kjørt til sykehus og legevakt i Elverum.

(NTB)

Problemer under «Call of Duty»-lansering:

Raven Software opplyser på Twitter at det er problemer med lange ventetider i serverkøen i «Destruction of Verdansk Part 1»-oppdateringen til «Call of Duty: Warzone».

- En oppdatering av spillelisten har blitt iverksatt og bør hjelpe på problemet. Ytterligere oppdateringer kommer.

Eksplosjon ved femstjernershotell:

Minst tre personer er drept og ni såret etter at en bombe gikk av ved et femstjernershotell i byen Quetta i Pakistan, opplyser pakistansk politi.

Det blir jobbet på stedet med å frakte skadde til sykehus, ifølge politiet. Pakistanske TV-kanaler viser bilder av brennende biler ved hotellet, skriver nyhetsbyrået AP.

Bomben gikk av på parkeringsplassen.

Arbab Akram, en lege ved et av de største sykehusene i Quetta, sier til AP at de har erklært unntakstilstand for å håndtere alle de skadde. Tilstanden skal være kritisk for flere av dem, får nyhetsbyrået opplyst av kilder i sikkerhetstjenesten.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet mot femstjernershotellet. To kilder, en fra politiet og en fra etterretningen, opplyser til nyhetsbyrået DPA at angrepet kan være rettet mot en kinesisk delegasjon som har bodd på hotellet.

Delegasjonen skal imidlertid ikke ha vært der da angrepet skjedde, ifølge DPA.

Quetta ligger i den urolige Balutsjistan-provinsen i sørvestlige Pakistan, som er herjet av flere separatistopprør. Taliban har også tilstedeværelse i provinsen. Provinsen grenser til Iran og Afghanistan.

(NTB)

EKSPLOSJON: Hjelpetjenester ankommer åstedet der en bilbombe gikk av utenfor hotellet Serena i den pakistanske byen Quetta. Foto: Arshad Butt / AP / NTB

Dagens nyheter:


Høie snur - ber FHI revurdere vaksinestrategien
Regjeringen ber FHI se på en større geografisk skjevfordeling av vaksinene.

Liverpools og Uniteds eiere ber om unnskyldning
Eier av Manchester United kommer med en lang beklagelse til supporterene etter at de trakk seg ut fra Super League.

Dato fastsatt for coronasertifikatet
Helsedirektoratet har opplyst regjeringen om at de ser for seg å levere første versjon av coronasertifikatet allerede 4. mai.

Smitten i Norge går ned - R-tallet på 0,8
Fortsetter det slik, er det gode nyheter for gjenåpningen av samfunnet, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

ECDC: Åpner for karantenefri reise for fullvaksinerte:

Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler nå at fullvaksinerte personer kan reise uten å sitte i karantene. Det skriver de i en ny rapport.

De peker særlig på at vaksinene som tas i bruk i Europa, har vist seg å være effektive mot alvorlig sykdom og smittespredning.

Anbefalingen om karanteneunntak gjelder imidlertid ikke for innbyggere i land der det er høy spredning av såkalte «fluktmutasjoner», som den brasilianske og sørafrikanske virusvarianten.

De anbefaler også at en fullvaksinert person kan kaste munnbindet og droppe sosial distansering når de møter andre fullvaksinerte.

Smittevernsenteret skriver imidlertid at smittenivået Europa fortsatt er høyt, og at vaksinetempoet er lavt i den voksne befolkning.

ECDC, som holder til i Stockholm, samler de 27 EU-landene, samt Storbritannia, Norge, Island og Liechtenstein.

Illustrasjonsfoto: NTB / AP Photo / Rick Bowmer

Bergen: 29 elever smittet på skoler:

Forrige uke ble totalt 29 ungdomskoleelever smittet i Bergen. I tillegg ble det registrert fire tilfeller på videregående, ifølge Bergensavisa.

Til sammen utgjorde skolesmitte 33 av i alt 64 smittetilfeller blant dem mellom 13 og 19 år, skriver avisa.

Mandag ble det innført strenge tiltak i Bergen, etter stigende smitte den siste tida. Flere av tiltakene rammet barn og unge, og skoler og barnehager der det er pågående utbrudd, satt på rødt nivå i Bergen.

Fra midnatt ble det også stans av innendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år.

Tiltakene skal vare i 14 dager, til og med 3. mai.

Foto: Marius Dobilas / Shutterstock / NTB
Bergen strammer inn: - Tøffe tak

Bergen strammer inn: - Tøffe tak

dagbladet

Vurderer vaksiner for 16-åringer:

Pfizers vaksine er godkjent til bruk for alle over 16 år. FHI har ennå ikke tatt stilling til dette, men vurderer nå vaksinering ned til 16-årsalderen.

Aldersgruppen 16 til 18 år er ikke tatt med i vaksinescenarioet til Folkehelseinstituttet (FHI), til tross for at vaksinen fra Pfizer/Biontech er klarert for bruk til alle som har fylt 16 år.

- Vi har foreløpig ikke vurdert rekkefølgen for gruppa av friske personer 18–44 år og heller ikke om gruppa skal utvides ned til 16 år, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en epost til NTB.

Han forklarer imidlertid at disse vurderingene nå pågår og vil bli sendt til Helsedepartementet innen 11. mai.

- I coronavaksinasjonsprogrammet er det åpnet for vaksinasjon av alle ned til 16 år som har sykdommer som gir særlig høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, påpeker Aavitsland.

(NTB)

FHI: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Slakter hygienen på vaksinefabrikk:

FDA, det amerikanske Mattilsynet, slakter forholdene på Johnson & Johnsons vaksinefabrikk i Baltimore.

Det melder Washington Post.

Fabrikken Emergent BioSolutions har stoppet produksjonen. Tidligere har 15 millioner doser blitt ødelagt ved fabrikken fordi AstraZeneca-vaksinen ble blandet med Johnson & Johnson-produktet.

Rapporten fra FDA har funnet flere problemer ved fabrikken, blant annet knyttet til hygiene. Avfall ble ikke dekontaminert og det ble gjort funn av malingsrester i sensitive områder.

Rapporten viser også til en gjennomgang av opptak fra overvåkingskameraer, som viser at ansatte ikke fulgte riktige prosedyrer i håndtering av medisinsk avfall.

Emergent-fabrikken sier at de nå jobber for å rette feilene som kommer fram i rapporten.

- Selv om vi aldri er fornøyde med å se mangler i produksjonsanleggene eller prosessene våre, kan de korrigeres, og vi vil ta raske grep, sier selskapet i en uttalelse, ifølge Washington Post.

FABRIKK: Det ble funnet flere mangler ved denne fabrikken i Baltimore. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

Island: - Låner norske AstraZeneca-doser:

Island skal låne 16 000 doser AstraZeneca-vaksine fra Norge, skriver det islandske helsedepartementet på sin hjemmeside.

Vaksinene er ventet å ankomme landet i helga og distribueres neste uke. Leveringsplanen og vaksineringskalenderen vil bli oppdatert tilsvarende etter helga, opplyser helsedepartementet.

Det står også at det er gitt instruksjoner fra epidemiologen om at vaksinen skal brukes hos personer over 60 år.

- Det er klart at denne avtalen vil styrke Islands vaksinasjonsplan ytterligere, skriver helsedepartementet.

Det norske Folkehelseinstituttet pauset bruken av AstraZeneca i Norge i mars, etter meldinger om sjeldne blodpropptilfeller. Regjeringens ekspertutvalg skal komme med sin konklusjon om vaksinen 10. mai.

Helsedepartementet i Norge opplyser til TV 2 at de foreløpig ikke er kjent med at Island skal få vaksiner av Norge. Overfor Dagbladet sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc at saken er til vurdering.

- Vi vurderer nå om vi skal låne ut Astra Zeneca-dosene som vi har på lager. Denne prosessen er ikke ferdig ennå, men vi forventer en snarlig avklaring, sier Korkunc.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.