Nyhetsstudio

Audun Hageskal

- Utelukker ikke flere pågripelser:

Politiet i Agder har satt i gang full etterforskning etter at en mann i 20-åra ble truffet av minst ett skudd i en bolig i Kristiansand tidlig søndag morgen. Mannen er nå utenfor livsfare, men er fortsatt innlagt på sykehus.

Politiadvokat Hellek Rue sier til Dagbladet at de mandag formiddag fortsatt ikke har fått avhørt verken den skadde eller den andre mannen i 20-åra som ble pågrepet søndag. Mannen rettet et våpen mot boligen, og avfyrte en rekke skudd gjennom et vindu. Han er siktet for drapsforsøk. Begge de to er kjent for politiet fra tidligere saker.

- Jeg har ingen detaljer å gi om etterforskningen, men vi utelukker ikke flere pågripelser, sier Rue.

Flere medier, blant dem Dagbladet, har publisert et lydklipp av det som skal være skyteepisoden. Der høres en rekke skudd.

På spørsmål om politiet har kontroll på våpenet som ble brukt, og om de har fått klarhet i om det er snakk om ett eller flere våpen, svarer politiadvokaten følgende:

- Jeg kan ikke si noe om de tekniske funnene i saken, verken om antall våpen eller om vi har gjort beslag.

Rue ønsker heller ikke å kommentere lydklippet som er publisert, utover at politiet er kjent med dette og selv har hørt det.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Her avfyres skuddene mot boligen

Her avfyres skuddene mot boligen

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

19-åring døde etter knivstikking i Sandefjord:

En 19 år gammel mann døde etter å ha blitt funnet med stikkskader i Sandefjord natt til søndag, opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 04:07 natt til søndag. På adressen fant de én mann med det som fremstod som stikkskadet.

- Innledningsvis ble ikke skadene vurdert som livstruende, men blodtapet som følge av stikkskadene førte til at mannen dessverre døde på sykehuset, opplyser jourhavende jurist Pernille Nordendal.

Politiet har pågrepet to personer som er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Kripos bistår politiet på åstedet.

Gutt på sykkel krasjet med bil:

En gutt på sykkel har kollidert med en bil i Sandefjord i Vestfold og Telemark, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Gutten ble kastet over frontruta på bilen. Han brukte ikke hjelm, men er våken og bevisst. Han fraktes til Tønsberg sykehus, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ikke ytterligere informasjon om hendelsesforløp og skadeomfang.

- 1 milliard ekstra doser:

Ifølge et dokument avisa Bloomberg har fått tilgang på, har G7-landene blitt enige om å skaffe til veie en millard ekstra coronavaksinedoser.

Dokumentet skal være det endelige komunikeet fra det pågående toppmøtet mellom de sju industrilandene i England.

G7 skriver i kommunikeet at de allerede har stått for to milliarder doser, i tillegg til den varslede ekstra milliarden, som ifølge AP er øremerket for fattige land; USA skal stå for halvparten av dosene, mens Storbritannia skal gi 100 millioner.

Men WHO har utfordret G7 til å hjelpe til med å vaksinere minst 70 prosent av verdens befolkning innen neste toppmøte til neste år. Til det trengs 11 millarder doser, ifølge FN-organisasjonen.

Tidligere Labour-statsminister har uttalt at årets toppmøte vil bli husket som «en sjanse som glapp», og har anklaget de sju statslederne for «utilgivelig moralsk fiasko» når det gjelder å levere vaksiner til resten av verden.

Storbritannias statsminister og vert Boris Johnson tilbakeviser anklagene.

- G7 har full gass, og vi produserer vaksiner så raskt vi kan, og fordeler dem så raskt vi kan, sier han ifølge Sky News.

Landene - Canada, Storbritannia, Tyskland, Japan, USA, Italia og Frankrike - stiller seg samtidig bak en grundig gransking av coronavirusets opprinnelse. Av andre punkter fordømmer de Russland for «destabiliserende» oppførsel.

TOPPMØTE: Toppmøtet i G7 foregår i Cornwall. Foto: Patrick Semansky / Reuters / NTB

Full fyr i enebolig - hunder døde:

Det brenner kraftig i en enebolig i Brumunddal, og brannvesenet jobber for fullt for å få kontroll på brannen.

Fem nærliggende hus er evakuert grunnet stor røykutvikling, melder politiet i Innlandet.

Det skal ikke være personer inne i huset, men ifølge huseier skal sju hunder ha vært på innsida da brannen startet rundt klokka 13:20. Fire hunder er reddet ut.

- Det brenner fortsatt godt. Brannvesenet har ikke kontroll, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder til Dagbladet like etter klokka 14:30.

- Det er så høy varmeutvikling og mye røyk at røykdykkerne ikke har klart å komme seg inn, sier han.

Det skal ikke være spredningsfare i forbindelse med brannen.

To katter, som var i et bur bak huset, ivaretas nå av veterinær, etter å ha fått i seg røyk.

Politiet melder samtidig om mange skuelystne, som bes om å ikke parkere eller oppholde i den aktuelle veien, og på den måten hindre nødetatene i sitt arbeid.

I en oppdatering en knapp time seinere, melder politiet på Twitter at brannvesenet har kontroll på brannen. Det er gjort funn av tre døde hunder inne i huset.

Det er foreløpig ukjent hvordan brannen startet. Operasjonsleder von Obstfelder forteller at politiet jobber med teknisk og taktisk etterforskning på stedet for å finne ut hva som kan ha skjedd.

Foto: Stian Bye Høgsveen / NTB

Flom i Finnmark – stengte veier:

Snøsmelting og mye regn har ført til flom i Troms og Finnmark. Fredag ble flomvarselet oppjustert til oransje nivå i deler av fylket, og E45 er stengt.

Det er meldt om større flommer i store deler av Finnmark i helgen, og selv om den ser ut til å være i retur søndag, har vannet ført til utfordringer i deler av fylket, melder Varsom.no.

Søndag ettermiddag meldte politiet på Twitter at E45 er stengt ved Garrejohka bru på grunn av oversvømmelser. Det er omkjøring via E6 Lakselv.

Veitrafikksentralen meldte tidligere på dagen at deler av motorveien var stengt sør for Eiby etter høy vannstand i området Øvre Alta og Transfarelvmoen.

Politiet har varslet at personer i området bør sikre og flytte verdier fra utsatte områder som kjellere, biler og campingvogner langs elvene.

Meteorologisk institutt varslet lørdag at det ville fortsette å regne i store deler av fylket søndag morgen, hvor spesielt Vest-Finnmark og Finnmarksvidda er utsatt for høy vannføring.

Flomvarselet på oransje nivå ble utvidet med flere kommuner i løpet av helgen.

– Oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre alvorlige skader. Norges vassdrag- og energidirektorat følger situasjonen tett, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta.

(NTB)

Foto: NTB.

Fraråder AstraZeneca til de over 60 år:

Ifølge Det eurppeiske legemiddelverket bør ikke europesike land gi Astrazenecas vaksine til personer over 60 år. Det sier sjef for COVID-19-gruppen i Det europeiske legemiddelverket (EMA), Marco Cavaleri, i en uttalelse i den italienske avisa La Stampa, ifølge VG.

De fraråder vaksinen i frykt for at personer over 60 år skal få en sjelden blodpropp, som et resultat av at flere vaksiner blir tilgjengelige.

På spørsmål om helsemyndighetene bør unngå å vaksinere de over 60 år med AstraZeneca svarer Cacaleri:

- Ja, og mange land, som Frankrike og Tyskland, vurderer det i lys av større tilgjengelighet av mRNA-vaksiner.

EMA regner fortsatt AstraZenecas vaksine som trygg i alle aldersgrupper. Men flere EU-land gir i dag AstraZeneca-vaksinen kun til eldre over 60 eller 65 år på grunn av en noe økt risiko for blodpropp hos i hovedsak yngre personer.

Janssen-vaksinen til legemiddelselskapet Johnson & Johnson bør kun tilbys til folk over 60 år, sier han også.

(Dagbladet/NTB)

Foto: NTB

Finnmark: Isfisker funnet død:

En mann i 60-åra har vært savnet etter at han trolig gikk gjennom isen på fisketur ved Gednje i Berlevåg.

Finnmark politidistrikt fikk melding om saken klokka 20.45 lørdag kveld. Klokka 22 gikk de over i søk etter en antatt omkommet.

- Mannen hadde vært på isfiske, og spor på stedet tilsier at han har gått igjennom isen. Redningsaksjon ble iverksatt. Overflatesøk har ikke gitt resultater. Politiet har gått over i søk etter antatt omkommet person, meldte operasjonssentralen natt til søndag.

Søndag morgen melder politiet i Finnmark at en mann ble funnet omkommet klokka 05:30.

- Vi fikk fraktet dykkere fra brannvesenet i Tromsø som har bistått oss. De fant en omkommet mann i aktuelt område i vannet, sier operasjonsleder Sondre Olsen Bakka til Dagbladet.

De pårørende er varslet om funnet.

- Han er ikke formelt identifisert, men alt tilsier at det er vedkommende.

Sandefjord: En knivstukket, to pågrepet:

En mann er knivstukket, men ikke livstruende skadd i Sandefjord. To personer er pågrepet i saken.

Meldingen om knivstikkingen, som skjedde i Runarveien, kom klokka 4.07 natt til søndag.

Først tok politiet kontroll på fem personer, og to av dem ble pågrepet. De to er siktet for kroppsskade, opplyser operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Bakgrunnen er at de ønsker ikke å si så mye til politiet, og det er grunn til å tro at de har noe å skjule, sier operasjonslederen.

Så langt har ikke politiet noen informasjon om foranledningen for knivstikkingen. De involverte er ikke norske, og politiet melder om språkproblemer i arbeidet.

(NTB)

Festnatt: Flere tusen samlet seg :

Natt til søndag fikk Oslo-politiet en rekke klager på støy fra folk som samlet seg i parker. På St. Hanshaugen var det anslagsvis 2.000 mennesker.

Ved 2.30-tiden var området i ferd med å tømmes for folk, opplyser operasjonsleder Sven Christian Lie til NTB.

Med så mange folk samlet var det ikke alle som overholdt smittevernreglene, men politiet har prøvd å følge opp også dette.

– Det er klart at det er blant de tingene vi snakket med dem om, forteller operasjonslederen.

Også i Frognerparken var en del folk samlet. Der fikk politiet melding om en voldshendelse, men klarte ikke å finne noe offer.

I denne parken var det også høy musikk, og politiet så seg nødt til å stanse den høye lyden.

– Det var så ødeleggende for stemningen at folk begynte å dra derfra, konstaterer operasjonsleder Lie.

Ifølge Avisa Oslo er én person innbrakt fordi vedkommende gikk opp på taket på en politibil på St. Hanshaugen.

På Nedre Foss gård hadde cirka 200 russ samlet seg og spilte høy musikk.
- Vi har stanset musikken og formant til ro, skriver politiet på Twitter.

- Vi har i løpet av natta fått 61 meldinger om forstyrrelse av natteroen og 15 meldinger om støy/høy musikk fra russ, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Vest politidistrikt kan fortelle om 34 meldinger om høylytt festing natt til søndag.

- Politiet har vært på de fleste stedene og formant, gitt pålegg og avsluttet høylytte fester, melder operasjonssentralen.

Mellom 10 og 15 personer har vært involvert i et slagsmål i Gvarv i Midt-Telemark kommune. To personer er kjørt til legevakt.
Sørøst politidistrikt fikk melding om saken litt før klokka ett natt til søndag.

- Ingen er alvorlig skadd, men to personer er kjørt legevakt for sjekk. En bilrute har blitt knust. Foranledningen skal ha vært en konflikt tidligere på kvelden. Alle involverte bortvist, melder operasjonssentralen.

Politiet i Troms skriver på Twitter at de har mottatt et 30-talls meldinger om feststøy, høy musikk og berusede personer ute av stand til å ta vare på seg selv.

- Politiet har ikke hatt kapasitet til å følge opp alt men har prioritert oppdrag med fare for liv og helse, skriver de.

Også i Agder melder politiet om svært mange henvendelser. Mye er relatert til russebråk, særlig i Arendal og Mandal.

(NTB/Dagbladet)

Finnmark: Isfisker antatt omkommet:

En mann i 60-årene er savnet etter at han trolig har gått gjennom isen på fisketur ved Gednje i Berlevåg. Han antas å være omkommet.

Finnmark politidistrikt fikk melding om saken klokka 20.45 lørdag kveld.

– Mannen hadde vært på isfiske, og spor på stedet tilsier at han har gått igjennom isen. Redningsaksjon ble iverksatt. Overflatesøk har ikke gitt resultater. Politiet har gått over i søk etter antatt omkommet person, melder operasjonssentralen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.