Nyhetsstudio

Stian Drake

Australia takker nei til Johnson & Johnson-vaksine:

Johnson & Johnson-vaksinen vil ikke bli en del av det australske vaksineringsprogrammet mot coronaviruset.

Det skriver ABC News.

Vaksinen er allerede tatt i bruk i USA, og i motsetning til vaksinene fra AstraZeneca, Pfizer og Moderna, kan den kun taes i en dose. De andre vaksinene blir satt i to omganger.

Vaksinen er basert på de samme teknologiene som AstraZeneca og en talsperson for helseminster Greg Hunt sier at det er likheten som er grunnen til at regjeringen har bestemt seg for sette vaksinen på vent.

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Os kommune stenger ned:

Os kommune i Innlandet innfører en midlertidig forskrift om smitteverntiltak.

Forskriften gjelder fra og med 17. mai til og med 24. mai.

Fra 13. mai og fram til søndag er det avlagt 449 tester i kommunen. Det vil si at nesten en firedel av befolkningen i Os nå er testet.

Serveringssteder kan holde åpent for å selge mat og ikke-alkoholholdig drikke som ikke skal nytes på stedet. Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer.

Helsetjenester vil også holde åpent, samt for eksempel frisører, men såkalte en-til-en-virksomheter anmodes om å innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind.

Alle arrangementer skal avlyses eller utsettes i en begrenset tidsperiode. Det gjøres unntak for begravelser, vielser og dåp.

Kommunen innfører påbud om hjemmekontor og det blir skjenkestopp.

(NTB)

200 russ samlet i Oslo:

I Vigerlandsparken har det samlet seg mange russ, anslagsvis over 200 personer.

- Politiet er på plass for å forebygge brudd på smittevernsbestemmelsene og opprette ro og orden, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Pandemien har nådd Snåsa:

Det første coronasmittetilfellet er registrert i Snåsa kommune i Trøndelag.

Ifølge Trønder-Avisa gjelder det en kvinne som arbeider i en barnehage.

– Det er nok en del i karantene på arbeidsplassen, sier kommuneoverlege Ulf Seljelid til avisa.

Nå er det bare kommunene Røyrvik, Leka og Namsskogan som ikke har registrert smitte i Trøndelag.

Ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) er ikke overrasket.

– Ja, det måtte jo nesten skje. Jeg tenker at vi har vært heldige lenge. At det til slutt skulle bli vår tur har vi regnet med, sier ordføreren til Adresseavisen.

Nå jobber kommunen på spreng med smittesporing.

– Smittesporingsteamet jobber for fullt og kommunens kriseteam skal i kveld vurdere ulike tiltak, sier han.

Etter et møte klokka 22 søndag kveld, vil det bli klart hvilke tiltak innbyggerne i kommunen må følge 17. mai.

(NTB)

Snåsa kommune. Foto: Google Maps

Truet politiet med balltre - pågrepet:

Tre menn er satt i arresten i Trøndelag etter at de søndag kveld truet politiet i Steinkjer med balltre.

Det var under en ransaking av en bolig i Steinkjer søndag kveld at en mann truet politipatruljen med et balltre, skriver Adresseavisen. Politiet oppfattet situasjonen som såpass truende at de trakk våpen mot ham.

– Patruljen valgte så å ta opp våpenet og truet med det for å få vedkommende til å legge fra seg balltreet, forklarer operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt.

Hun sier at patruljen raskt fikk kontroll på situasjonen. Tre menn, to i 20-årene og en i slutten av 30-årene, ble pågrepet og satt i arresten etter hendelsen. Alle er godt kjent av politiet fra andre forhold.

Politiet er for tiden midlertidig bevæpnet med bakgrunn i den gjeldende trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

(NTB)

ATV-ulykke: Luftambulanse rekvirert:

Sør-Øst politidistrikt rykker søndag kveld ut etter melding om en ATV-ulykke i Drangedal.

- Fører skal ha falt av ATV-en i fart, skriver politiet på Twitter.

Skadeomfanget er foreløpig ukjent, men luftambulansen ser rekvirert.

Røros stenger bygda før 17. mai:

Fra midnatt natt til 17. mai innfører Røros kommune en rekke inngripende smitteverntiltak.

Kommunen skriver at forskriften med lokale tiltak gjelder til og med onsdag 19. mai klokka 23.59. Det opplyses også at overtredelse av forskriften straffes med bøter eller fengsel inntil et halvt år.

Det innføres påbud om munnbind og hjemmekontor. I tillegg må restauranter, barer, bibliotek, museer, treningssentre og en rekke andre virksomheter holde stengt inntil videre. Det er også innført skjenkestopp.

- Vi slår hardt ned nå, fordi opprinnelsen for utbruddet er så langt tilbake i tid. Det er stort spredningspotensial på de to ukene som har gått, sier ordfører Isak Veierud Busch (Ap) til NRK.

Ingen med bosted i Røros har fått påvist smitte, bare folk i nabokommuner som jobber og går skole i Røros. Mange er nå i karantene mens de venter på prøvesvar.

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB

Gjerdrum: To nye hus har rast:

To nye hus raste søndag ned i skredgropa i Gjerdrum, melder Romerikes Blad.

- Vi fikk melding fra Gjerdrum kommune søndag formiddag om at to boliger har rast ned. Det er en forventet utvikling og noe vi har tatt høyde for, sier regionsleder i NVE, Toril Hofshagen, til avisa.

Hofshagen forklarer at det er bratte skråninger inne i skredområdet, og at det fremdeles er en ririko for at mer kan rase ned i gropa. Hun understreker likevel at beboere i området ikke trenger å bekymre seg for at det skal gå et nytt skred der de bor.

Det var natt til 30. desember at det gikk et leirskred på Ask i Gjerdrum. Skredet tok med seg flere hus i et boligfelt, og ti mennesker mistet livet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ba om tilsyn - glemte rapporten

Ba om tilsyn - glemte rapporten

dagbladet

Dagens nyheter:

* Stig Ola Westgård (56) funnet død
Det var Stig Ola Westgård (56) som ble funnet død i en leilighet på Lademoen i Trondheim sentrum lørdag, opplyser politiet. En mann i 50-åra ble pågrepet i leiligheten til avdøde og er siktet for drap.

* Skuffet Ropstad ut mot Høyre
I KrF-leiren er man både overrasket og skuffet etter at Høyre i dag vedtok å avskaffe kontantstøtta.

* Coronadrama i Eurovision
De siste to dagene har det dukket opp coronasmitte hos to av delegasjonene i årets Eurovision Song Contest, og delegasjonene fra Polen og Island sitter nå i karantene.

Tribune kollapset i Jerusalem - to døde:

Nærmere 60 personer skal ha blitt skadd i en tribunekollaps i en synagoge i Givat Zeec like utenfor Jerusalem, melder The Times of Israel (TOI).

Redningstjenesten bekrefter at to personer har omkommet, og at nærmere ti personer er kritisk skadd.

Det skal ha vært omtrent 600 mennesker tilstede, ifølge avisa.

Hendelsen skjer bare noen uker etter at 45 mennesker ble drept i en lignende tribunekollaps i Nord-Israel.

Aftonbladet: Sverige har verst smittetrykk i Europa:

Til tross for at smitten har gått nedover i Sverige den siste tida, troner landet på topp på listen over land med verst smittetrykk i Europa, ifølge Aftonbladet. Lørdag lå gjennomsnittet for de siste sju dagene på 415 smittede per en million innbyggere.

I uke 18 ble det registrert 33 700 smittetilfeller i Sverige - en nedgang på 20 prosent fra toppen i midten av april. Men smitten synker hurtigere i andre europeiske land, og Sverige er derfor likevel på toppen av listen.

- Det er alvorlig og uheldig. Mange mennesker er syke og helsevesenet er fortsatt hardt belastet, sier professor og virolog Niklas Arnberg til avisa.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.