Nyhetsstudio

Stian Drake

Iransk nyhetsbyrå: Iran begynner å anrike uran til 60 prosent fra onsdag:

Iran vil onsdag begynne å anrike uran til 60 prosents renhet, opplyser en av landets atomenergiforhandlere, ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Uttalelsen fra Abbas Aragachi kommer kort tid etter sabotasjeaksjonen mot atomanlegget Natanz.

Tidligere har Iran anriket uran opp til 20 prosent. Teknisk sett er dette et kort steg unna renheten som kreves for fremstilling av kjernefysiske våpen.

Det internasjonale atomenergibyrået har foreløpig ikke svart på nyhetsbyrået APs forespørsel om en kommentar.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Etiopia utsetter valget:

Valget i Etiopia blir utsatt på ubestemt tid, opplyser landets valgkommisjon.

Den opprinnelige valgdatoen var 5. juni. Men på grunn av logistikkproblemer som har oppstått, er det umulig å gjennomføre valget og det må derfor utsettes, opplyste valgkommisjonens leder Birutkan Mideksa lørdag.

Hun viste til en rekke logistiske forsinkelser, som blant annet å få på plass velgerregistrering, trene opp valgpersonale, og skrive ut og distribuere stemmesedler.

- Det er blitt praktisk umulig å få alt dette på plass til den opprinnelige planlagte datoen, sa hun.

Mideksa ga ingen ny dato for valget, men sa at man må ta hensyn til regnsesongen, som varer fra juni til september.

Det er valg på både nasjonale og regionale parlamentarikere. Parlamentarikerne utpeker statsministeren, samt presidenten, som i stor grad er et seremonielt verv.

(NTB)

Biden støtter Israels rett til å forsvare seg:

USAs president Joe Biden har natt til søndag norsk tid snakket med partene i Israel-Palestina-konflikten.

Han ga sin «sterke støtte» til Israels rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Hamas og andre terrorgrupper i Gaza, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

- Han fordømte disse vilkårlige angrepene mot Israel, skriver de.

Videre skriver de at Biden også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas.

- Han formidlet at han vil forplikte seg til å styrke det amerikansk-palestinske forholdet. De diskuterte et felles ønske om at Jerusalem skal være et sted for alle trosretninger og bakgrunner, som kan leve sammen.

Like etter kunngjøringen, retter Israels ambassadør til USA, Gilad Erdan, en takk til Biden.

- Takk @POTUS for den sterke meldingen din. Måtte resten av det internasjonale samfunnet følge din ledelse og støtte Israels rett til å forsvare seg, skriver han på Twitter.

53 nye coronasmittede registrert i Oslo siste døgn:

Det er registrert 53 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 30 under snittet de sju foregående dagene.

53 tilfeller er 48 færre enn på fredag, og 17 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 95 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 333 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Grünerløkka (317) og Søndre Nordstrand (250).

Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 93 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert ingen nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 35 134 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Bombetrusler mot russiske skoler etter skoleskyting:

Flere bombetrusler er blitt rettet mot skoler i Kazan i Russland etter at ni personer ble drept i en skoleskyting tidligere i uken.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax dreier det seg om bombetrusler mot 15 skoler.

Myndighetene i byen opplyste lørdag at det ikke ble funnet eksplosiver ved noen av skolene som ble gjennomsøkt. Så langt har ikke politiet klart å finne ut hvem som sto bak bombetruslene.

Det var lørdag uklart om truslene hadde sammenheng med skoleskytingen på en skole i byen tirsdag 11. mai.

Ni personer, blant dem sju elever, ble drept og mange såret da en 19-åring åpnet ild inne på skole 175 i Kazan. Onsdag lå 23 personer fortsatt på sykehus.

Den antatte gjerningsmannen er tidligere elev på skolen. Han ble pågrepet på stedet. Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent.

(NTB)

Rakettangrep mot Hamas-leder:

Israel skjøt en rekke raketter mot Hamas' leder på Gazastripen, Yahya Sinwars hjem natt til søndag, i det som omtales som «de mest intense luftangrepene hittil».

Ifølge Al Jazeera gjennomførte Israels hær (IDF) 150 luftangrep mot Gazastripen, inkludert 60 mot Gaza by. Times of Israel skriver at det er usikkert om Sinwar befant seg i hjemmet da angrepene skjedde. Det er også usikkert eksakt hvor mange som er drept eller skadd av dem, men Gazas helsedepartement meldte tidligere i natt at flere palestinere ankom sykehus i byen skadd.

I Israels største by Tel Aviv gikk også alarmen.

- Etter å ha truet med å skyte raketter mot Tel Aviv, har Hamas skutt en stor mengde raketter fra Gazastripen inn i den sentrale og sørlige delen av Israel, opplyste IDF på Twitter.

Minst 148 palestinere, inkludert 41 barn og flere kvinner, er drept på Gazastripen den siste uken. Rundt 950 er skadd, skriver Al Jazeera. På den okkuperte Vestbredden har israelske styrker drept minst 13. For Israels del, har åtte av deres så langt dødd i den tilspissede situasjonen, hvorav alle sivile og et barn på fem år.

IS hevder å stå bak moskéangrep i Kabul:

IS påtar seg ansvaret for fredagens angrep mot en moské i Afghanistans hovedstad Kabul, der tolv mennesker ble drept.

Det opplyser IS via gruppens nyhetsbyrå Nasheer på Telegram-appen lørdag, melder Reuters.

En bombe var plassert inne i moskeen, der troende var samlet til fredagsbønn. Moskeens imam var blant de tolv drepte. 15 andre ble såret, ifølge politiet i Kabul.

Angrepet fant sted dagen etter at afghanske myndigheter og Taliban inngikk en tre dager lang våpenhvile i forbindelse med feiringen av høytiden id al-fitr.

Taliban har nektet innblanding i angrepet.

(NTB)

Lik skylles opp på elvebredder i India – kan ha funnet årsaken:

Tidligere denne uka kom det rapporter om flere titalls lik som skylte opp på bredden av Ganges-elva nord i India.

Ifølge lokale medier kan hundrevis, om ikke tusenvis, lik har skylt opp de siste dagene.

Det ble raskt mistenkt at likene kunne ha sammenheng med den fortsatt voksende coronakrisen i landet, som ifølge Worldometers har tatt livet av 270 254 mennesker.

Innbyggere i området sa til nyhetsbyrået AP at de trodde likene kunne ha blitt dumpet i elven enten fordi krematoriene er fulle, eller fordi pårørende ikke har råd til å betale for ved til kremering eller gravlegging.

Distriktet ligger på grensen mellom Bihar og Uttar Pradesh, to av de fattigste delstatene i India.

Nå kommer det fram at mistanken kan stemme. Ifølge offisielle dokumenter som Reuters har fått tilgang til, bekrefter myndighetene den «alarmerende praksisen».

- Vi har informasjon om at personer som har dødd av covid-19 eller annen sykdom, har blitt dumpet i elver i stedet for å bli levert inn i henhold til vanlig praksis, skriver Manoj Kumar Singh i Uttar Pradeshs administrasjon i et dokument, ifølge Reuters.

- Som et resultat av dette, har lik blitt funnet i elver flere steder, skriver han.

Singh har ikke besvart Reuters henvendelse, men dokumentene skal være den første bekreftelsen fra offisielt hold om at coronaviruset står bak.

Ifølge offisielle tall dør det i snitt 4000 mennesker i India hver dag som følge av coronasmitte – men mørketallene antas å være store. Den siste tiden har smitten begynt å flate ut i storbyer som New Dehli og Mumbai, men sprer seg sør i landet og på landsbygda, der ressursene er færre.

Forrige lørdag oppfordret statsminister Narendra Modi myndigheter i disse områdene til å heve helsekapasiteten og overvåkningen, for å være bedre forberedt.

312 nye coronasmittede registrert siste døgn i Norge:

Det siste døgnet er det registrert 312 coronasmittede i Norge. Det er fire færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 416 coronasmittede per dag.

Det tilsvarende snittet for sju dager siden lå på 410, så trenden er dermed stigende.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 5,3 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 119 052 personer testet positivt.

Til nå har 1 556 905 personer har fått første dose av coronavaksinen, mens 574.194 personer har fått andre dose og er dermed fullvaksinert.

Lørdag var 109 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 18 færre enn dagen før.

Til sammen er 774 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde var over 80 år gamle. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Hamas-leder varsler økt offensiv mot Israel:

Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh sier at militante palestinske grupper på Gazastripen står klare til å ta i bruk sterkere skyts mot Israel.

- Sionist-fienden angrep Gaza, ødela høyhus og utførte massakre i den tro at dette ville få militante grupper til å trekke seg tilbake. Men ettersom de israelske angrepene eskalerer, kommer motstanden til å øke sin styrke til et høyere nivå, sa Haniyeh i en tale foran noen hundre frammøtte i Qatar lørdag kveld.

- Motstand er den korteste veien til Jerusalem, sa Haniyeh.

Han la til at palestinerne ikke kommer til å godta noe annet enn en palestinsk stat der Jerusalem er hovedstaden.

(NTB)

Netanyahu varsler fortsatt offensiv:

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at offensiven mot militante palestinere på Gazastripen kommer til å fortsette så lenge det trengs.

Netanyahu kom med budskapet i en advarsel til Hamas' ledere da han var på besøk i forsvarsdepartementet i Tel Aviv lørdag kveld.

- Dere kan ikke skjule dere. Ikke over bakken, ikke under bakken. Ingen er immun, sa statsministeren.

Det finnes ingen mer rettferdig eller moralsk rett kamp enn den Israel nå utkjemper mot Hamas, uttalte Netanyahu, som takket USAs president Joe Biden og andre verdensledere for støtte.

- Den parten som bærer skylden for konfrontasjonen, er ikke oss. Det er de som angriper oss. Vi er midt i denne operasjonen, og den er ennå ikke over. Denne operasjonen vil fortsette så lenge som nødvendig, sa Netanyahu.

- I motsetning til Hamas, som bevisst forsøker å skade sivile og gjemme seg bak sivile, gjør vi alt for å unngå eller minimere skader mot sivile, og ramme terroristene direkte i stedet, sa statsministeren.

Israels angrep mot Gazastripen begynte mandag som svar på at Hamas og andre palestinske militante grupper angrep Jerusalem med raketter.

(NTB)

FORTSATT OFFENSIV: Israels statsminister Benjamin Netanyahu, her under et møte med grensepoliti i Lod torsdag, sier offensiven mot Hamas vil fortsette. Foto: Yuval Chen / pool via Yedioth Ahronoth / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.