Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

739 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 739 coronasmittede i Norge. Det er 91 flere enn dagen før, men 161 færre enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til onsdag var det registrert 105 008 coronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4859 nye smittetilfeller i Norge. 4,8 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Frogner-drapet: Blir ikke avhør i helga:

Mannen som er siktet for Frogner-drapet ble skrevet ut fra psykiatrisk sykehus tidligere denne uka. Fortsatt har han ikke stilt til avhør.

Politiadvokat Rita Parnas forteller til Dagbladet at signalene de har fått hittil, er at det antakelig ikke blir avhør i helgen.

- Vi har vært i kontakt med forsvarer, og det ser ikke ut som det er mulig med avhør før over helgen.

Parnas understreker at politiet er tilgjengelige for avhør og stiller opp når det blir mulig.

Da hans klient ble skrevet ut av sykehus, fortalte forsvarer Ole Petter Drevland til Dagbladet at det ville bli naturlig for dem å starte en dialog rundt avhør.

Drevland har ikke svart på Dagbladets henvendelser fredag.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Stort snøskred i Oppdal - trolig ingen tatt:

Nødetatene har rykket ut til Oppdal, etter melding om et stort snøskred i Storlidalen fredag ettermiddag. Det bekrefter operasjonsleder Kirsten Bergstrøm i Trøndelag politidistrikt til Adressa.

Til Dagbladet sier operasjonsleder Wenche Johnsen at luftambulansen har obsertvert tre skispor inn i skredet. Alle tre er gjort rede for.

- Det er få indikasjoner på at det er folk i skredet etter undersøkelsene vi har gjort, sier Johnsen.

Hun betegner skredet som «relativt stort».

- Det er så stor rasfare at det medfører fare for bakkemannskap å gå inn i skredet, sier hun.

Ettersom politiet regner med at ingen er tatt, er aksjonen derfor tonet noe ned, forteller operasjonslederen.

Skikledde dansker krysset grensen ulovlig:

- Tre danske statsborgere tok seg denne uken ulovlig inn i Norge ved å gå på ski over grensen fra Sverige til Norge ved Bjørnfjell i Nordland, melder Troms politidistrikt i en pressemelding fredag.

Danskene ble bortvist av Heimevernet da de forsøkte å ta seg over grensa på sykkel, skriver politiet.

- De byttet deretter sykler med ski og tok seg over grensen utenom kontollpunktet, heter det videre i pressemeldingen.

De tre ble pågrepet i tromsø torsdag, hvor de nå sitter i arrest.

- Det er fatta bortvisningsvedtak, og dette er forkynt for dem. De skal etter planen ledsages tilbake til Danmark i løpet av lørdag. Hver av de tre er også ilagt et forelegg på kr. 10.000,-, som de har vedtatt.

FHI-utkast: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser:

Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de 24 kommunene som skal få flere vaksinedoser innen klokka 15 fredag ettermiddag.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen, mens Moss er fjernet. Dermed kan det ligge an til at 25 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

I tillegg legges det opp til at flere kommuner ikke må gi fra seg vaksinedoser. På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto Bergen, Førde, Hamar, Kongsvinger, Kristiansand, Larvik, Nes, Ringerike, Ringsaker, Sandnes, Skien, Stavanger og Trondheim.

På det nye FHI-utkastet er disse 18 kommunene lagt til: Gjerdrum, Moss, Holmestrand, Lunner, Frogn, Porsgrunn, Tønsberg, Marker, Aurskog-Høland, Færder, Øvre Eiker, Hurdal, Ringerike, Horten, Sandefjord, Bamble, Kongsberg og Skiptvet.

Det kan også vurderes å ta med Trondheim og Kristiansand, som er store befolkningstette kommune, hvor både tiltak og smittespredning vil få større konsekvenser enn i mindre kommuner, står det i FHI-utkastet, hvor de to kommunene ikke står oppført på listen over nulllkommuner.

(NTB)

Kristiansand-drapet: Dømt til 15 år og seks måneder i fengsel:

En 55 år gammel mann er dømt til 15 og et halvt år i fengsel for drapet på Dan Eivind Lid.

Det kom fram i dommen som ble avsagt fredag ettermiddag.

En 46 år gammel mann fra Russland ble frikjent for drapet, men ble dømt til åtte års fengsel for grovt ran med døden til følge. Også en 36 år gammel mann fra Kristiansand er dømt til tre års fengsel for grovt ran.

Det var på ettermiddagen 3. oktober i fjor at Sian-aktivisten Dan Eivind Lid ble funnet død i sitt hjem i Suldalen i Kristiansand.

- Min klient er svært skuffet, og det er åpenbart at dommen vil bli anket, sier førstnevntes advokat, Torleiv Dragsland til Dagbladet.

Drangslands klient glad for å bli trodd på at han ikke har utført sele drapet, men stiller seg uforståelig til at han blir dømt for medvirkning til drap opplyser advokaten.

(NTB/Dagbladet)

Foto: NTB

Situasjonen er uoversiktelig:

Ordfører i Alta, Monica Nilsen, beskriver situasjonen som uoversiktelig, etter at sju personer i kommunen har testet positivt. Det melder NRK.

40 personer er satt i karantene, mens 100 til 150 personer er satt i ventekarantene ifølge kanalen. Kommunen er ikke kjent med hvor smitten stammer fra.

Vindkraftmotstandere tapte i retten:

Vindkraftmotstanderne tapte rettssaken mot staten om å stanse utbyggingen av åtte vindturbiner på Haramsfjellet utenfor Ålesund.

Møre og Romsdal tingrett slår fast at konsesjonen om å bygge åtte vindturbiner er gyldig, og at arbeidet dermed kan fortsette for fullt. I tillegg er vindkraftmotstanderne dømt til å betale nær en million kroner i sakskostnader, melder NRK.

– Det er betryggende å se at tingretten konkluderer slik tingretten og lagmannsretten tidligere har gjort, og at konsesjonen er gyldig, sier Olav Rommetveit hos utbyggeren Zephyr.

Deler av de omstridte vindturbinene på Haramsfjellet kan allerede ses fra lang avstand, og innen kort tid blir de 150 meter høye tårnene satt opp.

Vindkraftkonsesjonen ble gitt i 2009, men det var først i 2019 at selve utbyggingen ble satt i gang.

(NTB)

Foto: Hilde Beate Ellingsæter / Norde / NTB

Lange Vinmonopol-køer:

Ifølge Avisa Oslo er det køkaos utenfor flere Vinmonopol i Oslo. Eksempelvis strakte køen utenfor Vinmonopolet i Markveien seg 150 meter ned mot Grünerbrua i 11-tiden, skriver avisa.

Utenfor Vinmonopolet på Strømmen storsenter i Lillestrøm er også køene lange, ifølge Romerikes Blad.

- Vi kan ikke se Vinmonopolet engang, så lang er køen, sier en kunde, ifølge avisa.

Les mer her:

Lange køer: - Kan ikke se polet engang

Lange køer: - Kan ikke se polet engang

borsen.dagbladet

Nettavisen-ansatt ny pressesjef i Frp:

Espen Teigen blir ny pressesjef i Frp.

Teigen har vært ansatt i Nettavisen i to år.

Før det var han politisk rådgiver for Sylvi Listhaug mens hun var justisminister.

Nå gjenforenes de to.

- Jeg har fått politikk inn med morsmelken, og er et politisk dyr. Når Sylvi Listhaug ble valgt til partileder, måtte jeg gripe muligheten, sier Teigen til Nettavisen.

Det var Teigen som sto bak Facebook-meldingen som endte med å koste Listhaug jobben som justisminister da hun skrev at Arbeiderpartiet satt terroristers ve og vel framfor landets sikkerhet.

Det utskjelte innlegget til tross, i Frp er man glade for å få Teigen tilbake i egne rekker.

- Vi er veldig glad for at Espen Teigen kommer tilbake. Han har tidligere vært ansatt i stortingsgruppen og etter å ha jobbet i Nettavisen har han enda mer erfaring, sier parlamentarisk nestleder i FrP, Hans Andreas Limi.

Listhaug-rådgiver Espen Teigen går av: - Jeg skrev Facebook-innlegget

Listhaug-rådgiver Espen Teigen går av: - Jeg skrev Facebook-innlegget

dagbladet

Erna: - Mye kunne vært bedre:

- Mye kunne vært håndtert bedre, men resultatene taler for seg, sier statsminister Solberg.

Høyre holder digitalt landsmøte i helga, og Erna Solberg åpner det hele ved å tale til partiet hun leder.

Hun var klar på at coronahåndteringen hennes har vært god.

- Dette skal vi være stolte av. Pandemien har likevel hatt sin pris. Flere har blitt ensomme, og for noe har det ført til psykiske problemer. Mye løser seg når vi er ferdige med pandemien, sier Solberg.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.