Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Johnson & Johnson pauser vaksinetesting:

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson opplyser i en pressemelding at de setter all vaksinering i studiene av deres coronavaksine på pause mens de oppdaterer retningslinjene for etterforskere og deltakere.

- Sikkerheten og helsen til menneskene som bruker våre produkter, er vår førsteprioritet. Vi er klar over ekstremt sjeldne sykdomstilfeller av blodpropp i kombinasjon med lave blodplater hos et lite antall individer som har mottatt vår covid-19-vaksine, heter det i pressemeldingen.

Selskapet viser videre til at legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC har anbefalt en slik pause av bruken i USA mens de gransker de aktuelle tilfellene.

Johnson & Johnsons avgjørelse kommer etter at de tidligere tirsdag opplyste at de utsetter innføringen av sin vaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfellene.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

Av de seks tilfellene er én person er død, og én av dem er i kritisk tilstand, opplyste myndighetene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

Studioet fortsetter under annonsen

Lastebil veltet - sperrer trafikken:

En lastebil har fredag morgen veltet på riksvei 159 ved Robsrudkrysset i Lørenskog.

Det melder Vegtrafikksentralen Øst på Twitter.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Finn Håvard Aas, sier til Dagbladet at det ser ut til å være snakk om en alvorlig ulykke.

- Lastebilen har veltet og førerhytta ligger opp ned. Det er store skader på den og føreren er foreløpig ikke gjort rede for, men vi jobber på stedet, sier Aas.

Han forklarer videre at lastebilen skal ha truffet en betongsøyle i forbindelse med en bru.

Aas bekrefter samtidig at veien vil bli stengt i en periode inntil videre.

Morgennytt:

Israel truer med bakkeinvasjon
Israel fortsatte i natt å beskyte mål på Gazastripen fra stridsvogner på israelsk side av grensen og fra luften.

Haaland skjelte ut lagkameraten
Erling Braut Haaland (20) feiret vilt med lagkameratene etter at Dortmund sikret cupgullet torsdag kveld, men underveis fikk lagkameratene høre det fra jærbuen, som kalles en leder i laget av stjerna Jadon Sancho (21).

AOC angrepet av kollega: - Mishandling
Da demokraten Alexandria Ocasio-Cortez forlot kongresskammeret onsdag, ble hun fotfulgt av den svært kontroversielle republikaneren Marjorie Taylor-Green som skrek etter henne.

51 smittede i Oslo:

Det er registrert 51 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 40 under snittet de sju foregående dagene.

51 tilfeller er 30 færre enn på onsdag, og 78 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 100 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 357 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Stovner (324) og Bjerke (263).

Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 90 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble ikke registrert noen nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 34.982 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

USA fraråder reiser til Israel:

USAs utenriksdepartement oppfordrer amerikanere til å revurdere reiser til Israel etter oppblussingen i konflikten mellom Israel og palestinerne den siste uken.

Beredskapsnivået bak reiserådet som ble utstedt torsdag, var blitt satt ned de siste ukene fordi Israels håndtering av coronapandemien har gått så bra, men ble torsdag skrudd opp til nivå tre, på en skala der fire er det høyeste.

Myndighetene i Washington ber også amerikanere om ikke å dra inn på Vestbredden eller Gazastripen.

Flere store flyselskaper fra USA og andre land har denne uken innstilt flygninger til Israel.

(NTB)

Solgt for 745 millioner:

Et maleri av Pablo Picasso er solgt for nesten 745 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's i New York.

Christie's prisvurdering var på 55 millioner dollar. Etter en 19 minutters budrunde ble det solgt for 90 millioner dollar, eller 744,6 millioner kroner.

Det totale beløpet endte på 103,4 millioner dollar, i overkant av 852 millioner kroner, når man regner med omkostninger og salgskommisjon, opplyste Christie's natt til fredag norsk tid.

Maleriet «Femme assise pres d'une fenetre» («Kvinne sittende nær et vindu») er et portrett av Marie-Thérèse Walter. Picasso fullførte kunstverket i 1932.

(NTB)

SOLGT: Pablo Picasso-maleriet «Femme assise pres d'une fenetre» ble solgt for 35 millioner dollar over prisvurdering. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Lager brenner - nabo evakuert:

Det brenner i et lager med gass i Vegårshei i Agder. Situasjonen er under kontroll, men det er fortsatt eksplosjonsfare. 26 personer er evakuert.

Nødetatene meldte om brannen, som er i Molandsveien ved Stampholmen, rett etter klokka halv ett natt til fredag.

– Det er evakuert totalt 26 personer fra området. Disse blir ivaretatt av kommunen på evakueringssenter, melder operasjonssentralen i Agder politidistrikt.

Bygningen, som er en gammel mølle som brukes som lager, er nesten nedbrent, og ved halv tre-tiden foregikk det ikke slukking på stedet. Brannvesenet har opplyst at de ikke kan starte med slukking på grunn av en sikkerhetssone rundt bygningen.

– Nå står vi egentlig bare og venter på at det skal smelle, hvis det blir et smell, da, sa innsatsleder Jens Magne Hansen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen ved 3-tiden.

Sørlandsbanen er stengt for trafikk på grunn av brannen.

Ved 6-tida fredag morgen melder politiet på Twitter at bygningen har brent ned.

- Dronebilder gir ikke svar på faren for eksplosjon, og det etableres derfor nedkjøling med vannkanoner. Dette vil pågå frem til kl 18.00. Evakuering og stenging av jernbane og vei, vil bli opprettholdt frem til dette, skriver politiet
(NTB/Dagbladet)

Johan Sverdrup-feltet: Skadd i løfteulykke:

En person fikk moderate skader i en ulykke i forbindelse med en løfteoperasjon på oljefeltet Johan Sverdrup torsdag.

Ulykken skjedde tidlig torsdag ettermiddag, skriver VG. To andre personer i nærheten av ulykken får medisinsk oppfølging.

- Den ulykkesutsatte personen ble fraktet til sykehus med helikopter, og ulykkesområdet er sperret av til fredag, sier pressevakt Lars Kindingstad i Equinor.

(NTB)

Sikkerhetsrådet møtes søndag:

FNs sikkerhetsråd møtes søndag på anmodning fra Norge, Kina og Tunisia, bekrefter norske myndigheter.

Møtet finner sted klokken 10 (16 norsk tid) søndag, skriver Norges FN-delegasjon på Twitter.

Dette blir det tredje møtet om konflikten mellom Israel og palestinerne på under en uke. FNs sikkerhetsråd møttes bak lukkede dører mandag og onsdag, begge gangene på anmodning fra Norge, Kina og Tunisia. Begge gangene presenterte de tre landene forslag til felles uttalelse som USA ikke ville stille seg bak.

– Det er mer et spørsmål om det er hensiktsmessig med en uttalelse nå eller ikke, sammenholdt med andre initiativer de har, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB onsdag.

De tre landene har bedt om at det tredje møtet går bak åpne dører, med representanter for Israel og palestinerne til stede.

(NTB)

Norske toppdiplomaters kamp i kulissene

Norske toppdiplomaters kamp i kulissene

dagbladet

320 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 320 coronasmittede i Norge. Det er 186 mindre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 414 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,3 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 118.315 personer testet positivt.

Til nå har 1.544.365 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 564.623 personer har fått andre dose.

Torsdag var 112 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

Til sammen er 774 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

29 menn i retten for voldtekt av jente:

29 menn skal senere i år møte i retten om en sak der alle er tiltalt for å ha begått grove overgrep og voldtekt av en jente fra 2003 til 2010. Det skriver BBC.
Jenta var 13 år da overgrepene startet.

De 29 mennene er nå i alderen 36 til 64 år, og har alle en pakistansk bakgrunn. Alle er tiltalt for hver især å ha voldtatt jenta flere ganger.

Det har vært en rekke lignende saker i Storbritannia, der unge jenter har blitt seksuelt misbrukt av større grupper av menn som har bakgrunn fra Pakistan.

I 2014 ble det laget en rapport som kartla omstendigheten. Der kom det frem at 1400 jenter, fra en ofte glemt underklasse, hadde blitt seksuelt misbrukt i en periode.

Til å starte med ble saken dysset ned i frykt for anklager om rasisme.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.