Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Johnson & Johnson pauser vaksinetesting:

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson opplyser i en pressemelding at de setter all vaksinering i studiene av deres coronavaksine på pause mens de oppdaterer retningslinjene for etterforskere og deltakere.

- Sikkerheten og helsen til menneskene som bruker våre produkter, er vår førsteprioritet. Vi er klar over ekstremt sjeldne sykdomstilfeller av blodpropp i kombinasjon med lave blodplater hos et lite antall individer som har mottatt vår covid-19-vaksine, heter det i pressemeldingen.

Selskapet viser videre til at legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC har anbefalt en slik pause av bruken i USA mens de gransker de aktuelle tilfellene.

Johnson & Johnsons avgjørelse kommer etter at de tidligere tirsdag opplyste at de utsetter innføringen av sin vaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfellene.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

Av de seks tilfellene er én person er død, og én av dem er i kritisk tilstand, opplyste myndighetene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

Studioet fortsetter under annonsen

Tre skadd da isvegg kollapset på Titanic-museet:

En isvegg ved Titanic Museum Attraction i Pigeon Forge, Tennessee kollapset og skadet tre gjester mandag. Alle tre ble fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang, ifølge museumets eiere.

På museumets offisielle Facebook-side skriver eierne at museumet umiddelbart stengte etter hendelsen. Attraksjonen åpnet delvis tirsdag, men delen med isveggen er stengt.

- Vi regner med at det vil ta minst fire uker før isfjellet gjenoppbygges, heter det på sida.

- Selvsagt hadde vi aldri forventet at en hendelse som denne kunne skje, ettersom sikkerheten til gjestene og besetningsmedlemmene våre alltid er viktigst, sier eierne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det opplyses at lokalt politi uttalte at kollapsen ser ut til å være en ulykke, skriver nyhetsbyrået.

Skipsreplikaen på Titanic Pigeon Forge kaller seg verdens største museumsattraksjon, men selv om skipsmodellen er av nesten 2800 kvm er den bare halvparten så stor som det originale skipet, og den viser bare skipets baug.

Museumet åpnet i 2010, og har nesten 400 gjenstander lik dem som var ombord Titanic utstilt.

Foto: Curt Habraken / The Mountain Press via AP / NTB

Mistanke om tre påsatte branner i Namsos:

Det er mistanke om at branner på tre ulike steder i Namsos er påsatt. En mann er pågrepet i saken.

Brannvesenet har kontroll på branntilløpene, opplyser Trøndelag politidistrikt onsdag morgen.

- Det er påtent på tre forskjellige adresser. Politiet har pågrepet en mann som er mistenkt i saken, melder operasjonssentralen.

(NTB)

Høyeste smittetall på seks måneder i Kina:

Kinesiske helsemyndigheter meldte onsdag om 71 nye smittetilfeller, det høyeste antallet på seks måneder. I flere byer ble alle innbyggerne testet.

Deltavarianten er påvist flere steder i landet, i det som er det største utbruddet i Kina på månedsvis. Kinesiske myndigheter har reagert på utbruddet med å teste hele befolkningen i byer og å tvinge flere millioner mennesker til å holde seg hjemme.

Resultatene fra massetestingen viser at smitten er relativt lite utbredt, selv om den har spredt seg til flere storbyer.

Regjeringen har fremhevet pandemihåndteringen som en suksess, med relativt små skadevirkninger på økonomien, samtidig som befolkningen har kunnet leve tilnærmet som normalt.

Men det siste utbruddet er dårlig nytt. Siden midten av juli er det registrert nesten 500 lokale smittetilfeller, etter at det brøt ut smitte blant renholdsarbeidere på en flyplass i Nanjing i Jiangsu-provinsen.

(NTB)

Kinesiske helsemyndigheter registrerte 71 nye smittetilfeller onsdag. I flere byer er alle innbyggere blitt testet. Foto: Chinatopix via AP / NTB

Båtbrann i Grimstad:

Det brenner i en båt som ligger fortøyd i Grimstad. Det skriver politiet på Twitter.

- Det er flammer gjennom kalesjen, skriver politiet.

Det var spredningsfare til andre båter, men rett før klokka seks er brannen i stor grad slått ned og spredningsfaren er langt mindre.

- Det brenner kraftig i en 25 fot stor sjekte, skriver brannnvesenet. De er i gang med å slukke brannen.

Politiet gjør nå undersøkelser.

- Båten er undersøkt og det har ikke vært personer i båten under brannen. Politiet har vært i kontakt med eier som bekrefter at det ikke har vært noen i båten i natt. De benyttet båten i går. Brannårsak er ukjent.

Ferieøy strammer inn etter smitteøkning:

Det er iverksatt en kriseplan på den franske middelhavsøya Korsika etter at en fjerde smittebølge har rammet landet. Tiltak er innført i flere kystområder.

På Korsika har myndighetene økt kapasiteten i intensivavdelingene for pasienter med covid-19 og mobilisert ytterligere personell. I Bastia, en av øyas to største byer, har sykehuskapasiteten oversteget 79 prosent.

Det har vært påbud om munnbind i de største byene på Korsika, som er et populært reisemål, siden midten av juli. Smittesituasjonen knyttes til et inntog av turister mot slutten av juli; forrige helg var mer enn 130.000 mennesker innom øya, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brorparten av kystområdene i Frankrike har gjeninnført et påbud om bruk av munnbind, i et forsøk på å bremse smittespredningen. Det er to måneder siden sentralmyndighetene fjernet påbudet.

(NTB)

Korsika strammer inn tiltakene på grunn av smitteøkning. Foto: Shutterstock / NTB

475 nye coronatilfeller:

Det siste døgnet er det registrert 475 coronasmittede i Norge. Det er 202 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 338 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 227, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,5 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 138 740 personer testet positivt.

(NTB)

Tusenvis uten strøm etter trafobrann:

Det har brent i en trafostasjon i Mysen, skriver politiet på Twitter.

Det førte til at rundt 3600 personer var uten strøm, ifølge strømbruddkartet til Elvia. 01.30 var strømmen tilbake, ifølge kartet.

Brannvesenet har kontroll på brannnen.

Biden ber Cuomo trekke seg:

Da det i mars ble klart at New York-guvernør Andrew Cuomo skulle etterforskes etter anklager om seksuell trakassering, sa president Joe Biden at Cuomo burde gå av om en granskning viste at anklagene var sanne.

Tirsdag konkluderte justisminister i New York, Letitia James, med at guvernøren har trakassert flere kvinner seksuelt, samt at han og hans team skal ha iverksatt represalier mot en tidligere medarbeider som varslet om oppførselen.

- Jeg står ved den uttalelsen, sa Biden under en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg synes at han skal trekke seg.

Flere politikere, blant andre Nancy Pelosi, leder av Representantenes hus, har tidligere tirsdag framsatt samme ønske.

Guvernøren selv avviser fortsatt anklagene om at han har berørt noen på en upassende måte.

USAs president Joe Biden ber partifelle Andrew Cuomo om å trekke seg som New York-guvernør etter knusende rapport. Foto: NTB

Kraftig eksplosjon og meldinger om skyting i Kabul:

Afghanistans hovedstad Kabul er rystet av en kraftig eksplosjon, og det meldes også om skuddveksling ved boligen til landets forsvarsminister.

Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier skal eksplosjonen ha blitt forårsaket av en kraftig bilbombe. Bilder viser røyk stige opp fra området.

Ingen har påtatt seg skylden for angrepet. Den ytterliggående islamistgruppa IS har ved flere anledninger gjennomført bombeangrep i Kabul, men som oftest er det uklart hvem som står bak.

Ifølge Tolo News tok også væpnede menn seg inn i boligen til Afghanistans fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi.

Han var ifølge forsvarsdepartementet ikke til stede da angrepet fant sted, men familiemedlemmer skal ha blitt evakuert.

Ifølge afghanske medier pågår det fortsatt kamper i området, og det er også hørt flere mindre eksplosjoner.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.