Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Mann og kvinne til sykehus med alvorlige brannskader:

To personer er sendt til sykehus med til dels alvorlige brannskader, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter. Det er uklart hvordan de har fått skadene, som er i ansikt og på kroppen.

Kvinnen i 40-åra ringte sjøl til politiet og varslet.

- En ambulanse var og hentet dem, og de to var da ved bevissthet. De har alvorlige brannskader, sier Jøran Solheim, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, til Dagbladet og legger til:

- Vi har flere hypoteser om hva som har skjedd. Kriminalteknisk er på vei ut for åstedsundersøkelse i boligen. Politiet jobber etter flere hypoteser og og sikrer og samler informasjon for å se hva som har skjedd, sier Solheim.

Det har ikke vært brann i bygningsmassen, ifølge politiet, melder NTB. Begge ble kjørt til Stavanger universitetssjukehus, og tilstanden omtales som alvorlig.

Det var i en bolig på Orre på Jæren at de to ble funnet med til dels alvorlige brannskader i ansiktet og på kroppen.

De to personene ennå ikke har vært i stand til å la seg avhøre. Begge er kjent for politiet fra tidligere.

(NTB / Dagbladet)

Studioet fortsetter under annonsen

Biden skapte full forvirring:

Vanligvis er det flere minutter med bildetaking og spontan spørsmålsstilling fra medienes side før toppmøter. Det gikk ikke helt som planlagt under Joe Bidens og Vladimir Putins møte i Sveits.

Det oppsto kaos blant amerikanske og russiske journalister da førstnevnte forsøkte å stille presidentene spørsmål.

I flere minutter forsøkte amerikanske og russiske sikkerhetsstyrker og russiske journalister å holde igjen amerikanske journalister som ville slippe nærmere de to presidentene. En amerikansk journalist skal ha blitt dyttet i bakken. Til slutt ropte flere journalister at de følte de ble klemt i hjel i mengden, skriver NTB.

Det høye lydnivået fra journalistene gjorde at de to presidentenes kommentarer var vanskelige å høre. Det hvite hus' kommunikasjonsdirektør Kate Bedingfield har skrevet på Twitter at reportere ropte i munnen på hverandre.

Hun oppklarer også en misforståelse. På spørsmål fra presse om Biden stolte på Putin, nikket Biden. Bedingfield oppklarer:

- Presidenten svarte ikke på noen spørsmål, men nikket i anerkjennelse av pressen generelt, skriver hun.

Også pressesekretær Jen Psaki understreker at Biden ikke svarte på spørsmålet da han nikket.

- Under en kaotisk spørsmålsrunde fra pressen, som ropte i munnen på hverandre, ga presidenten et generelt nikk i medias retning, sier hun i en uttalelse, ifølge The Guardian.

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin observerte tumultene på nært hold. Foto: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP/NTB

Toppmøte: Amper stemning mellom journalistene:

Det oppsto kaos mellom amerikanske og russiske journalister da førstnevnte forsøkte å stille presidentene Joe Biden og Vladimir Putin spørsmål før toppmøtet.

I flere minutter forsøkte amerikanske og russiske sikkerhetsstyrker og russiske journalister å holde igjen amerikanske journalister som ville slippe nærmere de to presidentene. En amerikansk journalist skal ha blitt dyttet i bakken. Til slutt ropte flere journalister at de følte de ble klemt i hjel i mengden.

Vanligvis er det flere minutter med bildetaking og spontan spørsmålsstilling fra medienes side før slike toppmøter. Onsdag forsøkte imidlertid sikkerhetsstyrkene i Genève å holde igjen journalistene i en periode.

Biden og Putin observerte tumultene på nært hold og lo i perioder.

(NTB)

USAs president Joe Biden sammen med Vladimir Putin. Foto: AP / NTB

Carl I. Hagen om byrådsavgangen: - Uhørt:

I et innlegg på Facebook reagerer Frp-veteran Carl I. Hagen kraftig på Raymond Johansens (Ap) uttalte ambisjon om å danne et nytt byråd med SV og MDG etter onsdagens avgang.

Oslo-byrådet gikk onsdag av etter flertall for mistillitsforslag mot Lan Marie Berg (MDG), etter milliardsmellen på byggingen av ny reservevannsforsyning til hovedstaden.

- Det er uhørt og imot all parlamentarisk praksis, skriver Hagen.

Han mener folk nå bør minnes da statsminister Einar Gerhardsen i 1963 måtte gå etter mistillitsforslag i lys av Kings Bay-saken.

- Lederen for det største opposisjonspartiet John Lyng fikk da oppdraget om å danne regjering og dannet en bred borgerlig regjering som så ble felt på et mistillitsvedtak i erklæringsdebatten. Da først kom Gerhardsen tilbake, skriver Hagen, og legger til:

- Det vil være uhørt og helt feil hvis ordfører Marianne Borgen på dette tidspunkt ber Raymond Johansen om å danne et nytt byråd. Oppdraget bør gå til lederen for det største opposisjonspartiet!

Smitten stuper - ned 36 prosent:

I forrige uke ble det registrert 1190 smittetilfeller i Norge. Det er en nedgang på 36 prosent fra uka før, skriver FHI i sin ukesrapport for uke 23.

- Vi ser en fortsatt nedgang i nye smittede i landet, og det er færre utbrudd, sier avdelingsleder Line Vold i FHI.

R-tallet estimeres nå til å ligge på 0,7. Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser estimerer FHI at reproduksjonstallet for en uke siden var 0,6, heter det i rapporten.

Det var også en nedgang på 11 prosent i antall personer som testet seg for coronavirus.

I uke 23 var andel positive blant de testede 1,1 prosent,
en nedgang fra 1,6 prosent uka før.

Antallet smittede gikk ned i alle aldersgrupper, og størst prosentvis nedgang i smittede var i aldersgruppen 13 til 19.

Antallet sykehusinnleggelser gikk også ned, og det er foreløpig rapportert om 29 nye innleggelser på sykehus forrige uke. I uke 22 var antallet 50. Ikke siden uka 12. til 18. oktober i fjor har det blitt registrert færre innleggelser i sykehus.

Forrige uke er det også bare meldt om to nye innleggelser på intensivavdeling.

Antall bekreftede tilfeller med delta-varianten har økt de siste ukene, og det er nå totalt registrert 139 tilfeller i Norge. Samtidig har FHI registrert en nedgang i antall tilfeller av Alfa-varianten.

– Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sier Vold.

Foto: Berit Roald / NTB

Lan Marie Berg: Ikke aktuelt å sitte i nytt byråd:

Onsdag er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet går av, som følge av at Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

Berg møter pressen klokka 13.45. Hun betegner mistillitsforslaget som grunnløst.

- Jeg er svært overrasket over at Rødt i dag velger å gå sammen med FrP og høyresiden for å kaste et rødgrønt byråd, sier hun.

Raymond Johansen sier at han ønsker å fortsette parlamentarisk samarbeid med partiet Rødt, og opplyser at han har som ambisjon å danne byråd igjen med SV og MDG.

Berg opplyser imidlertid at det ikke er aktuelt å sitte i et nytt byråd. Hun står øverst på MDGs liste til Stortinget.

- Det er ikke noen hemmelighet at jeg hadde planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget og sikre en stor grønn gruppe for Stortinget, sier hun.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Raymond Johansen: Ønsker å danne byråd igjen:

Onsdag er det klart at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet går av, som følge av at Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

I 13-30-tida møter avtroppende byrådsleder pressen.

- Jeg er uenig i mistillitsforslaget, og trakk konklusjonen om at byrådet går av hvis forslaget får flertall - og det fikk det, sier han.

Han mener at det ikke er grunnlag for at informasjonsplikten er brutt.

Raymond Johansen sier at han ønsker å fortsette parlamentarisk samarbeid med partiet Rødt, og opplyser at han har som ambisjon å danne byråd igjen med SV og MDG.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rødt ber Raymond Johansen danne nytt byråd:

- Jeg kommer til å be ordføreren peke på Raymond Johansen for å danne nytt byråd i morgen. Det sier Eivor Evenrud til Dagbladet.

Senest i går varslet Rødt at de ville stille mistillitsforslag mot Lan Marie Berg.

Dette førte til et flertall for mistillitsforslaget i bystyret, som igjen gjorde at byrådet måtte gå av etter å ha stilt kabinettsspørsmål.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

FHI om delta: Én dose beskytter mot alvorlig sykdom:

I en fersk risikovurdering av delta-varianten av coronaviruset, også kalt den indiske mutasjonen, skriver FHI at det ser ut til at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom også etter én dose.

- Delta-varianten gir mer alvorlig sykdom enn alfa-varianten, smitter lettere og beskytter litt dårligere mot sykdom for de som kun har fått én vaksinedose. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

FHI vurderer derfor at det inntil videre er fornuftig å fortsette dagens vaksinasjonsstrategi med et intervall på 12 uker mellom dose én og to.

De ser det heller ikke nødvendig å endre definisjonen av «beskyttet», som man oppnår både som fullvaksinert, vaksinert med bare én dose, og etter gjennomgått coronasykdom.

FHI har tidligere sagt at delta-varianten trolig vil fortsette å spre seg i Norge, og etter hvert overta etter alfa-varianten og bli den dominerende varianten her til lands.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sier Line Vold.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Oslo-ordfører: - Alvorlig situasjon:

Onsdag er det klart at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet i Oslo går av. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) betegner det som «en alvorlig situasjon» for Oslo.

- Det er derfor jeg tror at gruppelederne i bystyret vil ha ganske stor interesse av at man snart finner en løsning til å få et byråd som er styringsdyktig med parlamentarisk grunnlag i bunnen, sier Borgen.

Ordføreren sier imidlertid at hun har respekt for bystyrets flertallsvedtak.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Byrådet i Oslo går av:

Det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

- Jeg konstanterer at det er et flertall for mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på bystyremøtet.

Han opplyser at byrådet vil bli sittende inntil et nytt byråd er satt sammen - i samsvar med kommuneloven og reglementet for byrådet

- I mellomtiden vil byrådet opptre som et forretningsministerium. Det betyr at byrådet i all hovedsak kun skal gjøre det som trengs for en trygg styring av byen, og vise stor tilbakeholdenhet med å fremme saker det er uenighet om, eller fatte enkeltbeslutninger som et senere byråd ikke kan eller bør omgjøre, sier han.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.