Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Norge trekker seg ut av Afghanistan:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at Norge trekker sine soldater ut av Afghanistan innen utgangen av september.

Uttrekningen starter allerede i mai.

Utspillet fra Søreide kommer dagen etter at USAs president Joe Biden varslet at han ville trekke alle amerikanske soldater ut av landet innen 11. september 2021. Datoen er nøyaktig 20 år etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001.

– Afghanistans stolte sikkerhets- og forsvarsstyrker er fullt ut i stand til å forsvare sitt folk og land, noe de har gjort hele veien, og som den afghanske nasjonen er evig takknemlig for, skriver landets president Ashraf Ghani på Twitter.

Studioet fortsetter under annonsen

Over 4000 døde på en dag i India:

For første gang er det registrert over 4000 døde av coronaviruset på én dag i India.

Til sammen 4187 mennesker døde av viruset siste 24 timer, opplyste myndighetene lørdag.

Dermed er det totale dødstallet kommet opp i 238.270 siden pandemien brøt ut i fjor vår. Lørdag ble det også registrert 401.078 nye smittede. Til sammen er dermed 21,9 millioner indere smittet hittil.

Ekspertene mener imidlertid at det er store mørketall, og at det virkelige tallet på smittede og døde kan være fra fem til ti ganger så stort.

Indias statsminister Narendra Modi er kommet under stadig sterkere press for å innføre en streng, landsomfattende nedstengning, trass i de økonomiske vanskene det ville føre med seg.

Helseeksperter, opposisjonsledere og høyesterettsdommere er samstemt i kravet om nasjonale restriksjoner. De sier lappverket av lokale tiltak ikke er nok til å bremse utbruddene.

Situasjonen er blitt så ille at selv kjøpmenn som vet at deres virksomheter vil rammes, ber om full nedstengning. Heller ikke de ser noen annen løsning.

– Bare hvis helsa vår er god, kan vi tjene penger, sier Aruna Ramjee, som eier en blomsterbutikk i Bengaluru.

Indisk TV sender bilder av folk som ligger på bårer utenfor sykehus mens de venter på å bli innlagt Både senger og oksygen er mangelvare på sykehusene.

På landsbygda blir syke behandlet på improviserte lasaretter i friluft, med iv-drypp hengende fra trær.

Krematorier og gravlunder er så overarbeidet og overfylt at folk må vente i timevis med likene av sine kjære før de slipper til.

(NTB)

Russ truet med kniv - jakter gjerningsperson:

Politiet i Trøndelag fikk lørdag morgen melding om trusler med kniv ved en bensinstasjon i Levanger.

- Politiet på stedet. Russ i en russebuss som er blitt truet. Mistenkte har forsvunnet fra stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet jakter nå gjerningspersonen.

- Skal være utøvd vold på stedet, men ikke med kniv, skriver de.

75 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 75 nye coronasmittede i Oslo det siste døgnet. Det er 40 færre enn samme dag forrige uke.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 115 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Bjerke slik det har vært den siste uken. Der ligger smittetrykket på 413 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert tre nye smittede i bydelen siste døgn. Flest nye smittede ble registrert i Grünerløkka der elleve personer er smittet.

Ullern har for tiden de laveste smittetallene med et smittetrykk på 81. Ullern er den eneste bydelen i Oslo som ikke har registrert noen nye smittede det siste døgnet.

Totalt er 34 473 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Til sykehus etter trafikkulykke - ukjent skadeomfang:

En person er fraktet til sykehuset med luftambulanse etter en trafikkulykke i Bjørnafjorden i Vestland fredag kveld.

Skadeomfanget er ukjent, og vedkommende var bevisstløs, opplyser politiet på Twitter.

En bil var involvert i ulykken, og bilen havnet på taket.

Rett før klokka 05 lørdag morgen opplyser politiet at de er ferdig på stedet, og at de oppretter sak på forholdet.

Økende smitte i feriefavoritt:

Myndighetene i Bangkok er bekymret for økende coronasmitte i byen. Fredag ble det registrert 869 nye smittede, som er ny rekord.

En talsmann for helsemyndighetene, Taweesilp Visanuyothin, sier at det er registrert over 500 nye tilfeller i byen hver dag i mai, og at ingenting tyder på at smitten går ned.

Tiltakene som er iverksatt for å bremse viruset, skal fortsette til 17. mai. De innebærer blant annet stengte restauranter, begrenset åpningstid for butikker og stengte barer, treningssentre, stadioner og andre aktiviteter.

For tida ligger 496 kritisk syke pasienter på sykehus med covid-19. Med de fleste intensivsengene opptatt er sykehusene nær full kapasitet. Siden alle som tester positivt, må innlegges, er det til sammen 30.000 coronapasienter på landets sykehus.

Thailand hadde lenge god kontroll på pandemien. Men et utbrudd blant migranter mot slutten av fjoråret og et utbrudd i fornøyelsessektoren i mars har utløst nye utbrudd.

Til sammen er det registrert 78.855 smittetilfeller og 363 dødsfall fra corona hittil i pandemien.

(NTB)

Økende smitte i ferieparadis

Økende smitte i ferieparadis

dagbladet

Ber folk holde seg unna Sian-demonstrasjon i Oslo:

Antirasistisk Senter (ARS) oppfordrer folk til å holde seg unna demonstrasjonene mot Sian Oslo lørddag.

- Mobilisering trengs, men nå trengs også smittevern, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Klassekampen.

På frigjøringsdagen 8. mai, holder den islamfiendtlige gruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian) markering foran Stortinget mot det de kaller «Islams krig mot Norge».

Det er varslet to motdemonstrasjoner. En fra gruppen «Oslo mot rasisme» og en annen organisert av Antirasistisk Senter og 14 ulike organisasjoner, fagforeninger og partier.

Steen kommer med en generell oppfordring til demonstranter om å ikke la seg provosere av Sian.

- Vi står sammen i tydelig motstand mot hatet, men vi skal ikke la oss trekke inn i spillet til Sian, sier ARS-lederen.

Da Sian sist demonstrerte foran Stortinget i august i fjor, endte det med vold, hærverk og arrestasjoner. Stabssjef Harald Nilssen i Oslopolitiet sier de har god dialog med Antirasistisk Senter, men at de ikke har oppnådd dialog med den andre arrangøren. De er forberedt på uro.

- Sian-markeringer har en historie med opphetet stemning. Vi er ikke uforberedt dersom det skulle bli uroligheter, sier Nilssen.

(NTB)

47 bortvist etter rånetreff - 500 biler samlet:

Natt til lørdag har Øst politidistrikt bortvist 47 personer etter et rånetreff i Vestby.

- Totalt har det vært opp mot 500 biler i området, skriver politiet på Twitter, og legger til at de har fått inn mange meldinger om burning, sladding og høy hastighet.

Lørdag morgen forteller operasjonsleder i Øst politidistrikt, Ronny Samuelsen, til Dagbladet at 500 er totalen av biler som har vært i området i løpet av natta.

- Vi har blant annet fått noen meldinger om kortesjer på opp mot 100 biler, sier Samuelsen til Dagbladet.

Han forteller at politiet har vært på stedet flere ganger i løpet av natta.

- Folk har kommet tilbake etter at politiet har oppløst det hele, sier Samuelsen, og legger til:

- Det her er et område tilknyttet en bedrift som sikkert ikke ønsker at folk er der.

Ifølge operasjonslederen er de 47 bortvist på grunn av bråk, burning, sladding og høy hastighet.

Har du bilder eller video fra stedet? Tips Dagbladet på 2400@db.no.

Ap landets største parti på ny måling:

Senterpartiet faller hele 4 prosentpoeng i maimålingen til Klassekampen og Nationen. Samtidig suser Ap forbi Høyre og er igjen landets største parti.

Ap går fram 1,9 prosentpoeng til 24,4 prosentpoeng. Samtidig får Høyre 23,9 (-0,3) og Senterpartiet er nede på 14,8 prosent.

De gamle rødgrønne regjeringskameratene Ap, Senterpartiet og SV får til sammen 89 stortingsplasser og et komfortabelt flertall uten å måtte ta hensyn til Rødt og MDGs til sammen 10 mandater på målingen.

Men partileder Jonas Gahr Støre advarer mot å ta valgseieren til høsten for gitt.

– På denne målingen vil Ap, Sp og SV få et større flertall enn de fire regjeringspartiene har i dag. Men jeg har ingen illusjon om at dette ikke blir jevnt helt inn, og at de som ønsker et skifte, må stemme 13. september, sier Støre til Klassekampen.

Kun Rødt kommer så vidt over sperregrensen på denne målingen av partiene som ligger rundt 4 prosent. KrF og Venstre ligger begge på 3,9 mens MDG har 3,8 prosent.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik: SV 8 (-1,8), Ap 24,4 (+1,9), Sp 14,8 (-4), KrF 3,9 (+1,5), Venstre 3,9 (+2), Høyre 23,9 (-0,3), Frp 10 (-0,5), Rødt 4,2 (+0,2) og MDG 3,8 (+0,6).

Målingen er utført 4. og 5. mai og 1.000 personer er intervjuet. Feilmarginen varierer mellom 1,2 og 2,7 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

(NTB)

Partileder Jonas Gahr Støre sier han tror valget til høsten blir jevnt, og oppfordrer dem som ønsker et skifte, til å bruke stemmeretten. Foto: Torstein Bøe / NTB

Storavis: Justisdepartementet skaffet journalisters telefonhistorikk:

I starten av Donald Trumps presidentperiode skaffet hans justisdepartement seg tilgang til telefonhistorikken til flere journalister i den amerikanske storavisa The Washington Post.

Det skriver Washington Post selv, og viser til brev som skal ha blitt sendt til journalistene.

Ifølge avisa mottok tre Washington Post journalister brev, datert 3. mai, hvor det står at justisdepartementet fikk tilgang på historikk knyttet til en rekke telefonnumre i perioden 15. april 2017 til 31. juli 2017.

Årsaken var ifølge avisa journalistenes dekning av Russlands rolle i presidentvalget i 2016.

- Vi er dypt bekymret over at myndighetene bruker makta si på å skaffe seg tilgang på journalisters kommunikasjon, sier avisas fungerende sjefredaktør, Cameron Barr.

Justisdepartementet forsvarer beslutningen.

- Målene med disse undersøkelsene er ikke nyhetsmedienes mottakere, men de med tilgang til nasjonal forsvarsinformasjon som har gitt dette til mediene, og derfor ikke beskyttet den slik de er pålagt av loven, sier Marc Raimondi, en talsperson i justisdepartementet, til avisa.

Lanserte nytt nettsted - latterliggjøres

Lanserte nytt nettsted - latterliggjøres

dagbladet

200 russ samlet:

Politiet i Agder fikk i 23-tida fredag kveld melding om høy musikk fra området Avenyen i Kristiansand.

Musikken kunne ifølge politiet høres til Høvåg.

Politiet skriver at det var omtrent 50 russebiler og 200 russ på stedet da de ankom.

- Politiet har vært i området for å forebygge. Noen utfordringer opp mot smittevern. Ansamlingen løste seg opp etter hvert, skriver de på Twitter.

Politiet i Agder har også fått melding om ansamling av russ i Barbuparken i Arendal som spiller høy musikk.

- Politiet har vært i området for å forebygge og ha dialog med russen, skriver politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.