Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Måling: To av tre sier ja til rusreformen:

I en ny meningsmåling sier et klart flertall, 67 prosent, at de støtter regjeringens rusreform. Blant Arbeiderpartiets velgere sier 68 prosent ja.

1909 personer har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar på vegne av Foreningen Tryggere Ruspolitikk og brukerorganisasjonen RIO.

Spørsmålet de har svart enten ja, nei eller vet ikke på, er dette:

«De som blir tatt av politiet med et ulovlig rusmiddel, skal ikke lenger få bøter eller et kriminelt rulleblad så lenge mengden stoff er liten og stoffet kun er til deres eget bruk. I stedet vil politiet frata dem stoffet, registrere forholdet og pålegge dem å møte til oppfølging i helsetjenesten.»

I spørsmålet gjøres det også klart at rusbrukere vil bli frarådet å bruke ulovlige rusmidler og få informasjon om helseskadene, samt tilbud om tverrfaglig kartlegging og henvisning til ulike hjelpetiltak.

«De som ikke er rusavhengige, kan få gebyr hvis de ikke møter. Mindreårige skal møte sammen med foresatte, og barnevernet skal varsles hvis de ikke møter. Flere vil få denne reaksjonen enn de som i dag straffes, siden det kreves mindre bevis for å pålegge folk slik oppfølging enn for å straffe dem. Narkotikasalg og -smugling, ruspåvirket kjøring og andre alvorlige ruslovbrudd skal fremdeles etterforskes og straffes som i dag,» heter det videre.

Mens 67 prosent altså svarer at de er enige i forslaget, sier 19 prosent nei og 14 prosent vet ikke.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Til sykehus etter trafikkulykke - ukjent skadeomfang:

En person er fraktet til sykehuset med luftambulanse etter en trafikkulykke i Bjørnafjorden i Vestland fredag kveld.

Skadeomfanget er ukjent, og vedkommende var bevisstløs, opplyser politiet på Twitter.

En bil var involvert i ulykken, og bilen havnet på taket.

Rett før klokka 05 lørdag morgen opplyser politiet at de er ferdig på stedet, og at de oppretter sak på forholdet.

Økende smitte i feriefavoritt:

Myndighetene i Bangkok er bekymret for økende coronasmitte i byen. Fredag ble det registrert 869 nye smittede, som er ny rekord.

En talsmann for helsemyndighetene, Taweesilp Visanuyothin, sier at det er registrert over 500 nye tilfeller i byen hver dag i mai, og at ingenting tyder på at smitten går ned.

Tiltakene som er iverksatt for å bremse viruset, skal fortsette til 17. mai. De innebærer blant annet stengte restauranter, begrenset åpningstid for butikker og stengte barer, treningssentre, stadioner og andre aktiviteter.

For tida ligger 496 kritisk syke pasienter på sykehus med covid-19. Med de fleste intensivsengene opptatt er sykehusene nær full kapasitet. Siden alle som tester positivt, må innlegges, er det til sammen 30.000 coronapasienter på landets sykehus.

Thailand hadde lenge god kontroll på pandemien. Men et utbrudd blant migranter mot slutten av fjoråret og et utbrudd i fornøyelsessektoren i mars har utløst nye utbrudd.

Til sammen er det registrert 78.855 smittetilfeller og 363 dødsfall fra corona hittil i pandemien.

(NTB)

Økende smitte i ferieparadis

Økende smitte i ferieparadis

dagbladet

Ber folk holde seg unna Sian-demonstrasjon i Oslo:

Antirasistisk Senter (ARS) oppfordrer folk til å holde seg unna demonstrasjonene mot Sian Oslo lørddag.

- Mobilisering trengs, men nå trengs også smittevern, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Klassekampen.

På frigjøringsdagen 8. mai, holder den islamfiendtlige gruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian) markering foran Stortinget mot det de kaller «Islams krig mot Norge».

Det er varslet to motdemonstrasjoner. En fra gruppen «Oslo mot rasisme» og en annen organisert av Antirasistisk Senter og 14 ulike organisasjoner, fagforeninger og partier.

Steen kommer med en generell oppfordring til demonstranter om å ikke la seg provosere av Sian.

- Vi står sammen i tydelig motstand mot hatet, men vi skal ikke la oss trekke inn i spillet til Sian, sier ARS-lederen.

Da Sian sist demonstrerte foran Stortinget i august i fjor, endte det med vold, hærverk og arrestasjoner. Stabssjef Harald Nilssen i Oslopolitiet sier de har god dialog med Antirasistisk Senter, men at de ikke har oppnådd dialog med den andre arrangøren. De er forberedt på uro.

- Sian-markeringer har en historie med opphetet stemning. Vi er ikke uforberedt dersom det skulle bli uroligheter, sier Nilssen.

(NTB)

47 bortvist etter rånetreff - 500 biler samlet:

Politiet i Øst melder natt til lørdag at de har bortvist 47 personer etter et rånetreff i Vestby.

- Totalt har det vært opp mot 500 biler i området, skriver politiet på Twitter.

De opplyser at de har fått inn mange meldinger om burning, sladding og høy hastighet.

Ap landets største parti på ny måling:

Senterpartiet faller hele 4 prosentpoeng i maimålingen til Klassekampen og Nationen. Samtidig suser Ap forbi Høyre og er igjen landets største parti.

Ap går fram 1,9 prosentpoeng til 24,4 prosentpoeng. Samtidig får Høyre 23,9 (-0,3) og Senterpartiet er nede på 14,8 prosent.

De gamle rødgrønne regjeringskameratene Ap, Senterpartiet og SV får til sammen 89 stortingsplasser og et komfortabelt flertall uten å måtte ta hensyn til Rødt og MDGs til sammen 10 mandater på målingen.

Men partileder Jonas Gahr Støre advarer mot å ta valgseieren til høsten for gitt.

– På denne målingen vil Ap, Sp og SV få et større flertall enn de fire regjeringspartiene har i dag. Men jeg har ingen illusjon om at dette ikke blir jevnt helt inn, og at de som ønsker et skifte, må stemme 13. september, sier Støre til Klassekampen.

Kun Rødt kommer så vidt over sperregrensen på denne målingen av partiene som ligger rundt 4 prosent. KrF og Venstre ligger begge på 3,9 mens MDG har 3,8 prosent.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik: SV 8 (-1,8), Ap 24,4 (+1,9), Sp 14,8 (-4), KrF 3,9 (+1,5), Venstre 3,9 (+2), Høyre 23,9 (-0,3), Frp 10 (-0,5), Rødt 4,2 (+0,2) og MDG 3,8 (+0,6).

Målingen er utført 4. og 5. mai og 1.000 personer er intervjuet. Feilmarginen varierer mellom 1,2 og 2,7 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

(NTB)

Partileder Jonas Gahr Støre sier han tror valget til høsten blir jevnt, og oppfordrer dem som ønsker et skifte, til å bruke stemmeretten. Foto: Torstein Bøe / NTB

Storavis: Justisdepartementet skaffet journalisters telefonhistorikk:

I starten av Donald Trumps presidentperiode skaffet hans justisdepartement seg tilgang til telefonhistorikken til flere journalister i den amerikanske storavisa The Washington Post.

Det skriver Washington Post selv, og viser til brev som skal ha blitt sendt til journalistene.

Ifølge avisa mottok tre Washington Post journalister brev, datert 3. mai, hvor det står at justisdepartementet fikk tilgang på historikk knyttet til en rekke telefonnumre i perioden 15. april 2017 til 31. juli 2017.

Årsaken var ifølge avisa journalistenes dekning av Russlands rolle i presidentvalget i 2016.

- Vi er dypt bekymret over at myndighetene bruker makta si på å skaffe seg tilgang på journalisters kommunikasjon, sier avisas fungerende sjefredaktør, Cameron Barr.

Justisdepartementet forsvarer beslutningen.

- Målene med disse undersøkelsene er ikke nyhetsmedienes mottakere, men de med tilgang til nasjonal forsvarsinformasjon som har gitt dette til mediene, og derfor ikke beskyttet den slik de er pålagt av loven, sier Marc Raimondi, en talsperson i justisdepartementet, til avisa.

Lanserte nytt nettsted - latterliggjøres

Lanserte nytt nettsted - latterliggjøres

dagbladet

200 russ samlet:

Politiet i Agder fikk i 23-tida fredag kveld melding om høy musikk fra området Avenyen i Kristiansand.

Musikken kunne ifølge politiet høres til Høvåg.

Politiet skriver at det var omtrent 50 russebiler og 200 russ på stedet da de ankom.

- Politiet har vært i området for å forebygge. Noen utfordringer opp mot smittevern. Ansamlingen løste seg opp etter hvert, skriver de på Twitter.

Politiet i Agder har også fått melding om ansamling av russ i Barbuparken i Arendal som spiller høy musikk.

- Politiet har vært i området for å forebygge og ha dialog med russen, skriver politiet.

407 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 407 coronasmittede personer i Norge. Det er 22 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 406 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 415.

Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,2 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 115.818 personer testet positivt.

Til nå har 1.465.851 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 453.518 personer har fått andre dose.

Fredag var 114 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var én færre enn dagen før.

Til sammen er 767 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Tatt i 184 km/t i 80-sone:

Utrykningspolitiet gjennomførte fredag kveld en kontroll på Riksvei 144 i Sandnes i Rogaland.

Det melder politiet i Sør-Vest på Twitter.

- Tre bilførere ble anmeldt og fikk førerkortet beslaglagt på stedet. Høyeste hastighet 184 km/t i 80 km/t sone, skriver de på Twitter.

Opp mot 100 ungdommer samlet: ba foreldre hente barna:

Etter flere naboklager rykket politiet ut til et friområde ved Kapp på Østre Toten fredag kveld.

Meldingene gikk ut på at det var et sted mellom 50 og 100 ungdommer som hadde samlet seg, og at flere av disse var berusede.

Politiet rykket ut i 22.30-tida.

- Ungdommene var i alderen 15-18 år gamle, flere var beruset og én var overstadig beruset. Vedkommende ble tatt hånd om av politiet, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt Øyvind Bakken til Dagbladet.

Han forteller at de på bakgrunn av utrykningen ba foreldre om å hente barna sine. Flere fulgte oppfordringen.

I 23.40-tida hadde politiet forlatt stedet.

- Nå er det flere natteravner og andre voksne på stedet, sier operasjonsleder Bakken.

Han opplyser at det var rolig på plassen da politiet kom, og at de ikke har fått meldinger om for eksempel slåssing.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.