Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Skjenkestopp i Steinkjer:

Steinkjer kommune strammer inn smitteverntiltakene sine ytterligere. Nå stenges alkoholserveringa i kommunen igjen.

- Lokal skjenkestopp innføres i Steinkjer med virkning fra i dag torsdag 15.04 og foreløpig til og med mandag 19.04, skriver kommunen på nettsidene sine.

De omtaler smittesituasjonen som uavklart.

- Det kan se ut som de strenge lokale tiltakene har hatt effekt, men det er for tidlig å konkludere. Omfattende massetesting er gjennomført og de siste av disse kommer det svar på i løpet av helgen. I tillegg har vi mange i smittekarantene som også avklares i løpet av helgen.Situasjonen er fortsatt uavklart, og det er fremdeles behov for strenge lokale tiltak, skriver kommunen.

Studioet fortsetter under annonsen

Smitte på utested i Bergen:

Utestedet Hectors Hybel i Bergen stenger etter at det er påvist coronasmitte blant ansatte.

- Vi har valgt å holde stengt ut helgen etter at to av våre ansatte har fått påvist korona. De har vært på jobb fredag 30.04, lørdag 01.05 og mandag 03.05. Vær oppmerksom på symptomer, og pass på hverandre, skriver utestedet på Facebook.

Bergens Tidende skriver at det også er smitte blant gjester.

- Det ser ut som det også er smitte blant gjester, men vi kan ikke gi noen tall, sier smittevernoverlege Egil Bovim til avisa.

Sverige: Corona tredje vanligste dødsårsak:

Coronaviruset var den tredje vanligste dødsårsaken etter hjerte- og karsykdommer og kreft i Sverige i fjor, viser foreløpig dødsårsaksstatistikk.

- Totalt døde 9504 personer med covid-19 som underliggende årsak i 2020, sa Socialstyrelsens avdelingssjef Mona Heurgren på en pressekonferanse fredag.

Heurgren viste også til statistikk per 100 000 innbyggere, uansett dødsårsak.

- Den viser tydelig at Sverige i perioder i 2020 hadde flere dødsfall enn normalt, i april og desember. De andre månedene har Sverige hatt lavere dødelighet, sa hun.

945 personer per 100 000 innbyggere døde i fjor. Det er flere enn i 2019, men omtrent samme antall som i årene tilbake til 2015, skriver Aftonbladet.

Foreløpig statistikk viser at Sverige har høyere dødelighet enn resten av Norden.

- Uansett hvilke kilder vi ser på, har Sverige en overdødelighet i 2020 som var høyere enn våre naboland. Men Sverige har lavere dødelighet enn de fleste andre europeiske land, sa hun.

(NTB)

Flere må på karantenehotell:

Regjeringen har besluttet at alle reisende fra alle land utenfor EØS/Schengen skal i karantenehotell ved ankomst til Norge, opplyser regjeringen i en pressemelding.

- Selv om smitten er på vei ned i Norge og i mange europeiske land, ser vi at det er en alvorlig situasjon ellers i verden. For å begrense risikoen for importsmitte blir hovedregelen nå at alle som kommer til Norge fra land utenfor EØS/Schengen skal i karantene på karantenehotell, sier justisminister Monica Mæland.

Covid-19-forskriften endres slik at reglene for reisende fra Bangladesh Irak, India, Nepal og Pakistan utvides til å gjelde alle land utenfor EØS/Schengen.

Endringene trer i kraft søndag klokka 12.

I tillegg blir det noen innstramminger for unntak for test på grensen for diplomater og inviterte delegasjoner. Unntaket gjelder ikke lenger for personer som har oppholdt seg i land utenfor EØS/Schengenområdet i løpet av de siste ti døgn før ankomst til Norge.

UTVIDER: Karantenehotell-ordningen utvides, opplyser Monica Mæland. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Har rådet Grenland til å stramme kraftig inn:

Etter at smitten har økt voldsomt i Grenland den siste tida, vil FHI og Helsedirektoratet at Grenland-kommunene Skien, Bamble og Porsgrunn går til tiltaksnivå 5B - regjeringens nest strengeste nivå, med noen lokale tiltak i tillegg.

Det skriver Porsgrunns ordfører Robin Martin Kåss (Ap) i en SMS til Dagbladet, etter et møte mellom de tre kommunene, Helsedirektoratet og FHI.

- De ga kommunene et råd om å innføre lokale tiltak tilsvarende nivå 5B i Grenland med noen tiltak i tillegg. De anbefaler også rødt nivå i skolene. De ber kommunene samordne sine tiltak. Porsgrunn kommune ønsker å følge det rådet og avventer hva de andre kommunene bestemmer seg for, sier Kåss.

Porsgrunn-ordføreren har i flere dager tatt til orde for å innføre tiltaksnivå 5B, som innebærer blant annet skjenkestopp. Skiens ordfører Hedda Foss Five har imidlertid ikke ønsket dette.

Siktede knytter seg til handlingen:

Den drapssiktede mannen i Lyngdal knytter seg til handlingen, skriver politiet i en pressemelding.

– Den siktede har knyttet seg til handlingen. Han ble torsdag kveld lagt inn på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. Det vil bli foretatt en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede, skriver politiinspektør Liv Versland Seland i Agder politidistrikt i pressemeldinga.

Politiet bekrefter også at det har blitt brukt et skytevåpen i forbindelse med hendelsen.

Mannen blir fremstilt for varetektsfengsling fredag klokka 11.30 i Agder tingrett i Kristiansand.

Gåsefamilie skaper trøbbel på E18:

En familie med gjess skaper trafikkproblemer på E18 ved Vækerø i Oslo, skriver politiet på Twitter.

- Dette skjer omtrent hver år, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet.

- De har sikkert rede på feil side av veien, og de må krysse veien uansett, sier han.

Politiet er på vei.

- Vi er på vei dit nå for å hjelpe dem over, og for å unngå trafikkfarlige situasjoner, sier Pedersen.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det dreide seg om ender. Det stemmer ikke, skriver politiet på Twitter.

- Litt varierende kunnskap om fugleverden der ute. Det er snakk om gjess, skriver politiet, som legger til at de har delvis kontroll på fuglene, og jobber med å få dem over veien.

Rett før klokka elleve har fuglene kommet seg over veien. Hvorvidt det er snakk om gjess eller ender er fortsatt litt uklart, da Vegtrafikksentralen nå omtaler dem som ender.

- Andefamilien kom seg trygt over, skriver Vegtrafikksentralen.

Avlyser Øyafestivalen:

Øyafestivalen i Oslo er avlyst, opplyser festivalen i en pressemelding.

- Vi vet at dere har gledet dere til Øya 2021. Det har vi også. Derfor er det tungt å måtte fortelle at vi nå har tatt avgjørelsen om å ikke arrangere festival i år, sier daglig leder Tonje Kaada i en pressemelding.

- Det er knyttet for mye usikkerhet til rammene som foreligger, og selv ikke «best case scenario» med 5.000 mennesker er forenelig med den publikumsopplevelsen Øyafestivalen skal stå for. Vi har dermed ikke noe annet valg enn å innse at det heller ikke blir Øya i 2021. Selv om vi er lei oss er det en lettelse å kunne komme med en avklaring til alle som har ventet på det.

Alle som har kjøpt billetter til Øyafestivalen 2020 og 2021 vil få mulighet til å få refundert disse, eller å overføre billettene til Øyafestivalen 2022.

- Vi kommer tilbake til detaljene om refusjon og overføring innen utgangen av uke 20. Informasjon vil bli publisert på oyafestivalen.no og sendes ut på e-post til billettkjøpere, skriver festivalen på hjemmesiden.

Festivalen kommer tilbake til Tøyenparken i Oslo 9-13. august neste år.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Advarer om ny bølge i Afrika:

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en ny coronabølge i Afrika som følge av forsinket vaksinelevering, treg igangsettelse og nye virusvarianter.

- Forsinkelsene i leveringen av vaksinedoser fra Serum Institute i India, øremerket for Afrika, forsinkelsen i igangsettelse av vaksinering og fremvekst av nye varianter betyr at risikoen er svært høy for en ny smittebølge i Afrika, sier WHOs Afrika-leder Matshidiso Moeti.

Nye varianter, blant annet fra India og Sør-Afrika, kan utløse en tredje smittebølge på kontinentet, advarer han.

- Tragedien i India trenger ikke å skje her i Afrika, men vi må alle være på høyeste mulige beredskapsnivå, sier han.

(NTB)

KENYA: Her fra Kenyatta National Hospital i Nairobi. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

NSM åpner tilsyn etter lekkasjer:

Nasjonal sikkerhetsmyndighet åpner tilsyn etter at gradert informasjon om norsk våpeneksport har havnet i mediene, skriver NSM i en pressemelding.

- Kompromittering av sikkerhetsgradert informasjon er et alvorlig brudd på lov om nasjonal sikkerhet og kan ha vesentlige skadefølger, sier avdelingsdirektør Vigdis Grønhaug i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Saken gjelder Aftenpostens omtale av et gradert dokument fra Utenriksdepartementet, som var vedlagt Riksrevisjonens rapport om norsk våpeneksport. Der kommer det fram at Utenriksdepartementet tillot våpeneksport til De forente arabiske emirater, tross advarsler om at våpnene kunne bli brukt i borgerkrigen i Jemen.

Forsettlig eller grovt uaktsomt brudd på sikkerhetslovens bestemmelser kan gi overtredelsesgebyr, tvangsmulkt eller straff.

Aftenposten har begrunnet publiseringen med at informasjonen har stor offentlig interesse.

- Det handler om å gjøre de samme presseetiske vurderingene som vi gjør med alle kilder. Utover det er det naturlig å understreke at kildevernet er absolutt, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten til NTB.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

(Dagbladet/NTB)

Skien/Porsgrunn-krangel: - Ligner et freakshow:

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er oppgitt over krangelen om smitteverntiltak mellom de folkerike og tette nabokommunene Skien (53.000 innbyggere) og Porsgrunn (36.000 innbyggere).

- Vi ser hvordan ordførerne i Porsgrunn og Skien krangler seg i mellom så busta fyker om smitteverntiltak. Folk stusser over hva de holder på med. Det ser jo ut som et freakshow Grenland, sier Hoksrud til Telemarksavisa kvelden før de verste smittetallene under hele corona-epidemien i Grenland-regionen med naboene Skien og Porsgrunn som de to store kommunene.

Skien registrerte siste døgn 45 nye smittetilfeller og Porsgrunn 27. De to kommunene har tilsammen 15 prosent av alle nye smittetilfeller i landet.

- Den ene ordføreren roper på statlige tiltak, og den andre vil ha lokal styring. Det skaper usikkerhet hos mange, mener Bård Hoksrud.

Han oppfordrer både Robin Kåss (Porsgrunn) og Hedda Foss Five (Skien) om å prøve å legge uenighetene til side og ble enige om hva som best kan gjøres for å holde smitten nede.

- Det er det folk er opptatt av nå, sier stortingsrepresentanten, som slik sett representerer hele Grenland og Telemark.

For ordens skyld: Hoksrud bor i Porsgrunns nabokommune Bamble, og ordførerne i Porsgrunn og Skien representerer begge Arbeiderpartiet.

- NABOENES FREAKSHOW: Bård Hoksrud i Stortingets spørretime. Nå reagerer han på corona-krangelen mellom ordførerne i hans nabolag Porsgrunn og Skien. Foto: Terje Pedersen, NTB.
Nyhetsstudio - Nok et smitterekord-døgn i Telemark

Nyhetsstudio - Nok et smitterekord-døgn i Telemark

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.