Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Lettelser for vaksinerte i Sverige:

Svenske myndigheter anser AstraZeneca-vaksinen som sikker, og fortsetter bruken. De som er over 65, kan få vaksinen i Sverige.

- Verken vi eller noen andre ser risiko i det materialet som finnes, og derfor gjør vi som resten av verden og fortsetter bruken, sier Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson.

Svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) har tidligere besluttet at Sverige ikke skal bruke Johnson & Johnson-vaksinen før den er gransket nøyere.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren opplyser på en pressekonferanse at hver femte voksne har fått én dose av en coronavaksine i Sverige.

Den svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) anslår at beskyttelsen er god tre uker etter første vaksinedose, noe som gir grunnlag for å endre retningslinjer for denne gruppa.

- FHM vurderer at de kan møte mennesker fra forskjellige husstander innendørs. De vurderer at personer i eldreomsorgen kan ha felles aktiviteter og besøke slektninger, sier Hallengren.

Hun understreker at de som har mottatt første vaksinedose, fortsatt må teste seg selv ved symptomer.

- Husk at vaksinen er effektiv, men ikke 100 prosent. Du bør teste deg selv for symptomer og være hjemme, sier hun.

Generaldirektør i den svenske Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, opplyser at smittetallet fortsatt er høyt i landet - og at de ikke ser tegn til en fallende smittetrend.

- Men alle vaksiner har hatt god effekt på de eldre aldersgruppene. Vi har klart å redusere antall dødsfall til tross for en høy smittespredning, sier Carlson.

- Nå er det greit å klemme barnebarna, men vær oppmerksomme på symptomer, sier han.

Se pressekonferansen på Dagbladet TV.

Foto: TT News Agency/Henrik Montgomery/REUTERS
Studioet fortsetter under annonsen

Oslo-politiet om festnatta:

Oslo politidistrikt har kalt inn til en pressekonferanse klokka 09.45.

Her skal de orientere om festnatta etter gjenåpningen av Norge.
I Oslo måtte politiet håndtere mange hendelser, deriblant to alvorlige voldshendelser.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Oslo: Alvorlig skadd etter vold, én knivstukket:

Politiet i Oslo etterforsker to alvorlige voldshendelser som fant sted natt til søndag i sentrum.

I 03.00-tida ble en mann utsatt for vold ved Stortorget i Oslo av det som skal være tre, til fem andre personer.

- Vedkommende er kjørt til sykehus med det som framstår som alvorlige skader. Ingen er pågrepet i saken så langt, og vi har jobbet med å ta i mot vitneforklaringer og sikre andre spor, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet.

En drøy time seinere, rett før klokka 04.00, ble en annen mann knivstukket i Nedre Slottsgate.

- Vedkommende er knivstukket i føttene, kan det se ut som. Det er ting som tilsier at fornærmede har en form for relasjon eller bekjentskap med de mistenkte gjerningspersonene, sier operasjonsleder Hekkelstrand.

Også i denne saken leter politiet etter tre til fem mistenkte gjerningspersoner.

Om natta generelt sier operasjonsleder Hekkelstrand:

- Det har vært mange folk i bybildet og mange oppdrag. Det ble mer og gjøre fra 02.30 til 04.30, og vi har håndtert og prioritert det som har kommet inn av meldinger.

Brann i togtunnel i Agder:

Det brenner søndag morgen i en snøtunnel på Sørlandsbanen i Vegårshei. Trolig har brannen startet i forbindelse med sliping av skinner.

Meldingen om brannen ved Ettestøl kom klokka 05.30.

Det er ikke fare for spredning, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB.

Minst tre døde i togavsporing i USA:

Et Amtrak-tog som var på vei mellom Seattle og Chicago, sporet lørdag av i Montana. Det meldte om minst tre døde og mange skadde etter ulykken.

Avsporingen skjedde klokken 16 nær Joplin, et avsidesliggende sted i delstaten Montana, om lag 50 kilometer fra grensa til Canada.

Om bord på toget var det rundt 146 passasjerer og 16 ansatte, opplyser Amtrak i en uttalelse. Toget hadde to lokomotiv og ti vogner, og sju av disse sporet av.

Sheriffen i Liberty County opplyser at minst tre personer døde i ulykken, og The New York Times melder at minst 50 er skadd.

Det er satt i gang en storstilt redningsinnsats etter ulykken. Amtrak opplyser at selskapet jobber sammen med redningsetatene for trygt evakuere passasjerene fra toget og for å frakte skadde bort fra ulykkesstedet.

Bilder lagt ut i sosiale medier viste flere vogner som ligger veltet på siden, passasjerer som står ved siden av sporene og noen som bærer på bagasje.

(NTB)

Foto: AP / NTB

MC-ulykke i Søndre Land:

En person ble fraktet til sykehus med luftambulanse etter en MC-ulykke ved Fall i Søndre Land kommune i Innlandet natt til søndag.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 2.24. Ifølge politiet har MC-en kjørt av veien.

Skadeomfanget til motorsyklisten er ikke kjent for politiet, opplyser operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB.

(NTB)

Vinstra: Person døde i MC-ulykke:

En person er bekreftet død etter en MC-ulykke ved tilførselsveien til Vinstra Motorsportsenter i Nord-Fron lørdag ettermiddag.

Politiet meldte om ulykken like før klokka 16.30 lørdag.

De pårørende er nå varslet, opplyser operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB tidlig søndag morgen.

Personen ble erklært død av lege på stedet. Ifølge politiet var det kun én person involvert i det som først ble beskrevet som en motocrossulykke inne på sportssenteret.

Seinere ble det brakt på det rene at det dreide seg om en ulykke med vanlig motorsykkel, og at den skjedde på en tilførselsvei inn mot selve banen.

(NTB)

Norske diplomater beklager Ernas FN-tale:

Det norske teamet som legger til rette for forhandlingene mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela, beklager Erna Solbergs tale i FN, melder NRK.

Den norske statsministeren kritiserte i sin tale til FNs hovedforsamling natt til torsdag blant annet Venezuela.

- Tilbakegangen for demokratiet og menneskerettigheter bør bekymre oss alle. Vi ser grove menneskerettighetsbrudd i mange deler av verden. I Venezuela. Grusomhetene og konflikten i Tigray. Den forverrede humanitære situasjonen i Myanmar, inkludert for rohingyaene, for å nevne noen, sa Solberg i den forhåndsinnspilte talen.

Det gjorde Venezuela rasende, ifølge NRK , og diplomaten Dag Nylander sier til mexicanske medier at talen kan svekke troverdigheten til Norges rolle. Nylander sier samtidig at Norge forventer at partene snart viser framgang rundt forhandlingsbordet.

Utenriksdepartementet sendte også ut en melding natt til søndag, der det heter at Norge «bekrefter sitt engasjement for den venezuelanske forhandlingsprosessen i Mexico og fungerer som en upartisk tilrettelegger».

– Vi understreker at de nylige uttalelsene i FN ikke bør tolkes som å være i strid med det. Vår rolle er avhengig av full tillit fra partene, skriver UD på Twitter.

Regjeringen og opposisjonen i Venezuela møttes for første gang i Mexico i midten av august, og forhandlingene mellom dem ble gjenopptatt lørdag.

(NTB)

Tatt med machete på bussen:

Politiet ble natt til søndag varslet om at en mann bar machete om bord på en buss på Lambertseter i Oslo. Ingen skal ha blitt truet.

Politiet opplyste med 4.45-tiden at de hadde kontroll på mannen.

– Det var andre passasjerer som hadde observert våpenet og varslet politiet. Vi har ikke opplysninger om at det har vært en trusselsituasjon på bussen, melder operasjonssentralen.

Kjøp av machete ble forbudt fra 1. juni i år, mens et forbud mot å ha denne typen kniv først trer i kraft 1. juni neste år.

(NTB)

Man knivstukket i Oslo:

Politiet leter etter mellom tre og fem personer etter en knivstikking i Nedre Slottsgate i Oslo. En mann behandles på sykehus.

Oslo-politiet meldte om hendelsen rett før klokka 4 natt til søndag.

– Det framstår som stikkskader i blant annet bein, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til NTB.

Mannen er fraktet til sykehus, og skadene beskrives ikke om livstruende.

Ifølge politiets opplysninger er det en relasjon eller et bekjentskap mellom partene i saken.

Politiet avhørte natt til søndag vitner på stedet og sikret tekniske spor i området. De har også skaffet videoovervåkingsmateriale.

(NTB)

Oslo: Mann utsatt for vold:

En mann behandles for hodeskader etter at han ble utsatt for vold ved Stortorget i Oslo. Ifølge politiet dreier det seg om alvorlige skader.

Oslo-politiet meldte om saken rett før klokka 3 natt til søndag.

– Meldingen var at en person var blitt sparket og slått i hodet og muligens også hadde fått slått hodet i bakken. Han var tidvis bevisstløs, forteller operasjonsleder Rune Hekkelstrand til NTB.

Ingen er pågrepet i saken. Politiet innhentet natt til søndag vitneopplysninger og lette etter videoopptak. De har en viss beskrivelse av det som har skjedd, men det skal ikke ha vært noen konkrete øyenvitner.

– Gjerningspersonene blir beskrevet som en håndfull menn, men det er uklart hvilke roller de ulike har hatt, sier operasjonslederen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.