Annonse

Nyhetsstudio

Indisk virusvariant påvist i Norge
FØRSTE I NORGE: Den indiske varianten ble funnet på laboratoriet til mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Berit Keilen / NTB

Indisk virusvariant påvist i Norge

En coronasmittet person i Bergen har fått påvist den nyoppdagede indiske varianten. Det bekrefter Haukeland sykehus på Twitter.

- Ved sekvensering er det funnet ett tilfelle av den indiske varianten B.1.617, skriver de.

Det er det første tilfellet i Norge.

- En kollega av meg analyserte prøvene og oppdaget at her kunne det være en variant vi ikke har hatt i Norge tidligere, sier spesialbioingeniør Marit Gjerde Tellevik til Bergensavisen.

Bergen kommune innkaller til pressekonferanse klokka 14 om smittesituasjonen og vurderinger knyttet til smitteverntiltak fremover.

Den indiske varianten har en rekke endringer fra det opprinnelige coronaviruset, blant annet mutasjonene med navn L452R og E484Q. Sistnevnte finnes også i den sørafrikanske varianten.

- Kombinasjonen av disse to mutasjonene i samme virus er ikke tidligere påvist i Norge, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til Bergens Tidende torsdag.

Ifølge Vold har de per nå ingen indikasjoner på at den indiske varianten er mer smittsom enn for eksempel den engelske varianten eller at den har egenskaper som gjør at den vil utkonkurrere de variantene vi nå har sirkulerende.

(NTB / Dagbladet)

Annonse

Truet kvinne med kniv

En mann i 50-åra er pågrepet og innsatt i arresten etter at han slo og truet en kvinne i 30-åra med kniv i Haugesund fredag kveld.

Kvinnen ble ikke fysisk skadd som følge av hendelsen.

Politiet har foretatt avhør på stedet.

Macron med sterke anklager mot Putin
Foto: NTB

Macron med sterke anklager mot Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Vladimir Putin for å lansere et brutalt angrep på Ukraina i et imperialistisk, revansjistisk brudd på folkeretten,

Macron kom med utfallet mot den russiske presidenten bare timer etter å ha snakket med ham på telefon fredag.

Macron forsøkte i det lengste å avverge krigen mot Ukraina og understreket viktigheten av å holde en dialog i gang med Putin. Men etter hvert som krigen trekker ut, er han blitt stadig med kritisk til sin motpart i Moskva.

Han advarte den franske befolkningen om at energi- og økonomikrisen som resultat av krigen ikke er over, og kalte det prisen vi betaler for vår frihet og våre verdier.

– Siden Vladimir Putin startet sitt brutale angrep på Ukraina, er det igjen krig på europeisk jord, bare noen få timer unna oss, sa han i en tale der han mintes den allierte landgangen i Sør-Frankrike i 1944.

Han sa at Putin forsøker å påtvinge Europa sin «imperialistiske vilje» og mane fram «revansjismens spøkelser» i et åpenbart brudd på statenes integritet.

Tidligere fredag snakket han i en time på telefon med Putin for å be ham godta at FNs atominspektører besøker atomkraftverket Zaporizjzja.

(NTB)

Annonse

Mann i 60-åra utsatt for vold

Sør-øst politidistrikt melder om en hendelse i Skien fredag kveld. En mann i 60-åra skal ha blitt utsatt for vold.

- Han er sendt til sykehus med mulig hodeskade. Det er noen rånere som tilsynelatende har vært i en konflikt med fornærmede, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen.

Politiet er klokka 22 på stedet og forsøker å få klarhet i hendelsesforløpet. Ifølge Eikedalen var det flere vitner til hendelsen.

Person knivstukket i Asker: - Alvorlig/kritisk skadd
Foto: Kristoffer Hagen

Person knivstukket i Asker: - Alvorlig/kritisk skadd

Politiet har rykket til en adresse i Slemmestad i Asker med flere patruljer, hvor en person er knivstukket.

- Tilstanden er alvorlig, skriver politiet på Twitter.

Det er ikke kontroll på gjerningspersonen per nå, men det søkes i området.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser at det både politi, helse, luftambulanse og politihelikopter er på stedet og i området.

Den skadde personen er klokka 21.56 ikke fraktet til sykehus. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 21.26.

- Det søkes etter en person, som vi ikke vet hvem er enda, sier Stokkli.

Om det er en relasjon mellom partene er for tidlig å si.

Klokka 22.07 er en person pågrepet, mistenkt for å ha knivstukket en annen person. Det er en kvinne som er pågrepet, ifølge NRK.

- Fornærmede er alvorlig/kritisk skadd, ifølge politiet.

Vedkommende blir fløyet til sykehus.

Politiet jobber nå med å finne ut om det er en relasjon mellom partene.

- Vi har grunn til å tro at dette ikke er tilfeldig, sier Stokkli.

Nøyaktig hvor hendelsen skal ha skjedd, vet ikke politet på næværende tidspunkt, men forteller at det skal ha skjedd i tilknytning til et hus.

Annonse
Raymond Johansen møtte Zelenskyj
Foto: Juhana Vartiainens Twitter-konto

Raymond Johansen møtte Zelenskyj

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og flere andre ordførere fra Europeiske storbyer møtte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kyiv.

Det skriver borgermesteren i Helsinki, Juhana Vartiainen, på Twitter.

- Takk for at du tok deg tid, president Zelenskyj. Det er en ære for det europeiske storbynettverket å uttrykke solidaritet med ditt modige land og diskutere felles gjenoppbygginsarbeid, skriver han til bildet under.

Byrådssekretær Kaia Storvik sier følgende til Dagbladet om besøket:

- Raymond Johansen er styreleder i den europeiske interesseorganisasjonen for storbyer. Han har vært i Ukraina for å undertegne en avtale med prinsipper for samarbeid om gjenoppbygging av Ukraina etter krigen, sier Storvik.

Zelenskyj skriver selv på sin offisielle Telegram-konto at han er glad for å ønske velkommen til delegasjonen fra Eurocities til Ukraina.

- Vi setter pris på at dere står ved vår side i denne vanskelige tiden, når vårt land kjemper mot den russiske invasjonen. Takk til de europeiske byene for at dere tar inn vårt folk som har flyktet fra krigen. Vi vil også være takknemlige for hjelp til å gjenopprette boliger, infrastruktur, og betingelser for retur av ukrainere. Det er viktig at gjenoppbyggingen starter nå, og ikke etter krigen, skriver han.