Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Frykter skjult smitte i Kristiansand:

I forbindelse med et smitteutbrudd i en blokk i Kristiansand er det nå til sammen 108 personer som har fått påvist coronasmitte. Ifølge kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik er dette det største utbruddet i byen så langt i pandemien.

- Jeg er bekymret for situasjonen, fordi det er mange smittede, sier han til Fædrelandsvennen.

Under 20 av de smittede bor i blokka, og utbruddet har flere forgreininger kommunen nå forsøker å kartlegge. Blant annet har utbruddet spredt seg til en fritidsklubb og til skoler.

- I løpet av de siste 14 dagene har kun seks av 114 tilfeller hatt ukjent smittevei. Men vi kan mistenke at det er noe skjult smitte som vi ikke er kjent med. Derfor oppfordrer vi alle som har den minste antydning til symptomer om å teste seg, sier kommuneoverlegen.

Også i Kristiansand har det fine været i helga ført til hendelser som bekymrer, og Vik understreker overfor Fædrelandsvennen at det nå er svært viktig at tiltakene blir fulgt.

STORT UTBRUDD: Det er påvist flere tilfeller med coronasmitte i denne boligblokka på Hellemyr i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Anbefaler å stenge Telemark-kommuner:

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark (tidligere Fylkesmannen) anbefaler at regjeringen strammer kraftig inn på smittevernreglene i tre kommuner i Telemark.

De anbefaler nå at kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien innfører tiltaksnivå B, som er det nest høyeste smittevernnivået, skriver Statsforvalteren på nettsidene sine.

- Statsforvalteren sendte lørdag formiddag en anbefaling til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at regjeringen innfører statlige fastsatte tiltak etter covid-19-forskriftens kapittel 5B for kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, skriver Statsforvalteren.

De anbefaler også at det innføres ytterligere tiltak enn bare de som er på nivå B.

Det er ventet at regjeringen tar en endelig avgjørelse i løpet av dagen.

Illustrasjonsfoto av industriområdet på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara / Reuters / NTB

EU kjøper 900 millioner doser vaksine:

EU har gjort en avtale med Pfizer og BioNTech om kjøp av 900 millioner doser coronavaksine, skriver EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på Twitter.

I tillegg har de gjort en avtale som åpner for ytterligere 900 millioner doser de neste to åra, så totalen dermed blir 1,8 milliarder doser.

I tillegg jobber EU med å skaffe flere vaksinedoser fra andre produsenter.

Norge kjøper vaksiner gjennom EU.

- Kampen er ikke over:

Klokka 11 holdt Siv Jensen sin siste tale som partileder for FrP.

- Jeg meldte meg inn i Fremskrittspartiet fordi jeg hater janteloven, fordi jeg ikke tror på en formynderstat, og fordi jeg sterkt mislikte denne AP staten- partistaten, åpnet Jensen sin tale med.

Siv Jensen er stolt over alt hun har fått til som partileder for Fremskrittspartiet. Men kampen er langt fra over, advarer hun sine partifeller.

- Behovet for et sterkt Fremskrittsparti er stort, og kampen må kjempes hver eneste dag, sa Jensen.

I talen listet hun opp alle Frps seire gjennom hennes 15 år som partileder, derav seks og et halvt år i regjering.

Jensen ble gjenvalgt som partileder i fjor høst, men kunngjorde overraskende i februar at hun trekker seg og heller ikke tar gjenvalg til Stortinget til høsten.

Politiske kommentatorer har beskrevet henne som «en av de mest markante og mest ruvende politikerne i nyere norsk historie».

Seinere lørdag velges Sylvi Listhaug som ny leder av partiet. Listhaug stiller uten motkandidater.

(Dagbladet/NTB)

Foto: NTB

Meksikansk variant i Danmark:

Rundt 50 personer i Danmark er smittet med virusmutasjonen B11519. Det er varianten som er mest utbredt i Mexico, skriver dansk TV 2.

De 50 skal ha blitt smittet etter et restaurantbesøk på Nord-Skjælland.

Ifølge kanalen vurderes ikke denne varianten å være vesenlig annerledes fra andre coronavarianter.

Russefest endte i slagsmål:

Klokka 23.25 fredag kveld måtte politiet rykke ut til melding om slagsmål i Sørumssand.

En person på rundt 20 år ble påført et kutt i hodet, men var ikke alvorlig skadet, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Operasjonslederen opplyser til avisa at rundt 50 personer deltok på festen.

- Det har oppstått en diskusjon og noen har da blitt irritert. Det er uvisst om fornærmede ønsker å anmelde selv. Politiet har ikke opprettet sak på eget initiativ, sier Marstad.

Festen ble avsluttet da politiet ankom stedet.

200 soldater sendt hjem:

Rundt 200 soldater er sendt hjem fra en svensk militærøvelse på grunn av at mange har coronasymptomer, skriver svenske TV 4.

Militærøvelsen er den største som har blitt avholdt i Sverige siden pandemien brøt ut. Rundt 3500 soldater deltar i øvelsen, som avholdes i Sør- og Midt-Sverige.

Storbrann i iransk oljehavn:

En storbrann herjer akkurat nå i den iranske havnebyen Bushehr. Det melder NRK.

Busher er en av Irans største eksporthavner for olje og brannen skal ha oppståttt nær et av landets siste kjernekraftverk, skriver The Jerusalem Post, som siterer et iransk nyhetsbyrå.

Flere personer har allerede lastet opp videoer av brannen på Twitter. Ifølge iranske medier er brannårsaken foreløpig ukjent.

Foto: @girl_inteli

32 nye smittetilfeller på Nord-Jæren:

Det siste døgnet er det påvist 32 nye smittetilfeller på Nord-Jæren.

Det melder kommunene selv på sine nettsider.

I Stavanger er det meldt om 14 nye smittetilfeller, mens åtte personer i Sandnes har fått påvist coronaviruset.

I Sola er det meldt om sju nye smittetilfeller, mens Randaberg rapporterer om tre nye smittede.

Hetses etter smitteutbrudd: - Ganske drøyt

Hetses etter smitteutbrudd: - Ganske drøyt

dagbladet

Strømbrudd ødela vaksinedoser:

Fredag ble 48 vaksinedoser ødelagt som følge av et strømbrudd i Måsøy kommune.

Det skriver kommunens ordfører Bernth R. Sjursen i ukentlige brev om temaet, som er gjengitt av iFinnmark.

- Her fikk jeg en god forklaring om at det hele rett og slett dreier seg om uflaks. 48 vaksinedoser var gjort klare, og satt i kjøleskap på helsestasjonen, og alt lå til rette for at de som hadde fått beskjed skulle få sine vaksiner. Så ble det strømbrudd på natten, og kjøleskapet startet ikke opp igjen.

Han forteller videre at dette er noe som kan skje hvor som helst, men at kommunen får nye doser etter at de tok kontakt med FHI.

- Det er selvfølgelig beklagelig for dem som skulle komme og bli vaksinert. Men det blir bare en forsinkelse, sier Sjursen.

Tone Spieler / NTB

Bevisstløs mann fløyet til sykehus:

En mann i 40-åra ble fløyet til sykehus etter en trafikkulykke i Bergen sent fredag kveld.

Mannen var alene i bilen, som lå på taket da politiet kom til stedet rundt midnatt natt til lørdag. Han ble sendt til Haukeland universitetssjukehus i luftambulanse og gjenvant ikke bevisstheten før han ble fløyet av gårde.

- Det var ingen vitner til ulykken, forteller operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 23.42 fredag kveld.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.