Nyhetsstudio

Emma Victoria Hegnar

Krass kritikk mot klesgigant :

Under coronapandemien har klesgiganten H&M mottatt milliardstøtte fra staten. Nå har H&M valgt å utbetale utbytte til aksjonærene, noe som fører til at lønnen til de butikkansatte reduseres med mer enn 1000 SEK i måneden, ifølge Aftonbladet .

Butikkansatte har nylig fått vite at arbeidsgiveren stopper med å betale provisjon. Det har fått mange av dem til å rase.

- Det er vi som gjør jobben og vi som utsetter oss for all risiko. Jeg forstår ikke hvordan de kan vurdere å gi aksjonærene utbytte når vi ikke får noe, sier en person som jobber i en butikk i Stockholm-området til avisa.

- Ledelsen sier at det er tøft akkurat nå og at vi må spare. Men det er penger i selskapet. Og uten oss hadde de ikke tjent noe i det hele tatt.

Den eneste belønningen de ansatte i butikkene har mottatt under pandemien, er et gavekort på 100 SEK.

Tidligere har kommisjonen kunne øke lønnen med ca. 1500 SEK til de ansatte i butikkene, dersom butikken viste gode resultater. Nå har de imidlertid besluttet å avskaffe kompensasjon på ubestemt tid.

"Alle former for bonus- og provisjonsbetalinger er suspendert som følge av covid-19. I Sverige gjelder dette inntil videre”, skriver H&Ms presseavdeling i en e-post til Aftonbladet.

Ifølge avisa mottok H&M over to milliarder i statsstøtte globalt i 2020. I Sverige fikk selskapet 300 millioner i støtte.

Foto: NTB.
Studioet fortsetter under annonsen

- Kampen er ikke over:

Klokka 11 holder Siv Jensen sin siste tale som partileder for FrP.

Følg talen på Dagbladet TV.

- Jeg meldte meg inn i Fremskrittspartiet fordi jeg hater janteloven, fordi jeg ikke tror på en formynderstat, og fordi jeg sterkt mislikte denne AP staten- partistaten, åpnet Jensen sin tale med.

Siv Jensen er stolt over alt hun har fått til som partileder for Fremskrittspartiet. Men kampen er langt fra over, advarer hun sine partifeller.

- Behovet for et sterkt Fremskrittsparti er stort, og kampen må kjempes hver eneste dag, sier Jensen.

I talen listet hun opp alle Frps seire gjennom hennes 15 år som partileder, derav seks og et halvt år i regjering.

Jensen ble gjenvalgt som partileder i fjor høst, men kunngjorde overraskende i februar at hun trekker seg og heller ikke tar gjenvalg til Stortinget til høsten.

Politiske kommentatorer har beskrevet henne som «en av de mest markante og mest ruvende politikerne i nyere norsk historie».

Seinere lørdag velges Sylvi Listhaug som ny leder av partiet. Listhaug stiller uten motkandidater.

(Dagbladet/NTB)

Foto: NTB

Meksikansk variant i Danmark:

Rundt 50 personer i Danmark er smittet med virusmutasjonen B11519. Det er varianten som er mest utbredt i Mexico, skriver dansk TV 2.

De 50 skal ha blitt smittet etter et restaurantbesøk på Nord-Skjælland.

Ifølge kanalen vurderes ikke denne varianten å være vesenlig annerledes fra andre coronavarianter.

Russefest endte i slagsmål:

Klokka 23.25 fredag kveld måtte politiet rykke ut til melding om slagsmål i Sørumssand.

En person på rundt 20 år ble påført et kutt i hodet, men var ikke alvorlig skadet, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Operasjonslederen opplyser til avisa at rundt 50 personer deltok på festen.

- Det har oppstått en diskusjon og noen har da blitt irritert. Det er uvisst om fornærmede ønsker å anmelde selv. Politiet har ikke opprettet sak på eget initiativ, sier Marstad.

Festen ble avsluttet da politiet ankom stedet.

200 soldater sendt hjem:

Rundt 200 soldater er sendt hjem fra en svensk militærøvelse på grunn av at mange har coronasymptomer, skriver svenske TV 4.

Militærøvelsen er den største som har blitt avholdt i Sverige siden pandemien brøt ut. Rundt 3500 soldater deltar i øvelsen, som avholdes i Sør- og Midt-Sverige.

Storbrann i iransk oljehavn:

En storbrann herjer akkurat nå i den iranske havnebyen Bushehr. Det melder NRK.

Busher er en av Irans største eksporthavner for olje og brannen skal ha oppståttt nær et av landets siste kjernekraftverk, skriver The Jerusalem Post, som siterer et iransk nyhetsbyrå.

Flere personer har allerede lastet opp videoer av brannen på Twitter. Ifølge iranske medier er brannårsaken foreløpig ukjent.

Foto: @girl_inteli

32 nye smittetilfeller på Nord-Jæren:

Det siste døgnet er det påvist 32 nye smittetilfeller på Nord-Jæren.

Det melder kommunene selv på sine nettsider.

I Stavanger er det meldt om 14 nye smittetilfeller, mens åtte personer i Sandnes har fått påvist coronaviruset.

I Sola er det meldt om sju nye smittetilfeller, mens Randaberg rapporterer om tre nye smittede.

Hetses etter smitteutbrudd: - Ganske drøyt

Hetses etter smitteutbrudd: - Ganske drøyt

dagbladet

Strømbrudd ødela vaksinedoser:

Fredag ble 48 vaksinedoser ødelagt som følge av et strømbrudd i Måsøy kommune.

Det skriver kommunens ordfører Bernth R. Sjursen i ukentlige brev om temaet, som er gjengitt av iFinnmark.

- Her fikk jeg en god forklaring om at det hele rett og slett dreier seg om uflaks. 48 vaksinedoser var gjort klare, og satt i kjøleskap på helsestasjonen, og alt lå til rette for at de som hadde fått beskjed skulle få sine vaksiner. Så ble det strømbrudd på natten, og kjøleskapet startet ikke opp igjen.

Han forteller videre at dette er noe som kan skje hvor som helst, men at kommunen får nye doser etter at de tok kontakt med FHI.

- Det er selvfølgelig beklagelig for dem som skulle komme og bli vaksinert. Men det blir bare en forsinkelse, sier Sjursen.

Tone Spieler / NTB

Bevisstløs mann fløyet til sykehus:

En mann i 40-åra ble fløyet til sykehus etter en trafikkulykke i Bergen sent fredag kveld.

Mannen var alene i bilen, som lå på taket da politiet kom til stedet rundt midnatt natt til lørdag. Han ble sendt til Haukeland universitetssjukehus i luftambulanse og gjenvant ikke bevisstheten før han ble fløyet av gårde.

- Det var ingen vitner til ulykken, forteller operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 23.42 fredag kveld.

(NTB)

Over 4000 døde på en dag i India:

For første gang er det registrert over 4000 døde av coronaviruset på én dag i India.

Til sammen 4187 mennesker døde av viruset siste 24 timer, opplyste myndighetene lørdag.

Dermed er det totale dødstallet kommet opp i 238.270 siden pandemien brøt ut i fjor vår. Lørdag ble det også registrert 401.078 nye smittede. Til sammen er dermed 21,9 millioner indere smittet hittil.

Ekspertene mener imidlertid at det er store mørketall, og at det virkelige tallet på smittede og døde kan være fra fem til ti ganger så stort.

Indias statsminister Narendra Modi er kommet under stadig sterkere press for å innføre en streng, landsomfattende nedstengning, trass i de økonomiske vanskene det ville føre med seg.

Helseeksperter, opposisjonsledere og høyesterettsdommere er samstemt i kravet om nasjonale restriksjoner. De sier lappverket av lokale tiltak ikke er nok til å bremse utbruddene.

Situasjonen er blitt så ille at selv kjøpmenn som vet at deres virksomheter vil rammes, ber om full nedstengning. Heller ikke de ser noen annen løsning.

– Bare hvis helsa vår er god, kan vi tjene penger, sier Aruna Ramjee, som eier en blomsterbutikk i Bengaluru.

Indisk TV sender bilder av folk som ligger på bårer utenfor sykehus mens de venter på å bli innlagt Både senger og oksygen er mangelvare på sykehusene.

På landsbygda blir syke behandlet på improviserte lasaretter i friluft, med iv-drypp hengende fra trær.

Krematorier og gravlunder er så overarbeidet og overfylt at folk må vente i timevis med likene av sine kjære før de slipper til.

(NTB)

Russ truet med kniv - jakter gjerningsperson:

Politiet i Trøndelag fikk lørdag morgen melding om trusler med kniv ved en bensinstasjon i Levanger.

- Politiet på stedet. Russ i en russebuss som er blitt truet. Mistenkte har forsvunnet fra stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet jakter nå gjerningspersonen.

- Skal være utøvd vold på stedet, men ikke med kniv, skriver de.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.