Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

10 millioner briter fullvaksinert:

10 millioner briter har nå fått to doser av vaksine mot coronaviruset, melder Sky News.

Ca. 68 millioner bor i landet, som har vært hardt rammet av covid-19, men som nå gradvis har begynt å åpne samfunnet igjen etter streng og langvarig nedstenging.

De fleste britene har blitt vaksinert med AstraZenecas variant - som er satt på vent i en rekke andre land, deriblant Norge, på grunn av alvorlige bivirkninger.

Ifølge Worldometers har Storbritannia registrert nesten 4,4 millioner smittede, over 100 000 har dødd av eller med corona.

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Frykter vegg kan rase ut på Grünerløkka:

Nødetatene er på plass på Grünerløkka i forbindelse med at en vegg kan rase ut. Flere beboere har fått beskjed om å forlate bygget.

- Det er observert sprekker i fasade, i en gavlvegg. Det er frykt for at den kan rase ut, sier operasjonsleder Martin Martinsen i politiet til Dagbladet.

Politiet ble varslet av brannvesenet, etter at det var observert sprekker i fasaden på den aktuelle bygningen. Politiet har like før klokka 12.30 forlatt stedet, men brannmannskapene jobber fremdeles. Gårdeier er også kontaktet.

Strengere regler for elsparkesykler:

Regjeringen innfører nye regler for elsparkesyklister, opplyser samferdselsdepartementet i en pressemelding.

Regjeringen følger nå opp de forslagene til tiltak etter vegtrafikklovgivningen som har vært på høring. Følgende endringer vil gjelde fra 18. mai:

* Kommunene får flere verktøy til å håndtere trafikale utfordringer med små elektriske kjøretøy. De får muligheten til å håndheve parkeringsovertredelser med parkeringsgebyr, og nye skilt som gir mulighet til å etablere lokalt fysisk skiltede soner med parkeringsforbud, fartsgrense eller bruksforbud.

* Det blir en tydeliggjøring av forbudet mot å være flere på ett kjøretøy, og både politi og Statens vegvesen får muligheten til å ilegge overtredelsesgebyr. Gebyret er på 3000 kroner.

* Det klargjøres at fotgjengere har prioritet på fortau ved at det blir presisert en øvre fartsgrense på 6 km/t ved passering av gående på gangvei, fortau eller i gangfelt.

* Det klargjøres at trafikkreglene ikke begrenser den kommunale eierrådigheten.

NYE REGLER: Nå kan kommunene regulere reglene. Foto: Lise Åserund / NTB

Smitte på utested i Bergen:

Utestedet Hectors Hybel i Bergen stenger etter at det er påvist coronasmitte blant ansatte.

- Vi har valgt å holde stengt ut helgen etter at to av våre ansatte har fått påvist korona. De har vært på jobb fredag 30.04, lørdag 01.05 og mandag 03.05. Vær oppmerksom på symptomer, og pass på hverandre, skriver utestedet på Facebook.

Bergens Tidende skriver at det også er smitte blant gjester.

- Det ser ut som det også er smitte blant gjester, men vi kan ikke gi noen tall, sier smittevernoverlege Egil Bovim til avisa.

Sverige: Corona tredje vanligste dødsårsak:

Coronaviruset var den tredje vanligste dødsårsaken etter hjerte- og karsykdommer og kreft i Sverige i fjor, viser foreløpig dødsårsaksstatistikk.

- Totalt døde 9504 personer med covid-19 som underliggende årsak i 2020, sa Socialstyrelsens avdelingssjef Mona Heurgren på en pressekonferanse fredag.

Heurgren viste også til statistikk per 100 000 innbyggere, uansett dødsårsak.

- Den viser tydelig at Sverige i perioder i 2020 hadde flere dødsfall enn normalt, i april og desember. De andre månedene har Sverige hatt lavere dødelighet, sa hun.

945 personer per 100 000 innbyggere døde i fjor. Det er flere enn i 2019, men omtrent samme antall som i årene tilbake til 2015, skriver Aftonbladet.

Foreløpig statistikk viser at Sverige har høyere dødelighet enn resten av Norden.

- Uansett hvilke kilder vi ser på, har Sverige en overdødelighet i 2020 som var høyere enn våre naboland. Men Sverige har lavere dødelighet enn de fleste andre europeiske land, sa hun.

(NTB)

Flere må på karantenehotell:

Regjeringen har besluttet at alle reisende fra alle land utenfor EØS/Schengen skal i karantenehotell ved ankomst til Norge, opplyser regjeringen i en pressemelding.

- Selv om smitten er på vei ned i Norge og i mange europeiske land, ser vi at det er en alvorlig situasjon ellers i verden. For å begrense risikoen for importsmitte blir hovedregelen nå at alle som kommer til Norge fra land utenfor EØS/Schengen skal i karantene på karantenehotell, sier justisminister Monica Mæland.

Helsedirektoratet og FHI anbefalte regjeringen å utvide bruken av karantenehotell, basert på situasjonen i India, som nå er i en kritisk smittesituasjon med nye rekorder daglig.

Covid-19-forskriften endres slik at reglene for reisende fra Bangladesh Irak, India, Nepal og Pakistan utvides til å gjelde alle land utenfor EØS/Schengen.

«Smittesituasjonen i India har utviklet seg svært raskt siden midten av mars. Frem til dette tidspunktet var det jevn nedgang i antall tilfeller i India. Det er stor risiko for underrapportering av tall, og India har ikke et velutviklet sekvensieringsprogram. Den eksponentielle veksten kan indikere at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, og den indiske varianten har nå overtatt i India», skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

«Per nå kan det fremstå som om det er behov for tyngre tiltak for å bremse spredning av den indiske varianten enn eksempelvis av den britiske varianten. Dersom den indiske varianten får feste i Norge kan det derfor bli krevende å gjennomføre en nedtrappingsplan som planlagt», står det.

Endringene trer i kraft søndag klokka 12.

I tillegg blir det noen innstramminger for unntak for test på grensen for diplomater og inviterte delegasjoner. Unntaket gjelder ikke lenger for personer som har oppholdt seg i land utenfor EØS/Schengenområdet i løpet av de siste ti døgn før ankomst til Norge.

UTVIDER: Karantenehotell-ordningen utvides, opplyser Monica Mæland. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Har rådet Grenland til å stramme kraftig inn:

Etter at smitten har økt voldsomt i Grenland den siste tida, vil FHI og Helsedirektoratet at Grenland-kommunene Skien, Bamble og Porsgrunn går til tiltaksnivå 5B - regjeringens nest strengeste nivå, med noen lokale tiltak i tillegg.

Det skriver Porsgrunns ordfører Robin Martin Kåss (Ap) i en SMS til Dagbladet, etter et møte mellom de tre kommunene, Helsedirektoratet og FHI.

- De ga kommunene et råd om å innføre lokale tiltak tilsvarende nivå 5B i Grenland med noen tiltak i tillegg. De anbefaler også rødt nivå i skolene. De ber kommunene samordne sine tiltak. Porsgrunn kommune ønsker å følge det rådet og avventer hva de andre kommunene bestemmer seg for, sier Kåss.

Porsgrunn-ordføreren har i flere dager tatt til orde for å innføre tiltaksnivå 5B, som innebærer blant annet skjenkestopp. Skiens ordfører Hedda Foss Five har imidlertid ikke ønsket dette.

Siktede knytter seg til handlingen:

Den drapssiktede mannen i Lyngdal knytter seg til handlingen, skriver politiet i en pressemelding.

– Den siktede har knyttet seg til handlingen. Han ble torsdag kveld lagt inn på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. Det vil bli foretatt en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede, skriver politiinspektør Liv Versland Seland i Agder politidistrikt i pressemeldinga.

Politiet bekrefter også at det har blitt brukt et skytevåpen i forbindelse med hendelsen.

Mannen blir fremstilt for varetektsfengsling fredag klokka 11.30 i Agder tingrett i Kristiansand.

Gåsefamilie skaper trøbbel på E18:

En familie med gjess skaper trafikkproblemer på E18 ved Vækerø i Oslo, skriver politiet på Twitter.

- Dette skjer omtrent hver år, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet.

- De har sikkert rede på feil side av veien, og de må krysse veien uansett, sier han.

Politiet er på vei.

- Vi er på vei dit nå for å hjelpe dem over, og for å unngå trafikkfarlige situasjoner, sier Pedersen.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det dreide seg om ender. Det stemmer ikke, skriver politiet på Twitter.

- Litt varierende kunnskap om fugleverden der ute. Det er snakk om gjess, skriver politiet, som legger til at de har delvis kontroll på fuglene, og jobber med å få dem over veien.

Rett før klokka elleve har fuglene kommet seg over veien. Hvorvidt det er snakk om gjess eller ender er fortsatt litt uklart, da Vegtrafikksentralen nå omtaler dem som ender.

- Andefamilien kom seg trygt over, skriver Vegtrafikksentralen.

Avlyser Øyafestivalen:

Øyafestivalen i Oslo er avlyst, opplyser festivalen i en pressemelding.

- Vi vet at dere har gledet dere til Øya 2021. Det har vi også. Derfor er det tungt å måtte fortelle at vi nå har tatt avgjørelsen om å ikke arrangere festival i år, sier daglig leder Tonje Kaada i en pressemelding.

- Det er knyttet for mye usikkerhet til rammene som foreligger, og selv ikke «best case scenario» med 5.000 mennesker er forenelig med den publikumsopplevelsen Øyafestivalen skal stå for. Vi har dermed ikke noe annet valg enn å innse at det heller ikke blir Øya i 2021. Selv om vi er lei oss er det en lettelse å kunne komme med en avklaring til alle som har ventet på det.

Alle som har kjøpt billetter til Øyafestivalen 2020 og 2021 vil få mulighet til å få refundert disse, eller å overføre billettene til Øyafestivalen 2022.

- Vi kommer tilbake til detaljene om refusjon og overføring innen utgangen av uke 20. Informasjon vil bli publisert på oyafestivalen.no og sendes ut på e-post til billettkjøpere, skriver festivalen på hjemmesiden.

Festivalen kommer tilbake til Tøyenparken i Oslo 9-13. august neste år.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Advarer om ny bølge i Afrika:

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en ny coronabølge i Afrika som følge av forsinket vaksinelevering, treg igangsettelse og nye virusvarianter.

- Forsinkelsene i leveringen av vaksinedoser fra Serum Institute i India, øremerket for Afrika, forsinkelsen i igangsettelse av vaksinering og fremvekst av nye varianter betyr at risikoen er svært høy for en ny smittebølge i Afrika, sier WHOs Afrika-leder Matshidiso Moeti.

Nye varianter, blant annet fra India og Sør-Afrika, kan utløse en tredje smittebølge på kontinentet, advarer han.

- Tragedien i India trenger ikke å skje her i Afrika, men vi må alle være på høyeste mulige beredskapsnivå, sier han.

(NTB)

KENYA: Her fra Kenyatta National Hospital i Nairobi. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.