Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

EMA: Mulig forbindelse mellom Johnson & Johnson-vaksinen og blodpropp:

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderer i sin rapport om Johnson & Johnson-vaksinen at det er en mulig sammenheng mellom vaksinen og «svært sjeldne tilfeller av uvanlig blodpropp med lavt antall blodplater».

Rapporten kommer etter et møte i EMAs sikkerhetskomité (PRAC). Den konkluderer også med at en advarsel om disse mulige bivirkningene blir lagt til i brukerveiledningen.

EMA-direktør Emer Cooke opplyser på en digital pressekonferanse i Amsterdam at til sammen åtte tilfeller av alvorlige bivirkninger - blodpropp sammen med lavt blodplate nivå - nå er registrert.

- Jeg må understreke at ingen av disse har forekommet i Europa, sier Cooke.

EMA-direktøren minner om at verden nå har passert 3 millioner coronadødsfall - med påfølgende sorg og lidelse.

PRAC-leder Sabine Straus opplyser at de fleste bivirkningene har forekommet hos kvinner under 60 år, innen tre uker fra vaksinasjonstidspunktet.

- Jeg vil understreke at bivirkningene er svært sjeldne, sier Straus.

Peter Arlett, leder for EMAs legemiddelverk, gjentar at det er registrert åtte tilfeller av blodpropp sammen med lavt blodplatenivå ved Johnson & Johnson-vaksinering.

- For AstraZeneca er antallet 287 over hele verden, hvorav 147 i det europeiske økonomiske området. I tillegg er det registrert 5 tilfeller hver for Pfizer og Moderna, sier Arlett.

EMAs vurdering kommer i kjølvannet av seks meldte tilfeller av nevnte bivirkninger i USA, hvorav ett har endt med dødsfall. Amerikanske myndigheter besluttet å sette bruken av Johnson & Johnson-vaksinen på vent i forrige uke.

Til nå har over 7 millioner personer i USA mottatt Johnson & Johnson-vaksinen - som har fordelen at man bare trenger én dose.

Alt i alt likner EMAs utttalelse svært mye på uttalelsen om AstraZeneca-vaksinen, som det er rapportert liknende bivirkninger for. Som med AstraZeneca tror de medisinske ekspertene at pasientene kan ha fått en reaksjon i immunsystemet som leder til symptomene.

EMA skriver at de vil overvåke Johnson & Johnson-vaksinen nøye, men understreker at tilfellene med alvorlige bivirkninger er svært sjeldne. De ber uansett alle som mottar vaksinen, om å følge nøye med på om de får symptomer.

Studioet fortsetter under annonsen

Fem av seks siktede løslates:

Fem av seks siktede i drapssaken på Lørenskog løslates søndag kveld. Det melder politiet i en pressemelding.

De fem vil bli løslatt så snart dette er teknisk mulig.

Samtidig er siktelsesgrunnlaget mot den sjette siktede styrket. Vekommende, som er en polsk mann i 40-åra, er bosatt på adressen.

Den siktede mannen samtykker til fengsling gjennom kontorforretning, men han erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen.

Mannens forsvarer Gunhild Lærum forteller til Dagbladet at den siktede og avdøde skal ha bodd i samme hus.

- Min klient hadde akkurat tatt bopæl der.

Enebolig i full fyr:

Nødetatene rykker søndag kveld ut til en enebolig i Fyllingsdalen i Bergen som skal stå i full fyr. Det melder Vest politidistrikt på Twitter.

Brannvesenet har starta slukking og jobber med å lokalisere beboere.

Vaktkommandør ved Vest 110-sentral, Ronald Drotningsvik, sier til Dagbladet ved 19-tida at det ikke er noen fare for at brannen vil spre seg videre.

- Mesteparten av huset er brent ned, men vi jobber fortsatt med å få slukket flammene.

Han forteller videre at røykdykkere fikk søkt gjennom store deler av huset uten funn, men at de måtte trekke seg ut før de hadde søkt gjennom den siste etasjen. Da raste taket på eneboligen sammen.

- Ingen røykdykkere ble skadet, sier Drotningsvik.

Vest 110-sentralen oppdaterte kl 19.11 at det meldes om kontroll på brannen, og at alle beboere skal være gjort rede for.

Foto: Kieran Kolle

Melding om eksplosjon i båt ved Mjøsa:

Politiet i Innlandet melder at nødetater er på vei til melding om eksplosjon i båt i Gjøvik.

Det skal være en båt ved en brygge i Bråstadvika. Det melder politiet på Twitter.

18.35 oppdaterer politiet og skriver at en familie på tre tas hånd om av helse da de har fått noe brannskader på hender og i håret. Alle har kun lettere brannskader. Operasjonsleder i Innlandet, Sidesel Svarstad, forteller til Dagbladet at det var to voksne og ett barn i båten.

Det har vært en eksplosjon som utløste brann i motoren. Riktig hva som er årsaken til eksplosjoen er uklart.

- De tre på båten har fått små, ubetydelige skader etter at flammene kom mot dem. Mannen i båten slukka brannen før vi var på stedet, forteller hun og legger til:

- Det ble ikke skader på andre omliggende båter.

Ti nye smittetilfeller i Volda og Ørsta:

Det er registrert ti nye smittetilfeller i sunnmørskommunene Volda og Ørsta søndag.

Totalt er det registrert 123 smittetilfeller i de to kommunene siden mandag 26. juli, opplyser kommunene.

Kommunene skal ta stilling til om det skal innføres ytterligere lokale tiltak mandag, sa Volda-ordfører Sylvi Dimmen lørdag.

Arrangører har måttet avlyse alle arrangementer i helgen, og Volda kommune har politianmeldt restauranten og utestedet MyKitchen i Volda etter smitteutbruddet.

I Volda er det besluttet å sette barnehager og skolefritidsordningen på gult nivå fra mandag.

(NTB)

Prekestolen stenges inntil videre:

Prekestolen blir stengt inntil videre da politiet og redningsmannskaper er på stedet i forbindelse med en hendelse der. Det opplyser politiet i Sør-Vest om på Twitter.

Ber folk passe på boligen sin:

Politiet i Innladet melder på Twitter om at flere beboere har opplevd at det er stablet treklosser på utsiden av boligen deres i Kongsvinger.

- Dette kan være vinningskriminelle som kartlegger eller bare driver rampestreker, skriver de.

Operasjonsleder i Innlandet, Sidsel Svarstad, forteller til Dagbladet at dette er meldinger de har fått gjennom hele uka. Det er ikke meldt om innbrudd i området.

- Vi er derfor ganske sikre på at dette er snakk om rampestreker, men tenkte det var en fin myulighet til å minne om at folk må passe på boligen sin i ferien, sier Svarstad.

Siktede har tilknytning til drapsbolig:

Søndag ettermiddag bekrefter politiet at de siktede i drapssaken på Fjellhamar bor eller har vært på besøk i den aktuelle boligen. Utover dette vil ikke politiet kommentere relasjonene ytterligere.

Samtlige av de siktede er nå i avhør og politiets etterforskning vil fortsette med full styrke utover kvelden.

Hendelsesforløpet er ifølge politiet fortsatt uoversiktlig, og politiet vil derfor være sparsommelige med opplysninger om de faktiske forholdene.

Eventuelle framstillinger for varetektsfengslinger er planlagt i løpet av mandagen.

Advokat Gunhild Lærum er forsvarer for en av de siktede. Hun forteller at det skal ha vært en bursdagsfest i boligen da hendelsen fant sted.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld men erkjenner å ha vært til stede. Han er veldig preget og har det vanskelig, sier forsvareren til Dagbladet.

Dagbladet har også vært i kontakt med forsvarerne Vigdis Brandstorp, Sille Heidar og Per Ove Marthinsen. Heller ikke deres klienter erkjenner straffskyld.

Dag Svensson er forsvarer for en kvinne som også har status som siktet.

Han sier til Dagbladet at klienten hans vil bli løslatt i løpet av kvelden, og at siktelsen på kvinnen vil frafalle.

- Det er hennes ektefelle som er drept. Hun har forklart seg om hvor hun var denne kvelden, men man kan jo bare tenke seg hvordan hun har det. Hun har mistet mannen sin. Det er nokså traumatisk sier Svensson.

Advokaten forteller videre at kvinnen er blitt tatt hånd om av Lørenskog kommune sitt kriseteam.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere uttalsene til Svensson.

Seks personer siktet

Seks personer siktet

dagbladet

Person ranet med kniv på Grønland:

Politiet har fått melding om at en person skal ha blitt ranet med kniv i området Grønland. Det opplyser politiet på Twitter.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Lina Odden, forteller til Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 16.17.

- Vi kom raskt i kontakt med personen som skal være fornærmet. Foreløpig er vi usikre på om det skal være snakk om en elller flere gjerningspersoner, men vi er på stedet med flere ressurser, sier operasjonslederen.

Hun forteller at det blir gjort avhør av flere vitner og at det søkes etter mulige gjerningspersoner tilknyttet hendelsen i området.

- Fornærmede fremstår som uskadd, sier Odden.

Sky News Autralia utestengt fra Youtube:

Mediekanalen Sky News Autralia er utelukket fra Youtube i en uke etter, fordi YouTube mener at mediekanalen sprer falsk informasjon om corona. Det skriver BBC.

Det skal, ifølge BBC, handle om en spesifikk video som Youtube mener sprer feilinformasjon.

Youtube peker ikke på spesifikke elementer, men sier at materiale kan være skadelig dersom det kommer ut feilinformasjon.

Sky News digitale redaktør, Jack Houghton, sier at avgjørelsen er et angrep på evnen til å tenke fritt, skriver BBC.

En uttalelse fra Youtube sier at de har klare og etablerte retningslinjer for medisinsk feilinformasjon om corona, basert på lokale og globale helsemyndigheters veiledning.

Sky News Australia nektet for at noen av vertene noen gang benekter at covid-19 finnes.

Flere millioner australiere er nå i lockdown, for å unngå smittespredning. Under 15 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Foto: NTB

Pfizer og Moderna skrur opp vaksineprisene:

EU og dermed også Norge må betale mer for coronavaksinene fra både Pfizer/Biontech og Moderna, viser kontrakter som Financial Times har sett.

Pfizer har økt prisen med over 25 prosent, mens Moderna har skrudd opp prisen med en tidel i de siste leveringskontraktene med EU, melder avisa søndag.

Prisøkningen skjer mens Europa sliter med forstyrrelser i leveransene, samtidig som bekymringene for bivirkninger fra andre koronavaksiner, vedvarer.

Legemiddelprodusentene ligger an til å tjene titalls milliarder dollar i år, skriver Financial Times. Avisa peker på at de inngår nye kontrakter med land som vil sikre seg nok vaksiner til en mulig tredje dose som følge av deltavariantens spredning.

(NTB)

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.