Annonse

Nyhetsstudio

EMA: Mulig forbindelse mellom Johnson & Johnson-vaksinen og blodpropp

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderer i sin rapport om Johnson & Johnson-vaksinen at det er en mulig sammenheng mellom vaksinen og «svært sjeldne tilfeller av uvanlig blodpropp med lavt antall blodplater».

Rapporten kommer etter et møte i EMAs sikkerhetskomité (PRAC). Den konkluderer også med at en advarsel om disse mulige bivirkningene blir lagt til i brukerveiledningen.

EMA-direktør Emer Cooke opplyser på en digital pressekonferanse i Amsterdam at til sammen åtte tilfeller av alvorlige bivirkninger - blodpropp sammen med lavt blodplate nivå - nå er registrert.

- Jeg må understreke at ingen av disse har forekommet i Europa, sier Cooke.

EMA-direktøren minner om at verden nå har passert 3 millioner coronadødsfall - med påfølgende sorg og lidelse.

PRAC-leder Sabine Straus opplyser at de fleste bivirkningene har forekommet hos kvinner under 60 år, innen tre uker fra vaksinasjonstidspunktet.

- Jeg vil understreke at bivirkningene er svært sjeldne, sier Straus.

Peter Arlett, leder for EMAs legemiddelverk, gjentar at det er registrert åtte tilfeller av blodpropp sammen med lavt blodplatenivå ved Johnson & Johnson-vaksinering.

- For AstraZeneca er antallet 287 over hele verden, hvorav 147 i det europeiske økonomiske området. I tillegg er det registrert 5 tilfeller hver for Pfizer og Moderna, sier Arlett.

EMAs vurdering kommer i kjølvannet av seks meldte tilfeller av nevnte bivirkninger i USA, hvorav ett har endt med dødsfall. Amerikanske myndigheter besluttet å sette bruken av Johnson & Johnson-vaksinen på vent i forrige uke.

Til nå har over 7 millioner personer i USA mottatt Johnson & Johnson-vaksinen - som har fordelen at man bare trenger én dose.

Alt i alt likner EMAs utttalelse svært mye på uttalelsen om AstraZeneca-vaksinen, som det er rapportert liknende bivirkninger for. Som med AstraZeneca tror de medisinske ekspertene at pasientene kan ha fått en reaksjon i immunsystemet som leder til symptomene.

EMA skriver at de vil overvåke Johnson & Johnson-vaksinen nøye, men understreker at tilfellene med alvorlige bivirkninger er svært sjeldne. De ber uansett alle som mottar vaksinen, om å følge nøye med på om de får symptomer.

Annonse
Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død
Foto: Erlend Aas / NTB

Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død

Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død, melder NRK.

Han ble 75 år gammel. Det er Frisvolds familie som bekrefter opplysningene overfor statskanalen.

Frisvold var forsvarssjef i Norge mellom 1999 og 2005. I denne perioden ble han pålagt arbeidet med å modernisere Forsvaret.

Den tidligere forsvarssjefen hadde lang erfaring som yrkesmilitær, og hatt stillinger på alle nivåer i Forsvaret.

Han vokste opp i Kristiansund og gikk direkte over i Befalsskolen i Sør-Norge i 1967, etter endt gymnas.

Her kan du lese mer om Frisvolds karriere i grønne klær.

Annonse

Oslo: Mann anholdt for truende oppførsel

Politiet har rykket ut etter å ha mottatt melding om en mann som opptrådte truende i området Sofienberg i Oslo.

- Han gikk videre inn på trikken og fortsatte utageringen der inne. Vi er på stedet og har kontroll på personen og avhører vitner, opplyser de på Twitter.

Annonse

Mann pågrepet i Oslo etter utagering

Fredag kveld opplyser Oslo politidistrikt at en mann har blitt pågrepet i Oslo etter å ha utagert mot to vektere ved Sentrum Scene.

Politiet skriver at mannen skal ha slått den ene vekteren og kuttet opp jakken til den andre. Den pågrepne mannen fraktes til arresten og blir anmeldt. Politiet opplyser at ingen ble skadd som følge av utageringen.

Annonse

Arendal: Tre arrestert etter slagsmål

Flere politipatruljer rykket fredag kveld ut til Arendal sentrum i Agder fylke etter melding om at flere ungdommer hadde vært involverte i slagsmål.

Anledningen skal ha vært en fest på en privat adresse.

- Vi fikk melding om en privat fest som hadde eskalert litt, og om at flere personer hadde vært involvert i slåssing, sa operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane til Dagbladet ved 21.45-tida.

Klokka 22.02 melder politiet på Twitter at tre personer blir innbragt til arresten, mistenkt for å ha vært involverte i hendelsen.

- Det er fremdeles uavklart hvor mange som har blitt utsatt for vold - og om noen av disse er alvorlig skadd. Vi jobber fortsatt med å skaffe oss oversikt, skriver de.