Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Tønsberg-drapet: Fengslet i fire uker:

Mannen som er siktet for medvirkning til drapet i Tønsberg tirsdag, er fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud i hele perioden, samt full isolasjon og medieforbud i to av disse, melder Vestfold tingrett.

Fengslingskjennelsen er unntatt offentlighet.

Den siktede mannen i 30-åra var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt.

Bård Lanes (33) ble funnet livstruende skadd i et veikryss på Kilen i Tønsberg seint på kvelden tirsdag. Da hadde han løpt noen hundre meter fra et nærliggende forretningssenter, og var truffet av flere skudd.

Samme kveld/natt pågrep politiet tre menn i forbindelse med en bilbrann på Sem, i nærheten. Den fengslede mannen er en av disse; de to andre er løslatt fordi de har alibi.

Politiet tror flere kan ha medvirket til drapet, og gikk i går ut med et overvåkingsbilde av en person de etterlyser.

ÅSTEDET: Stedet der Bård Lanes (33) ble funnet livstruende skadd, i krysset Industrigaten/Slagenveien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Mann siktet etter Tønsberg-drapet

Mann siktet etter Tønsberg-drapet

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Porsgrunn: Nedgang i smittetall:

Det er registrert ni koronasmittede i Porsgrunn kommune det siste døgnet. Det er en markant nedgang fra forrige døgn, da det ble registrert 23 smittede.

Alle de ni smittede var allerede i karantene, opplyser kommunen.

– Svært mange av våre innbyggere er i karantene eller ventekarantene. Vi skjønner det er krevende og takker alle som bidrar. Det er viktig at alle i Porsgrunn nå er mest mulig hjemme og treffer færrest mulig, skriver kommunen på sine nettsider tirsdag kveld.

Kommunen opplyser videre at alle deres skoler og barnehager er rammet av karantener, og at det er Heistad-skolene som er hardest rammet.

Det er unge, ofte med lite symptomer og med mange nærkontakter, som utgjør en stadig større andel av de smittede.
(NTB).

USA ber partene i Midtøsten-konflikten besinne seg:

USA oppfordrer både Israel og palestinerne til å unngå sivile tap etter at de to partene har angrepet hverandre en rekke ganger det siste døgnet.

- Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig er det beklagelig at sivile liv går tapt. Vi ber om at det må stanse, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

- Provokasjonene vi har sett, har ført til svært beklagelige dødsfall, sier han videre.

(NTB)

Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB

Smitteutbrudd - stenger skipsverft:

Kriseledelsen i Vestnes kommune i Møre og Romsdal har i samråd med Folkehelseinstituttet og statsforvalteren bestemt at virksomheten ved skipsverftet Vard Langsten i Tomrefjord med nær 200 ansatte skal stenges umiddelbart.

Det er nå 26 smittetilfeller med covid-19 i Vestnes, de aller fleste knyttet til skipsverftet og de aller fleste tilfellene uten kontroll på hvor smitten kommer fra.

Alle som har vært på jobb siden 5. mai skal i karantrene og bli testet.

Ingen barn eller unge er smittet i kommunen.

- Dette er den mest alvorlige situasjonen vi har hatt under hele pandemien, sier ordfører Geir Inge Lien til Romsdals Budstikke.

Fra midnatt natt til onsdag innfører Vestnes kommune skjenkestopp, påbud om munnbind og stenger treningssentre og arrangementer.

TOMREFJORD: Hele skipsverftet Vard Langsten stenger etter et ukontrollert utbrudd av covid-19-smitte. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB.

Kjærviks sønn begjærer seg løslatt:

Tor Kjærviks drapssiktede sønn samtykker ikke til videre varetektsfengsling og begjærer seg løslatt når spørsmålet kommer opp for Oslo tingrett onsdag.

- Han samtykker ikke og ønsker at retten vurderer hvorvidt fengslingsvilkårene er oppfylt, sier mannens forsvarer, advokat Sol Elden, til NTB.

Den 36 år gamle mannen samtykket til varetektsfengsling da spørsmålet var oppe to dager etter drapet på Røa i Oslo i april i år.

Politiet kommer onsdag til å be om at den 36 år gamle mannen blir fengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud, samt medieforbud de to første ukene av perioden. Fengslingsmøtet blir holdt digitalt og kommer etter all sannsynlighet til å gå for lukkede dører.

- Siktede er innlagt på sykehus, og det gjenstår fortsatt avhør av ham. Fengslingsgrunnlaget er bevisforspillelsesfare, og at det vil støte allmenn rettsfølelse om han ikke holdes i varetekt, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB.

(NTB)

Søreide fordømmer angrepene:

Etter at situasjonen den siste tida har utviklet seg til å bli stadig mer spent, har det siste døgn vært en rekke angrep på tvers av grensen mot Gaza, og flere personer er drept.

- Jeg fordømmer angrepene mot Israels sivilbefolkning med hundrevis av raketter fra Gaza. Rakettskytingen må opphøre umiddelbart, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse tirsdag kveld.

- Israel har svart med omfattende militære operasjoner mot mål i Gaza. Det meldes om drepte sivile på begge sider. Jeg har stor medfølelse med de skadde og med familiene som har mistet sine på begge sider, fortsetter Søreide.

FNs sikkerhetsråd holdt mandag hastemøte for å diskutere uroen i Jerusalem, men USA sa nei til et norsk forslag til uttalelse.

Mange land og FN arbeider som Norge for å roe situasjonen ned, sier Søreide.

- I går innførte israelske myndigheter flere konfliktdempende tiltak. Samtidig eskalerte situasjonen kraftig ved at militante grupper i Gaza startet å skyte hundrevis av raketter mot sivilbefolkningen i Israel.

- Eskaleringen vi nå er vitne til har et sammensatt bakteppe og har utviklet seg over tid. Det har vært høy spenning med sammenstøt og demonstrasjoner i Jerusalem.

- Jerusalem er hellig for tre religioner og to folk. Israelske myndigheter har et særlig ansvar for å sikre rettighetene til troende på de hellige stedene i Øst-Jerusalem. Det historiske status quo på Den hellige esplanaden må respekteres. Jeg forventer at rettighetene til alle innbyggere i Jerusalem respekteres i tråd med folkeretten, avslutter Søreide.

Oslo varsler nyheter i slutten av neste uke:

Byrådet har tirsdag forlenget coronatiltakene i Oslo til og med 27. mai, melder Oslo kommune i en pressemelding.

I slutten av neste uke vil byrådet kommet tilbake til resten av trinn to i gjenåpningsplanen.

- Jeg har stor forståelse for at spesielt utelivsbransjen og drivere og brukere av treningssentre er utålmodige nå. Første del av trinn 2 i gjenåpningsplanen ser ut til å ha gått bra, men vi må fortsatt være forsiktige. Hvis smittetallene går i riktig retning bør det være mulig å åpne restauranter, treningssentre, kulturaktører og andre arenaer før mai er omme, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Det lettes imidlertid på tiltak for videregående skoler allerede tirsdag.

- Videregående skole vil gå over til gult nivå for smitteverntiltak fra tirsdag 18. mai. Voksenopplæringen fortsetter på rødt nivå.


Netanyahu: Israel trapper opp angrepene mot Hamas:

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil trappe opp angrepene mot militante palestinere på Gazastripen.

Netanyahu kom med uttalelsen etter et møte med den israelske forsvarsledelsen tirsdag ettermiddag.

- Siden i går har hæren utført hundrevis av angrep mot Hamas og Islamsk jihad på Gazastripen, og vi vil ytterligere intensivere våre angrep, sa han.

Tidligere tirsdag ble to kvinner drept da raketter som ble skutt opp fra Gazastripen, slo ned sør i Israel.

(NTB)

ANGREP: Røyk stiger fra Gaza tirsdag ettermiddag, etter flere israelske angrep. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB

Tysvær: Mann i 40-åra omkom i arbeidsulykke:

En mann i 40-årene omkom i en arbeidsulykke ved en bedrift i Tysvær i Rogaland tirsdag. Mannen jobbet som anleggsmaskinreparatør og var på serviceoppdrag for en kunde, skriver Sør-Vest politidistrikt.

Mannen ble funnet fastklemt og ble bekreftet omkommet av lege på stedet, opplyser politiet.

Politiet jobber med undersøkelser på stedet.

Melding om ulykken kom inn til politiet klokka 12.23.

Mannens pårørende er varslet og blir ivaretatt av kommunens kriseteam.

Frogner-siktet skrives ut fra sykehuset:

Mannen som er siktet for Frogner-drapet er skrevet ut av sykehuset og overført til Oslo fengsel, melder TV 2.

- Han er blitt bedre i løpet av denne halvannen uken, sier forsvarer Ole Petter Drevland til Dagbladet.

Den siktede mannen er fortsatt ikke avhørt.

- Det har ikke vært noe tema mens han har vært innlagt på sykehus. Da har hans helse vært i fokus, sier Drevland.

Nå som hans klient er skrevet ut av sykehuset, vil det være naturlig for dem å starte en dialog rundt avhør, forteller forsvareren.

- Nå håper vi å få avhørt ham så raskt det lar seg gjøre, sier politiadvokat Rita Parnas til TV 2.

28. april ble Fevziye Kaya Sørebø (50) skutt og drept på gata på Frogner i Oslo rett før klokka 8.30. En mann i slutten av 30-åra, som har vært i en rettstvist med Sørebø, er siktet for drap.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.