Annonse

Nyhetsstudio

Nakstad: Kan bli tredje dose til høsten

Det har tidligere blitt diskutert om at det kan bli nødvendig å supplere vaksinen med en tredje dose av coronavaksinen.

Overfor NRK sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det kan skje raskt.

- Vi må være forberedt at vi må få påfyll av en justert vaksine allerede til høsten. Det virker som at EU er i ferd med å forberede seg på dette med tanke på de avtalene de inngår med vaksineleverandørene, sier Nakstad til statskanalen.

Nakstad peker på at de fleste voksne i Norge vil være vaksinert snart, men at pandemien fortsatt vil herje i store deler av verden.

- Siden så mange i verden ikke er vaksinert, vil det fortsatt være en utfordring med mutasjoner. Pandemien vil fortsette å leve i verden, sier han.

Pfizer-sjef, Albert Bourla, har tidligere sagt at tredje vaksinedose trolig kan bli nødvendig. Folk som har fått to doser med Biontech-Pfizers coronavaksine, vil sannsynligvis trenge påfyll et år etter at de er fullvaksinert, mener han.

Bourla har også sagt til CNBC torsdag at folk muligens vil trenge årlig coronavaksinasjon.

Legemiddelgigantens Pfizer sa tidligere i april at oppdaterte resultater fra selskapets kliniske tester, viser at vaksinen er høyst effektiv seks måneder etter andre dose. Videre studier trengs for å avgjøre hvorvidt vaksinen gir beskyttelse også etter at dette halvåret er gått.

I februar opplyste tyske Biontech og amerikanske Pfizer at de tester en tredje dose av covid-19-vaksinen. Testen skal gi bedre forståelse av immunresponsen mot nye varianter av coronaviruset.

Nakstad: Kan bli tredje dose til høsten
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Annonse

Snø skaper busstrøbbel i Bergen

Flere busslinjer i Bergen og omegn er enten forsinket eller innstilt på grunn av mye snø og glatte veier, melder Skyss mandag.

- Store mengder snø og glatt vei fører mandag kveld til at flere linjer har store problemer, og en kan regne med forsinkelser og innstilte turer på kort varsel, skriver Skyss.

Rute 44 vil ikke lenger kjøre opp og ned Nipedalsbakken grunnet glatt vei.

På rute 11 er alle turer midlertidig innstilt grunnet snøfall og glatt vei ved Starefossen.

E18 stengt etter sprengning
Slik ser trafikken ut ved Sandvika rett før klokka 20. Foto: Statens Vegvesen

E18 stengt etter sprengning

E18 er stengt i østgående retning mellom Snarøya og Strand utenfor Oslo, etter et uhell i forbindelse med en sprengning.

Det bekrefter trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Mette Brunes overfor Dagbladet.

- Deler av en mur har rast ut i forbindelse med sprengningen og det raser ut fortsatt, sier Brunes til Dagbladet klokka 19.55.

Politiet melder at om at det er lange køer på vei inn mot Oslo som følge av hendelsene.

- Vi er på vei for å undersøke hva som er skjedd. Det er ikke meldt om personskade, melder politiet.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli sier til Dagbladet at køen strekker seg flere kilometer bakover.

- Ifølge Vegtrafikksentralens opplyninger til oss jobber entrepenøren der på spreng for å få ryddet veien slik at den kan gjenåpnes så fort som mulig.

Rett etter klokka 21 melder politet at veien er åpnet igjen i to felt.

Annonse

Snøballer med stein kastet på E18: - Kan bli en farlig situasjon

Politiet i Agder har mandag kveld mottatt meldinger om at noen personer skal ha kastet snøballer med stein og is fra en bro og ned på biler som kjører på E18.

Det melder politidistriktet på Twitter.

Oprasjonsleder Arve Myklebust sier til Dagbladet at det foreløpig ikke har blitt rapportert om alvorlige skader på noen biler, men at sjåfører lett kan skvette om noe slikt skjer.

- Det kan bli en farlig situasjon, så det viktigste nå er å få stopp på dette.

Politiet er i området for å se etter personer som kan ha kastet snøballene.

Corona-pressekonferanse tirsdag

Det blir pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag. Den blir trolig klokka 12, rett etter at statminister Jonas Gahr Støre har redegjort for Stortinget om coronasituasjonen.

Han bekreftet overfor Dagbladet mandag ettermiddag at det kom til å bli innført nye tiltak tirsdag.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede på pressekonferansen.

Annonse
Mener omikron «kan være en fordel»
Illustrasjonsfoto: Ateryna Kon / Shutterstock / NTB

Mener omikron «kan være en fordel»

Den danske vaksineforskeren Ole F. Olesen ved European Vaccine Institute mener at omikron-varianten kan føre til en positiv utvikling, heller enn en negativ.

- Vi er på et veldig tidlig stadium, men det er noen sporadiske indikasjoner fra leger og sykehus i Sør-Afrika om at de personene som er smittet med omikron-varianten ser ut til å ha et mye mildere sykdomsbilde, sier han til den danske avisa BT.

- Det kan være en riktig god nyhet, sier han videre.

Omikron-varianten ser ut til å være langt mer smittsom enn den dominerende delta-varianten. Dersom denne får spre seg fritt kan den ta over som den dominerende coronavarianten i verden.

Det er fortsatt veldig mye man ikke vet om den nye varianten.

- Det kommer jo an på hvor mye mildere sykdomsforløp det er snakk om. Hvis det er vesentlig mildere enn den nåværende delta-varianten, kan det være en fordel at de ulike virusvariantene utkonkurrer hverandre, og at omikron da blir den dominerende varianten, sier han.

- Da vil det også gi mening å la den nye varianten spre seg så fort som mulig, sier Olesen til avisa.