Nyhetsstudio

Line Brustad

Ålesund politianmelder og stenger restaurant:

Ålesund kommune stenger restauranten Toldboden for brudd på smittevernregler. Selskapet bak politianmeldes.

- Vi har aldri hatt så mange smittede før i Ålesund. Hovedsakelig er dette smitteveier som stammer fra Toldboden, sier ordfører Eva Vinje Aurdal.

Ordføreren sier at kommunen har mottatt mange urovekkende tilbakemeldinger om smittevernet på restauranten. Ifølge kommunen har restauranten utvist grov uaktsomhet ved å ikke følge smittevernreglene i tilstrekkelig grad.

Restauranten må holde stengt i én uke, og selskapet som står ansvarlig for Toldboden, er politianmeldt for brudd på smittevernreglene.

Minst 53 smittetilfeller i Ålesund og andre kommuner er tilknyttet utbruddet på Toldboden, ifølge kommunen.

Driverne av Toldboden ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. NTB har ikke lyktes å komme i kontakt med dem.

Ålesund, Sula og Giske innførte nylig strenge coronatiltak. Blant annet måtte kultur- og underholdningssteder stenge, mens arrangementer og skjenking ble forbudt. Tiltakene gjelder fram til 10. mai.

(NTB)

Foto: Marit Rasmussen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Smitteutbrudd på skole i Vestland:

Nye tolv elever på et klassetrinn ved Os ungdomsskole i Bjørnafjorden kommune har fått påvist covid-19. Det opplyser kommunen på sine nettsider fredag kveld.

Dette kommer i tillegg til tre tidligere smittetilfeller blant elevene og et hos en lærer. Totalt er 16 smittetilfeller så langt knyttet til utbruddet.

Alle de smittede er allerede i karantene, opplyser kommunen.

- Smittesporingsteamet er i gang med å kartlegge eventuelle andre nærkontakter, heter det på kommunens nettsider.

Disse landene vil være på Englands grønne, gule og røde lister:

Det kunngjøres nå hvilke land som vil være på Englands grønne, gule og røde lister for feriereiser fra 17. mai.

Landene som er på den grønne lista, er ifølge Sky News:

* Portugal, inkludert Asorene og Madeira

* Australia

* New Zealand

* Singapore

* Brunei

* Island

* Færøyene

* Gibraltar

* Falklandsøyene

* Israel.

Briter som kommer tilbake fra disse landene, trenger ikke gå i karantene. De må imidlertid ta en test før de returnerer til Storbritannia. De må også ta en test på dag to etter at de kommer tilbake.

Frankrike, Spania og Hellas er på den gule listen. Det betyr ti dager med karantene for briter som kommer tilbake til Storbritannia fra disse landene.

Videre blir det opplyst om at listene vil bli gjennomgått hver tredje uke.

Tyrkia, Maldivene og Nepal ble lagt til på den røde listen.

WHO godkjenner kinesisk vaksine:

WHO har godkjent den kinesiske coronavaksina fra Sinopharm.

Det melder WHO selv på Twitter.

Godkjennelsen er en såkalt nødgodkjennelse.

Dagbladet oppdaterer saken.

Endrer besøksregler på sykehjem i Oslo:

Sykehjemsetaten åpner for første gang siden mars 2020 opp for at eksterne bidragsytere kan gjennomføre konserter og andre trivselstiltak innendørs på våre langtidshjem. Det opplyser de om i en pressemelding.

I første omgang er det begrenset til en ekstern bidragsyter med god avstand til maksimalt 10 beboere om gangen. Det åpnes også opp for mer besøk på helsehusene i Oslo.

Reglene trer i kraft fredag 7. mai.

- Smittesituasjonen på våre langtidshjem og helsehus går nå i riktig retning og vi har nå ingen smittede beboere på våre sykehjem. Det er også langt færre medarbeidere som enten er smittet eller er i karantene, og de aller fleste beboere er fullvaksinerte, sier etatsdirektør Helge Jagmann i en pressemelding.

Det legges til rette for mer besøk på helsehusene. Besøkende kan komme på besøk uten å varsle helsehuset på forhånd innenfor de faste besøkstidene på helsehuset.

Alle skal registrere seg i besøksloggen når de kommer til helsehuset. Besøkende blir fulgt til den de skal besøke. Det kan være maksimalt fem personer på besøk samtidig og det vil være mulig å komme på besøk 3 ganger i uka.

Det er også gjort endringer i karantenebestemmelsene. Det er ikke lenger behov for at fullvaksinerte beboere og ansatte må i karantene hvis de har vært i nærkontakt med en som er smittet.

Illustrasjonsfoto: Nordseterhjemmet i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Viderefører tiltak i flere Viken-kommuner:

Etter anbefaling fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalter har regjeringen besluttet å videreføre regionalt tiltaksnivå B i ni Viken-kommuner.

I ti kommuner avsluttes de regionale tiltakene ved midnatt, natt til mandag 10. mai.

- Det er svært varierende smittetrykk i Viken, og det er fremdeles er høyt smittenivå i flere av kommunene. Fra mandag av blir de regionale tiltakene avsluttet i ti kommuner, mens ni andre må fortsette med strengere tiltak et par uker til, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Kommunene Bærum, Drammen, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Nordre Follo, Rælingen, Ullensaker og Ås fortsetter på tiltaksnivå B til og med 21. mai.

For kommunene Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen anbefales det også videreføring av de lokale tiltakene som fra og med 6. mai ble innført etter samordning mot Oslo.

For kommunene Bærum, Drammen, Lier, Nordre Follo, Ullensaker og Ås anbefales det vurdering av behov for ytterligere lokale tiltak.

Asker, Enebakk, Fredrikstad, Frogn, Halden, Indre Østfold, Moss, Råde, Sarpsborg og Vestby tas ut av ordningen med regionale tiltak fra og med midnatt, natt til mandag 10. mai. Dette betyr at disse kommunene fra da vil være underlagt gjeldende nasjonal regulering.

Tiltaler fire politimenn etter Floyd-dødsfallet:

En føderal storjury har tiltalt fire tidligere politimenn i den såkalte George Floyd-saken.

De fire politimennene var alle involvert i Floyds dødsfall, og er siktet for å ha brutt Floyds grunnlovsfestede rettigheter da han ble pågrepet 25. mai i fjor.

De fire som er tiltalt er Thomas Lane, J. Kueng, Tou Thao og Derek Chauvin. Alle deltok i pågripelsen av Floyd. Chauvin holdt kneet sitt over halsen til Floyd i ni minutter og 29 sekunder, og ble i april i år funnet skyldig i forsettlig drap på Floyd.

Domsavsigelsen med straffeutmåling er ennå ikke klar, og Chauvin har allerede varslet at han vil anke skyldsspørsmålet.

Storjuryen i Minnesota, delstaten hvor den fatale pågripelsen fant sted, har tatt ut tre tiltalepunkter mot de tidligere politimennene.

De er blant annet tiltalt for ikke å ha skaffet Floyd medisinsk hjelp.

Floyds dødsfall utløste voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner i hele USA i fjor vår og sommer, og ble en viktig i det amerikanske presidentvalget 3. november.

Frigir navn på drept kvinne i Lyngdal:

Kvinnen som ble funnet død i en bolig i Lyngdal torsdag, er 88 år gamle Aud Opsahl fra Lyngdal. Det opplyser Agder politidistrikt i en pressemelding.

Navnet er frigitt i samråd med de pårørende.

Kvinnen ble funnet død i sitt eget hjem i Lyngdal torsdag. Sønnen er pågrepet, siktet for forsettlig drap.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker og blir værende på psykiatriavdelingen på Sørlandet sykehus, skriver NTB.

Ålesund, Sula og Giske forlenger lokale coronatiltak:

Kommunene forlenger de strenge coronatiltakene fram til 18. mai, men velger å lette litt på lokale råd.

Det skriver Sunnmørsposten.

Kommunene har nå det høyeste smittetrykket siden pandemien startet i 2020, skriver avisa.

- Det er derfor viktig å fortsette med strenge tiltak til vi ser at smitten er slått ned og at den ikke sprer seg videre, sier Harry Valderhaug, ordfører i Giske kommune, til avisa.

Videre opplyser avisa at forskriften fører til videre stenging av blant annet treningssentre, aktivitetsparker, skjenkestopp for alkohol og forbud mot arrangementer. Rådet om maksimum to gjester i private hjem endres til fem besøkende.

Ålesund, Sula og Giske forlenger lokale coronatiltak fram til 18 mai. Foto: Paul Kleiven / NTB:

Spedbarn på sykehus: Forlenger fengsling:

Politiet i Troms forlenger varetektsfengslingen av de to foreldrene til et spedbarn som i forrige uke ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge etter mulig vold.

De siktede er varetektsfengslet videre i 2 uker. Det opplyser Troms politidistrikt i en pressemelding.

Foreldrene ble fredag i forrige uke varetektsfengslet i én uke. Foreldrene er siktet for mishandling eller medvirkning til mishandling i nære relasjoner, men erkjenner ikke straffskyld.

Trump: Bekrefter folkemøte-comeback:

Mens tidligere president Donald Trump fortsatt ikke har gitt et klart svar om han vil stille i neste presidentvalg, ser det ut til at folkemøtene hans snart vil gå av stabelen igjen.

Trump fikk mye oppmerksomhet og kritikk for å holde en rekke folkemøter under valgkampen i fjor, midt under en pandemi hvor USA var hardt rammet.

Nå forteller seniorrådgiver Jason Miller til Axios at Trumps folkemøter trolig vil starte så snart som sent på våren eller tidlig på sommeren.

- Trump har allerede begynt å undersøke og støtte kandidater for senatsvalget i 2022, og ønsker å ikke bare få valgt republikanske kandidater, men America First-republikanere. Hans støtte løfter kandidatene opp og skiller dem fra resten, sier Miller ifølge Axios.

FOLKEMØTE: Daværende president Donald Trump avbildet på et folkemøte i Pennsylvania 13. oktober 2020. Foto: Reuters / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.